05.18.05 - Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7363
Переглянути
21 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення ефективності цукрового виробництва шляхом прогнозування технологічних показників переробки буряків та вдосконалення технології їх зберігання(2000) Мількевич, Володимир МихайловичДисертацію присвячено питанням прогнозування технологічних показників переробки буряків та удосконаленню технології їх зберігання з метою підвищення ефективності їх переробки. Розроблено математичну модель та комп’ютерну програму, на основі яких здійснюється прогнозування технологічних показників цукрових буряків з використанням біологічно активного препарату. The thesis is devoted to the forecasting of technological indicators of beet processing and improvement of their storage technology in order to increase the efficiency of their processing. A mathematical model and a computer program are developed, on the basis of which the prognosis of technological indicators of sugar beets using a biologically active drug is carried out.Документ Розроблення технології високозцукреної патоки із пшениці(2007) Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаРобота присвячена розробленню технології високозцукреної патоки із нетрадиційної сировини – фуражного зерна пшениці. В дисертаційній роботі представлено теоретичні і експериментальні результати щодо закономірностей підготовки та гідролізу крохмалю безпосередньо із пшениці, отримання якісних гідролізатів та готового продукту. Розроблено способи очищення гідролізату від завислих та розчинних домішок. Обґрунтовано ефективність сумісної дії іллінського бентоніту та аніонного флокулянта Магнафлок LT 27 для попереднього очищення крохмальних гідролізатів від речовин жиро-білкового комплексу, додаткового знебарвлення та значного прискорення швидкості фільтрування. Запропоновано комбінований спосіб очищення гідролізату після зцукрювання за допомогою активного вугілля та природного сорбенту палигорскіту. Встановлено та пояснено явище ізоелектричного фокусуючого розділення гідролізату з виділенням молекулярних фракцій вуглеводів, білка та жиру. Розроблено технологію високозцукреної патоки із пшениці (фуражного зерна), обґрунтовано економічну ефективність від її впровадження. The dissertation is presented to acquire a scientific degree of candidate of thechnical science in the speciality 05.18.05 – Technology of sugary substances. –National University of Food Technologies, Kiev, 2007. Work is devoted to development of technology of highsaccharified treacle from untraditional raw material - feed-stuff corn of wheat. In dissertation work theoretical and experimental results are represented in relation to conformities to the law of preparation and hydrolysis of starch directly from a wheat, receipt of high-quality hydrolysates without admixtures and prepared product. The methods of cleaning of hydrolysates are developed from hanging and soluble admixtures up. Substantiation efficiency of compatible action of illinsky bentoite and anionic flocculant Magnofloc LT 27 for the previous cleaning of starched hydrolysates from a wheat from the matters of fatty-protein complex, additional discolouring and considerable acceleration of speed of filtration. The combined method of cleaning of hydrolysates is offered after saccharification by an active coal and natural sorbent of paligorskit. It is set and accounted for the phenomenon of isoelectric focusing division of hydrolysates with the selection of molecular factions of carbohydrates, albumen and fat. Technology of highsaccharified treacle is developed from a wheat (feed-stuff corn), substantiation economic efficiency from its introduction.Документ Удосконалення технології вилучення сахарози з бурякової стружки із застосуванням полімерного біоцидного препарату(2007) Чорна, Тетяна МиколаївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2007. Робота присвячена підвищенню ефективності бурякоцукрового виробництва шляхом удосконалення технології вилучення сахарози з бурякової стружки. В дисертаційній роботі представлені результати теоретичних та експериментальних досліджень щодо закономірностей екстрагування сахарози із застосуванням полімерного біоцидного препарату комплексної дії – полігексаметиленгуанідину гідрохлориду (ПГМГХ). Встановлено ефективність застосування ПГМГХ під час перероблення сировини різної технологічної якості. Досліджено механізм взаємодії ПГМГХ з пектиновими речовинами клітинного соку буряків. Визначено ефективність