Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 23
  • Ескіз
    Документ
    Шляхи переробки соняшникового шроту олійно-жирової промисловості
    (2020) Мостова, Валерія Віталіївна; Накемпій, Олена Костянтинівна
    В роботі застосовувались теоретичні методи дослідження, зокрема аналіз наукової літератури. Проаналізовано матеріали досліджень по утилізації і використанню побічних продуктів олійно-жирової промисловості, зокрема соняшникового шроту. До побічних продуктів відносять: макухи і шроти, відпрацьовані глини, соапсток, фосфатидні концентрати, воскоподібні речовини. До відходів: викиди в атмосферу, лузга, стічні води, промивні води. Вторинні продукти переробки насіння соняшнику - макуха і шроти - містять повноцінні за амінокислотним складом харчові білки. Theoretical research methods were used in the work, in particular the analysis of scientific literature. Materials of researches on utilization and use of by-products of the oil and fat industry, in particular sunflower meal are analyzed. By-products include: cakes and meal, waste clay, soapstock, phosphatide concentrates, waxy substances. To waste: emissions into the atmosphere, husk, wastewater, wash water. Secondary products of processing of sunflower seeds - cake and meal - contain high-grade in amino acid structure food proteins.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання як спосіб формування пізнавальної діяльності студентів
    (2020) Накемпій, Олена Костянтинівна
    Питання активізації пізнавальної діяльності студентів відносяться до числа найбільш актуальних проблем сучасної педагогічної науки і практики. Реалізація концепції сучасного освітнього процесу спрямована на розвиток творчого характеру діяльності студентів, експериментування і стимуляцію аналітичних здібностей за допомогою сучасних інформаційних технологій. В роботі застосовувались теоретичні методи дослідження, зокрема аналіз наукової літератури. Проаналізовано та запропоновано метод активізації пізнавальної діяльності студентів - математичне моделювання. Issues of activation of cognitive activity of students are among the most pressing problems of modern pedagogical science and practice. Implementation of the concept of modern educational process is aimed at developing the creative nature of students, experimentation and stimulation of analytical skills with the help of modern information technology. Theoretical research methods were used in the work, in particular the analysis of scientific literature. The method of activating students' cognitive activity - mathematical modeling - is analyzed and proposed.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз небезпечних та шкідливих факторів при виробництві виннокислого вапна із дріжджового осаду
    (2019) Накемпій, Олена Костянтинівна
    Проведено аналіз технології виробництва виннокислого вапна та визначити небезпечні та шкідливі фактори, що діють на працівників підприємства в процесі їх трудової діяльності.Розробка маловідходних та безвідходних технологій займає дуже важливе місце на сьогоднішній день. Найважливішими видами відходів та побічними продуктами виноробної промисловості є вичавки, дріжджові осади, які ут-ворюються при бродінні виноматеріалів, гребені та насіння. The analysis of technology of production of tartaric lime is carried out and to define dangerous and harmful factors operating on employees of the enterprise in the course of their labor activity. Development of low-waste and waste-free technologies occupies a very important place today. The most important types of waste and by-products of the wine industry are pomace, yeast sediments, which are formed during the fermentation of wine materials, combs and seeds.
  • Ескіз
    Документ
    Безпека на робочому місці у закладах ресторанного господарства в умовах коронавіруса (COVID-19)
    (2020) Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена Костянтинівна
    У даній роботі було проаналізовано законодавчі нормативні документи щодо дій роботодавців зі створення здорових і безпечних умов праці у закладах ресторанного господарства. Визначено, що з метою запобігання та управління ризиками поширення COVID-19 на робочому місці роботодавцям необхідно вжити заходів щодо збереження життя та здоров'я працівників шляхом створення ряду заходів упередження розповсюдження інфекції. The paper has analyzes the legislative regulations on the actions of employers to create healthy and safe working conditions in restaurants. It is determined that in order to prevent and manage the risks of the spread of COVID-19 in the workplace, employers need to take measures to save the lives and health of workers by creating a number of measures to prevent the spread of infection.
  • Ескіз
    Документ
    Формування масової культури безпеки дітей
    (2019) Накемпій, Олена Костянтинівна
    Необхідність збереження здоров'я і життя дітей визначає актуальність пошуку нових ресурсів розвитку системи освіти. Основними завданнями формування культури безпеки учнів є постійна підтримка інтересу до безпеки та охорони праці; виховання свідомого ставлення до безпеки; впровадження в навчально-виховний процес сучасних засобів охорони праці і безпеки; створення на кожному робочому місці здорових і безпечных умов праці і навчання. The need to preserve the health and life of children determines the relevance of finding new resources for the development of the education system. The main tasks of creating a culture of student safety are the constant support of interest in safety and occupational safety; education of a conscious attitude to security; introduction of modern means of labor protection and safety in the educational process; creating healthy and safe working conditions and training at every workplace.
  • Ескіз
    Документ
    Забезпечення пожежної безпеки підприємств целюлозно-паперової промисловості
    (2019) Накемпій, Олена Костянтинівна
    Основними особливостями целюлозно-паперового виробництва є складність виробничих процесів, велика кількість різноманітного обладнання, величезні виробничі площі. В таких умовах процес переробки хімічними і механічними способами деревини є пожежонебезпечний.Аналіз показує, що на підприємствах целюлозно-паперового виробництва можуть відбуватися пожежі і від самозаймання. Визначено потенційними джерелами пожежної небезпеки целюлозно-паперових підприємств, причини виникнення пожеж та заходи запобігання пожеж.
  • Ескіз
    Документ
    Небезпека спалювання листя
    (2019) Кібіш, Валерія; Накемпій, Олена Костянтинівна
    Спалювання листя надзвичайно шкідливе та є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства. За нього передбачений адміністративний штраф як для громадян, так і для компаній. У щільних вологих купах горіння проходить без достатнього доступу кисню. А це означає, що при спалюванні утворюється не вугле-кислий газ СО2, а СО - тобто чадний газ, який легко проникає всередину організму людини навіть через шкіру та має здатність накопичуватись. Найефективнішим способом є компостування. Burning leaves is extremely harmful and is a direct violation of a number of norms of the current legislation. It provides for an administrative fine for both citizens and companies. In dense moist batches of combustion passes without sufficient oxygen. And this means that at burning not carbon-acid gas CO2 is formed, and CO - that is, carbon monoxide, which easily penetrates into the human body even through the skin and has the ability to accumulate. The most effective way is to compost.
  • Ескіз
    Документ
    Йододефіцит та шляхи його подалання
    (2019) Петроченко, Катерина; Накемпій, Олена Костянтинівна
    Для людського організму потреба в йоді є дуже суттєвою, тому що він необхідний для формування гормонів щитовидної залози, які необхідні для функціонування мозку і центральної нервової системи, підтримки на належному рівні енергетичних процесів. У разі нестачі йоду щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гомонів. Це призводить до низки негативних впливів на організм людини. For the human body, the need for iodine is very important, because it is necessary for the formation of thyroid hormones, which are necessary for the functioning of the brain and the central nervous system, maintaining an adequate level of energy processes. In the case of a lack of iodine, the thyroid gland does not produce sufficient quantities of homos. This leads to a number of negative effects on the human body.
  • Ескіз
    Документ
    Шляхи очищення стічних вод маслосирзаводів
    (2019) Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена Костянтинівна
    Стічні води молочних заводів є потужним джерелом забрудненн довкілля, їх поділя-ють на чотири види: виробничі, теплообмінні, господарсько-побутові та зливові. Наведено характеристику стічних вод підприємств молочної промисловості. У зв’язку з високою концентрацією забруднень та різним їх складом стічні води мас-лосирзаводів повинні проходить механічну, біологічну та інші види очищення в залежно-сті від місто збору. Біологічний метод очищення стічних вод вважається найбільш ефективним. Після повної біологічної очистки стічних вод кількість патогенних бактерій в стічних водах зменшується до 95-98 %. За допомогою запропонованої схеми можна значно зменшити забруднення стічних води маслосирзаводів та приблизити їх до норми скидання стічних промислових вод у загальну міську каналізацію.
  • Ескіз
    Документ
    Упередження небезпек пилового забруднення
    (2018) Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена Костянтинівна
    Впровадження вимог європейської моделі законодавства з екологічної безпеки потребує від підприємств зберігання, переробки та використання зерна удосконалення систем очищення повітря. Для розроблення технічних рішень щодо зменшення пилоутворення та попередження його впливу на виробничий персонал та навколишнє середовище проведено дослідження з використанням методу аналізу технологічних відхилень при обґрунтуванні небезпек, які можуть виникати в результаті порушень технологічних регламентів виробництва. Implementation of the requirements of the European model of environmental safety legislation requires from the enterprises of storage, processing and use of grain for the improvement of air purification systems. To develop technical solutions for reducing dust formation and preventing its impact on production personnel and the environment conducted research using the method of analysis of technological deviations in substantiating the hazards that may arise as a result of violations of technological regulations of production.