Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
14 результатів
Результати пошуку
Документ Використання спектроскопічних методів в аналізі молочних продуктів(2023) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола ВолодимировичВ дослідженнях, які проводились у весняний період 2023 року, були проаналізовані близько 20 зразків питного молока майже всіх відомих українських виробників молочної продукції та два зразки фермерського молока від надійних сільгоспвиробників. Питні зразки відрізнялись між собою способом температурної обробки (пастеризоване, ультрапастеризоване, стерилізоване) та технологією виготовлення (мікрофільтроване). Впливу способу термообробки на вміст триптофану не спостерігається.Документ Спектрофотометричне та хроматографічне визначення фосфору в молоці(2023) Іщенко, Микола Володимирович; Квітковська, Надія Петрівна; Маслюк, Алла Володимирівна; Чечет, Ольга Миколаївна; Романько, Марина Євгенівна; Лінійчук, Наталія ВасилівнаКонтроль якості харчових продуктів – одна зі складових проблеми здорового харчування. Спектрофотометричне визначення Фосфору в молоці ґрунтується на вимірюванні оптичної густини розчину фосфоромолібденової гетерополікислоти при довжині хвилі 820-830 нм після додавання відновника, такого як аскорбінова кислота. У роботі використовували УФ/Вид спектрофотометр Shimadzu UV2100 PC (Shimadzu, Японія). Йонний фосфор визначали методом високоефективної йоннообмінної хроматографії за розробленою нами методикою. Зразки молока знежирювали екстракцією гексаном, розбавляли у 50 разів і фільтрували крізь мембранний фільтр. Отримані зразки вводили у йонообмінний хроматограф Thermo ICS-5000, розділення відбувалось на колонці AS19 довжиною 15 см. Концентрацію йонного фосфору визначали за калібрувальним графіком.Документ Використання спектроскопії ядерного магнітного резонансу в аналізі харчових продуктів(2021) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола ВолодимировичВ тезах описано, що спектроскопія ядерного магнітного резонансу (ЯМР) є одним в найпотужніших і універсальних аналітичних методів, який можна застосовувати до продуктів, що знаходяться як в рідкому так і твердому стані, зокрема, різноманітних напоїв, олій та ліпідів, овочів, м’яса та молочних продуктів. Причому сфера використання спектроскопії (ЯМР) надзвичайно широка, зокрема, це визначення автентичності та контроль якості, сенсорна оцінка, структурна характеристика та композиційний аналіз, вивчення молекулярних механізмів та взаємодій компонентів їжі і навіть дослідження впливу харчування на здоров'я людини.Документ Оцінювання невизначеності вимірювань концентрації йонного кальцію у молоці(2021) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Суріна, Марія АндріївнаУ даній роботі проведено оцінювання невизначеності виварювань йонного Кальшю в молопі із використанням нон-селективного електроду'. Визначення йонного Кальшю проводили на рН-мегрі йономірі рН-150МІ з роздільною здатністю 1 мВ. В результаті проведених розрахунків встановлено, шо основним фактором, шо впливає на невизначеність вимірювань є якість калібрувальної функції для оцінювання концентрації. На якість калібрувальної функції в свою чергу впливає найбільшою мірою зчитування з потенціометра та кількість калібрувальних зразків. Встановлено, по в реалістичних умовах роботи розширена невизначеність становить близько 30% (к = 2) і різко зростає при збільшенні невизначеності зчитування Інші фактори, такт ж невизначеності калібрувальних розчинів та неповний опис вимірюваної величини роблять мінорний вклад у сумарну невизначеність.Документ Визначення форм кальцію у молоці та молочних продуктах(2021) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Суріна, Марія АндріївнаВ статті розглянуто вплив термообробки на форми Кальцію в молоці. Значний вплив на неорганічну складову молока має його термічна обробка. Відмічається, що в процесі нагрівання кальцій гідрогенфосфат, який знаходиться у вигляді істинного розчину, переходитьу нерозчинний кальцій фосфат, який у вигляді колоїду осідає на казеїнових міцелах. Для проведення досліджень були взяті зразки натурального, пастеризованого молока та питного молока, виготовленого із сухих молочних продуктів (так зване відновлене молоко). Натуральне незбиране молоко було від надійних сільгоспвиробників молочної продукції Київщини. Пастеризоване молоко було відомих українських виробників та придбане у супермаркетах м. Києва. Зразки відновленого молока готували із сухого продукту українських виробників сухого молока розпилювального сушіння, розчиняючи порошок у відповідному об’ємі підготовленої питної води за температури (40±2) ºС, щоб одержати продукт жирністю 2,5 %. Визначення вмісту загального Кальцію у зразках проводили методом атомноабсорбційної спектрометрії за стандартною методикою. Пробопідготовку зразків молока для атомно-абсорбційної спектрометрії проводили методом сухого озолення. Йонний Кальцій визначали за допомогою Кальцій-селективного електроду. The article examines the influence of heat treatment on the forms of calcium in milk. Heat treatment has a significant effect on the inorganic component of milk. It is noted that in the process of heating calcium hydrogen phosphate, which is in the form of a true solution, turns into insoluble calcium phosphate, which in the form of a colloid settles on casein micelles. Samples of natural, pasteurized milk and drinking milk made from dry milk products (so-called reconstituted milk) were taken for the research. Natural whole milk was from reliable agricultural producers of dairy products in the Kyiv region. The pasteurized milk was from well-known Ukrainian producers and was purchased from Kyiv supermarkets. Samples of reconstituted milk were prepared from the spray-dried dry product of Ukrainian manufacturers of dry milk by dissolving the powder in the appropriate volume of prepared drinking water at a temperature of (40±2) ºС to obtain a product with a fat content of 2.5%. Determination of the content of total calcium in the samples was carried out by the method of atomic absorption spectrometry according to the standard method. Sample preparation of milk samples for atomic absorption spectrometry was carried out by the method of dry ashing. Ionic calcium was determined using a calcium-selective electrode.