Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 14
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво лактоферментованих оздоровчих напоїв із сироватки з додаванням соків
    (2021) Стеценко, Наталія Олександрівна; Прут, Зоя Юріївна
    Розроблення технологій ферментованих напоїв на основі молочної сироватки, а також комбінованих напоїв із сироватки та соків з ферментацією пробіотичними мікроорганізмами дозволяє вирішувати кілька завдань: утилізація молочної сироватки, раціональне використання вторинних сировинних ресурсів зі створенням продукції оздоровчої дії, а також охорона навколишнього середовища, адже зараз переважна кількість сироватки потрапляє у стічні води підприємств. Дієтологи та фахівці харчової промисловості вважають, що продукти на основі сироватки мають дієтичне та лікувальне значення. Збагачення різними за походженням функціональними інгредієнтами (наприклад, харчовими волокнами) та спеціальна обробка молочної сироватки (ферментація, гідроліз) підвищують її споживчі властивості та біологічну і харчову цінність. Технологія сироваткових ферментованих напоїв не складна і включає такі стадії: приймання сировини, пастеризацію або стерилізацію сироватки, фільтрування або ультрафільтрування, охолодження, ферментацію пробіотичними мікроорганізмами, внесення рослинних наповнювачів і стабілізаторів, перемішування та розлив. The development of whey-based fermented beverages, as well as combined whey beverages and juices with fermentation of probiotic microorganisms allows to solve several problems: utilization of whey, rational use of secondary raw materials with the creation of health products, as well as environmental protection. the amount of serum enters the wastewater of enterprises. Nutritionists and food industry experts believe that whey-based products have dietary and therapeutic value. Enrichment with various functional ingredients (eg dietary fiber) and special processing of whey (fermentation, hydrolysis) increase its consumer properties and biological and nutritional value. The technology of whey fermented beverages is not complicated and includes the following stages: reception of raw materials, pasteurization or sterilization of whey, filtration or ultrafiltration, cooling, fermentation with probiotic microorganisms, introduction of plant fillers and stabilizers, mixing and bottling.
  • Ескіз
    Документ
    Ферментований напій оздоровчого призначення на основі соку столового буряку
    (2021) Стеценко, Наталія Олександрівна
    Напій з ферментованого соку столового буряку має загальнозміцнюючі та пробіотичні властивості, а вміст значної кількості беталаїнів обумовлює його антиоксидантну дію. Розширення асортименту продуктів, отриманих шляхом перероблення столового буряку, дозволить більш повно використовувати природний потенціал корисних інгредієнтів цього коренеплоду. Подальшим напрямом досліджень буде вивчення ефективності комбінування ферментованого бурякового соку з екстрактами пряно-ароматичної сировини. The drink from fermented beet juice has tonic and probiotic properties, and the content of a significant amount of betalains determines its antioxidant effect. Expanding the range of products obtained by processing table beets will allow you to make full use of the natural potential of useful ingredients of this root. A further area of research will be the study of the effectiveness of combining fermented beet juice with extracts of spicy-aromatic raw materials.
