Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні аспекти очищення молоковмісних стічних вод
    (2021) Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    Підпрємтсва молокопереробної промисловості характеризуються чималою кількістю невирішенних екологічнх проблем. Очищення стоків від забруднюючих речовин на молокопереробних підприємствах має здійснюватися на локальних очисних спорудах, яка реалізує одноступеневу - аеробну або комплексну анаеробно-аеробну біотехнологічну схему очищення стоків.
  • Ескіз
    Документ
    Звітність підприємств у природоохоронній діяльності – один із компонентів інформаційної екологічної системи для запобігання змін клімату
    (2024) Бублієнко, Наталія Олександрівна
    У 2022 році Україна отримала офіційний статус кандидата на членство в Європейському Союзі та імплементує директиви ЄС щодо охорони навколишнього природного середовища. Аналіз і популяризація європейського досвіду у рамках стратегії European Green Deal наблизить Україну до моделі циклічної економіки та сталого розвитку. В умовах активних євроінтеграційних процесів в Україні одним із важливих аспектів є забезпечення достовірного масиву інформації щодо екологічних аспектів діяльності підприємств. У тому числі це стосується інформації щодо викидів в атмосферне повітря конкретним підприємством парникових газів – суттєвих чинників змін клімату. Важливим у цьому напрямку є вміння еколога підприємства, або тієї особи, яка виконує ці функції, надавати екологічну звітність – своєчасно, повноцінно та достовірно. Також важливим є глибока і системна підготовка майбутніх спеціалістів-екологів у напрямку вміння складати такі звіти. Саме тому значна увага при навчанні здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 101 «Екологія» в Національному університеті харчових технологій надається опануванню навичок щодо особливостей складання таких звітів (як теоретичні аспекти, такі і практичні вміння).
  • Ескіз
    Документ
    Екологічно безпечне виробництво молоковмісної продукції дитячого харчування
    (2021) Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    На підприємствах із виробництва молочного дитячого харчування утворюються стоки, які доцільно очищати біологічними способами. Для їх інтенсифікації використовують носії, на яких закріплюють організми активного мулу. Проведені дослідження дозволяють зробити висновки, що використання іммобілізованої мікрофлори є доцільним та ефективним – прикріплена мікрофлора очисної споруди виявляла набагато більшу біохімічну активність, ніж вільно плаваючі пластівці активного мулу в рідкому середовищі; в стандартних умовах (без застосування нерозчинного носія) процес повного очищення завершувався за 48 год, ефективність очищення становила приблизно 95 – 97 %; при малій концентрації адсорбенту (1 г/дм3) швидкість очищення прискорюється на 25 %, тобто аеробна ферментація скорочувалась до 36 год; велика концентрація жовтого сапоніту (4 г/дм3) призводила до повного очищення стоків за 24 год.
  • Ескіз
    Документ
    Вирішення екологічних проблем заводу дитячого харчування шляхом конструктивного оформлення станції очищення стоків
    (2021) Семенова, Олена Іванівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    На заводах із виробництва дитячого харчування утворюються стічні води з такими показниками: хімічне споживання кисню (ХСК) до 1700 мг О2/дм3, біохімічне споживання кисню (БСК) до 1275 мг О2/дм3, вміст загального азоту до 80 мг/дм3. Діапазон змін рН середовища — близько 5, температура – до 35 °С. Вміст лактози в стоках коливається в межах 0,04 – 0,25 %; жиру: 0,01 – 0,15 %. Запропоновано створення компактної вертикальної установки для очищення стічних вод, що поєднує аеротенк і вторинний відстійник. Це значно зменшує необхідну площу для розташування споруд очищення на території підприємства, але в той же час забезпечує виконання вимог до процесу біологічного очищення.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексна переробка жому цукрового буряка
    (2021) Бублієнко, Наталія Олександрівна
    Бурякоцукрова галузь характеризується накопиченням вторинних матеріальних ресурсів, до яких належить жом цукрового буряка. Перспективним і економічно виправданим є його біологічна переробка з отриманням біогазу та цінної надлишкової біомаси (дигестату), яку можливо використовувати на добриво. Нами виявлено, що жом піддається метановій ферментації в термофільному режимі (45±1,5 °С). Доза завантаження – 10 %. Тривалість бродіння – 24 доби. Ефективність біотрансформації сухих речовин 83,7 %. Вихід біогазу – 370 дм3/кг із вмістом метану 65 – 67 %. У дигестаті визначені високі концентрації цінних речовин, перш за все вітамінів групи В (вміст вітаміну В12 – 15 – 17 мкг/г). Також дигестат багатий на азотні, фосфорні, калійні сполуки, що робить його цінним для стимулювання рослин. Оброблення зерна гороху посівного розчином дигестату показало прискорений ріст корінців (на 22 – 28 %), проростків (на 23 – 32 %), енергія проростання підвищилась на 23,2 %. Ці данні свідчать про доцільність застосування розчинів дигестату як стимулятора сільськогосподарських рослин.