Документ Дослідження рівноваг за участю йонного кальцію і фосфату в зразках молока(2023) Воронцова, Надія Сергіївна; Іщенко, Микола Володимирович; Квітковська, Надія ПетрівнаУ роботі досліджено рівноваги за участі йонного Кальцію та фосфату у зразках молока. Внаслідок термообробки відбувається зміна співвідношення вмісту йонного кальцію по відношенню до загального, а також PO4 3- до загального Фосфору. Хоча вплив температури на рівноваги за участю Кальцію достатньо добре описаний в літературі, рівноваги за участю Фосфату висвітлені недостатньо. Зміни форм вмісту Кальцію та Фосфору не тільки тісно пов’язані між собою, а й мають суттєвий вплив на конформаційні та інші структурні зміни у білках.Документ Розробка методики визначення триптофану в молочній продукції методом молекулярної люмінесценції(2023) Піхало, Поліна Андріївна; Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Микола ВолодимировичРозроблено методику та проведено валідацію визначення триптофану методом молекулярної флуоресценції. Люмінесцентне визначення проводилось при довжині хвилі збудження світла λ = 280 нм і реакції сигналу при λ = 360 нм. За цих умов інші сполуки, що присутні в молоці і здатні до флуоресценції, такі як, наприклад, тирозин і фенілаланін, не заважають визначенню триптофану. Діапазон лінійності калібрувального графіка становить від 0,01 до 0,5 мг/л триптофану. Межа виявлення становить 0,01 мг/л. Було досліджено втрати триптофану під час пробопідготовки та величину матричного ефекту. Встановлено, що втрати та матричний ефект не перевищують 20%. Відносне стандартне відхилення при паралельних визначеннях менше ніж 7%, що робить методику придатною до визначення триптофану в молочній продукції.Документ Застосування методу головних компонент для ідентифікації різних видів молока(2016) Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола ВолодимировичМолоко та молочні продукти відносяться до найбільш цінних оздоровчих продуктів у всі періоди життя людини. Тому особливе занепокоєння суспільства викликає інформація про можливу фальсифікацію молочної продукції. Молоко и молочные продукты относятся к наиболее ценным оздоровительным продуктам во все периоды жизни человека. Поэтому особенную обеспокоенность общества вызывает информация о возможной фальсификации молочной продукции. Milk and milk products are the most valuable health products in all periods of life. Because society is particular concern about the possible falsification of dairy products.Документ Використання хемометричних методів в контролі якості харчових продуктів(2015) Іщенко, Віра Миколаївна; Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Микола ВолодимировичОдним із основних завдань в контролі якості харчових продуктів є проведення якісного хімічного аналізу, який передбачає визначення та ідентифікацію аналізу, а також проводення дискримінації зразків. Це, в свою чергу, дозволяє провести класифікацію об’єктів аналізу: при визначенні - розділення зразків на групи, які містять аналіт в різних концентраціях; при ідентифікації - висновок про відповідність аналізу і еталону; при дискримінації - розділення масиву об’єктів, що аналізуються, на групи із близькими характеристиками. One of the main tasks in the control of food quality is of high quality chemical analysis, which provides for the definition and identification analysis, and fulfilling discrimination samples. This, in turn, allows for the classification of objects of analysis: to determine - the separation of samples containing different concentrations of analyte in; the identification - opinion on the conformity analysis and benchmark; with discrimination - separation array of objects analyzed in groups with close characteristics.Документ Атомно-абсорбційне визначення Молібдену, іммобілізованого на сорбенті у формі гетерополікислоти(2014) Іщенко, Віра Миколаївна; Іщенко, Микола ВолодимировичІммобілізовані на поверхні неорганічних матеріалів гетерополікислоти (ГПК), зокрема ті, що містять Молібден, знайшли своє використання у багатьох областях хімічної науки. Такі матеріали відомі як ефективні гетерогенні каталізатори в реакціях естерифікації насичених кислот, окиснення етану до оцтової кислоти та як фотокаталізатори розкладу органічних сполук, зокрема органічних токсикантів [1]. У аналітичній хімії іммобілізовані на неорганічних сорбентах гетерополікислоти знайшли застосування як твердофазні реагенти для визначення Фосфору та Арсену, а також для попереднього сорбційного концентрування ряду елементів. Immobilized on the surface of inorganic materials heteropolyacid (HPA), including those containing molybdenum, found their use in many areas of chemistry. Such materials are known as efficient heterogeneous catalysts in esterification reactions of saturated acids, oxidation of ethane to acetic acid, as photocatalysts decomposition of organic compounds, including organic toxicants [1]. In analytical chemistry immobilized on inorganic sorbents heteropolyacid were used as solid-phase reagents phosphorus and arsenic, as well as for the previous sorption concentration of a number of elements.