біоцидної дії ПГМГХ відносно мікрофлори живильної води та дифузійного соку. Запропоновано технологію вилучення сахарози з бурякової стружки із застосуванням ПГМГХ, яка пройшла випробування в промислових умовах. Розроблено та затверджено галузеву технологічну інструкцію і технологічний регламент по використанню дезінфекційного засобу “Біодез” (на основі ПГМГХ) для дезінфекції технологічних вод та продуктів на підприємствах цукрової промисловості. The dissertation for obtaining of scientific degree of Candidate of the Technical Science on the specialty 05.18.05 – Technologies of sugary substances and fermentation products. – National University of Food Technologies, Kiev, 2007. The work is devoted to the increase of efficiency of sugar-beet production by the improvement of saccharose withdrawal technology from the beet shaving. In dissertation work the results of theoretical and experimental researches are represented in relation to the pattern of the saccharose extracting with application of modern polymeric biotsidic preparation – polyhexamethylene guanidine gidrohloride (PGMGH). It is set efficiency to the influence of PGMGH with the purpose of upgrading on the quality of diffusion and cleared juice at processing of a different technological quality. The mechanism of cooperation PGMGH is set with the pectin matters of diffusive juice is investigated. It is certain efficiency to the action of PGMGH on the microorganisms of nourishing water and diffusive juice. On the basis of the conducted researches the technology of withdrawal of saccharose is offered from the beet shaving with application PGMGH, which passed experimental verification and testing under industrial conditions. Technological branch instruction and technological branch regulation after the use of the disinfectant agent “Biodez” (on the basis of PGMGH) for dezinfection technological water and products at the enterprises of sugar-beet industry have been developed and ratified.Документ Наукове обґрунтування та розроблення способів очищення дифузійного соку(2003) Хомічак, Любомир МихайловичДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. В дисертації представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності вапняно- вуглекислотного очищення дифузійного соку шляхом використання ефектів кавітації, рециркуляції і активації та додаткового хімічного оброблення. Науково обґрунтовано та розроблено високоефективні способи очищення дифузійного соку з використанням одночасної дії на сік ефектів пароконденсаційної кавітації та активованої різними способами суспензії соку ІІ сатурації і обладнання для їх реалізації. Розроблено новий спосіб активації вапняного молока із застосуванням ефектів пароконденсаційної кавітації та спосіб проведення попередньої дефекації з використанням на заключних стадіях процесу хлорного вапна та дифузійного соку як флокулянта. Розроблено способи проведення І та ІІ сатурацій в одно- і двоступеневому режимах з використанням ефектів рециркуляції і маятникової сатурації та їх апаратурне оформлення. Розроблено спосіб очищення клеровки жовтих цукрів з використанням суміші активованого та неактивованого осаду соку ІІ сатурації і моноамонійфосфату. Наведено результати промислових досліджень та впроваджень запропонованих способів, обґрунтовано їх економічну ефективність. Thesis for a Doctor’s degree of technical sciences on a speciality 05.18.05 - Technology of Sugary Substances, National University of Food Technologies, Kyiv, 2003. Results of theoretical and experimental researches have been presented in the thesis concerning increase of efficiency of raw juice purification with milk of lime and carbon dioxide by means of effects of cavitation, recirculation and activation as well as additional chemical treatment. Highperformance raw juice purification methods have been scientifically based and developed using simultaneous impact of vapor-condensation cavitation and 2nd carbonation slurry, activated by different methods, new method of milk of lime activation with the use of effects of vapor-condensation cavitation and method of preliming carrying out with the utilization of chlorinated lime and raw juice as a flocculant at the last stages of the process. Methods of carrying out of the 1st and 2nd carbonation have been developed in one- and two-stages regimes with use of effects of recirculation and pendulum carbonation as well as their hardware implementation.