Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
43 результатів
Результати пошуку
Документ Сучасні аспекти пошуку та створення непатогенних надсинтетиків гіалуронової кислоти(2024) Грищенко, Марина Іванівна; Старовойтова, Світлана ОлександрівнаЗавдяки генній інженерії вдалося створити високопродуктивні штами-продуценти ГК. Найкращі показники виходу цільового продукту були у B. subtilis 3NA (7 г/л), що найбільш наближені до показників промислових штамів, при часі культивування 11 год. проти 24 год. у виробничих штамівДокумент Психобіотики як перспективний підхід у терапії депресивних розладів(2024) Харитонова, Ольга Костянтинівна; Старовойтова, Світлана ОлександрівнаПсихобіотики чинять позитивний вплив на настрій, впливаючи на нейронні сітки. На системному рівні пригнічення секреції кортизолу та прозапальних цитокінів психобіотиками підтримує їх позитивний вплив на настрій зменшуючи системне запалення. Вивчення процесів мікробіом-кишечник-мозок та розробка психобіотиків відкриває нові горизонти в комплексній терапії депресивних та тривожних розладів патогенетичної направленостіДокумент Відбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування(2023) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола ЯковичМікробіота відіграє ключову роль не лише в метаболічних функціях, а й у їх оптимізації та регуляції. Зокрема, багато сучасних досліджень підтверджують участь мікробіому в профілактиці порушень ліпідного обміну (ожиріння, гіпер- та дисліпідемії) тощо. Представники облігатної мікрофлори забезпечують гіполіпідемічний та гіпотензивний ефекти шляхом декон’югації солей жовчних кислот, асиміляції та преципітації холестерину, зниження активності тканинного ангіотензинперетворюючого ферменту. Відповідно до сучасних наукових даних передбачається декілька механізмів участі мікробіому в підтримці ліпідного обміну на фізіологічному рівні та запобіганні розвитку гіперхолестеринемії: декон’югація жовчних кислот і зниження їх резорбції за рахунок синтезу спеціалізованих гідролаз, включення холестерину в ліпідний шар клітинної мембрани, перетворення холестерину в копростанол і виведення його з організму разом з калом, пригнічення синтезу холестерину в печінці // Selection of probiotic strains and their compositions with cholesterase activity as a potential basis for functional food products Microbiota plays a key role not only in metabolic functions, but also in their optimization and regulation. In particular, many modern studies confirm the participation of the microbiome in the prevention of disorders of lipid metabolism (obesity, hyper- and dyslipidemia), etc. Representatives of obligate microflora provide hypolipidemic and hypotensive effects by deconjugating bile acid salts, assimilating and precipitating cholesterol, reducing the activity of tissue angiotensin-converting enzyme. According to modern scientific data, several mechanisms of the participation of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases, inclusion of cholesterol in the lipid layer of the cell membrane, conversion of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces, suppression of cholesterol synthesis in the liverДокумент Відбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування(2023) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола ЯковичОскільки холестеринзнижувальна активність досліджуваних пробіотичних штамів та їх композицій коливалася в межах 40-78 %, що свідчить про здатність знижувати холестерин дослідженими штамами та їх композиціями на рівні, а в деяких випадках навіть вище, ніж препаратів, які широко використовуються в сучасній медичній при холестерінозі, а саме статини: Розувастатин, Ловастатин, Флувастатин, Аторвастатин тощо. Таким чином, відібрані культури пробіотичних молочнокислих бактерій та їх композиції потенційно можуть бути використані для створення на їх основі нових ефективних функціональних продуктів харчування та пробіотиків, а також дієтичної добавки для зниження рівня холестерину в сироватці крові людини. Пробіотики, які містять холестерин-асимілюючі штами молочнокислих бактерій, можуть ефективно доповнювати комплексну терапію хворих на серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання. Слід відмітити, що такі функціональні продукти харчування і препарати позбавлені негативних побічних ефектів, властивих статинам, особливо гепатотоксичності, вони не викликають звикання і не потребують довічного прийому. Також функціональні харчові продукти, збагачені такими пробіотичними мікроорганізмами в мікрокапсульованому вигляді (що дозволить підвищити виживаність пробіотичних мікроорганізмів при проходженні через верхні відділи шлунково-кишкового тракту, а отже опосередковано підвищить терапевтичний ефект таких препаратів і функціональних продуктів харчування) , з гіпохолестеринемічною активністю, можуть бути використані не тільки в терапії, але і в профілактиці захворювань, пов'язаних з високим рівнем холестерину в сироватці крові. А як відомо, профілактика – найкраще, безпечне для здоров’я та ефективне лікування будь-якої хвороби.// Since the cholesterol-lowering activity of the studied probiotic strains and their compositions ranged from 40 to 78%, which indicates the ability of the studied strains and their compositions to reduce cholesterol at a level, and in some cases even higher, than drugs that are widely used in modern medicine for cholesterolosis, namely statins: rosuvastatin, lovastatin, fluvastatin, atorvastatin, etc. Thus, the selected cultures of probiotic lactic acid bacteria and their compositions can potentially be used to create on their basis new effective functional food products and probiotics, as well as a dietary supplement to reduce the level of cholesterol in human blood serum. Probiotics, which contain cholesterol-assimilating strains of lactic acid bacteria, can effectively complement the complex therapy of patients with cardiovascular, oncological and other diseases. It should be noted that such functional food products and drugs are devoid of negative side effects characteristic of statins, especially hepatotoxicity, they are not addictive and do not require lifelong administration. Also, functional food products enriched with such probiotic microorganisms in microencapsulated form (which will increase the survival of probiotic microorganisms when passing through the upper parts of the gastrointestinal tract, and therefore indirectly increase the therapeutic effect of such preparations and functional food products), with hypocholesterolemic activity, can be used not only in therapy, but also in the prevention of diseases associated with a high level of cholesterol in blood serum. And as you know, prevention is the best, safe for health and effective treatment of any disease.