Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
480 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Розвиток концепції Zero-waste для харчової промисловості у контексті сталого розвитку(2024) Стеценко, Наталія ОлександрівнаУпровадження концепції Zero-waste є складовою частиною «зеленої» економіки, а у технологіях харчових продуктів вона є важливим чинником створення стійкої та відповідальної системи харчування. Інновації у цій сфері спрямовані на ефективне використання ресурсів, на створення якісно нових продуктів, що відповідають вимогам сучасного ринку, запитам споживача та забезпечують захист довкілля. Концепція Zero-waste у технологіях харчових продуктів стає базовим необхідним принципом для розвитку європейського суспільства в умовах зростаючої екологічної свідомості.Документ Функціональні харчові продукти та інгредієнти для подолання наслідків стресу у населення країни в умовах військового стану(2024) Стеценко, Наталія ОлександрівнаНаселення України тривалий живе в умовах повномасштабної російської агресії та перебуває у стані стресу через обстріли, невизначеність майбутнього, ризики втрати життя та майна, переживання за життя рідних, які знаходяться у лавах сил оборони або опинилися на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. За таких умов відбувається зниження якості харчування, погіршення стану навколишнього середовища, що комплексно негативно відображається на стані здоров’я людей. Вони потребують особливого спеціального харчування з повним набором необхідних есенціальних нутрієнтів, здатних забезпечити фізичну та психологічну витривалість, запобігти виникненню і розвиткові соматичних, нервових та інших захворювань. Для цього необхідні функціональні харчові продукти, при розробленні рецептур яких буде використано науково обґрунтований підбір фізіологічно функціональних інгредієнтів з необхідними медико-біологічними показниками та спрямованими лікувально-профілактичними властивостями.Документ Improvement of the technology of children's canned goods for health purposes with a combined composition(2024) Stetsenko, Nataliia; Medvedyuk, IrynaChildren's canned meat and vegetables have the potential to provide the needs of children's bodies with the necessary proteins, vitamins and minerals, as well as contribute to the formation of healthy eating habits at an early age. In addition, such canned food can become an alternative for parents who choose products with increased biological value for their children's daily nutrition. Currently, there are no domestically produced meat or meat-vegetable canned foods for baby food on the Ukrainian market, all products of this market segment are imported. Therefore, the development of technologies of high-quality and useful canned meat and vegetables for health purposes for children, which will be produced from domestic raw materials, becomes especially relevant.Документ Просо як один із видів безглютенових зернових культур(2023) Побрусило, Марина Володимирівна; Івчук, Надія ПавлівнаОдним із способів вирішення проблеми розширення асортименту безглютенової продукції є використання нових видів сировини. Аналіз хімічнного складу сучасних сортів проса, які вирощуються на території України показав, що: просо є джерелом харчових волокон, білку та мінеральних речовин. Має відносно низький вміст жиру та високого вмісту крохмалю. Отже, пщоно є перспективною сировиною для створення функціональних безглютенових продуктів. А найкращим сортом серед проаналізованих можна вважати – «Королівське». Самей цей сорт має відносно збалансований склад нутрієнтівДокумент Міжнародне та державне право захисту дитинства в часи війни(2023) Івчук, Надія ПавлівнаМетою даної роботи є висвітлення питання захисту дітей на територія України з різним правовим статусом. Основним законом, що регулює ситуацію з дітьми в умовах збройних конфліктів є Закон України «Про охорону дитинства» – основний закон УкраїниДокумент Вігна – цінна зернобобова культура(2023) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Воропай, Каріна АнатоліївнаНами досліджено боби вігни кущової та спаржевої. Плоди вігни кущової та спаржевої виростають до 5 м у висоту. Вузькі видовжені стручки світлого кольору. Насіння - дрібне, овальної форми. Досліджено загальний вміст білка, харчових волокон, пектинів у бобах вігни. Вігна та продукти її перероблення, як джерело повноцінного білка, вітамінів, харчових волокон, мінеральних речовин, необхідні для вегетаріанських та веганських дієт, а також для харчових раціонів спеціального призначення та оздоровчого спрямування. Використання бобів вігни у технології продуктів оздоровчого призначення дасть можливість розширити асортимент виробів та підвищити їх харчову цінністьДокумент Вплив гідротермічного оброблення зерна тритикале на комплекс вітамінів групи В(2023) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаДосліджено вплив режиму гідротермічного оброблення – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год на зміну вітамінного комплексу у зерні тритикале.. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст вітамінів групи В у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази. Біологічно активоване зерно тритикале доцільно використовувати для виготовлення оздоровчих, функціональних та лікувально-профілактичних продуктівДокумент Створення композиції фіточаю «Оздоровчий» та аналіз його органолептичних властивостей(2023) Козлова, Ярослава Володимирівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаПроведено фармакогностичний аналіз рослинної сировини, яку було використано для створення фітокомпозиції. За результатами якісних реакції,було підтверджено наявність у даній фіто композиції вітаміну С, речовин з Р-вітамінною активністю, пектинових речовин, фенольних сполук та ефірних олій. Органолептичний аналіз фіто чаю «Оздоровчий» здійснено описовим методом. Згідно класифікації, було створено повсякденно-побутовий змішаний чайДокумент Особливості харчування дітей з алергією до білків коров’ячого молока(2024) Федоренко (Миколів), Тетяна ІванівнаОхарактеризовано причини поширеності харчових алергії, наведено особливості харчування дітей з алергією до білків коров’ячого молокаДокумент Органолептичний аналіз композицій фіточаів «Пори року»(2024) Козлова, Ярослава Володимирівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаНами розроблено оригінальні фітокомпозиції на основі традиційних видів лікарської та харчової рослинної сировини, притаманної для українських широт. Згідно органолептичної оцінки фіточаїв, данні напої мають прийнятні показники. Враховуючи позитивні ефекти впливу окремих компонентів фіточаїв, можна прогнозувати комплексний позитивний вплив на організм людини. Сировина була підібрана з урахуванням відповідності певним потребам людини, які збільшуються у різні періоди року, тобто зимовий чай має зігріваючий, протизапальний та загальноміцнюючий ефект, весняний – вітамінний, легкий та ароматний, імуностимулюючий; літній – освіжаючий і тонізуючий, осінній – має заспокійливу, протизапальну та імуностимулюючу дію