Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 14
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування параметрів процесу фільтрування при освітленні напою типу «Комбуча»
    (2024) Удодов, Сергій Олександрович; Савчук, Роман Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Для дослідження освітлення ферментованого напою типу «Комбуча» використані методи фізичного (виробничий експеримент) і обчислювального моделювання в пакеті Solid Works, додаток Flow Simulation. Тривалість процесу фільтрування і якість освітленого напою суттєво залежать від розміру пор фільтраційного кар¬тону і температури напою. При використанні фільтра Colombo 18 рекомендовані значення пор становлять 10 мкм. За цих умов не змінюється якість напою, збе¬рі¬гається його товарний вигляд і подовжується термін зберігання. Найбільш ефек¬тивно процес фільтрування відбувається протягом 60...90 хв, при цьому отри¬му¬ють 500...600 л відфільтрованого напою.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасна технологія фільтрування природними модифікованими матеріалами для підвищення якості лікеро-горілчаної продукції
    (2022) Тарасюк, Леся Анатоліївна; Олійник, Світлана Іванівна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна
    У статті представлено результати дослідження фільтрувальних нетрадиційних модифікованих природних матеріалів — природного опалу та раухтопазу у порівнянні з кварцевим піском з метою удосконалення способу механічного фільтрування під час підготування води у виробництві лікеро-горілчаної продукції. Доведена перспективність використання модифікованих матеріалів природного опалу і раухтопазу для кондиціювання води та фільтрування водно-спиртової суміші у виробництві лікеро-горілчаної продукції
  • Ескіз
    Документ
    Purification of water-alcohol mixtures by means of modified natural materials
    (2021) Oliynyk, Svitlana; Tarasiuk, Lesia; Samchenko, Iryna; Kuts, Anatoly; Dulka, Olha
    У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з удосконалення технології очищення водно-спиртової суміші природними модифікованими мінералами для виробництва горілчаної продукції. Розглянуто способи та основні фільтрувальні матеріали, які використовуються у технології горілок, визначено вплив природних модифікованих мінералів на ефективність очищення сортівок та якість горілок. Викладено методи визначання фізико-хімічних показників, катіонно-аніонного складу сортівки, спосіб модифікації природного обсидіану та природного цеоліту клиноптилоліту. У роботі наведено основні одиничні питомі витрати розчину соляної кислоти для видалення з поверхні зольних елементів та вапнякових включень, води питної та підготовленої для промивки матеріалу, водно-спиртової суміші до встановлення рівноважного значення міцності для запобігання розбавлення сортівки. Показано вплив модифікованих природних матеріалів на фізико-хімічні показники і катіонно-аніонний склад сортівки до та після її очищення модифікованими обсидіаном та клиноптилолітом у порівнянні з кварцевим піском. Доведено досягнення позитивного ефекту очищення та покращення прозорості сортівки у технології фільтрування модифікованими природними мінералами. Визначено прогнозовану стійкість за зміною фізико-хімічних показників сортівки після її витримки в критичних умовах і контрольним зразком та масивом запасу параметра до критичної межі. Встановлено, що фільтрування сортівки модифікованим обсидіаном дає змогу збільшити строк придатності до споживання на два місяці, модифікованим клиноптилолітом - на 4 місяці. Модифікування природних обсидіану та клиноптилодіту, за зменшених питомих витрат соляної кислоти та підготовленої води на стадії підготовки до основного циклу, сприяє підвищенню ефективності фільтрування на 10-15% та дозволяє отримати горілку з вищою на 0,1-0,2 одиниці прозорістю та покращити її мікрокомпонентний склад. The aryticle presents the results of theoretical and experimental research on improving the technology of purification of water-alcohol mixture with natural modified minerals for the production of vodka. The methods and main filtering materials used in alcohol technology have been considered, the inefluence of natural efficiencies of modilification has been determined. Methods for determining physicochemical parameters, cationic-anionic composition of the sort, method of modification of natural obsidian and natural zeolite clinoptilolite are described. The paper presents the main unit specific costs of hydrochloric acid solution for removal from the surface of ash elements and limestone inclusions, drinking water and prepared for washing material, water-alcohol mixture to establish an equilibrium strength value to prevent dilution of the sort. The influence of modified natural materials on physicochemical parameters and cationic-anionic composition of sorting before and after its purification by modified obsidian and clinoptilolite in comparison with quartz sand is shown. Achieving a positive effect of cleaning and improving the transparency of sorting in the technology of filtration with modified natural minerals. The predicted resistance to changes in the physical and chemical parameters of the sorting after its aging in critical conditions and the control sample and the array of parameter stock to the critical limit is determined. It was found that filtering the sort with modified obsidian allows to increase the shelf life by two months, modified clinoptilolite - by 4 months. Modification of natural obsidian and clinoptilodite allows for reduced specific consumption of hydrochloric acid and prepared water in preparation for the main cycle to increase filtration efficiency by 10-15% and get vodka with higher transparency by 0,1-0,2 units and improve the microcomponent composition of the finished vodka.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальність застосування опало-халцедонового матеріалу у технології горілок