Документ Удосконалення способів очищення транспортерно- мийної води та дезинфекції екстрактора з метою зменшення втрат цукрози від розкладання(2003) Салавор, Оксана МирославівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. Робота присвячена проблемі зменшення втрат цукрози від розкладання в бурякопереробному відділенні цукрового заводу шляхом застосування вітчизняних реагентів для додаткового очищення транспортерно-мийної, живильної води та дезинфекції дифузійної установки. Розроблено два способи очищення транспортерно-мийної води: сумісно осадом І сатурації та коагулянтом “Полвак” і дигідроксосульфатом алюмінію, на які отримано патенти України. Запропоновані способи забезпечують підвищення ефекту очищення і знезараження транспортерно-мийної води, зниження її піноутворюючої здатності. Встановлено оптимальні параметри процесу очищення води для живлення дифузійної установки гідроксохлоридом алюмінію (коагулянт “Полвак”). Встановлено ефективність застосування нового вітчизняного антисептика “Фітосайд” для інактивації мікроорганізмів в дифузійному апараті. Досліджено його вплив на якісні показники дифузійного і очищеного соків та активність по відношенню до різних фізіологічних груп мікроорганізмів. The thesis presented to acguire the degree of candidate of technical science in the speciality 05.18.05 –Technology of sugary substances. – National University of Food Technologies, Kiev, 2003. The thesis is dedicated to the problem of decreasing the sucrose loss after decomposition in the sugar procession department of a sugar plant by the usage of native Ukrainian reagents in the additional purification of washing-and-transporting water and the disinfection of diffusional eguipment. There are proposed tuo ways of washing-and-transporting water purification: by the usage of І-saturation sediment and ”Polvac” coagulant along with aluminium dihydroxosulphate. The Ukrainian patents are received for this innovation. The proposed methods provide the high purification effect and level of disinfection of washing-andtransporting water, and decreases of its foamification ability. The optimal parameters of purification of water for diffusional eguipment with of aluminium dihydroxosulphate (”Polvac”) are set up.The efficieney of the usage of a new Ukrainian antiseptic “Phytocide” to inactivate microorganisms in diffusional devices is proved. There is also studied its influence on qualitative indices of diffusional and purified juice, and its activity in relations with different physiological groups of microorganismsДокумент Обґрунтування ефективних способів гідролізу інуліну цикорію та використання гідролізатів в харчових технологіях(2007) Попова, Інна ВадимівнаДисертація присвячена створенню технології фруктозо-олігосахаридних продуктів на основі переробки приодного інуліноноса цикорія. The dissertation is devoted to outworking the technologies of fructoseinuloolygosaccharide products based on natural inulin-containing crop – chicory.Документ Удосконалення технології вилучення цукрози із міжкристального розчину утфелю останньої кристалізації(2008) Подобій, Олена ВалеріївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння, Національний університет харчових технологій, Київ, 2008. Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології вилучення цукрози із міжкристального розчину утфелю останньої кристалізації. На основі проведених досліджень науково обґрунтовано шляхи удосконалення технології вилучення цукрози із міжкристального розчину утфелю останньої кристалізації при додаванні хімічних реагентів і розроблено спосіб зниження вмісту цукру в мелясі. Встановлено, що в результаті гідратації цукрози в присутності трет-бутанолу відбувається перерозподіл співвідношення вільної і зв‘язаної вологи за рахунок дольових часток кожного із компонентів. Основний внесок в формуванні структури, яка утворюється при взаємодії цукрози з водою в присутності добавок хімічних реагентів, мають водневі зв‘язки. З’ясовано, що для зменшення розчинності цукрози, необхідно створення умов, які будуть полегшувати міжмолекулярну взаємодію її молекул. Це досягається шляхом введення добавок сполук, здатних до інтенсивної ближньої гідратації, або введенням речовин, ініціюючих ефект дальньої гідратації. Запропоновано класифікацію нецукрів за мелясотворною здатністю із урахуванням їх впливу на структуру водних цукрових розчинів. The thesis on competition of a scientific degree of Candidate of Technical Sciences on a speciality 05.18.05 – technology of sugary substances and fermentation products, National University for Food Technologies, Kiev, 