Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Здорове харчування і нові виклики перед харчовою індустрією(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаУ нинішніх екологічних умовах (забруднення довкілля, техногенні катастрофи, результати необдуманої діяльності людей) біосфера як середовище життя для людини і єдине джерело ресурсів втрачає свою здатність до самоочищення і з часом може поставити населення планети на межу екологічної катастрофи. Тому особливого значення набувають харчові продукти, котрі містять сполуки, здатні захистити організм людини від негативних чинників довкілля.Документ Оздоровчі продукти – магістральний напрям соціально-економічного розвитку в Україні(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаУ нинішніх умовах немає жодної галузі харчової промисловості, де не знайшли б належного місця БАР-збагачувачі та харчові біодобавки. Більш того, фахівці розглядають сьогодні харчові продукти у новій якості – носіїв БАР, що беруть участь у всіх процесах фізіологічного та гормонального регулювання функцій організму людини, і в цьому сенсі вони, залежно від кількісного та якісного складу БАР, набувають лікувальних, профілактичних, функціональних властивостей.Документ Методологія підготовки фахівців для індустрії здорового харчування в Україні(2020-10) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаСтановлення і розвиток індустрії оздоровчого харчування передбачає розроблення харчових продуктів принципово нового покоління. Щоб вирішити цю проблему, потрібно: по-перше, підготувати висококваліфіковані кадри, здатні об'єднати сучасні технологічні процеси з фізіологією і фармакологією харчування для конструювання нових продуктів з високою функціональною активністю; по-друге, створити вітчизняну індустрію здорового харчування, докорінно реконструювавши підприємства харчової промисловості й оснастивши їх потрібною технікою; по-третє, розробити і впровадити економічно вигідні технології виробництва продуктів як масового споживання, так і спеціального призначення. Initiation and development of the industry of food for well-being foresees the elaboration of principally novelty foodstuffs. In order to solve this problem, it is needed to implement several measures. Firstly, training high-qualified personnel who will be able to combine the updated technological processes with nutrition pharmacology and physiology for constricting the foodstuffs with increased functional activity is important. Secondly, our task is to create the domestic industry of foods for well-being by radically renovating the food industrial enterprises and providing them with all the necessary equipment. Thirdly, the economically expedient technologies of production of foodstuffs for both mass consumption and special destinations are to be elaborated and further implemented.Документ Зв’язок харчування та стану здоров’я населення(2019) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаМетою цієї роботи є узагальнення та систематизація сучасних даних щодо органічного, багатогранного і безпосереднього зв’язку харчування та стану здоров’я людини. У роботі здійснено аналіз літературних джерел вітчизняних та зарубіжних учених, сформульовано власні умовиводи на основі розробок у галузі оздоровчого харчування. The main purpose of this work is to generalize and systematize the up-to-date information about organic, multiverse and direct relationships between nutrition and human health. The authors accomplished the analysis of literary sources by national and foreign scientists and therefore formulated their own conclusions based on the achievements in the field of nutrition for well-being.Документ Основні характеристики харчових продуктів для спецконтингентів(2020) Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаМетою даної роботи є узагальнення сучасних відомостей про особливості харчових продуктів і їхню роль у забезпеченні високих стандартів здоров’я і якості життя спецконтингентів відповідно до рекомендацій експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я з точки зору проблемно-орієнтованого підходу до втілення основних принципів харчування ХХІ століття: якість, ефективність, безпека. Необхідного рівня функціональних інгредієнтів у раціонах для спецконтингентів можна досягти лише комбінуванням харчових продуктів на м’ясній, молочній, зерновій основах, із використанням лікарської сировини. Тому харчові продукти для спецконтингентів повинні посісти статус спеціальних і отримати належну підтримку у їх виробництві та реалізації. The purpose of this work is to summarize current information about the features of food and their role in ensuring high standards of health and quality of life of special contingents in accordance with the recommendations of experts of the World Health Organization in terms of problem-oriented approach to implementing the basic principles of nutrition: quality, efficiency, security. The required level of functional ingredients in the diets for special contingents can be achieved only by combining foods on a meat, dairy, grain basis, using medicinal raw materials. Therefore, food products for special contingents should take the status of special and receive appropriate support in their production and sale.Документ Порівняння вітчизняного та аюрведичного підходів до оцінки ефективності харчових продуктів(2017) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Науменко, Роман ЮрійовичРозглянуті в роботі два концептуальні підходи до формування структури харчування в системі оздоровлення організму людини (вітчизняний і аюрведичний)спільні в одному: раціональне харчування – одна із найважливіших умов активного довголіття, здорової старості. There were researched two conceptual approaches to formation of nutritional structure within the system of human wellness (Ukrainian and Ayurvedic) make out a similarity: reasonable nutrition is one of the most important conditions of active longevity and healthy old-age being.Документ Аюрведа як найдавніша оздоровча система та її адаптація до умов України(2016) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаАюрведа стає дедалі більш відомою та популярною у Європі, зокрема в Україні. Це офіційна медична практика в Індії та на Шрі-Ланці і найдавніша у світі система фізичного та духовного оздоровлення. Ayurveda is becoming increasingly well-known and popular in Europe, particularly in Ukraine. This is the official medical practice in India and Sri Lanka and the world's oldest system of physical and spiritual healing.Документ Валеологічна складова в системі гуманітарного виховання студентів ВНЗ(2015) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаАктуальність досліджень, присвячених здоров’ю студентів як основної складової виховання, не викликає сумнівів. В останні роки відзначається безпрецедентне зростання психічної та фізичної патології серед студентської молоді. The relevance of studies on the health of students as the main component of education, no doubt. In recent years there has been an unprecedented increase mental and physical pathology among students.Документ Основні вимоги до нутрієнтного складу харчових продуктів для військовослужбовців(2015) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаОднією з основних вимог до раціонального харчування ХХІ століття є відповідність його компонентного складу нутрітивним потребам людини або групи людей у певних умовах життєдіяльності. Тому метою цієї роботи є обґрунтування тези, що раціон необхідно розглядати як зумовлену зовнішніми чинниками взаємодію людини з довкіллям, та формулювання основних засад розроблення для військовослужбовців харчових раціонів, адекватних їхнім потребам. One of the main requirements for a balanced diet of XXI century is the matching component of its nutritional needs of a person or group of people in certain circumstances of life. The purpose of this paper is to justify the thesis that the diet should be viewed as externally imposed human interaction with the environment, and the formulation of basic principles for the development of military food rations adequate to their needs.