    (2019) Тарасюк, Леся Анатоліївна; Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій Леонідович
    У статті запропоновано спосіб удосконалення технології горілок із застосуванням нетрадиційного природного мінерального опало-халцедонового матеріалу та показано актуальність його застосування для фільтрування водно-спиртової суміші. Показники якості природного мінералу, водно-спиртової суміші до та після її обробки визначено за стандартизованими методиками із застосуванням фізико-хімічних, капілярно-електрофоретичних і спектрометричних методів аналізу, а також узагальнення і порівняння результатів експериментальних досліджень з використанням системного підходу. Визначено фізико-механічні показники опало-халцедонового матеріалу та параметри його підготовки до основного циклу фільтрування. Фізико-хімічні характеристики опало-халцедонового матеріалу: механічна міцність — на 2% та міжзернова пористість — на 10% є вищою, ніж контрольний зразок кварцового піску, що позитивно позначається на показниках ефективності очищення сортівки: окиснюваності — на 3 хв та прозорості — на 2%. Порівняно з контрольним зразком кварцового піску визначено ефект очищення вихідної водно-спиртової суміші досліджуваним матеріалом, який становить 97% та вказує на перспективність його застосування в умовах вугільно-очисної батареї. Поліпшення органолептичних показників, зниження оптичної густини, збільшення різниці окиснюваності водно-спиртовій суміші після фільтрування природним мінеральним опало-халцедоновим матеріалом свідчать про часткове видаляння органічних мікродомішок, що дає змогу зробити висновок про необхідність поглиблення досліджень у виробничих умовах під час приготування горілчаної продукції. Сучасний стан лікеро-горілчаної промисловості вимагає економічної доцільності, раціональності та ефективності застосування матеріалів, тому дослідження фільтрування водно-спиртової суміші природним нетрадиційним мінеральним опало-халцедоновим матеріалом є перспективним напрямком. The paper offers a method of improving the technology of vodka with the use of unconventional natural mineral opalchalcedone material and demonstrates the relevance of its use for the water-alcohol mixture filtration. Quality parameters of natural mineral and water-alcohol mixture before and after its treatment have been determined by standardized methods using physicochemical, capillary electrophoretic and spectrometric methods of analysis, as well as generalization and comparison of experimental results based on the systematic approach. The physical-mechanical parameters of the opal-chalcedone material and indexes of its preparation for the main filtering cycle are also specialized. Physicochemical characteristics of opal-chalcedone material: mechanical strength — by 2% and intergranular porosity— by 10% higher than the control sample of quartz sand, which positively affects values of sorting purification: oxidation — by 3 minutes and transparency — by 2%. In comparison with the quartz sand control sample, it was determined the effect of purification of the original wateralcohol mixture with the studied material, which is 97% and indicates the prospect of its use in a coal-cleaning battery. Organoleptic characteristics improvement, optical density reduction, increase in the difference of oxidation in the wateralcohol mixture after filtration with natural opal-chalcedone material indicate the partial removal of organic micro-impurities, that allows to make a conclusion about necessity to deepen the studies in conditions of production during manufacturing vodka products. The current state of the liqueur-vodka industry requires economic feasibility, rationality and efficiency of the use of materials. Therefore, the study of the water-alcohol mixture filtration with natural unconventional mineral opal-chalcedone material is a promising direction.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування природних мінеральних матеріалів у механічному очищенні води для напоїв
    (2018) Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Самченко, Ірина Олександрівна; Тарасюк, Леся Анатоліївна