2008. The thesis is devoted to improvement of technology for the sucrose of the mother liquor in the third massecuite. On the basis of carried out research and studies we have scientifically grounded the ways of perfection of the technology, aimed to extract the sucrose from the intercrystalline solution of fillmass of last solution, when added auxiliary means. Also we have developed the way to reduce the sugar content in the molasses. It was established that as a result of sucrose hydratation in the presence of tret-butanole we can obtain a redistribution of a free and combined humidity correlation at the expense of share parts of each of the components. The hydrogen connections have the main contribution in formation of the structure that is created at the interaction of sucrose with water in presence of additions with chemical reagents. It is established that in order to reduce the sucrose solubility it is necessary to create conditions, which could facilitate the intermolecular interaction of its molecules. It can be achieved by way of introducing the additions of compounds that are able to intensive close hydratation or by introducing the substances that initiate the effect of a long hydratation. We have formulated the main points of a modern classification of nonsugars by their molassegenic capability with consideration of the nonsugars effect on the structure of water sugar solutions. The developed way to reduce sugar content in the molasses with addition of tretbbutanole in the amount of 0,15…0,25 % to the mass of intercrystalline solution, approved at the Yuzefo-Mykholaiv Sugar Plant, allows to increase additional sugar putout to 0,03...0,06 %.Документ Удосконалення технології вилучення цукрози з бурякової сировини(2007) Паламарчук, Наталія ІванівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05. 18. 05 - технологія цукристих речовин.- Національний університет харчових технологій, Київ, 2007. Робота присвячена актуальній проблемі - підвищенню продуктивності цукрового виробництва шляхом інтенсифікації процесу вилучення цукрози і одночасного очищення соку в процесі його одержання. Тому актуальним завданням є удосконалення технології вилучення цукрози із бурякової сировини, яка б дозволила підвищити якісні показники соку, зменшити втрати цукрози, покращити технологічні показники виробництва. Розроблено нову технологію вилучення цукрози з бурякової сировини у вигляді мезги з використанням живильної води з сульфатом алюмінію (патент України №38487 А). Визначені оптимальні режими теплового та хімічного оброблення бурякової сировини різної якості, на які отримано два патенти України (№62458А, №68229 А). Запропоновані способи забезпечують збільшення виходу цукру, покращення технологічних показників виробництва. Досліджено та показано ефективність використання нової технології вилучення цукрози з бурякової сировини у вигляді мезги для роздільного перероблення уламків та хвостиків буряків на цукрових заводах (патент України № 52119А). The thesis for obtaining the degree of Candidate of the Technical Science on the specialiti 05.18.05 «Technologies of saccharine substances», Ukrainian State University for Food Technologies, Kyiv, 2007. This is poject for an actual problem – to increase sugar development (made) by the intensification the process of extracting saccharose and the same time to filter juice in process of it made. A new technology's for extracting saccharose from the beet's in a way of pulpa with usage of nourishing water with a sulphate of aluminium have been worked out . Optimal wais of worning and chemical treating sugar – beet different made. The technology's for obtaining it considerably inereases the going out of sugar. It is showed effective using new technology extracting of saccharose from the sugar – beet pap for segregate processing segment the sugar – beet in sugar factory. It is showed that using of 0,06…0,08 % AL2 (SO4)3 to the weit of sugar – beet for preparing nourishing water during extracting of saccharose from the sugar – beet pap inereases the effect of puring the sugar – beet juice and it considerably inereases the going out of sugar and decreases it's iosses in molasses.