Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 54
  • Ескіз
    Документ
    Study of dough fermentation process with flax seeds
    (2023) Bondarenko, Yuliia; Andronovich, Galina; Kaprelyants, Leonid; Bilyk, Olena; Naumenko, Oksana
    The article investigates the fermentation processes in wheat dough containing whole and crushed flax seeds in dry and soaked states. It was found that in the process of fermentation in samples with whole flax seeds in dry and moistened states, the amount of carbon dioxide released slightly increases compared to the control. In the samples with crushed flax seeds in dry form and with moistened crushed flax seeds, the total amount of carbon dioxide released is higher than in the control sample by 16.5 % and 19.0 %, respectively. In the sample with crushed flax seeds, the nature of the dynamics of carbon dioxide release differs from the control sample, namely, a one-stage fermentation is observed. At the same time, the peak of carbon dioxide emission was observed almost 30 minutes later than in the control sample. The use of moistened whole and crushed flaxseeds results in a slightly lower intensity of carbon dioxide emission compared to dry samples. Based on the analysis of the dynamics of carbon dioxide emission, it is recommended to reduce the duration of dough fermentation for the sample with whole flax seeds to 90 minutes, and for the samples with crushed seeds and soaked flax products to 60 minutes. It was found that the introduction of whole and crushed flax seeds in a moistened form slows down the rise of the dough due to the thickening of the dough system with water-soluble and insoluble flax dietary fiber, reducing fermentation and the formation of sugars in the dough system.
  • Ескіз
    Документ
    Холодне охмелення пива
    (2018) Кошова, Валентина Миколаївна; Мукоїд, Роман Миколайович; Бондаренко, Артем Дмитрович; Василів, Володимир Павлович
    Метою роботи є аналіз сучасних способів охмелення пивного сусла.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів у технології спиртової бражки
    (2024) Прибильський, Віталій Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Боярчук, Ярослав Андрійович; Дулька, Ольга Степанівна
    У статті наведено характеристику ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів, що використовуються у технологіях спиртової галузі харчової промисловості Визначено, що збитки галузі пов’язані із втратою ринків реалізації готової продукції, тіньовими схемами, низьким рівнем впровадження інноваційних технологій та ін. Визначено, що з початком приватизації галузі перед підприємцями постають завдання, які пов’язані із зниженням втрат матеріальних ресурсів та енергетичних витрат. Досліджено вплив зародку кукурудзи, що містить речовини, які перешкоджають гідролізу крохмалю та подальшій ферментації у етиловий спирт та на вихід готової продукції. Обґрунтовано доцільність видалення зародку кукурудзи із вихідного зерна у технології етилового спирту. Доведено перспективність використання сусла підвищеної концентрації із використанням ферментних препаратів та сухих дріжджів для ферментативного гідролізу із зброджуванням сусла різних концентрацій. Встановлено можливість використання сухих дріжджів із вмістом сухих речовин у суслі 24…28 % за температури 30…35 °C. Визначено ефективність виробництва спирту та кормових продуктів із використанням барди. Наведено результати досліджень використання стимуляторів росту дріжджів за високої концентрації сухих речовин сусла. Визначено вплив ферментних препаратів, сухих спиртових дріжджів та активаторів росту із використанням як сировини кукурудзи на технологічні показники. Доведено, що використання запропонованих ферментних препаратів із використанням різних рас дріжджів та активаторів їх росту підвищує рентабельність та вихід спирту, забезпечує ефективне зброджування сусла високих концентрацій.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення та впровадження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу
    (2023) Міщенко, Олексій Семенович; Олійник, Світлана Іванівна
    У статті наведено результати досліджень фактичні втрати спирту етилового при виробництві зневодненої спиртовмісної продукції з бражки з застосуванням зневоднення адсорбцією на молекулярних ситах та зневоднення первапорацією на напівпроникливих мембранах. Отримані результати дали змогу встановити гранично допустимі втрати відповідно для установок де застосовували адсорбційне та мембранне зневоднення на рівні 1,9 % та 2,9 % від спирту поданого на установку під час виробництва у весняно-літній (квітень-вересень) період року та 1,7 % і 2,7 % під час виробництва в осінньо-зимовий (жовтень-березень) період року. В процесі виконання роботи було уточнено фактичні втрати спирту етилового при виробництві зневодненої спиртовмісної продукції з бражки з застосуванням зневоднення азеотропною ректифікацією з циклогексаном. На підставі результатів досліджень було встановлено гранично допустимі втрати на рівні 3,0 % від безводного спирту поданого на установку у весняно-літній період року та 2,8 % в осінньо-зимовий період року.