    У статті показано актуальність застосування природних мінеральних матеріалів для механічного очищення води під час виробництва алкогольних напоїв. Досліджено фільтрувальні матеріали обсидіан та суміш гірського кришталю, моріону та раухтопазу у співвідношенні 1:1:1 порівняно з кварцовим піском. Під час досліджень використосували органолептичні, фізико- хімічні, капілярнофоретичні і спектрометричні методи аналізу, теоретичне узагальнення і порівняння, системний підхід. Проведено порівняльну оцінку фізико-хімічних характеристик фільтрувальних матеріалів. Вивчено ефективність застосування обсидіану та суміші гірського кришталю, моріону та раухтопазу під час кондиціювання води для алкогольних напоїв. Фізико-хімічні характеристики суміші матеріалів та обсидіану, зокрема механічна міцність, на 2—5% є вищою, ніж зразок кварцового піску. Це, у свою чергу, сприятиме більш тривалому терміну використання та меншому руйнуванню. Ефект очищення вихідної води сумішшю матеріалів на 8—12%, обсидіаном — на 10—15% вищий, ніж у кварцового піску, що підтверджує дієвість застосування обсидіану та суміші гірського кришталю, моріону й раухтопазу під час виробництва лікеро-горілчаної продукції. Доведено перспективність використання суміші гірського кришталю, моріону та раухтопазу у співвідношенні 1:1:1 у виробництві напоїв і розширення асортименту ринку продуктів оздоровчого напрямку. The relevance of the use of natural mineral materials for the mechanical treatment of water in the production of alcoholic beverages is shown. Obsidian filter materials and a mixture of rock crystal, morion and rauchtopas were studied in a 1:1:1 ratio compared to quartz sand. During the research, organoleptic, physico-chemical, capillary-phoretic and spectro- metric methods of analysis, theoretical generalization and comparison, systematic approach were carried out. A comparative evaluation of the physical and chemical characteristics of the filter materials was carried out. The effectiveness of using obsidian and a mixture of rock crystal, morion and rauchtopas during the conditioning of water for alcoholic beverages was studied. Physico-chemical characteristics of mixture of rock and obsidian, in particular mechanical strength, are 2—5% higher than the sample of quartz sand. This, in turn, will contribute to a longer period of use and less destruction. The effect of purification of the initial water by a mix-ture of rock is by 8—12% higher than in quartz sand, by obsidian is by 10—15% higher, that confirms the effectiveness of the use of obsidian and mixture of rock crystal, morion and rauchtopas in the production of alcoholic beverages. The prospects of using a mixture of rock crystal, morion and rauchtopas in the production of beverages and expanding the range of the health products market is proved.
  • Ескіз
    Документ
    Для чого фільтрують пиво
    (2017) Королюк, Костянтин Євгенійович; Боярчук, Ярослав Андрійович; Попова, Валентина
    Мета фільтрації пива полягає у збереженні його зовнішнього вигляду та смакових властивостей у довгостроковій перспективі. У статті наведені види фільтрування, дозування фільтрувальних матеріалів, контроль процесу фільтрації. The purpose of filtering beer is to preserve it appearance and flavor properties in long term. The article presents the types of filtration, dosing of filter materials, control of the filtration process.
  • Ескіз
    Документ
    Мембранні технології у виноробстві
    (2008) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович
    Розглянуті питання застосування мембранних технологій для виробництва коньячних спиртів, абсолютного спирту-биоетанолу, фільтрування продуктів виноробства та зберігання продуктів в регульованому газовому середовищі. Considers the application of membrane technology for the production of cognac alcohol, absolute alcohol bioethanol, filtration products of winemaking and storage of products in a controlled gas environment.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології ферментованих медових напоїв
    (2014) Прибильський, Віталій Леонідович; Олійник, Світлана Іванівна; Чуприна, Наталія Вікторівна
    Показано актуальність удосконалення технології водопідготовки для виробництва ферментованих медових напоїв. Наведено результати досліджень попередньої обробки води мікропористими мінералами та встановлено, що суттєво покращуються органолептичні показники готових напоїв, зменшується їх окисно-відновний потенціал. Застосування мікропористих мінералів дає змогу збільшити питомий об’єм підготовленої води при зменшенні питомих витрат на стадіях підготування і регенерування. Actuality improving water treatment technologies for the production of fermented honey drinks. The results of studies of water pretreatment microporous minerals and found that significantly improved organoleptic properties of prepared beverages, reduced their redox potential. The use of microporous minerals makes it possible to increase the specific volume of prepared water while reducing unit costs in the stages of preparation and regeneration.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування альмандину у водоочищенні під час виробництва алкогольних та безалкогольних напоїв
    (2014) Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Чуприна, Наталія Вікторівна
    Досліджено та встановлено ефективність застосування фільтрувального природного мінералу альмандину під час фільтрування води, що дасть змогу забезпечити високу якість води підготовленої та готової продукції на її основі.
  • Ескіз
    Документ
    Підготовка водно-спиртових сумішей із застосуванням фільтрувальних елементів
    (2005) Ковальчук, Володимир Петрович; Олійнічук, Сергій Тимофійович; Олійник, Світлана Іванівна; Левчук, Ірина Володимирівна; Олійнічук, Олексій Сергійович
    Наведено результати досліджень удосконаленої технології виробництва горілок на основі кондиційованої підготовленої води та очищення водно-спиртових сумішей із застосуванням адсорбційно-фільтрувальних елементів патронного типу. The results of studies of advanced technology based on vodka production conditioned prepared water purification and water-alcohol mixtures using adsorption filter cartridge elements.