Документ Удосконалення технології бутильованих питних вод(2008) Остапенко, Валентина ВасилівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2008. Робота присвячена вирішенню актуальних питань в технології бутильованих питних вод і направлена на розроблення способів водоготування, що забезпечують збереження або покращення основних природних характеристик води, зокрема збалансованість хімічного складу, органолептичні показники, безпечність, фізіологічну повноцінність і біологічну стабільність протягом строку придатності. На основі проведених теоретичних та експериментальних досліджень розроблено способи геомагнітного і магнітно-механічного оброблення води та комплексного застосування УФ-випромінювання для знезараження води в потоці та препаратів на основі солей полігексаметиленгуанідину для обробки тари, що при збереженні основних характеристик води дозволило знизити тимчасову жорсткість та збільшити біологічну стійкість готової продукції від 6 місяців до одного року. Удосконалену технологію впроваджено у виробництво. Соціально- економічна ефективність полягає у виключенні з технологічного процесу енерго- та матеріаломістких стадій пом’якшення води, розширення асортименту готової продукції, збільшення терміну придатності до споживання готової продукції та збереження природного балансу мінеральних речовин. The Thesis is presented to acquire the Candidate of Technological Sciences in Engineering Sciences, speciality 05.18.05 – sweeteners and fermentation products technology. National University of Food Technologies, Kyiv, 2008. The dissertation is devoted to the solution of topical questions in bottled drinking-water technology and is referred to the development of water preparation methods, which provide the preservation of the main natural water characteristics, in particular, the balance of the chemical constitution, organoleptic indice, safety, physiological value and biological stability during the time of preservation. On the base of theoretical and experimental researches there were developed the methods of magnetic and mechanical conversion of water and multiple use of ultraviolet emission and preparations on the basis of the polyhexamethylenguanidine salts. This made possible the reduction of temporary hardness and increase of the biological stability of ready-made products from 6 months to one year. Improved technology is implemented into the industry. Socioeconomic efficiency can be defined as the removal of energy- and material-intensive phases of water softening from the process, increase of suitability for use of ready-made products term and preservation of the natural balance of the mineral substances.Документ Удосконалення технології інвертних сиропів гідролізом цукрози клеровок жовтого цукру(2005) Ничик, Оксана ВасилівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2005. Робота присвячена удосконаленню технології інвертних сиропів з клеровок жовтих цукрів, застосування якої забезпечує високу біологічну та профілактичну цінність, стерильність кінцевого продукту. Розроблено два способи очищення клеровок жовтих цукрів: перекисом водню з моноамонійфосфатом і коагулянтом “Полвак”, на які отримано патенти України. Запропоновані способи забезпечують високі ефекти знебарвлення та очищення продуктів. Встановлено оптимальні параметри інверсії цукрози клеровок жовтих цукрів ферментативним та кислотним способами з їх інтенсифікацією ультразвуковими коливаннями та надвисокочастотним опроміненням. Розроблено комбіновану технологічну схему виробництва інвертного сиропу, реалізація якої дозволяє одержати солодкий продукт зі зниженим вмістом цукрози та підвищеним вмістом амінокислот, мікро- та макроелементів. The dissertation on competition of a scientific degree of candidate of technical science in the speciality 05.18.05 – Technology of sugary substances. – National university of food technologies, Kiev, 2005. Work is devoted to improvement of technology of the inverted syrups from solutions of brown sugars which application provides high biological and preventive value, sterility of an end-product. Two ways of solutions of brown sugars clarification are developed: peroxide of hydrogen with monoammoniyfosfat and coagulant "Polvac" on which patents of Ukraine are received. The suggested ways provide high effects of decolouration and clarification of products. Optimum parameters of inversion of saccharose solutions yellow sugars enzyme and acid by ways with their intensification ultrasonic fluctuations and a superhighfrequency irradiation are established. The combined technological circuit of manufacture of the inverted syrup which realization allows to receive a sweet product with the reduced contents of saccharose and the raised contents of amino acids, micro- and macrocells is developed.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »