Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 18
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості
    (2024) Левченко, Юлія Григорівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Мельниченко, Олег Вікторович
    Метою роботи виступає оцінка сучасного стану інноваційної активності підприємств харчової промисловості, визначення їх інноваційного потенціалу та ефективності його використання в умовах тривалої економічної кризи. Для досягнення поставленої мети було використано дані Державної служби статистики України за 2016–2020 рр., оскільки обрана кількість підприємств останній раз оновлювалася у 2020 р. Проведено дослідження динамічної зміни питомої вага інноваційно активних підприємств переробної промисловості у загальній кількості підприємств, інноваційно активних підприємств харчової проми¬словості у загальній кількості підприємств та інноваційно активних харчових підприємств у загальній кількості переробних підприємств. Охарактеризовано вартість необоротних активів харчових підприємств, з одночасним виділенням позитивних змін у вартості основних виробничих засобів, довгострокових біологічних активів, незавершених капітальних інвестицій, довгострокових фінансових інвестицій та інших необоротних активів. Надано оцінку обсягу інноваційних витрат харчових підприємств з позитивними зрушеннями у складі інвестицій у НДР, виконаних власними силами, НДР, виконаних іншими підприємствами та інших витрат на інновації (за виключенням НДР). Проаналізовано обсяг реалізованої інноваційної продукції (товарів, послуг) харчовими підприємствами з виділенням інноваційної продукції (товарів, послуг) нової для ринку та інноваційної продукції (товарів, послуг) нової лише для підприємства. Оцінено зміни в чисельному складі працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок з виділенням питомої ваги дослідницького персоналу (у т.ч. дослідників з науковими ступенями доктора й кандидата наук), технічного персоналу й допоміжного персоналу. Практичні аналізовані кроки керівного складу свідчать про підвищення ефективності використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості, результатом якого є збільшення інноваційно активних підприємств, нарощування інвестицій в основний та людський капітал, збільшення витрат на інноваційні дослідження та обсягу виробленої й реалізованої інноваційної продукції
  • Ескіз
    Документ
    Роль и место кадрового потенциала в структуре инновационного потенциала организации и методы его оценки
    (2013) Макарченко, Марина Арнольдовна; Лопатин, Д. А.
    В статье рассматривается структура инновационного потенциала организации и методика его оценки. Авторы определяют понятие кадрового инновационного потенциала, его структуру и взаимосвязь с общим инновационным потенциалом организации. The structure of innovative capacity of an organization and a technique of its assessment are considered in the article. Authors define concept of personnel innovative potential, its structure and interrelation with the general innovative capacity of an organization.
  • Ескіз
    Документ
    Роль и место кадрового потенциала в структуре инновационного потенциала организации и методы его оценки
    (2012) Макарченко, Марина Арнольдовна; Лопатин, Д. А.
    В статье рассматривается структура инновационного потенциала организации и методика его оценки. Авторы определяют понятие кадрового инновационного потенциала, его структуру и взаимосвязь с общим инновационным потенциалом организации. In article the structure of innovative capacity of the organization and a technique of its assessment is considered. Authors define concept of personnel innovative potential, its structure and interrelation with the general innovative capacity of the organization.
  • Ескіз
    Документ
    Основні аспекти механізму управління інноваційним потенціалом підприємств та напрями його удосконалення
    (2016) Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна; Андрієнко, О. М.
    У статті на основі систематичного та комплексного підходів сформовано узагальнююче визначення інноваційного потенціалу та його структури. Розглянуто процедуру та механізм управління інноваційним потенціалом і формуванням інноваційної стратегії на підприємстві. Проведено дослідження щодо формування й оцінки інноваційного потенціалу промислових підприємств, на основі яких зроблено рекомендації щодо його удосконалення. Виявлено коло головних проблем управління інноваційним потенціалом підприємства, які стримують інноваційний процес, що в результаті приводить до втрачання конкурентних переваг суб’єктами господарювання. Запропоновано елементи організаційного механізму управління, які впливають на інноваційний потенціал підприємства. Розроблено ряд заходів удосконалення системи управління інноваційним потенціалом промислових підприємств. The definition of innovative potential and its structure is formed in this article on the base of a systematic and comprehensive approaches generalizing. A procedure and mechanism of management of innovative potential and the formation of an innovative business strategy is examined. A study on the formation and evaluation of innovative potential of industrial enterprises is made and the recommendations for its improvement are made on this base. The range of fundamental problems of management of innovative potential of the enterprise, restraining innovation process, resulting in a loss of competitive advantages of the business entities is revealed. Elements of organizational management mechanism influencing the innovation potential of the company are proposed. A number of innovative measures to improve the management capacity of the industrial enterprises are worked out.