  • Ескіз
    Документ
    The biorefinery of second generation - new resourses, technologies and ideas
    (2020) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, Anatoly
    У цій статті ми описуємо перспективи виробництва біоетанолу НПЗ ІІ генерації, в тому числі з целюлози як сировини.In this artical we describe the perspectives of bioethanol production by the refinery of second generation, including from cellulose as a raw material.
  • Ескіз
    Документ
    The technology of the second generation of bioethanol
    (2018) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, Anatoly
    У цій статті ми описуємо практичне виконання другої та заключної частини технологія газифікації біомаси у виробництві біоетанолу (паливного етанолу). Ця частина є перетворення синтез-газу в етанол за допомогою мікроорганізмів. Умови життя мікроорганізмів залежить від багатьох умов: температури, pH, впливу інгібіторів та/або активаторів. Це все умови дають змогу реалізувати промислове виробництво біоетанолу з целюлози. In this article we describe the practilal realazing of the second and final part of the technology of biomass gasification in the bioethanol (fuel ethanol) production. This part is the conversion of syngas to ethanol using the microorganisms. The living conditions of microorganisms depends from meny conditions: temperature, pH, ingibitors and/or activators influence. This all conditions give as realize the industrial volume production of bioethanol from cellulose.
  • Ескіз
    Документ
    Лігноцелюлозні відходи як сировина для синтезу бутанолу клостридіями
    (2019) Скроцька, Оксана Ігорівна; Пирог, Тетяна Павлівна; Скроцький, Сергій Олександрович
    В останні роки бутанол, отриманий мікробіологічним способом, розглядають як перспективне біопаливо. Бутанол може стати альтернативою викопному паливу у разі його отримання з використанням поновлювальних та економічно вигідних джерел. В цьому відношенні таким джерелом є лігноцелюлозні матеріали, як основні компоненти органічних відходів сільського та лісового господарств, целюлозно-паперової, деревообробної та харчової промисловості, а також побутових відходів. Оскільки для отримання біобутанолу в основному використовують представників роду Clostridium, метою даного огляду є аналіз сучасної наукової літератури щодо отримання бутанолу на лігноцелюлозних відходах з використанням клостридій. У статті наведено узагальнений матеріал щодо джерел вуглецю та енергії для виробництва бутанолу мікробіологічним способом. Розглянуті різні способи гідролізу та зброджування лігноцелюлозних відходів. Наведено дані наукових досліджень останніх восьми років щодо різних способів попередньої обробки вказаної сировини, ферментативного гідролізу та концентрації бутанолу за культивування клостридій на целюлозовмісних субстратах. Показано можливість використання у біотехнології бутанолу генетично модифікованих клостридій, що здатні до одночасного споживання глюкози і ксилози та зброджування субстрату з високим виходом бутанолу. Також наведені дані щодо природніх немодифікованих продуцентів, які мають такі ж властивості, а також можуть споживати лігноцелюлозні відходи без попередньої обробки та ферментативного гідролізу. Для широкомасштабного виробництва біобутанолу за допомогою клостридій з використанням лігноцелюлозних відходів потрібно вирішити ряд проблем. Зокрема розробити ефективні методи попередньої обробки вихідного субстрату. Застосувавши методи метаболічної і генної інженерії, вдосконалити існуючі продуценти з метою синтезу ними целюлолітичних ферментів, міксотрофного споживання суміші вуглеводів, синтезу великої кількості бутанолу та відсутності ацетону в процесі бродіння як побічного продукту. Також необхідно оптимізувати існуючі технології з метою отримання високого виходу бутанолу та розробити альтернативні способи його виділення.
