Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 29
  • Ескіз
    Документ
    Вплив розмірів землекористувань на рівень виробництва
    (2011) Данкевич, Андрій Євгенович
    Розглянуто стан розвитку фермерських господарств області, методику складання та практичного застосування бюджету витрат на вирощування озимої пшениці
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні
    (2020) Ніколаєнко, Світлана Миколаївна; Куліш, Сніжана Геннадіївна; Янченко (Солодка), Ангеліна Володимирівна
    У статті досліджено стан виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні протягом 2016–2018 років. Оскільки ринок хліба розвивається, розширює свій асортимент і з’являються нові проблеми з його розвитком, потрібно постійно аналізувати зміни в усіх аспектах виробництва хлібопекарської галузі. Було проведено порівняльний аналіз обсягів реалізації хлібобулочних виробів, витрат на виробництво продукції, зміни кількості підприємств хлібопекарської галузі, зміни чисельності працівників. Виявлено основних учасників ринку та з них виділено лідерів на ринку хлібобулочних виробів у досліджуваному періоді. Проведено розподіл виробників-конкурентів на три стратегічні групи відповідно до обсягів виробництва та виробничих потужностей. Встановлено, що попит на продукцію зменшився, конкуренція між підприємствами зросла, плинність кадрів також зросла. За допомогою проведеного дослідження виявлено зниження ефективності роботи підприємств хлібопекарської галузі та його причини. Ключові слова: дослідження, виробництво, аналіз, хліб та хлібобулочні вироби, витрати, статистичні дані. The article researches the state of production of bread and bakery products in Ukraine for 2016–2018 years. This topic is relevant because bakery products are daily in the diet of all categories of the population of Ukraine and are designed to satisfy physiological needs. It can be considered that the bakery industry is strategically important for ensuring food security of our country. The main purpose of the article is to analyze the production of bread and bakery products in all possible parts of the accounting of this industry. As the bread market develops, expands its range and appears a new problems with its development, it is necessary to constantly analyze changes in all aspects of the bakery industry. A comparative analysis of the volume of sales of bakery products, production costs, changes in the number of enterprises in the bakery industry, changes in the number of employees was conducted. The peculiarity of the market of bread and bakery products of Ukraine is almost one hundred percent supply of domestic products. The main market participants were identified and from them the leaders in the bakery market in the research period were detected. Sales networks are mostly located by region (city, district, region) with a delivery radius of up to 150 km. Therefore, the nature of competition is mainly local and interregional. The competitors are divided into three strategic groups according to production volumes and production capacities. It is established that the demand for products has decreased, competition between enterprises has increased, staff turnover has also increased. Enterprises engaged in production of bread and bakery products worked in quite difficult conditions in the research period. The research detected a decrease in the efficiency of the bakery industry and its causes. The analyze of the results of bakery enterprises shows that this industry needs government support to ensure further development. Also, it is necessary to seek a reserves and ways to increase the efficiency of bakery enterprises, considering the new trends that are emerging in the current conditions of Ukraine’s econom.
  • Ескіз
    Документ
    Побудова функції витрат – практичне застосування
    (2017) Носенко, Наталія Сергіївна; Осадча, Ганна Григорівна
    У статті розглянуто економічну сутність витрат та їх класифікація. Побудовано функцію витрат методом вищої-нижчої точки, методом найменших квадратів, методом аналізу бухгалтерських рахунків із застосуванням Microsoft Office Excel, а також обгрунтовано практичне застосування даних методів при плануванні, обліку та аналізі витрат.
  • Ескіз
    Документ
    Методи побудови функції витрат - практичне застосування
    (2016) Осадча, Ганна Григорівна; Обатюк, Юрій Олександрович
    В статті розглядаються економічна сутність витрат, побудо-ва функції витрат методом вищої-нижчої точки, методом най-менших квадратів, методом аналізу бухгалтерських рахунків із застосуванням Microsoft Office Excel. Обґрунтовано практичне застосування даних методів при плануванні, обліку та аналізі витрат за комплексними статтями калькуляції та видами со-бівартості за етапами формування витрат.
  • Ескіз
    Документ
    Impact of the insurance costs on the competitiveness of food industry enterprises of Ukraine in the context of the food market security
    (2019) Shirinyan, Lada; Arych, Mykhailo
    The study was carried out to analyze insurance costs and to determine the trends, patterns and impact of the insurance costs on the competitiveness of food industry enterprises in the context of the food market security. The theoretical background of the article is based on critical literature review of the insurance costs, food market security and competitiveness. The research study was used the methods of comparative, statistical analysis of data, systematization, scientific interpretation; generalizations and comparisons the indicators of market share and capacity, profitability and efficiency, insurance costs and correlation-regression analysis methods and indicators. The hypothesis about the existence of a dependence between the competitiveness of FIEs and the portion of money allocated to FIEs for insurance is confirmed only for FIEs with high efficiency of doing business.
