Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Визначення форм кальцію у молоці та молочних продуктах
    (2021) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Суріна, Марія Андріївна
    В статті розглянуто вплив термообробки на форми Кальцію в молоці. Значний вплив на неорганічну складову молока має його термічна обробка. Відмічається, що в процесі нагрівання кальцій гідрогенфосфат, який знаходиться у вигляді істинного розчину, переходитьу нерозчинний кальцій фосфат, який у вигляді колоїду осідає на казеїнових міцелах. Для проведення досліджень були взяті зразки натурального, пастеризованого молока та питного молока, виготовленого із сухих молочних продуктів (так зване відновлене молоко). Натуральне незбиране молоко було від надійних сільгоспвиробників молочної продукції Київщини. Пастеризоване молоко було відомих українських виробників та придбане у супермаркетах м. Києва. Зразки відновленого молока готували із сухого продукту українських виробників сухого молока розпилювального сушіння, розчиняючи порошок у відповідному об’ємі підготовленої питної води за температури (40±2) ºС, щоб одержати продукт жирністю 2,5 %. Визначення вмісту загального Кальцію у зразках проводили методом атомноабсорбційної спектрометрії за стандартною методикою. Пробопідготовку зразків молока для атомно-абсорбційної спектрометрії проводили методом сухого озолення. Йонний Кальцій визначали за допомогою Кальцій-селективного електроду. The article examines the influence of heat treatment on the forms of calcium in milk. Heat treatment has a significant effect on the inorganic component of milk. It is noted that in the process of heating calcium hydrogen phosphate, which is in the form of a true solution, turns into insoluble calcium phosphate, which in the form of a colloid settles on casein micelles. Samples of natural, pasteurized milk and drinking milk made from dry milk products (so-called reconstituted milk) were taken for the research. Natural whole milk was from reliable agricultural producers of dairy products in the Kyiv region. The pasteurized milk was from well-known Ukrainian producers and was purchased from Kyiv supermarkets. Samples of reconstituted milk were prepared from the spray-dried dry product of Ukrainian manufacturers of dry milk by dissolving the powder in the appropriate volume of prepared drinking water at a temperature of (40±2) ºС to obtain a product with a fat content of 2.5%. Determination of the content of total calcium in the samples was carried out by the method of atomic absorption spectrometry according to the standard method. Sample preparation of milk samples for atomic absorption spectrometry was carried out by the method of dry ashing. Ionic calcium was determined using a calcium-selective electrode.
  • Ескіз
    Документ
    Якість та безпечність пряної сировини
    (2021) Рубанка, Катерина Володимирівна
    В роботі представлено проблеми з продовольчим фальсифікатом пряної сировини. Зроблена підбірка способів фальсифікату прянонощів. Описані засоби для точного вимірювання сполук, їх ідентифікації та виявлення залишків небезпечних речовин в пряній сировині. Вібраційна спектроскопія, яка включає FT-IR, Raman спектроскопію, інфрачервону спектроскопію та гіперспектральну візуалізацію, а також такі методи як HSI та HSI-Raman спектроскопії є найбільш дієвими під час встановлення домішків в пряній сировині. The thesis presents problems with food adulteration of spicy raw materials. A selection of methods of falsification of spices has been made. Means for accurate measurement of compounds, their identification and detection of residues of dangerous substances in spicy raw materials are described. Vibrational spectroscopy, which includes FT-IR, Raman spectroscopy, infrared spectroscopy and hyperspectral imaging, as well as methods such as HSI and HSI-Raman spectroscopy, are the most effective when establishing impurities in spice raw materials.
  • Ескіз
    Документ
    Methods of detection of olive oil adulteration
    (2013) Zadkova, Alexandra; Usatyuk, Svitlana; Korolyuk, Tamara
    Shows the modern methods of detection of olive oil adulteration.
  • Ескіз
    Документ
    Методи виявлення фальсифікації олії чорного кмину
    (2013) Савчук, Юрій Юрійович; Усатюк, Світлана Іванівна
    Розглянуто методи виявлення фальсифікації олії чорного кмину. Досліджено встановлення факту фальсифікації за жирнокислотним складом. The methods of adulteration detection for black cumin oil have been viewed. The determination of adulteration by fatty acid composition has been investigated.