Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Удосконалення технології екстрагування моркви для одержання натурального харчового барвника(2022) Шутюк, Віталій Володимирович; Євчук, Яна Валеріївна; Чернега, Андрій Олегович; Войтовська, Вікторія ІванівнаВ роботі наведено результати досліджень з удосконалення технології екстрагування моркви з одержанням натурального харчового барвника. При дослідженні впливу технологічних факторів на процес вилучення екстрактивних речовин моркви було встановлено, що великий вплив має температура екстрагенту. Раціональним часом для екстракції каротиноїдів при кімнатній температурі етиловим спиртом є 2 години, оскільки за наступну годину вилучається лише 20 % β-каротину від отриманого раніше, тобто витрачений час і втрати розчинника значно більші, ніж кількість вилученого β-каротину. The paper presents the results of research to improve the technology of extraction of carrots to obtain a natural food dye. In the study of the influence of technological factors on the extraction of carrot extractives, it was found that the temperature of the extractant has a great influence. The rational time for extraction of carotenoids at room temperature with ethyl alcohol is 2 hours, because in the next hour only 20% of β-carotene is removed from the previously obtained, ie time spent and solvent losses are much greater than the amount of extracted β-carotene.Документ Вплив гідромодуля на процес екстрагування шафрану(2022) Горбач (Морозюк), Анна Валентинівна; Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичПід час технологічних виробництва консервованих фруктів та овочів часто змінюється колір. Для поліпшення зовнішнього даних продуктів використовують натуральні барвники – вичавки та екстракти рослин. Важливим показником, який впливає на перехід сухих речовин у воду, є гідромодуль. Так як різниця концентрацій є рушійною силою дифузійного процесу, було досліджено вплив гідромодуля на вихід екстрактивних речовин при постійній температурі t = 20 °C впродовж 180 хв. During the technological production of canned fruits and vegetables, the color often changes. To improve the appearance of these products use natural dyes - pomace and plant extracts. An important indicator that affects the transition of dry matter into water is the hydraulic module. Since the difference in concentrations is the driving force of the diffusion process, the effect of the hydromodule on the yield of extractives at a constant temperature t = 20 ° C for 180 min was studied.Документ Зміна якості сушених плодів глоду при зберіганні у картонно-паперовій тарі(2022) Войтовська, Вікторія Іванівна; Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир ПавловичУ роботі розглянуто питання переробки фруктової сировини і виробництва продуктів харчування та її зберігання з дотримання оптимальних технологічних параметрів та з мінімальною втратою поживних нутрієнтів. Так, сушені плоди глоду, за раціонально підібраних параметрів зберігання та виду упаковки, мають низку переваг перед свіжою - широко використовуються як в медицині для виготовлення лікарських препаратів, а також як біологічно активна добавка до їжі. The paper considers the issues of processing of fruit raw materials and food production and its storage in compliance with optimal technological parameters and with minimal loss of nutrients. Thus, dried hawthorn fruits, with rationally selected storage parameters and type of packaging, have a number of advantages over fresh - widely used in medicine for the manufacture of drugs, as well as a biologically active food supplement.Документ Удосконалення технології екстрагування шафрану(2022) Шелудько, Анна Володимирівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Євчук, Яна ВалеріївнаПід час технологічних виробництва консервованих фруктів та овочів часто змінюється колір. Для поліпшення зовнішнього даних продуктів використовують натуральні барвники – вичавки та екстракти рослин. Важливим показником, який впливає на перехід сухих речовин у воду, є гідромодуль. Так як різниця концентрацій є рушійною силою дифузійного процесу, було досліджено вплив гідромодуля на вихід екстрактивних речовин при постійній температурі t = 20 °C впродовж 180 хв. During the technological production of canned fruits and vegetables, the color often changes. To improve the appearance of these products use natural dyes - pomace and plant extracts. An important indicator that affects the transition of dry matter into water is the hydraulic module. Since the difference in concentrations is the driving force of the diffusion process, the effect of the hydromodule on the yield of extractives at a constant temperature t = 20 ° C for 180 min was studied.Документ Плоди глоду - як сировина для продуктів лікувально-профілактичного призначення(2021) Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир ПавловичАналіз сучасного стану недостатнього використання біоантиоксидантів рослинного походження, глід можна розглядати як плодову культуру невичерпних можливостей, яка заслуговує на всебічне подальше вивчення. Доведено, що сушіння плодів глоду є ефективним способом консервування із збереженням біологічної цінності сировини. Отримані сухі плоди глоду є цінним джерелом поживних речовин антиоксидантної дії.Документ Перспективи використання плодів глоду для виготовлення продукції лікувально-профілактичного призначення(2021) Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій ВолодимировичАналіз сучасного стану недостатнього використання біоантиоксидантів рослинного походження, глід можна розглядати як плодову культуру невичерпних можливостей, яка заслуговує на всебічне подальше вивчення. Доведено, що сушіння плодів глоду є ефективним способом консервування із збереженням біологічної цінності сировини. Отримані сухі плоди глоду є цінним джерелом поживних речовин антиоксидантної дії.Документ Використання нетрадиційної лікарської сировини в хлібопекарському виробництві(2014) Євчук, Яна Валеріївна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичЖорсткі реалії конкуренції на ринку змушують виробників розширювати асортимент нової продукції, яка відрізняється від продукції конкурентів. Одним із способів підвищення харчової цінності хліба може бути удосконалення технології виробництва хліба з використанням нетрадиційної рослинної сировини, яка є не тільки джерелом енергії, але і біологічно активних речовин (вітамінів, лімітуючих амінокислот, харчових волокон і мінеральних речовин). Hard realities of market competition forced producers to expand range of new products, which is different from the competition. One of the ways to improve the nutritional value of bread can be improved technology bread production using non-traditional plant material that is not only source of energy, but also biologically active substances (vitamins, limiting amino acids, dietary fiber and minerals).Документ Дослідження процесу мікрохвильового сушіння глоду(2011) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Євчук, Яна ВалеріївнаДокумент Закономірності процесу мікрохвильового сушіння глоду(2011) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Євчук, Яна ВалеріївнаДокумент Закономірності процесу конвективного сушіння глоду(2011) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Євчук, Яна Валеріївна