  • Ескіз
    Документ
    Індексний метод аналізу цін продукції харчової промисловості
    (2018) Роганова, Ганна Олександрівна
    У статті проведено науковий пошук факторів, що впливають на індекс споживчих цін (ІСЦ) та не є врахованими при його визначенні. Поетапно проаналізовано механізм формування ІСЦ, виявлено недоліки існуючого алгоритму розрахунку ІСЦ. Оцінено ефективність харчової промисловості Україні в цілому за допомогою індексного методу. Запропоновано заходи, що можуть підвищити якість збору інформації та статистичну значимість ІСЦ. The purpose of the article is a scientific inquiry of factors influencing onto the consumer price index (CPI) and not taken in account when calculating it. As a result of investigation the mechanism of forming CPI was gradually analyzed, deficiencies of the current CPI calculation algorithm detected. Assessment of food industry efficiency in Ukraine in general carried out using the method of index numbers. Actions that could improve the quality of information collection and CPI statistical certainty suggested.
  • Ескіз
    Документ
    Реалізація основних та триступеневих стратегій управління фінансово-економічними результатами підприємств молочної промисловості України
    (2016) Арич, Михайло Іванович
    У статті проведено аналіз реалізації запропонованих автором основних та триступеневих стратегій управління фінансово-економічними результатами діяльності підприємств на прикладі молочної промисловості України. Визначення та обґрунтування запропонованих стратегій управління фінансово-економічними результатами здійснювалося на основі таких критеріїв, як інтегральний показник оцінки ефективності управління результатами; коефіцієнт рангової кореляції Спірмена; рівень ефективності управління фінансово-економічними результатами відповідно до концепції Six Sigma; максимальне відхилення показників стратегії від своїх нормативних значень. The article analyzes the main author of the proposed three-tier management strategies and financial and economic performance of the enterprise by the example of the dairy industry of Ukraine. Identification and justification for the proposed management strategies of financial and economic results was carried out on the basis of criteria such as the integral index evaluating the effectiveness of performance management; coefficient Spearman's rank correlation; the efficiency of management of financial and economic results according to the concept of Six Sigma; maximum deviation indicators strategy of their normative values.
  • Ескіз
    Документ
    Виробничий чинник як елемент управління витратами на підприємстві
    (2015) Стахурський, Валерій Олександрович
    У роботі розглядається вплив виробничого чинника на управління витратами виробництва продукції та її реалізації як одного з підходів до економії витрат. The impact of production factor on the management of costs of production and its realization as one of the approaches of costs’ economy is examined in this work.
  • Ескіз
    Документ
    Ефект, ефективність і результативність діяльності підприємства
    (2014) Пономаренко, Тетяна Миколаївна
    У статті проаналізовано позиції авторів щодо змістової характеристики термінів «ефект», «ефективність» і «результативність» у контексті діяльності підприємства. Розглянуто взаємозв'язок категорій «ефективність» і «результативність» та описано їх вплив на успішне функціонування підприємства. Встановлено спільні та відмінні ознаки результативності й ефективності. Зроблено розрахунок ефективності й охарактеризовано модифікації розрахунку ефективності залежно від типу врахованого ефекту та ресурсів.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальні проблеми розвитку енергозабезпечення підприємств цукрової галузі України
    (Струнін, В. В. Актуальні проблеми розвитку енергозабезпечення підприємств цукрової галузі України / В. В. Струнін // Науковий вісник Херсонського державного університету. - 2014. - Вип. 6, Ч. 3. - С. 145-150. - (Економічні науки)., 2014) Струнін, Віктор Володимирович
    Цукрова галузь завжди посідала вагоме місце в економіці України та є однією зі стратегічних галузей харчової промисловості. В сучасних умовах розвитку економічних процесів дана галузь перебуває в занепаді і має низку проблем, які потребують нагального вирішення. Однією з них виступає велика енергоємність виробництва цукру, що безпосередньо впливає на ефективність функціонування підприємств цукрової галузі. Sugar branch takes an important place in Ukraine’s economy and it is one of the strategy branches of food industry. This branch is in decline at conditions of actual economy processes’ trends and has numerous problems that should be solved. One of them is the energy intensity problem of sugar production that is makes directly impact on efficiency of sugar industry enterprises’ functioning.