  • Ескіз
    Документ
    Профилактика и лечение Covid-19 у молодняка
    (2021) Старовойтова, Светлана Александровна
    Возможность передачи Covid-19 от человека сельскохозяйственным животным и наоборот, сейчас стоит очень остро. Роль домашних животных в распространении инфекции SARS-CoV-2 среди людей остается неясной. Существуют научные данные об инфицировании SARS-CoV-2 людей от домашних животных, а также от находящихся в неволе диких животных. Интенсификация сферы животноводства приводит, соответственно, к увеличению поголовья животных на фермах, а также увеличению передвижения людей на фермах, что способствует передаче и распространению патогенов. Поэтому поиск безопасных и эффективных средств лечения и профилактики пандемической инфекции SARS-CoV-2, как в человеческой популяции, так и среди животных, является первоочередной задачей современности. Такими средствами могут оказаться ветеринарные бактериотерапевтические препараты на основе пробиотических микроорганизмов с определенными терапевтическими эффектами. Преимуществами данной группы препаратов является их эффективность и полная безопасность, как для животных, так и для людей, которые находятся в контакте с этими животными или, которые употребляют мясо и субпродукты животного происхождения. Положительный эффект при профилактике и лечении SARS-CoV-2 пробиотиками был показан в исследованиях на человеке, так и различных видов животных.// Можливість передачі Covid-19 від людини сільськогосподарською твариною і навпаки зараз стоїть дуже гостро. Роль свійських тварин у поширенні інфекції SARS-CoV-2 серед людей залишається незрозумілою. Існують наукові дані про інфікування SARS-CoV-2 людей від домашніх тварин, а також від диких тварин, що знаходяться в неволі. Інтенсифікація сфери тваринництва призводить, відповідно, до збільшення поголів'я тварин на фермах, а також збільшення пересування людей на фермах, що сприяє передачі та розповсюдженню патогенів. Тому пошук безпечних та ефективних засобів лікування та профілактики пандемічної інфекції SARS-CoV-2, як у людській популяції, так і серед тварин, є першочерговим завданням сучасності. Такими засобами можуть бути ветеринарні бактеріотерапевтичні препарати на основі пробіотичних мікроорганізмів з певними терапевтичними ефектами. Перевагами цієї групи препаратів є їх ефективність та повна безпека, як для тварин, так і для людей, які перебувають у контакті з цими тваринами або які вживають м'ясо та субпродукти тваринного походження. Позитивний ефект при профілактиці та лікуванні SARS-CoV-2 пробіотиками був показаний як у дослідженнях на людині, так і різних видів тварин.// The possibility of transmission of Covid-19 from humans to livestock and vice versa is now very acute. The role of pets in the spread of SARS-CoV-2 infection in humans remains unclear. There is scientific evidence of SARS-CoV-2 infection in humans from domestic animals as well as from captive wild animals. The intensification of the livestock sector leads, accordingly, to an increase in the number of animals on farms, as well as an increase in the movement of people on farms, which contributes to the transmission and spread of pathogens. Therefore, the search for safe and effective means of treatment and prevention of the SARS-CoV-2 pandemic infection, both in the human population and among animals, is a priority task of our time. Such means may be veterinary bacteriotherapeutic drugs based on probiotic microorganisms with certain therapeutic effects. The advantages of this group of drugs are their effectiveness and complete safety, both for animals and for people who are in contact with these animals or who consume meat and animal by-products. A positive effect in the prevention and treatment of SARS-CoV-2 probiotics has been shown in studies on humans and various animal species.
  • Ескіз
    Документ
    Non-dairy functional food products enriched probiotic microorganisms as an alternative way delivery of probiotics to microorganisms
    (2020) Starovoitova, Svitlana
    Non-dairy functional foods enriched with appropriate probiotic microorganisms can complement, and in some cases even completely replace, traditional functional milk-based foods. Given the growing number of consumers with complete or partial lactase deficiency, such functional food products can become an alternative for the prevention and treatment of various pathological conditions of the host organism associated with violations of the qualitative or quantitative composition of the microbiota.// Немолочні функціональні продукти, збагачені відповідними пробіотичними мікроорганізмами, можуть доповнювати, а в деяких випадках навіть повністю замінювати традиційні функціональні продукти на основі молока. З огляду на зростаючу кількість споживачів з повною або частковою недостатністю лактази, такі функціональні харчові продукти можуть стати альтернативою для профілактики та лікування різних патологічних станів організму хазяїна, пов’язаних із порушеннями якісного або кількісного складу мікробіоти.// Немолочные функциональные продукты, обогащенные соответствующими пробиотическими микроорганизмами, могут дополнять, а в некоторых случаях даже полностью заменять традиционные функциональные продукты на основе молока. Учитывая рост числа потребителей с полным или частичным дефицитом лактазы, такие функциональные пищевые продукты могут стать альтернативой для профилактики и лечения различных патологических состояний организма-хозяина, связанных с нарушениями качественного или количественного состава микробиоты.