  • Ескіз
    Документ
    Використання законів синергетики для обґрунтування напрямів інноваційного розвитку підприємства
    (2011) Федулова, Ірина Валентинівна
    Підприємство в своєму розвитку проходить замкнутий цикл: від рівноваги до критичної нерівноваги – закріплення «нового порядку» шляхом повернення системи в стан більшої рівноваги в новій якості. Після кожної фази система стає більш складною, а процеси, що відбуваються в ній, прискорюються. Застосування синергетичних законів і закономірностей еволюції розвитку інноваційного потенціалу дозволило обґрунтувати напрями інноваційного розвитку підприємстві. An enterprise in the development prokhodit' the reserved cycle: from an equilibrium to the critical unequilibrium – fixing of «new order» by returning of the system in consisting of greater equilibrium of new quality. After every phase the system becomes more difficult, and processes which take place in it are accelerated. Application of sinergistical laws and conformities to law of evolution of development of innovative potential allowed to ground directions of innovative development enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Діагностика інноваційного потенціалу підприємства
    (2010) Федулова, Ірина Валентинівна
    Доцільно розглядати інноваційний потенціал, як сукупність інтелектуальних, фізичних, фінансових ресурсів і інноваційних продуктів, які об’єднані в єдиній економічній системі і можуть під дією зовнішніх чинників інноваційного клімату спрямовуватись на забезпечення ефективної інноваційної і інтелектуальної діяльності, генерувати інноваційну активність, метою якої є задоволення нових потреб суспільства шляхом комерціалізації інновацій. It is reasonable to consider innovative capacity as a set of intellectual, physical and financial resources and innovative products are combined into a single economic system and are under the influence of external factors innovation climate directed at ensuring effective innovation and intellectual activity, generating innovative activity, which aims to meet the changing needs of society through the commercialization of innovations.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційний потенціал і його основні елементи
    (2010) Федулова, Ірина Валентинівна
    Узагальнення існуючих підходів дозволило нам розглядати структуру інноваційного потенціалу через такі структурні компоненти: ресурсну; продуктову; техніко-технологічну; організаційно-управлінську. Summary of existing approaches allowed us to examine the structure of the innovation potential through the following structural components: resource, product, technical, technological, organizational and managerial.
  • Ескіз
    Документ
    Локальний інноваційний клімат і його складові
    (2010) Федулова, Ірина Валентинівна
    Необхідність вивчення зовнішнього середовища є внеском системного підходу в науку про управління. При цьому наголошуються відразу декілька площин впливу зовнішнього середовища на підприємство. The need to study the environment contributes a systematic approach to the science of management. This perceptible multiple planes of the external environment to the enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Інтелектуальні ресурси - основа формування інноваційного потенціалу
    (2010) Федулова, Ірина Валентинівна
    Інтелектуальний потенціал можна розглядати як основу для визначення інноваційного потенціалу підприємства разом із фізичним і фінансовим капіталом, які в сукупності створюють унікальні можливості ведення інноваційної діяльності для кожного конкретного підприємства. Intellectual potential can be considered as the basis for the innovative capacity of enterprises with physical and financial capital, which together create a unique opportunity driving innovation for each company.
  • Ескіз
    Документ
    Структура інноваційного потенціалу підприємства
    (2009) Федулова, Ірина Валентинівна
    В статті розглядається теоретичне обґрунтування категорії «інноваційний потенціал», його структурні компоненти, задачі оцінки і значення цієї категорії для визначення напрямку і стратегії розвитку підприємств. In the article the theoretical basis for the category "innovative potential", its structural components, problem assessment and the importance of this category to determine the direction and strategy of business development.