Колективні монографії, розділи з колективних монографій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12021
Переглянути
70 результатів
Результати пошуку
Документ Розвиток сировинної бази молокопереробної галузі(2015) Якимчук, Тетяна ВолодимирівнаУ розділі монографії розглянуто розвиток молочного тваринництва, світові тенденції виробництва молока, прогноз розвитку виробництва молока, ємність ринку молока, баланс галузі, головні проблеми галузі для забезпечення ємності ринку, стратегічні напрями збалансованого розвитку молочного ринку. The section of the monograph consists of the following parts: the development of dairy farming, world trends in milk production, the forecast for the development of milk production, the capacity of the milk market, the balance of the industry, the main problems of the industry to ensure the market capacity, strategic directions for the balanced development of the dairy market.Документ Стратегічні напрями розвитку експортного потенціалу продукції АПК(2019) Тюха, Ірина ВолодимирівнаДосліджено експортний потенціал України у сфері агропромислового комплексу. Встановлено позиції вітчизняної сільськогосподарської продукції на зовнішніх ринках, що не є стабільними внаслідок незавершеності процесів адаптації до європейських вимог щодо якості та безпечності харчових продуктів, жорсткої конкуренції, значних коливань цін на світовому ринку, нестійкості торговельних відносин з країнами-імпортерами. Окреслено внутрішні стримуючі чинники, такі як низькі темпи техніко-технологічного оновлення виробництва, зростання рівня зношеності техніки, переважне використання застарілих технологій, збільшення вартості невідновних природних ресурсів у структурі собівартості виробництва вітчизняної сільськогосподарської продукції, зростання залежності виробництва від природно-кліматичних умов, обмежений доступ до фінансових ресурсів. Зазначено, що розвиток економічного співробітництва з європейськими країнами і США дасть можливість вивести українських товаровиробників на надзвичайно розвинені, але досить вимогливі і жорсткі агропродовольчі ринки, конкуренція на яких буде стимулювати якісне оновлення виробництва в АПК. Структура експортних поставок Україною в ці регіони повинна і далі складатись з пшениці, сирів, молока та вершків згущених, кукурудзи та ін. The export potential of Ukraine in the field of agro-industrial complex was studied. The positions of domestic agricultural products on foreign markets are established, which are not stable due to the incompleteness of adaptation processes to European requirements for the quality and safety of food products, fierce competition, significant price fluctuations on the world market, and the instability of trade relations with importing countries. Internal restraining factors are outlined, such as low rates of technical and technological renewal of production, increasing wear and tear of equipment, the predominant use of outdated technologies, an increase in the cost of non-renewable natural resources in the cost structure of the production of domestic agricultural products, an increase in the dependence of production on natural and climatic conditions, limited access to financial resources. It is noted that the development of economic cooperation with European countries and the USA will provide an opportunity to bring Ukrainian commodity producers to extremely developed, but quite demanding and tough agro-food markets, competition on which will stimulate qualitative renewal of production in the agricultural sector. The structure of Ukraine's export supplies to these regions should continue to consist of wheat, cheese, milk and condensed cream, corn, etc.Документ Методичні підходи до визначення доцільності та ефективності інтеграційної взаємодії суб’єктів господарювання(2018) Скопенко, Наталія СтепанівнаСучасний розвиток світової економіки пов’язаний з інтенсивним формуванням та розвитком інтегрованих корпоративних структур. Активізація інтеграційний процесів, об’єднання банківського й промислового капіталів та формування на цій основі інтегрованих структур стає закономірним процесом не лише у світовій, але і у вітчизняній економіці. Розглянуті методичні підходи до оцінки доцільності, результативності та ефективності інтеграційної взаємодії господарюючих суб’єктів представляють комплексне вирішення проблеми підвищення результативності інтегрованих промислових структур у вітчизняній економіці. Дана методика може бути застосовна як на етапі планування інтеграції, дозволяючи приймати обґрунтовані та економічно виважені рішення, так і в процесі функціонування інтегрованої структури з метою розробки заходів щодо коригування недоліків існуючої структури, взаємин господарюючих суб’єктів або помилкових рішень, що приймаються в процесі діяльності інтегрованої структури. Серед основних дій, що спрямовані на коригування формування та функціонування інтегрованої структури, можна відзначити: зміну структури інтегрованого об’єднання (ліквідація або заміна господарюючого суб’єкта, що не забезпечує ефективність діяльності інтегрованої структури в цілому); розробку та реалізацію заходів щодо приведення характеристик учасника (функціональних, технологічних, економічних, технічних, маркетингових, фінансових, інституціональних, соціальних, екологічних) до необхідного для досягнення цілей інтегрованої структури рівня. The current development of the global economy is associated with the intensive formation and development of integrated corporate structures. The intensification of integration processes, combining banking and industrial capital and the formation of integrated structures