  • Ескіз
    Документ
    Метабиотики – эволюционно новое поколение пробиотиков
    (2020) Старовойтова, Светлана Александровна
    Хотя история использования живых пробиотиков не выделяет ни одной области, вызывающей серьезную обеспокоенность, последнее время все чаще публикуются экспериментальные данные о неблагоприятных эффектах и неопределенности в отношении уровня их риска требуют новых альтернативных подходов в профилактике и лечении патологических состояний, связанных с дисбалансом микробиоты хозяина. Метабиотики, метаболические вещества, вырабатываемые пробиотическими организмами, могут решить эту проблему. Метабиотики являются структурными компонентами пробиотических микроорганизмов и / или их метаболитов и / или сигнальных молекул с известной химической структурой, которые могут влиять на микробиом и / или метаболические и сигнальные пути человека, оптимизирующие состав и функции местной микробиоты и специфической для хозяина физиологии, иммунитета и нейрогормониологии, и регулирующие метаболические и / или поведенческие реакции, связанные с активностью местной микробиоты хозяина. Although the history of live probiotics use does not associated with any area in which serious problems arise, experimental data of adverse effects and uncertainty about the level of their risk require new alternative approaches in prophylaxis and treatment of pathological conditions associated with the imbalance of host microbiota. Metabiotics, metabolic substances produced by probiotic organisms, can solve this problem. Metabiotics are the structural components of probiotic microorganisms and/or their metabolites and/or signaling molecules with a known chemical structure that can affect the microbiome and/or human metabolic and signaling pathways, optimizing the composition and function of indigenous microbiota and host-specific physiology, immunity and neuro-hormonbiology, and regulating metabolic and/or behavior reactions connected with the activity of host indigenous microbiota. Different probiotic strains can become the source for metabiotic substances.
  • Ескіз
    Документ
    Новое поколение пробиотиков – кобиотики
    (2019) Старовойтова, Светлана Александровна
    Проведен литературный обзор нового направления в технологии пробиотиков – создании кобиотиков. Использованы базы данных: PubMed, Elsevir, EBSCO. В результате проведения работы обобщена научная информация в области создания и механизмов действия нового поколения пробиотиков – кобиотиков. Кобиотики более функциональные, чем синбиотики, поскольку являются комбинацией пробиотиков, пребиотиков и пищеварительных ферментов. Эта концепция позволяет повысить питательную ценность синбиотиков благодаря включению в них различных типов пищеварительных ферментов и ферментов для выделения пребиотиков из их природных источников.
  • Ескіз
    Документ
    Кобиотики – новое слово в технологии пробиотиков
    (2019) Старовойтова, Светлана Александровна
    Новым направлением в исследовании пробиотиков явилось формулирование нового направления – кобиотики. Кобиотики более функциональные, чем синбиотики, поскольку являются комбинацией пробиотиков, пребиотиков и пищеварительных ферментов. Эта концепция позволяет повысить питательную ценность синбиотиков благодаря включению в них различных типов пищеварительных ферментов и добавление ферментов для выделения пребиотиков из их природных источников. Кобиотики впервые были изготовлены в Бельгии. Состав данных продуктов, кроме пробиотиков, включал инулин, декстрин, рисовые отруби, глутамин, амилазу, инвертазу, лактазу, ксиланазу, пектиназу, липазу, витамины: А, В5, В6, В9, В12, С, D, Е и цинк. Ингредиенты, использованные в кобиотиках, создают синергию, которая усиливает их эффективность и улучшает действие кофакторов. Novym napravleniyem v issledovanii probiotikov yavilos' formulirovaniye novogo napravleniya – kobiotiki. Kobiotiki boleye funktsional'nyye, chem sinbiotiki, poskol'ku yavlyayutsya kombinatsiyey probiotikov, prebiotikov i pishchevaritel'nykh fermentov. Eta kontseptsiya pozvolyayet