Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Обгрунтування параметрів конвективного сушіння плодів калини(2023) Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичЯгоди калини є високоефективною сировиною харчової промисловості у виробництві сиропів, морсів, цукатів, напоїв тощо. Для промислового використання найперспективнішим є попереднє сушіння калини так, як сушені продукти краще зберігаються без додаткових умов, простіше транспортуються й зручніші в технологіях. Дані експериментальне дослідження сушіння ягід калини сорту «Гранатовий браслет» за температур сушильного агенту 55, 70 і 85 °С і швидкості циркуляції повітря 0,5 м/с показали, що отримані зразки не мають значних відмінностей у більшості досліджуваних фізичних властивостей за винятком твердості шкіри та еластичності. Швидкість регідратації висушених ягід калини за різних температур не показали значної різниці в змін швидкості й становить 0,01 хв–1, а рівноважний вміст вологи в усіх зразках висушених у досліджуваному діапазоні при оводнені становить 14±0,5 кг/кг. Viburnum berries are highly effective raw materials of the food industry in the production of syrups, syrups, candies, drinks, etc. For industrial use, the most promising is preliminary drying of viburnum, as dried products are better stored without additional conditions, easier to transport and more convenient in terms of technology. Data from an experimental study of drying viburnum berries of the "Pomegranate Bracelet" variety at drying agent temperatures of 55, 70 and 85 °C and an air circulation speed of 0.5 m/s showed that the obtained samples did not have significant differences in most of the studied physical properties, with the exception of skin hardness and elasticity. The rate of rehydration of dried viburnum berries at different temperatures did not show a significant difference in rate changes and is 0.01 min–1, and the equilibrium moisture content in all samples dried in the studied range during hydration is 14±0.5 kg/kg.Документ Дослідження режимів конвективного сушіння плодів калини(2023) Євчук, Яна Валеріївна; Іванов, Дмитро Вікторович; Шутюк, Віталій ВолодимировичЯгоди калини є високоефективною сировиною харчової промисловості у виробництві сиропів, морсів, цукатів, напоїв тощо. Для промислового використання найперспективнішим є попереднє сушіння калини так, як сушені продукти краще зберігаються без додаткових умов, простіше транспортуються й зручніші в технологіях. Дані експериментальне дослідження сушіння ягід калини сорту «Гранатовий браслет» за температур сушильного агенту 55, 70 і 85 °С і швидкості циркуляції повітря 0,5 м/с показали, що отримані зразки не мають значних відмінностей у більшості досліджуваних фізичних властивостей за винятком твердості шкіри та еластичності. Швидкість регідратації висушених ягід калини за різних температур не показали значної різниці в змін швидкості й становить 0,01 хв–1, а рівноважний вміст вологи в усіх зразках висушених у досліджуваному діапазоні при оводнені становить 14±0,5 кг/кг. Viburnum berries are highly effective raw materials of the food industry in the production of syrups, syrups, candies, drinks, etc. For industrial use, the most promising is preliminary drying of viburnum, as dried products are better stored without additional conditions, easier to transport and more convenient in terms of technology. Data from an experimental study of drying viburnum berries of the "Pomegranate Bracelet" variety at drying agent temperatures of 55, 70 and 85 °C and an air circulation speed of 0.5 m/s showed that the obtained samples did not have significant differences in most of the studied physical properties, with the exception of skin hardness and elasticity. The rate of rehydration of dried viburnum berries at different temperatures did not show a significant difference in rate changes and is 0.01 min–1, and the equilibrium moisture content in all samples dried in the studied range during hydration is 14±0.5 kg/kg.Документ Регідратація в’ялених томатів(2020) Поцелуйко, Марія Василівна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир ПавловичВ роботі розглядаються питання оводнення в’ялених томатів. Аналіз отриманих показує, що попереднє бланшування та збільшення температури води прискорює процес регідратації і дозволяє збільшити рівноважну масову частку вологи в’ялених томатів. This paper addresses the issues of watering of sun-dried tomatoes. The analysis of the obtained results shows that preliminary blanching and increase of water temperature accelerates the process of rehydration and allows to increase the equilibrium mass of moisture of sun-dried tomatoes.Документ Дослідження процесу регідратації в’ялених томатів(2020) Поцелуйко, Марія Василівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бендерська (Дущак), Ольга ВячеславівнаВ роботі розглядаються питання оводнення в’ялених томатів. Аналіз отриманих показує, що попереднє бланшування та збільшення температури води прискорює процес регідратації і дозволяє збільшити рівноважну масову частку вологи в’ялених томатів. This paper addresses the issues of watering of sun-dried tomatoes. The analysis of the obtained results shows that preliminary blanching and increase of water temperature accelerates the process of rehydration and allows to increase the equilibrium mass of moisture of sun-dried tomatoes.Документ Дослідження кінетики регідратаційних властивостей сушеної зелені петрушки(2019) Андрусіник, Анастасія Василівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир ПавловичВ роботі розглянуто питання впливу різних способів сушіння на регідратаційні властивості сушеної зелені петрушки. Досліджено що мікрохвильове сушіння петрушки дозволяє досягти вищого значення рівноважного вмісту масової частки вологи в процесі регідратації сухої петрушки, порівняно з сушінням гарячим повітрям. The paper considers the effects of different drying methods on the rehydration properties of dried parsley. It was investigated that microwave drying of parsley allows to achieve the highest value of the equilibrium content of the mass fraction of moisture in the process of rehydration of dry parsley, compared with drying with hot air.Документ Дослідження регідратаційних властивостей сушеної зелені петрушки(2019) Андрусіник, Анастасія Василівна; Талалаївська, Олена Миколаївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичВ роботі розглянуто питання впливу різних способів сушіння на регідратаційні властивості сушеної зелені петрушки. Досліджено що мікрохвильове сушіння петрушки дозволяє досягти вищого значення рівноважного вмісту масової частки вологи в процесі регідратації сухої петрушки, порівняно з сушінням гарячим повітрям. The paper considers the effects of different drying methods on the rehydration properties of dried parsley. It was investigated that microwave drying of parsley allows to achieve the highest value of the equilibrium content of the mass fraction of moisture in the process of rehydration of dry parsley, compared with drying with hot air.Документ Дослідження кінетика регідратації деяких плодів і овочів(2015) Цьомка, Юлія Олександрівна; Омельченко, Ганна Миколаївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичАвтори проводили досліди з визначення кінетики оводнення попередньо висушених картоплі, грибів, гарбузів, яблук і моркви Результати досліджень поглинання води під час регідратації рослинної сировини свідчать, що залежність зміни вологовмісту від температури можна описати кінетичною моделлю першого порядку. The authors conducted experiments to determine the kinetics ovodnennya pre-dried potatoes, mushrooms, pumpkins, apples and carrots research results absorption of water during rehydration plant materials show that the dependence of moisture on temperature can be described by a kinetic model first order.Документ Дослідження зміни структурних властивостей сушених продуктів рослинного походження під час оводнення(2014) Цьомка, Юлія Олександрівна; Омельченко, Ганна Миколаївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичЯкісні характеристики сушеної рослинної сировини надзвичайно важливі для виробництва нових промислових продуктів із заданими властивостями або покращання якості існуючих. Автори проводили досліди з визначення кінетики оводнення попередньо висушених картоплі, грибів, гарбузів, яблук і моркви. Дослідження кінетики регідратації проводили при трьох температурах 40, 60 і 80 °С. В усіх продуктах ступінь регідратації не досягала вмісту вологи вище 8 кг/кг, що вказує на структурні пошкодження і усадку, які спричиняють втрату регідратаційної здатності продукту під час сушіння. Qualitative characteristics of dried vegetable feedstock are all-important for manufacturing of new industrial products with desired qualities or quality improvement of already existing ones. The authors have conducted experiments on estimating the hydration kinetics of pre-dried potatoes, mushrooms, pumpkins, apples and carrots. The research of dehydration kinetics was conducted at three different temperatures: 40, 60 and 80 °С. In all the products degree of dehydration didn’t come up to the value of moisture content of 8 kg/kg. It indicates the structural failure and shrinkage, which cause the loss of rehydration capacity of the product in the process of drying.Документ Дослідження регідратаційних властивостей сушених плодів і овочів(2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович; Василенко, Сергій МихайловичВ роботі розглянуто процес регідратації за різних значень температур для різних продуктів. Результати досліджень поглинання води під час регідратації фруктів і овочів показують, що залежність зміни вологовмісту від температури можна описати кінетичною моделлю першого порядку. We consider the process of rehydration at different temperatures for different products. The research results of water absorption during rehydration of fruits and vegetables show that dependence of moisture content on temperature can be described by a kinetic model of the first order.