Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Структурно-механічні та біохімічні зміни грибів шіїтаке в процесі гідротермічного оброблення
    (2018) Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Ковтун, Євген Іванович
    На основі проведеного комплексу теоретичних і експериментальних досліджень встановлено оптимальний режим гідротермічного оброблення грибів шіїтаке. Гідротермічне оброблення грибів шіїтаке доцільно проводити при температурному режимі (95 ± 5) °С. Оптимальних органолептичних показників шіїтаке досягають при обробленні протягом 6—8 хв.
  • Ескіз
    Документ
    Антимікробна активність сидерофорів
    (2022) Підгерська, Тетяна Олегівна; Карлаш, Юрій Васильович
    Нині є актуальним пошуки нових антимікробних засобів для боротьби з великою кількістю резистентних форм мікроорганізмів. Серед таких виділяється клас низькомолекулярних органічних молекул - сидерофори , які синтезуються бактеріями та грибами, для захоплення заліза та інших мікроелементів, що є досить важливим елементом для нормальної життєдіяльності мікроорганізмів. Сидерофори можуть бути використані у боротьбі зі збудниками багатьох захворювань, оскільки завдяки їх тісному взаємозв'язку з вірулентністю, стратегія залізозалежної боротьби з патогенами є перспективним напрямком для майбутніх досліджень і пропонує широкий спектр можливих терапевтичних застосувань як альтернатива поширеним типам антибіотиків. Для досягнення високої концентрації під час синтезу сидерофорів потрібно враховувати низку факторів, таких як вид мікроорганізму, склад поживного середовища, наявність феруму, рН, температуру.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз процесу сушіння різних сортів грибів
    (2013) Бурлака, Тетяна Василівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор Володимирович
    В зв’язку з погіршенням екологічної ситуації у світі одним із перших місць є виробництво вітамінних, антиоксидантних та протеїнових добавок і продуктів функціонального призначення, які спрямовані на профілактику різних захворювань, на зміцнення захисних сил організму людини до дії різних несприятливих факторів.анизма. In connection with the deterioration of the environmental situation in the world, one of the first places is the production of vitamin, antioxidant and protein supplements and functional products aimed at preventing various diseases, to strengthen the protective forces of the human body to the action of various adverse factors.
  • Ескіз
    Документ
    Гриби, як перспективний об’єкт для розробки нових технологій та створення із них добавок — БАД та функціональних продуктів з рекордним вмістом БАР
    (2013) Бурлака, Тетяна Василівна
    В даний час в міжнародній практиці в харчовій промисловості стоїть проблема розробки нових технологій, що дозволять зробити процес обробки харчових продуктів ефективним (з високим збереженням біологічно активних та поживних речовин), збільшити вилучення цільових компонентів, безвідходні технології та отримати продукти з новими властивостями. Перспективними об’єктами для розробки таких технологій є плоди, овочі та гриби з метою створення із них добавок — БАД та функціональних продуктів з рекордним вмістом БАР, що знаходяться в легкозасвоюваній формі. Currently, in international practice in the food industry there is a problem of developing new technologies that will make the process of food processing effective (with high preservation of biologically active and nutrient substances), increase the extraction of target components, non-waste technologies and obtain products with new properties. Perspective objects for the development of such technologies are fruits, vegetables and mushrooms with the purpose of creating additives from them - dietary supplements and functional products with a record amount of BAR, which are in easily digestible form.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження сушіння культивованих грибів різними інфрачервоними випромінювачами
    (2015) Буpлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович
    В останні роки перспективним напрямом в харчовій промисловості є створення харчових продуктів нового покоління. Наразі значна частина сировини, яка використовується для виробництва харчових продуктів, переобтяжена засвоюваними вуглеводами і тому ці продукти мають низьку біологічну цінність, малий вміст вітамінів і підвищену калорійність. Нами пропонується удосконалити технологію виробництва харчових продуктів і використовувати принципово нову сировину - їстівні гриби. Огляд літературних джерел показав, що практично відсутні відомості про процеси, які відбуваються під час сушіння грибів. Тому, метою наших досліджень стало вивчення процесу сушіння культивованих грибів та змін, які відбуваються в грибах під час сушіння
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження теплоємності грибів печериць
    (2017) Роман, Тетяна Олександрівна
    В роботі досліджено теплоємность грибів печериць. В работе исследованы теплоемкость грибов шампиньонов. In this work the heat capacity of mushrooms has been investigated.
  • Ескіз
    Документ
    Експериментально-статистичне моделювання процесу сушіння гриба печериці
    (2017) Роман, Тетяна Олександрівна
    В роботі досліджено моделювання процесу сушіння гриба печериці. В работе исследованы моделирования процесса сушки гриба шампиньона.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження сорбційної активності вищим базидіальним грибом Pleurotus Ostereatus (Jacq.) Kumm важких металів
    (2013) Пешук, Людмила Василівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Гащук, Олександра Ізидорівна; Круподьорова, Тетяна Анатоліївна
    У даній статті наведено дані проведених досліджень сорбційної активності вищим базидіальним грибом важких металів. This article presents data of the studies of sorption activity higher basidiomycetes heavy metals.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання грибів шіїтаке при виробництві харчоконцентратів
    (2012) Ковбаса, Володимир Миколайович; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Терлецька, Віта Альбертівна; Білоцький, В. В.
    Проведено аналіз грибного ринку. Висвітлено хімічний склад грибів шіїтаке та перспективи їх використання при виробництві харчових концентратів. The mushroom productions have been analysised. The chemical composition of shiitake mushrooms and prospects of their use in the production of food concentrates have been studied.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу гідротермічного оброблення їстівних грибів
    (2010) Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Терлецька, Віта Альбертівна; Джулай, В. В.
    Досліджено та науково обґрунтовано вплив гідротермічного оброблення і смакових добавок на зміни хімічного складу та показники якості грибних напівфабрикатів. The influence of hydrothermal treatment and above-mentioned taste additives on the changes of chemical composition and parameters of quality ready-to-cook foods of mushrooms has been searched and scientifically motivated.