  • Ескіз
    Документ
    Інновації в обладнанні для аеробного синтезу мікроорганізмів
    (2018) Васильківський, Костянтин Вікторович; Юхно, Михайло Іванович; Костюк, Володимир Степанович; Піддубний, Володимир Антонович
    У статті наведено результати поглибленого аналізу особливості перебігу та організації процесів аеробного бродіння цукровмісних середовищ із застосуванням дріжджово-сахарозні. Ефективність цих процесів визначається динамікою співвідношень компонентів живлення, розчинений кисень, осмотичний тиск і температура. У випічці технології синтезу дріжджів, пов'язані з критичними рівнями концентрації розчиненого кисню, Труднощі введення його в рідку фракцію пов'язані з його обмеженою розчинністю. Інформація про особливості масообміну на межа розділення газової і рідкої фракцій, в наведено причини формування циркуляційних контурів на основі дисперсної газової фази, порівнюючи аераторні диспергатори, бульбашкові системи аерації однорівневої, багаторівневої та комбінованої. системи викиду та барботування. Залежності, що визначають енергетичний потенціал формування фазової поверхні в газоподібних середовищах, є запропонований. Показано, що змінна динаміка приросту біомаси мікроорганізмів на стадіях лаг-фази та логарифмічної фази призводить до необхідності підтримувати кисневий баланс так що його концентрація в рідкій частині середовища становить підтримується приблизно на 25% від стану насичення. Обмежена розчинність кисню призводить до необхідності постійної аерації середовищ з додаванням його техн. заходів для інтенсифікації на міжфазній поверхні. Такі заходи відповідають рівномірності розподілу бульбашок елементів і дисперсної газової фракції відповідно в хрест секції ферментаційного апарату, підвищення газоутримання потужності за рахунок створення циркуляційних кіл змінного струму напрямків, переведення середовища в режими перехідних процесів, зміна тиску в газовій фракції в наддисперсному обсягу, використання комбінованих систем аерації. The article presents the results of in-depth analysis of the peculiarities of the flow and organization of processes of aerobic fermentation of sugar-containing media with the use of yeast-sucrose. The effectiveness of these processes is determined by the dynamics of the ratios of nutritional components, dissolved oxygen, osmotic pressure and temperature. In baking yeast synthesis technologies, critical levels are associated with concentrations of dissolved oxygen, The difficulty of introducing it into a liquid fraction is associated with its limited solubility. The information on the features of mass transfer on the boundary between the separation of gas and liquid fractions, the causes of circulating circuits formation on the basis of the dispersed gas phase is given, comparing aerator dispersants, bubble systems of aeration of one-level, multi-level and combined ejection and bubbling systems. The dependences, which determine the energy potential of the formation of the phase surface in gas-like environments, are proposed. It is shown that the variable dynamics of biomass growth of microorganisms at the stages of the lag phase and the logarithmic phase leads to the need to maintain an oxygen balance so that its concentration in the liquid fraction of the medium is maintained at about 25% of the saturation state. The limited solubility of oxygen leads to the need for continuous aeration of environments with the addition of its technical measures to intensify on the interphase surface. Such measures correspond to the uniformity of the distribution of bubbling elements and the dispersed gas fraction, respectively, in the cross section of the fermentation apparatus, increase of gas retention capacity due to the creation of circulating circuits of alternating directions, the transfer of the media to the modes of transients, the change in the pressure in the gas fraction in the superfine volume, the use of combined aeration systems
  • Ескіз
    Документ
    Influence of spontaneous fermentation leavens from cereal flour on the indicators of the technological process of making wheat bread
    (2021) Hetman, Inna; Mykhonik, Larysa; Kuzmin, Oleg; Shevchenko, Anastasiia
    The sugar-forming ability of oat and buckwheat flour was lower than in the control sample by 19.4% and 56.4%; autolytic activity by 36.9% and 43.1%; total gas formation by 31.1% and 38.6%, respectively. The decrease in enzymatic activity was due to differences in chemical composition and technology of preparation of cereals used to produce oatmeal and buckwheat flour. In mixtures of wheat flour with oat or buckwheat flour, the sugarforming ability was higher than in the control sample by 15.1% and 10.4%; gas-forming capacity by 12.7% and 7.3%, respectively. This was due to the effect of the active β-amylase of wheat flour on the smaller starch grains of cereal flour. It was established that after the fifth renewal of leaven from oat and buckwheat flour it could be used for bread making, as the quality of buckwheat and oat leavens was stabilized due to physicochemical parameters (acidity – 16.0-18.0 degrees, lactic acid bacteria activity – 45-60 min). The addition of the studied leavens in the amount up to 12% by weight of flour in the dough allowed obtaining products with organoleptic and physicochemical parameters close to the control sample.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив ферментних препаратів на колоїдну стійкість пива
    (2017-08) Кошова, Валентина Миколаївна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна
    У статті наведено результати дослідження впливу ферментних препаратів на колоїдну стійкість пива за умови внесення їх в різних концентраціях, на різних стадіях процесу та вдосконалення технології виробництва пива, стійкого до колоїдного помутніння шляхом застосування ферментних препаратів протеолітичної дії. Встановлено значення параметрів, що забезпечують оптимальне значення показника прогнозованої стійкості готової продукції, та фактори, що дадуть змогу прискорити технологічний цикл виробництва, отримати готову продукцію з високими показниками колоїдної стійкості. The article presents the results of the study of the influence of enzyme preparations on the colloidal stability of beer, provided that they are introduced in various concentrations, at different stages of the process and to improve the technology of production of beer resistant to colloidal clouding by the use of enzyme preparations of proteolytic action. The values of the parameters providing the optimal value for the predicted stability of the finished product are determined, as well as the factors that will enable to accelerate the technological cycle of production and to receive the finished products with high indicators of colloidal stability.