Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 13
  • Ескіз
    Документ
    Використання штучного інтелекту як інноваційного інструменту під час навчання іноземних мов у ЗВО
    (2024) Малик, Юліана Ігорівна; Никитенко, Ольга Василівна
    Стаття присвячена дослідженню ключових аспектів використання штучного інтелекту (ШІ) в освітньому процесі закладів вищої освіти та досліджує актуальність застосування ШІ зокрема в навчанні іноземним мовам. В статті розглянуто різноманітні трактування поняття «штучний інтелект», акцентуючи увагу на розбіжностях у тлумаченні поняття вітчизняними дослідниками. Серед широкого спектру ресурсів авторами виокремлено основний інструментарій ШІ, який допомагає викладачам іноземної мови під час викладання мовних дисциплін у ЗВО. У статті детально проаналізовано головні переваги та недоліки інтеграції ШІ у вивчення іноземної мови у закладах вищої освіти, у результаті чого виявлено важливість збалансованого поєднання використання штучного інтелекту з традиційними методами навчання іноземних мов. Сформовано подальші аспекти дослідження зазначеної теми, які сприятимуть розширенню можливостей використання ШІ в освітньому процесі та підвищенню його ефективності.
  • Ескіз
    Документ
    Використання QR-коду в процесі викладання іноземної мови в закладах вищої освіти
    (2023) Мусійчук, Світлана Миколаївна; Зуєнко, Неля Олександрівна; Левицька, Людмила Ярославівна
    Стаття присвячена аналізу використання QR-кодів під час викладання іноземної мови в закладах вищої освіти; авторами приведені деякі основні аспекти концепції використання QR-кодів в освітньому процесі. Для досягнення поставленої мети було проведено аналіз наукової літератури, а також експериментальну роботу з використанням під час проведення модульної контрольної роботи QR-кодів. Встановлено, що використання QR-кодів у процесі викладання іноземної мови виявилося ефективним інструментом: у здобувачів освіти підвищився середній бал за модульну контрольну роботу. Також здобувачі відзначили покращення своєї мотивації та залученості до освітнього процесу; було відзначено зручність використання QR-кодів, доступність до додаткових матеріалів, відео посилань та інших ресурсів. Зазначено, що практика викладання іноземної мови свідчить про те, що за останні роки відбулися суттєві зрушення, насамперед, через широке впровадження інформаційно-комунікаційних технологій засобів навчання, а також використання інноваційних методично-дидактичних підходів, що дало змогу запроваджувати в процес навчання цифрові інструменти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю аналізу ефективності використання QR-кодів в освітньому процесі при викладанні іноземної мови. Авторами був проведений педагогічний експеримент, в якому взяли участь 46 здобувачів освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету біоресурсів і природокористування України та Національного університету харчових технологій, віком 18–19 років, серед яких 78% жінок та 22% чоловіки. Досліджено, що використання QR-кодів в процесі викладання іноземної мови може бути ефективним інструментом для покращення якості навчання, а також при проведенні контрольних та модульних контрольних робіт. Авторами рекомендується впровадження використання QR-кодів у практику викладання іноземної мови в закладах вищої освіти
  • Ескіз
    Документ
    Застосування інноваційної технології отримання функціональних продуктів харчування на основі рослинної сировини
    (2023) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій Олександрович; Прасол, Світлана Володимирівна
    Актуальною проблемою харчової промисловості є заміна білкових ізолятів, отриманих із генетично модифікованих джерел сировини. Ведуться активні пошуки нових джерел рослинного білка з генетично немодифікованих культур. У статті розглянуто питання виробництва функціональних харчових продуктів на основі рослинної сировини, тобто виробництва харчових продуктів принципово по-новому. Систематизація та узагальнення розробок з техніки та технології одержання білкових ізолятів із рослинної сировини, а також аналіз перспектив розвитку технологічних рішень, створення ресурсозберігаючих технологій та екологічно чистого виробництва функціональних продуктів харчування. Отримані на даний момент результати наукових досліджень надають переконливі докази існування можливості виробництва їжі за допомогою принципово нових методів. Термін «функціональні продукти харчування» надає означення продуктам, які виготовлені з використанням білків та інших поживних речовин природного походження, але їх склад, структура, зовнішній вигляд і набір властивостей сформовані штучно. На сьогоднішній день, особливий інтерес викликають функціональні продукти харчування, які відрізняються високою біологічною цінністю та вишуканим смаком. Ці продукти вирізняються не лише своєю корисністю для здоров'я, а й сприяють задоволенню гастрономічних переваг споживачів. Вони відкривають шлях до нових можливостей у сфері харчування, дозволяючи людям отримувати не лише необхідні поживні речовини, але і насолоджуватися їжею з новими, неочікуваними характеристиками. Роботи в цьому напрямі, спрямовані на отримання функціональних продуктів харчування, мають подвійну мету. По-перше, вони створюють продукти, які імітують традиційні вироби з фаршу. Ця технологія є порівняно простою, а отримані продукти відносно дешеві та зручні у використанні. По-друге, роботи у цьому напрямку спрямовані на створення продуктів з неподрібненою волокнистою структурою, особливо у м'ясних виробах, що є однією з найцінніших форм харчування. Такий підхід відкриває шлях до нових можливостей для людей, які прагнуть зберігати здоровий спосіб життя або вибирають вегетаріанський спосіб харчування. Функціональні продукти харчування, що відтворюють текстуру традиційних продуктів і одночасно збагачені корисними складовими, можуть стати важливим елементом у збалансованому харчуванні, допомагаючи задовольняти поживні потреби без необхідності використання продуктів тваринного походження. Розроблення техніки і технології функціонального харчування дозволяє: знизити собівартість і збільшити виробництво продуктів харчування в існуючій економічній базі харчовій промисловості за рахунок зменшення втрат і використання непродовольчої сировини; досягти необхідного рівня продовольчої безпеки та вирішити проблему дитячого та лікувального харчування, харчування в незвичних умовах.
  • Ескіз
    Документ
    Інновації, фактори і умови переходу до нової освітньої парадигми
    (2013) Шатковська, Галина Іванівна
    Розглянуто та проаналізовано проблеми становлення нової освітньої парадигми, яка має відповідати сучасним реаліям і викликам постіндустріального суспільства. Констатовано, що освіта відіграє надзвичайну роль у забезпеченні потреб інноваційного розвитку держави; освітні інновації та інноваційні технології; єдність освіти і науки.
  • Ескіз
    Документ
    Perspectives of application of innovative resource-saving technologies in the concepts of green logistics and sustainable development
    (2020) Ostapenko, Olga; Savina, Nataliia; Mamatova, Leila; Zienina-Bilichenko, Antonina; Selezneva, Olha
    У статті розглядаються перспективи застосування інноваційних технологій ресурсозбереження в концепціях зеленої логістики та сталого розвитку. Оцінка перспектив застосування інноваційних ресурсозберігаючих технологій в Україні здійснювався з урахуванням основних цілей сталого розвитку, тенденції розвитку сталої енергетики та паливно-енергетичного комплексу України у напрямку європейської інтеграції, що забезпечує зменшення викидів парникових газів та збільшення використання нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії. Дослідження ілюструє застосування принципів та цілей концепції зеленої логістики з метою підвищення рівня енергоекономічної ефективності в секторі енергетики України із застосуванням енерго- та ресурсозберігаючих, екологічно безпечних та економічно ефективних інноваційних технологій. The paper considers the prospects for the application of innovative resourcesaving technologies in the concepts of green logistics and sustainable development. Assessment of the perspectives of application of innovative resource-saving technologies in Ukraine was carried out with taking into consideration the main goals of sustainable development, tendencies of development of sustainable energy and fuel and energy complex of Ukraine in the direction of European integration, ensuring reduction of greenhouse gas emissions and increasing the use of non-traditional and renewable energy sources. The study illustrates the application of principles and objectives of the concept of green logistics in order to increase the level of energy-economic efficiency of the energy sector of Ukraine with the application of energy- and resource-saving, environmentally safe and cost-effective innovative technologies.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційний погляд на виробництво пряників
    (2019) Оболкіна, Віра Іллівна; Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Крапивницька, Ірина Олексіївна; Олексієнко, Наталія Валентинівна
    Проаналізовано традиційні та інноваційні способи виготовлення пряників. Доведено необхідність нових технологічних рішень, інноваційний погляд на виробництво традиційних видів продуктів. Traditional and innovative ways of making gingerbread are analyzed. The need for new technological solutions, innovative look at the production of traditional types of products has been proved.
  • Ескіз
    Документ
    Implementation of guest-facing technologies in hospitality business
    (2017-05) Nazarenko, Natalia; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Chagayda, Andriy
    The article deals with the guest-facing technologies that positively affect the overall hotel efficiency. Challenges, benefits, and keys to successful implementation of mobile applications for hotels were determined. It was found that this will improve the quality of hotel services and the competitiveness of hospitality industry enterprises.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційний розвиток в умовах сучасної економіки України
    (2015) Соломко, Антон Сергійович
    У статті інновації розглядаються як ключовий чинник розвитку сучасної української економіки. Визначено основні фактори і загальні принципи формування інноваційної економіки, також окреслено сучасні форми і механізми підтримки національної інноваційної системи та акцентовано увагу на основних індикаторах її розвитку. Сформульовано загальні напрями державної політики стосовно активізації та стимулювання інноваційного розвитку. Систематизовано основні чинники, що заважають втіленню техніко-технологічних інновацій та прискоренню економічного зростання як України, так і територіальних економічних систем загалом. In today's world, innovation is a defining factor for economic growth and dynamic relationship in all areas of society. It is hard to imagine the modern world without the innovations that have become commonplace, and without future innovations, which should contribute to the further evolution of new technologies. In the article innovations are considered as a key factor in the development of modern Ukrainian economy. Major factors and the general principles of formation of innovative economy are defined, modern forms and mechanisms of support of national innovative system are designated and the attention is focused on the main indicators of its development. The general directions of a state policy on foster and promote innovation are formulated. The major factors interfering an embodiment of technical and technological innovations and acceleration of economic growth of both Ukraine and regional economic systems in general are systematized.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні підходи НУХТ до підготовки фахівців для хлібопекарської та кондитерської промисловості
    (2014) Ковбаса, Володимир Миколайович; Фалендиш, Наталія Олексіївна; Терлецька, Віта Альбертівна
    Стаття присвячена новим інноваційним підходам у підготовці фахівців для хлібопекарської та кондитерської промисловості, які застосовуються на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів Національного університету харчових технологій. Article on new innovative approaches in training of experts for the baking and confectionery industry, used at the department of technology of baking and confectionery National University of Food Technologies.
  • Ескіз
    Документ
    Інтернет технології – інноваційні технології викладання іноземних мов
    (2012) Березовська, Ольга Владиславівна; Тригуб, Інна Петрівна
    Стаття присвячена доцільності використання інтернет-ресурсів при викладанні іноземних мов. Інтернет технології розглядаються як інноваційні технології викладання іноземних мов. The article is devoted to the internet resources using at foreign languages teaching. Internet resources are considered to be the innovative technologies of foreign languages teaching.