on this basis is becoming a natural process not only in the global but also in the domestic economy. The considered methodical approaches to assessment of expediency, efficiency and effectiveness of integration interaction of economic entities represent a comprehensive solution to the problem of increasing the efficiency of integrated industrial structures in the national economy. This methodology can be applied both at the planning stage of integration, allowing for reasonable and economically sound decisions, and in the course of the integrated structure's operation, with the aim of developing measures to correct the shortcomings of the existing structure, the relations between business entities or erroneous decisions made in the course of the integrated structure's operation. The main actions aimed at adjusting the formation and functioning of the integrated structure include: changing the structure of the integrated association (liquidation or replacement of a business entity that does not ensure the efficiency of the integrated structure as a whole); development and implementation of measures to bring the characteristics of the participant (functional, technological, economic, technical, marketing, financial, institutional, social, environmental) to the level necessary to achieve the goals of the integrated structure.Документ Теоретико-методичні підходи до формування та оптимізації товарного асортименту підприємства(2019) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина ВасилівнаДля підприємства однією з основних запорук успіху є формування оптимального асортименту, який би відповідав ситуації на ринку, задовольняв потреби споживачів, сприяв найефективнішому використанню сировинних, технологічних, фінансових та інших ресурсів для виготовлення продукції з низькими витратами та забезпечував отримання бажаного прибутку. Існує багато методичних підходів, що використовуються для аналізу наявного асортименту та за допомогою яких можна дійти висновків щодо подальших дій підприємства, пов’язаних з оптимізацією асортиментного портфелю. Найпоширенішими з них є ABC та XYZ аналізи, їх комбінування, побудова БКГ матриці, матриці General Electric, метод «Дібба-Сімкіна», метод «Маркой» та інші. Кожен з методів акцентує увагу на різних аспектах портфельного аналізу та відповідає на різні питання щодо оптимізації асортименту. Оптимізація асортименту являє собою ухвалення компромісного рішення, що найбільш повно враховує фінансові очікування, ресурсні, виробничі та логістичні можливості та обмеження, а також сформовану на ринку ситуацію. For an enterprise, one of the main keys to success is the formation of an optimal assortment that would meet the market situation, satisfy consumer needs, promote the most efficient use of raw materials, technological, financial and other resources to manufacture products at low costs and ensure the desired profit. There are many methodological approaches used to analyse the existing product range and to draw conclusions about further actions of the company related to the optimisation of the product portfolio. The most common of them are ABC and XYZ analyses, their combination, building a BKG matrix, General Electric matrix, Dibb-Simkin method, Markoy method, and others. Each of the methods focuses on different aspects of portfolio analysis and answers different questions about assortment optimisation. Assortment optimisation means making a compromise decision that takes into account financial expectations, resource, production and logistics capabilities and constraints, as well as the current market situation.Документ Інтеграція як напрям розвитку економіки та підприємств(2019) Скопенко, Наталія СтепанівнаПоглиблення інтеграційної взаємодії та створення різноманітних інтегрованих структур є взаємовигідним для суб’єктів господарювання різних сфер агропромислового комплексу через сприяння зниженню рівня невизначеності в постачанні та збуті, формуванню стабільної сировинної зони, налагодженню взаємовигідних економічних відносин між виробниками сировини та переробними галузями, концентрації виробничих потужностей, відновлення зв’язків з наукою та спрощення дифузії нововведень, обмеження конкуренції та збільшення вхідних бар’єрів до галузі, виникнення ефекту масштабу тощо. Багатоцільові інтегровані об’єднання є найбільш привабливими об’єктами для інвестування з боку приватного капіталу, що в перспективі створить передумови для перетворення їх у сучасні ефективні виробництві структури, дозволить підвищити конкурентоспроможність вітчизняних товарів та підприємств, реалізувати експортний потенціал харчової промисловості, забезпечити продовольчу безпеку та економічну незалежність України. Deepening integration cooperation and creating various integrated structures is mutually beneficial for business entities in various sectors of the agro-industrial complex by helping to reduce uncertainty in supply and sales, and forming a stable raw material zone, establishing mutually beneficial economic relations between producers of raw materials and processing industries, concentrating production capacities, restoring links with science and facilitating the diffusion of innovations, limiting competition and increasing entry barriers to the industry, creating economies of scale, etc. Multi-purpose integrated associations are the most attractive objects for private capital investment, which in the future will create the preconditions for their transformation into modern efficient production structures, increase the competitiveness of domestic goods and enterprises, realise the export potential of the food industry, and ensure food security and economic independence of Ukraine.