Інститут післядипломної освіти (м. Київ)

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8441

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Збільшення виходу посадкових коренеплодів як фактор підвищення коефіцієнта розмноження насіння буряків цукрових
    (2023) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир Вікторович
    Коефіцієнт розмноження насіння буряків цукрових при виробництві не відповідає сучасному розвитку науково-технічному прогресу. Тому в насінництві буряків цукрових реалізовані не всі можливості як у висадковому, так і безвисадковому способі виробництва насіння. Збільшення виходу посадкових коренеплодів залежить від багатьох факторів, основними з яких є густота насадження маточних буряків та умови зберігання коренеплодів. The reproduction rate of sugar beet seeds during production does not correspond to the modern development of scientific and technical progress. Therefore, in the seed production of sugar beets, not all possibilities are realized both in the planting and non-planting methods of seed production. The increase in the yield of planting root crops depends on many factors, the main of which are the density of the mother beet planting and storage conditions of the root crops.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив густоти насадження рослин та застосування різних систем удобрення на продуктивність буряків цукрових
    (2023) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир Вікторович
    Збільшення застосування мінеральних добрив висуває на перший план з’ясування оптимальних параметрів розміщення рослин на площі для максимальної продуктивності буряків цукрових та використання підвищення родючості ґрунту. Актуальною задачею наукових досліджень є встановлення закономірностей росту і розвитку рослин і формування максимального урожаю коренеплодів із високими технологічними якостями гібридів у залежності від комплексу агротехнічних факторів, вплив різних доз мінеральних добрив і співвідношення поживних речовин у них, та густота насадження рослин. Increasing the use of mineral fertilizers brings to the forefront the need to find out the optimal parameters of plant placement on the area to maximize sugar beet productivity and use the increased soil fertility. An urgent task of scientific research is to establish patterns of plant growth and development of plants and the formation of the maximum yield of root crops with high technological qualities of hybrids, depending on the complex of agrotechnical factors, the impact of different doses of mineral fertilizers and the ratio of nutrients in them, and the density of planting.
  • Ескіз
    Документ
    Значення генетичних і біологічних особливостей рослин у формуванні урожаю буряків цукрових за різних строків сівби
    (2022) Глеваський, Володимир Іванович; Городецький, Олександр Сергійович; Куянов, Володимир Вікторович
    У статті вивчали питання впливу строків сівби різних біологічних форм буряків цукрових на продуктивність коренеплодів у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах. Показано вплив строків сівби на проростання насіння, динаміку утворення та засихання листків буряків цукрових, кількість функціонуючих листків під час вегетації, а також динаміку наростання площі листкової поверхні буряків цукрових залежно від сортових особливостей і строків сівби. Як нестача, так і надлишок певного чинника негативно впливає на продуктивність рослин. Тому під час розробки агротехніки вирощування культури важливо враховувати строки сівби, специфіку дії мінеральних добрив, генетичні властивості гібридів, кліматичні і погодні умови, ґрунти, стани органогенезу, фази і міжфазні періоди росту та розвитку рослин. Оперативне управління процесом формування урожаю, враховуючи сортові особливості, протягом вегетаційного періоду через добір відповідних агротехнічних заходів і строків їх виконання необхідно проводити з урахуванням стану посівів і метереологічних умов. Науковою основою для агротехнічних заходів є теорія про динаміку формування урожаю. The article studied the impact of sowing dates of various biological forms of sugar beet on the productivity of root crops in specific soil and climatic conditions. The influence of sowing dates on seed germination, the dynamics of formation and drying of sugar beet leaves, the number of functioning leaves during the growing season, as well as the dynamics of the growth of sugar beet leaf surface area depending on varietal characteristics and sowing dates is shown. Both a lack and an excess of a certain factor negatively affect the productivity of plants. Therefore, during the development of agricultural techniques for crop cultivation, it is important to take into account the timing of sowing, the specificity of the action of mineral fertilizers, the genetic properties of hybrids, climatic and weather conditions, soils, states of organogenesis, phases and interphase periods of plant growth and development. Operational management of the process of crop formation, taking into account varietal characteristics, during the growing season through the selection of appropriate agrotechnical measures and the terms of their implementation must be carried out taking into account the state of crops and meteorological conditions. The scientific basis for agrotechnical measures is the theory of the dynamics of crop formation.
  • Ескіз
    Документ
    Чи буде Україна з цукром?
    (2023) Коротинський, Олександр Володимирович
    У статті досліджено яке наразі внутрішнє споживання цукру. Які фактори вплинули на зростання експорту цукру до ЄС. Чому такі високі ціни на цукор склалися на ринку ЄС. Чи потрібно відкривати вільний ринок цукру у країнах ЄС. Які перспективи формування ціни на цукор протягом 2023 року. Які обсяги цукру прогнозовані до експорту протягом 2022/23 МР. Скільки підприємств планує працювати у сезоні 2023 року. The influence of the dealcoholization process on the change of organoleptic characteristics, physico-chemical parameters, and substances of the aromatic complexity of alcoholic wines is investigated in the paper examines. The organoleptic characteristics of alcohol-free wines based on samples from foreign producers were studied, and their featu- res were established, which consist of a not intense aroma with tones of overcooking and excessive acidity.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив способів вирощування насіння триплоїдного ЧС гібрида буряків цукрових на посівні якості насіння та продуктивні властивості фабричних коренеплодів
    (2022) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир Вікторович; Примак, Іван Дмитрович; Малик, Дмитро Анатолійович
    Вплив способів вирощування насіння триплоїдного ЧС гібрида буряків цукрових на посівні якості насіння та продуктивні властивості фабричних коренеплодів. The influence of methods of growing seeds of the triploid CS hybrid of sugar beets on the sowing quality of seeds and the productive properties of industrial root crops.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив навколишнього середовища на продуктивність цукрових буряків
    (2022) Куянов, Володимир Вікторович; Глеваський, Володимир Іванович
    Аналіз даних урожайності коренеплодів і вихід цукру на 100 т сировини з 1878 року по 2020 рік показує, що стійко прослідковується загальна тенденція зміни урожайності цукрових буряків в залежності від циклів сонячної активності. У високих циклах сонячної активності великий вплив на збільшення урожайності здійснює сама активність, а в низьких циклах збільшення урожайності контролюється геомагнітною бурею. Всі ці фактори зв’язані між собою, причому на урожайність і вихід цукру вплив може бути як позитивним так і негативним. The analysis of data on the yield of root crops and the yield of sugar per 100 tons of raw material from 1878 to 2020 shows that the general trend of changes in the yield of sugar beets depending on the cycles of solar activity is being steadily followed. In high cycles of solar activity, the activity itself exerts a large influence on the increase in productivity, and in low cycles, the increase in productivity is controlled by the geomagnetic storm. All these factors are interconnected, and the impact on productivity and sugar output can be both positive and negative.