Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Неорганічні харчові добавки на основі Сульфуру(2023) Клименко, Максим Андрійович; Іщенко, Віра МиколаївнаУ дослідженні використано аналіз сучасної вітчизняної та закордонної наукової літератури по характеристиці харчових добавок, нормативні документи України та міжнародні стандарти, які регулюють використання харчових добавок у виробництві харчових продуктів. Наводиться класифікація харчових добавок. Схарактеризовані неорганічні харчові добавки на основі Сульфуру: сульфур (IV) оксид (харчова добавка Е220), натрій гідрогенсульфіт NaHSO3 (харчова добавка Е222) та натрій піросульфіт Na2S2O5 (харчова добавка Е223). Розглянуто хімічні властивості цих речовин та схарактеризовано області їх використання на основі цих властивостей. В основному використання ґрунтується на відновних властивостях цих сполук за рахунок наявності в них Сульфуру в ступені окиснення +4. Ці харчові добавки використовують як консерванти та антиоксиданти в таких галузях харчової промисловості як виноробна промисловість, при консервуванні фруктів, м’ясній та рибній галузі, хлібобулочній промисловості.Документ Способи синтезу наноматеріалів(2024) Сміян, Діана Михайлівна; Іщенко, Віра МиколаївнаУ роботі проведено огляд та аналіз сучасної вітчизняної та закордонної наукової літератури про різні способи отримання наноматеріалів та схарактеризовано, які із цих способів є найбільш перспективні, розглянуто галузі застосовування наноматеріалів. Наноматеріали синтезуються за допомогою різних методів, які поділяються на дві основні категорії: «знизу вверх» і «зверху вниз». Методи «зверху вниз» – це в основному фізичні методи отримання наноматеріалів: плазмове напилення, методи лазерного випаровування, контрольована кристалізація тощо. Підходи «знизу в верх» передбачають синтез матеріалу атом за атомом, молекула за молекулою або кластер за кластером для одержання нанопродукту необхідного розміру. Цей метод передбачає, зокрема, проведення в розчині хімічних реакцій, що супроводжуються утворенням нерозчинних або важкорозчинних речовин (різні типи реакцій: гідроліз, окисно-відновні, нейтралізація).Документ Наноматеріали, їх класифікація та використання в харчовій промисловості(2024) Гарницька, Злата Олександрівна; Іщенко, Віра МиколаївнаНаноматеріали класифікують на різні групи за різними критеріями. Як правило, їх класифікують відповідно до розмірів, морфології, стану та хімічного складу наночастинок. За геометричними розмірностями нанооб’єкти класифікують на: нульвимірні (0D) – сюди відносяться кластери, наночастинки, колоїди і квантові точки; одновимірні НМ (1D) – нанотрубки, волокна; двовимірні (2D) – тонкі плівки, слої; тривимірні (3D) – полікристали. На основі хімічного складу наноматеріали класифікують як односкладові наноматеріали і нанокомпозити. Наводяться приклади наноматріалів різних груп. У харчовій промисловості наноматеріали використовують при переробці та зберіганні продуктів харчування, для підвищення розчинності харчових продуктів та засвоєнню біоактивних хімічних речовин. Нині відомі властивості наночастинок, що поліпшують засвоєння і біодоступність мікроелементів, вітамінів і деяких інших харчових речовин.Документ Порівняльний аналіз зразків молочної продукції ультразвуковим методом(2024) Литвинчук, Марія Олексіївна; Божок, Оксана Анатоліївна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаВ роботі методом ультразвукового аналізу з використанням приладу ЕКОМІЛК Бонд (Болгарія) проаналізовано такі зразки молока: молоко натуральне незбиране, яке було піддане термічній обробці, молоко «Органік» пастеризоване, «Дитяче» ультрапастеризоване, пряжене молоко, козине молоко «Зінка», мигдалеве безлактозне, виробник «Ecomill» Іспанія, кокосове безлактозне того ж виробника і молоко пастеризоване безлактозне «Органік». Визначали такі показники якості як білок, жир та лактозу. Порівняння результатів дослідження показало, що ці показники у досліджуваних зразках у більшості випадків відповідають зазначеному виробником вмісту та лежать у межах похибки. Проте у двох зразках, які не повинні містити лактозу, прилад зафіксував її наявність.Документ Сучасні тренди в електрохімії: літій-йонні акумулятори(2021) Кузінська, Владислава Андріївна; Іщенко, Віра МиколаївнаЛітій-йонні акумулятори мають неперевершену комбінацію високої енергії та потужності, що робить їх незамінними для портативної електроніки, електроінструментів та електромобілів. Їх прийнято класифікувати за типом катоду (інколи аноду) та електролітом. Найбільш поширеним у переносній електроніці є акумулятори з катодом на основі кобальт оксиду (LiCoO2). Щодо електроліту, то наразі найчастіше використовуються акумулятори з органічними рідинним чи полімерним електролітом. В роботі приведена характеристика хімічних процесів та конструктивні особливості різних типів акумуляторів на основі літію, вказані переваги та недоліки кожного виду, схарактеризовані області їх використання. Відмічається, що сучасні наукові дослідження в даній галузі направлені, на пошук можливостей заміни органічного електроліту на твердотільний, що дозволить значно підвищити безпеку для навколишнього середовища та розширить температурний діапазон використання цих акумуляторів.Документ Аналітичні підходи для перевірки якості молочної продукції(2018) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Панчук, Тамара КостянтинівнаДокумент Поєднання статистичних та аналітичних методів у виявленні відновленого молока в молочних продуктах(2018) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра МиколаївнаДокумент Оцінювання якості сухої молочної сироватки хемометричними методами(2015) Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Суходольська, Надія ПетрівнаДокумент Використання математичних методів у хімічних розрахунках(2015) Дятлов, Дмитро Олегович; Іщенко, Віра Миколаївна; Сєдих, Ольга Леонідівна; Маковецька, Світлана ВасилівнаРозглянуто розрахунок складної суміші із застосуванням математичного пакету MathCAD. We consider the calculation of complex mixtures using mathematical package MathCAD.Документ Атомно-абсорбційне визначення Плюмбуму у воді після його екстракційного концентрування в вигляді комплексу Pb18C6(CCl3COO)2(2015) Терещук, Олена Олександрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кроніковський, Олег ІгоревичВивчено вплив сторонніх йонів на вилучення Плюмбуму та показана можливість використання запропонованої екстракційної системи для концентрування Плюмбуму з великих об’ємів водної фази в органічну. Розроблено методику селективного екстракційного вилучення та концентрування Плюмбуму в виді комплексу Pb18C6(CCl3COO)2 хлороформом з подальшим атомно-абсорбційним визначенням його в природних, стічних та інших водах. Studied the influence of party ions on the extraction lead and the possibility of using the proposed extraction system for concentrating lead to large volumes of aqueous phase to the organic. Developed a technique of selective extraction of lead in a complex Pb18C6 (CCl3COO) 2 chloroform followed by atomic absorption determination of his natural, waste and other waters.