Документ Регіональна та секторальна структура експорту та імпорту товарів і послуг(2019) Шереметинська (Горобець), Оксана ВалеріївнаПроведено дослідження регіональної та секторальної структури експорту та імпорту товарі та послуг. A study of the regional and sectoral structure of e-export and import of goods and services was conducted.Документ Взаємозалежність інноваційної діяльності підприємств і структури галузевого ринку(2019) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі показано, вплив інновацій на рівень конкуренції і, як результат, відбуваються структурні зміни ринку. Проведений аналіз деяких ринків основних продуктів харчування, які мають чітко виражену структуру на споживчому ринку України, і дозволяють узагальнити результати діяльності підприємств харчової промисловості та АПК в цілому. основні галузеві ринки України, суб’єкти господарювання харчової промисловості, можна дійти висновку, що ринки є достатньо конкурентними з ознаками олігополії. Виявлено, що існує прямий зв’язок між розміром підприємства і його рівнем інноваційності. Дослідження галузевих ринків та статистичні дані щодо інноваційної активності промислових підприємств України показали, що стимулюючим фактором інновацій є конкурентний ринок. The paper shows the impact of innovation on the level of competition and, as a result, there are structural changes in the market. An analysis of some markets for basic food products, which have a clear structure in the consumer market of Ukraine, and allow to summarize the results of the food industry and agriculture in general. the main sectoral markets of Ukraine, food business entities, it can be concluded that the markets are quite competitive with the signs of oligopoly. It has been found that there is a direct relationship between the size of an enterprise and its level of innovation. Research of branch markets and statistical data on innovative activity of industrial enterprises of Ukraine have shown that the competitive market is a stimulating factor of innovations.Документ Управління розвитком підприємств в умовах трансформації економічних відносин(2019) Баталова (Понежда), Олена Анатоліївна; Бергер, Аліна Дмитрівна; Березянко, Тамара Володимирівна; Болотіна, Ірина Миколаївна; Драган, Олена Іванівна; Євсєєва, Ірина Василівна; Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна; Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна; Кутас, Олена Олександрівна; Бутрим (Киричок), Олена Валеріївна; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Майстренко, В. М.; Минко, Лілія Миколаївна; Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна; Осадчук, Оксана Павлівна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Скопенко, Наталія Степанівна; Стахурська, Світлана Антонівна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Тюха, Ірина Володимирівна; Шереметинська (Горобець), Оксана ВалеріївнаУ монографії розкрито особливості управління розвитком підприємств в умовах трансформації економічних відносин і глобалізації економіки. Ці процеси привели країну до появи певної економічної деструкції, яка полягає у перетворенні країни у сировинний придаток світової економіки, деформаціях у розвитку галузей економіки та до необхідності пристосування вітчизняних підприємств та всієї економіки країни до різних фрагментів світового господарства. Показано, що деформації на сучасному етапі розвитку економіки країни є наслідком суперечностей між глобалізацією та фінансово-економічними механізмами управління розвитком підприємств країни, що призводять до кризових явищ. Визначено підходи до управління розвитком підприємств в умовах трансформації економічних відносин та необхідності розв’язання існуючих суперечностей в економіці України з метою подолання кризових процесів і забезпечення умов стабільного функціонування підприємств. Для фахівців у галузі економіки, викладачів і студентів економічного спрямування.Документ Сучасні управлінські технології розвитку підприємств(2019) Стахурська, Світлана Антонівна; Ткачук (Стахурська), Світлана ВалеріївнаРозглядаються сучасні управлінські технології розвитку підприємств. Рассматриваются современные управленческие технологии развития предприятий. Modern management technologies of enterprise development are considered.Документ Сучасний стан, проблемні аспекти та перспективи розвитку обліково-контрольного та аналітичного забезпечення управління підприємством(2019) Чернелевський, Леонід Миколайович; Бабюк, О. В.; Беренда, Надія Іванівна; Духновська, Людмила Миколаївна; Євсєєва, Ірина Василівна; Колос, Ірина Василівна; Кравченко, Ірина Йосипівна; Кудренко, Наталія Володимирівна; Луцюк, Валерія Анатоліївна; Михайленко, Ольга Валеріївна; Ніколаєнко, Світлана Миколаївна; Осадча, Ганна Григорівна; Редзюк, Тетяна Юріївна; Сахненко, А. О.; Скопенко, Наталія Степанівна; Слободян, Наталія Геннадіївна; Соломчук, Людмила Миколаївна; Столяренко, О. М.; Темчишина, Юлія Леонідівна; Терещенко, Лариса Олександрівна; Тихонова, Н. О.; Ткаченко, Надія Марківна; Чернелевська, Олена Леонідівна; Щербина, Ольга СергіївнаУ монографії розкрито теоретичні, методичні та прикладні аспекти обліку, аналізу та аудиту щодо обліково-аналітичного забезпечення виробничо- господарської діяльності підприємств харчової промисловості з метою удосконалення обліково-комунікаційного інструментарію в модернізації управління діяльністю суб’єктів господарювання. Досліджено теоретико- методичні підходи до формування та оптимізації процесів обліку, аналізу і аудиту з метою їх застосування у виробничому та навчальному процесі.