Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
32 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Викладання іноземної мови у вищій школі в умовах дистанційного та змішаного навчання(2021) Форостюк, Інна ВадимівнаУ статті проаналізовані методичні аспекти викладанняіноземних мов у закладах вищої освіти та можливості використання сучасних он-лайн ресурсів та технологій у дистанційний період і під час змішаного навчання. На думку авторів питання впровадження інноваційних методів у вищій освіті України з урахуванням зазначених форм навчання є найбільш актуальним. Серед теоретичних та практичних підходів до вирішення зазначених проблем важливими і недостатньо розробленими на думку авторів є питання формування та підтримки мотивації студентів до результативного вивчення іноземних мов на заняттях у дистанційному форматі. У статті зазначаються чинники, які впливають на результат вивчення студентами іноземних мов при дистанційній роботі, виділяються проблеми, які стоять на заваді очікуваному результату, надаються приклади сайтів і платформ, які допомагають викладачам організувати навчання всім видам мовленнєвої діяльності он-лайн. Зазначаються відмінності у роботі в порівнянні з аудиторними заняттями. Авторами також описані результати он-лайн опитування студентів щодо їхнього відношення до вивчення іноземних мов дистанційно, цікавих для них видів робіт під час даної форми навчання. Окремі питання стосувалися особистої думки респондентів щодо видів робіт або організаційних моментів, які їм особливо сподобалися і не сподобалися при такій формі навчання. Зроблено висновок щодо основних аспектів роботи на он-лайн заняттях з іноземної мови у ЗВО при дистанційному та змішаному навчанні та перспектив досліджень у цих напрямках. Зазначається, що викладачі можуть успішно вирішити проблеми методичного, організаційного і психологічного характеру, пов’язані з навчанням у новому форматі. Існують, однак, чинники, які заважають використовувати на повну потужність он-лайн можливості: недостатнє технічне оснащення навчальних закладів, посилене навантаження на викладачів. Також зазначається, що студенти зацікавлені не тільки у дистанційних заняттях, але й в аудиторному спілкуванні. Змішане навчання виглядає перспективним, оскільки охоплює як сучасні технологічні можливості, так і традиційні підходи до навчального процесу.Документ Упровадження інноваційних технологій навчання та методів викладання із врахуванням передового національного та європейського досвіду(2020) Шатковська, Галина Іванівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаСучасне надання високоякісної освіти не можливе без впровадження інноваційних технологій, оскільки саме вони роблять навчання ефективнішим. Удосконалити освітню діяльність можна шляхом застосування внутрішньопредметних, методичних, адміністративних, ідеологічних інновацій. Важливим елементом навчального процесу є застосування викладачами на різних видах занять відео аудіоматеріалів, демонстрацій та презентацій. При поясненні матеріалу варто використовувати комп’ютерні моделі процесів і явищ, віртуальні лабораторні роботи. Враховуючи європейський досвід, необхідно поділяти здобувачів на дискусійні групи/бригади для їх роботи з виконанням окремих завдань, спрямованих на майбутню професійну діяльність. Наприклад, таким завданням може стати підготовка реферату з презентацією з подальшим виступом на практичних/семінарських заняттях. Також важливим елементом освіти є необхідність самоперевірки здобувачами засвоєння отриманих знань через виконання завдань/тестів. Особливо ефективним є використання електронних підручників. Застосування інноваційних технологій дозволить у здобувачів розвивати якості, що станутьу нагоді в їх майбутньому професійному житті, забезпечить якісне засвоєння знань, сприятиме розвитку їх інтелектуальної діяльності, формуванню вмінь та навичок критичного осмислення професійної проблеми, а також здатності самостійно опрацьовувати інформацію.Документ Методи оцінки ефективності управління фінансовими ресурсами підприємства: управлінський аспект(2015) Казаков, Олександр Олексійович; Крачковський, Володимир СергійовичУ статті розглянут о проблеми оцінки ефективності управління фінансовими ресурсами підприємств. Досліджено сукупність методів, що можуть бути використані в процесі оцінки ефективності управління фінансовими ресурсами підприємства. З ’ясовано, що комплексний аналіз управління фінансовими ресурсами ґрунтується на кількісно-якісному підході, який дозволяє оцінити ефективність управління за визначеною сукупністю параметрів. Ефективність за управлінським компонентом характеризується якістю організаційного, кадрового, інформаційного забезпечення процесу управління фінансовими ресурсами. У зв’язку з цим запропоновано перелік показників для оцінки ефективності управління фінансовими ресурсами підприємства в розр ізі управлінського компонента.Документ Науково-практичний підхід до оцінювання економічної безпеки закладу вищої освіти(2020) Драган, Олена ІванівнаУ статті обґрунтовується актуальність формування методичного підходу до оцінки рівня економічної безпеки закладу вищої освіти (ЗВО) у сучасних умовах. Об’єктом дослідження є оцінювання рівня економічної безпеки ЗВО. При проведенні розрахунків були застосовані наступні методи: порівняння, експертного опитування і математичної статистики. На підставі узагальнення діючих наукових підходів та із врахуванням авторських позицій сформовано складові, що характеризують економічну безпеку ЗВО. Обрані показники, які характеризують та відображають всі змістовні сторони складових економічної безпеки ЗВО. Доведено необхідність та економічну доцільність їх включення до аналітичного інструментарію оцінювання рівня економічної безпеки ЗВО. Розроблено алгоритм проведення оцінювання рівня економічної безпеки ЗВО за відповідними етапами. Зниження або зростання інтегрального показника рівня економічної безпеки ЗВО свідчить про наявність позитивних або негативних тенденцій та визначає напрямки потенційних заходів щодо усунення небезпек, загроз і ризиків, які повинні бути враховані у стратегії розвитку ЗВО на перспективу. The actuality of the methodical approach forming to the estimation of economic strength of higher education establishment (HEE) security in the modern difficult situation of all educational system is described in the article. The main reasons of worsening of HEE’s economic security are increasing of competition at the market of educational services, consequences of demographic crisis, increase of educational migration, dropping of market demand, input of permanent changes in legislation in the sphere of higher education, financing and functioning of HEE and other. The object of the research is evaluation level of economic security of the National University of Food Technologies in modern terms. On the basis of generalization of operating scientific approaches and with taking into account authorial positions the constituents that characterize economic security of HEE are formed, as financial safety, informatively and resource safety, intellectual and skilled safety and market safety. Selected indexes that characterize and represent all content parties of constituents of HEE economic security. Necessity and financial viability of their adding to the analytical tool of evaluation level of HEE economic security are proven. During the realization of calculations, the following methods were applied: comparison, expert questioning and mathematical statistics. Generalized basic approaches to the evaluation of economic security are indicatory, resource, functional, resource-functional and other. For maintenance of high level of HEE’s economic security, it is needed constantly to conduct its evaluation on the simplified methodology. The algorithm of evaluation realization of HEE’s economic security after the corresponding stages is worked out. The methodical approach to the evaluation of economic security is approved on public materials of the National University of Food Technologies for the different periods. Decline or increase of integral index of HEE’s economic security testifies the presence of positive or negative tendencies and determines directions of potential events in relation to the removal dangers, threats and risks that must be taken into account in the strategy of development of HEE for long terms.Документ Методичні підходи при створенні адаптивних сортів пшениці озимої в умовах Лісостепу України(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Кириленко, Віктор Володимирович; Коломієць, Леонід АндрійовичПри створенні нових сортів пшениці озимої використовуються різні методи селекції: гібридизація, індукований мутагенез та внутрішньосортові добори. Застосування штучних комплексних інфекційних фонів патогенів безпосередньо на селекційному матеріалі дозволяє відбирати форми з груповою стійкістю проти хвороб. Наявність стрес-факторів у період зимівлі сприяє добору зимостійких трансгресивних форм, які служать родоначальниками нових сортів. Метод термічного мутагенезу базується на основі використання сортів ярої пшениці, які або висіваються під зиму, або піддаються довготривалій (90−120 днів) яровизації. Внутрішньосортовий добір нетипових для основного складу біотипів серед гетерогенних форм – цінний вихідний матеріал для створення нових сортів пшениці озимої. Development of new varieties of winter wheat causes the use of different selection methods: hybridization, induced mutagenesis and intravarietal selection. Application of artificial complex infectious backgrounds of pathogens directly on breeding material allows to select a form with group resistance to diseases. The presence of stress factors during wintering helps to select winter-hardy transgressive forms that became the progenitor of new varieties. Method of thermal mutagenesis is based on the use of spring wheat varieties that are either planted under winter, or subjected to prolonged (90-120 days) vernalization. Intravarietal selection of unusual biotypes for the basic structure among heterogeneous forms provides valuable initial material for the creation of new varieties of winter wheat.Документ Теоретичне дослідження способів сушіння овочів та фруктів(2015) Тарасенко, Тетяна Анатоліївна; Євлаш, Вікторія Владленівна; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Вашека, Оксана Миколаївна; Гавриш, Андрій Володимирович; Кравченко, Олександр ІвановичСушіння є оптимальним способом одержання продуктів тривалого зберігання при максимальному збереженні їх вихідної якості, без використання консервантів та харчових добавок. Сушені продукти є перспективною сировиною для закладів ресторанного господарства, особливо швидкого харчування типу бістро, кафе. Споживачами даних видів продуктів є силові структури, харчоконцентратні виробництва, спеціальний контингент (геологи, спортсмени, космонавти) тощо. Тому на основі теоретичних досліджень встановлено переваги сушіння, оскільки максимально зберігаються нативні властивості рослинної сировини, висвітлено сутність фізичних процесів, що відбуваються під час сушіння. Показано, що інтенсивність сушіння залежить від фізико-хімічних властивостей матеріалів і рушійної сили процесу. Перспективними способами сушіння, з точки зору збереження харчової цінності, забезпечення відповідних відновлювальних властивостей сушених овочів, фруктів та енергоємності, є сублімаційне сушіння із кріодеструкцією, сушіння зі змішаним теплопідведенням та холодне розпилювальне сушіння. Drying is the best way to obtain durable products at maximum maintaining their original quality without preservatives and food additives. Dried foods are promising raw material for schools restaurants, especially fast food type bistros and cafes. Consumers of these types of products are power structures, food concentrates production, a special contingent (geologists, athletes, astronauts) and others. Therefore, based on theoretical studies found benefits dry as much as possible remain properties of native plant material, highlights the essence of physical processes occurring during drying. It is shown that the intensity of drying depends on the physical and chemical properties of materials and driving force of the process. Promising methods of drying, in terms of maintaining the nutritional value, ensuring appropriate remedial properties of dried vegetables, fruit and power consumption is freeze drying with cryosurgery, drying mixed heat supply and cold spray drying.Документ Економічний механізм формування та використання грошових потоків(2017) Марченко, І. С.; Труш, Юлія ЛеонідівнаВ статті досліджені особливості використання грошових потоків на підприємстві в умовах, які сформувались. Узагальнено групи чинників, які формують грошові потоки та викладено їх зміст. Проведено аналіз використання грошових потоків з точки зору різних авторів. Сформовано висновок про необхідність управління грошовими потоками на підприємстві та визначено загрози не виконання поставлених задач до них.Документ Методичні засади аналізу та прогнозування ринку туристичних послуг в Україні з використанням математичного моделювання(2011) Балашова, Раїса Іванівна; Івченко, Любов ОлександрівнаУ статті виконано аналіз статистичних даних і подано динаміку основних показників діяльності туристичної галузі України. Запропоновано використання методів математичного моделювання для аналізу й прогнозування показників туристичного ринку. The article analyzes the statistical data and presents the dynamics of the main indicators of the tourism industry in Ukraine. The use of methods of mathematical modeling for the analysis and forecasting of indicators of the tourist market is suggested.Документ Кавитация в центробежных насосах: методы расчета параметров, предотвращающих кавитацию(2014) Филоненко, Виталий Николаевич; Цыганков, Дмитрий Николаевич; Швецов, Александр АлександровичНа базе кавитационных параметров центробежных насосов сформированы методы расчета геометрической высоты всасывания и подпора при перемещении воды и конденсата с различной температурой. On the basis of cavitation parameters for centrifugal pumps the metod of geometrical sucktion height and water height above a pump have been formed.Документ Методичні підходи до визначення економічної ефективності державних інвестицій(2010) Погуда (Шиян), Наталія ВікторівнаВ статті автор здійснює характеристику методики оцінки ефективності інвестиційних проектів на основі розрахунку приведених витрат, визначає переваги та недоліки зазначеної методики. In the article the author makes characterization methodology for assessing effectiveness investment projects based on calculating the reduced costs, identifies the advantages and disadvantages of this technique.