povysit' pitatel'nuyu tsennost' sinbiotikov blagodarya vklyucheniyu v nikh razlichnykh tipov pishchevaritel'nykh fermentov i dobavleniye fermentov dlya vydeleniya prebiotikov iz ikh prirodnykh istochnikov. Kobiotiki vpervyye byli izgotovleny v Bel'gii. Sostav dannykh produktov, krome probiotikov, vklyuchal inulin, dekstrin, risovyye otrubi, glutamin, amilazu, invertazu, laktazu, ksilanazu, pektinazu, lipazu, vitaminy: A, V5, V6, V9, V12, S, D, Ye i tsink. Ingrediyenty, ispol'zovannyye v kobiotikakh, sozdayut sinergiyu, kotoraya usilivayet ikh effektivnost' i uluchshayet deystviye kofaktorov. Показати більше 818/5000 A new direction in the study of probiotics was the formulation of a new direction - cobiotics. Cobiotics are more functional than synbiotics, as they are a combination of probiotics, prebiotics and digestive enzymes. This concept enhances the nutritional value of synbiotics by incorporating various types of digestive enzymes and adding enzymes to isolate prebiotics from their natural sources. Kobiotics were first made in Belgium. The composition of these products, in addition to probiotics, included inulin, dextrin, rice bran, glutamine, amylase, invertase, lactase, xylanase, pectinase, lipase, vitamins: A, B5, B6, B9, B12, C, D, E and zinc. The ingredients used in cobiotics create synergy that enhances their effectiveness and improves the effect of cofactors.
  • Ескіз
    Документ
    Probiotics and stress factors
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    The functional connection between the gastrointestinal tract (GIT) and the central nervous system (CNS) of the host organism was considered. The relationship between the intestinal microbiome and CNS had been analyzed. The main mechanisms of the influence of microbiota on the functions of CNS were shown. The literature data on the role of the intestinal microbiome in disorders of CNS were summarized. The prospects of using probiotics and functional food products enriched with appropriate probiotic microorganisms for the prevention and treatment of neurological disorders, as well as for maintaining the functionality of the immune system in stress subjects were highlighted. Розглянуто функціональний зв'язок між шлунково-кишковим трактом (ЖКТ) та центральною нервовою системою (ЦНС) організму-хазяїна. Проаналізовано зв'язок між мікробіомом кишечника та ЦНС. Показані основні механізми впливу мікробіоти на функції ЦНС. Узагальнено дані літератури про роль мікробіома кишечника при порушеннях ЦНС. Висвітлено перспективи використання пробіотиків та функціональних харчових продуктів, збагачених відповідними пробіотичними мікроорганізмами для профілактики та лікування неврологічних розладів, а також для підтримки функціональності імунної системи під час стресових випробувань.
  • Ескіз
    Документ
    Роль пробиотиков при расстройствах центральной нервной системы
    (2018) Старовойтова, Светлана Александровна
    Цель данного исследования - выявить взаимосвязь между кишечной микробиотой и последствиями нарушения гомеостаза организма под влиянием стрессовых факторов, а также возможные способы предотвращения негативного влияния стрессовых воздействий на макроорганизм The purpose of this study is to reveal the relationship between the intestinal microbiota and the consequences of disturbance of the body's homeostasis under the influence of stress factors, as well as possible ways to prevent the negative impact of stress effects on the macroorganism
  • Ескіз
    Документ
    The role of bacteriotherapeutic drugs under stress
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    There is a functional connection between the gastrointestinal tract (GIT) and the central nervous system (CNS) of the host organism. This relationship is bi-directional and includes anatomical relationships, such as the vagus nerve and humoral components, including the immune and hypothalamic-pituitary-adrenal system. Recently, there is more and more experimental evidence that another key player in this interaction is the intestinal microbiota.