Документ Техніко-економічне обгрунтування виробництва дієтичної добавки з пробіотичними властивостями на основі корисного штаму бактерій Streptococcus salivarius BLIS K12(2023) Мельничук, Яна Олександрівна; Старовойтова, Світлана ОлександрівнаВ сучасних реаліях світова тенденція фармакології все більше розвивається в галузі попередження різноманітних хвороб для усунення їх негативних наслідків і запобігання стресу для організму. Одним з таких препаратів є Бактобліс – дієтична добавка з пробіотичними властивостями на основі мікроорганізмів Streptococcus salivarius BLIS K12, що колонізують ротову порожнину, верхні дихальні шляхи, рото – та носоглотку. Streptococcus salivarius BLIS K12 мають властивість вивільняти бактеріоцини (Саліваріцин А2 і Саліваріцин В), тим самим пригнічуючи розвиток патогенної мікрофлори на слизових оболонках. Саліваріцин А2 чинить бактеріостатичну дію, порушуючи синтез мембран бактерій і уповільнюючи їх розмноження. Саліваріцин B чинить бактерицидну дію, руйнуючи клітинні стінки чутливих до нього бактерій, тим самим спричиняючи їх загибель. Препарат рекомендовано приймати в пікові періоди захворювань на грип та ГРВІ // In modern realities, the global trend of pharmacology is increasingly developing in the field of prevention of various diseases to eliminate their negative consequences and prevent stress for the body. One of these drugs is Bactoblis - a dietary supplement with probiotic properties based on Streptococcus salivarius BLIS K12 microorganisms that colonize the oral cavity, upper respiratory tract, oro- and nasopharynx. Streptococcus salivarius BLIS K12 has the ability to release bacteriocins (Salivaricin A2 and Salivaricin B), thereby inhibiting the development of pathogenic microflora on mucous membranes. Salivaricin A2 has a bacteriostatic effect, disrupting the synthesis of bacterial membranes and slowing down their reproduction. Salivaricin B has a bactericidal effect, destroying the cell walls of bacteria sensitive to it, thereby causing their death. The drug is recommended to be taken during the peak periods of influenza and acute respiratory viral infectionsДокумент Сучасні аспекти дизайну нових засобів корекції та відновлення нормобіоти(2021) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаСучасні методи корекції порушень у мікробній екосистемі людини ґрунтуються на використанні широкого спектру біологічних препаратів і спеціальних харчових продуктів збагачених пробіотичними мікроорганізмами. Найчастіше у профілактичній та відновлювальній медицині використовують спеціально підібрані пробіотичні мікроорганізми (переважно представники нормальної мікробіоти травного тракту) у вигляді пробіотичних лікарських препаратів, біологічно активних добавок (БАД) та функціональних продуктів харчування (ФПХ). Modern methods of correction of disorders in the human microbial ecosystem are based on the use of a wide range of biological products and special foods enriched with probiotic microorganisms.Most often in preventive and restorative medicine specially selected probiotic microorganisms (mainly representatives of the normal microbiota of the digestive tract) are used in the form of probiotic drugs, biologically active supplements and functional foods.Документ Імунобіотики, як засіб корекції та профілактики імунопатологічних станів(2021) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаВраховуючи негативний вплив зовнішніх та внутрішніх факторів на імунну систему людини, розробка бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів з імуномодулюючими властивостями – є актуальною галуззю сучасної фармацевтичної біотехнології. Given the negative impact of external and internal factors on the human immune system, the development of bacteriotherapeutic drugs based on probiotic microorganisms with immunomodulatory properties - is a relevant field of modern pharmaceutical biotechnology.Документ Взаємозв’язок нормобіоти кишечнику та особливості перебігу Covid-19(2021) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Антонюк, Марія МиколаївнаВизначення потенційної ролі, яку відіграють мікроорганізми нормобіоти кишечника у патогенезі COVID-19 може дозволити використовувати мікробіомний профіль ризику для ідентифікації осіб, яким загрожує важка хвороба або запальний процес. А також раціональне поєднання бактеріотерапевтичних препаратів і функціональних продуктів харчування збагачених пробіотичними мікроорганізмами поряд із сучасними методами лікування можуть значно покращити та прискорити одужання пацієнтів хворих на COVID-19.// Определение потенциальной роли, которую играют микроорганизмы нормобиоты кишечника в патогенезе COVID-19 может позволить использовать микробиомний профиль риска для идентификации лиц, которым грозит тяжелая болезнь или воспалительный процесс. А также рациональное сочетание бактериотерапевтических препаратов и функциональных продуктов питания обогащенных пробиотическими микроорганизмами наряду с современными методами лечения могут значительно улучшить и ускорить выздоровление пациентов с COVID-19.// Determining the potential role played by gut normobiota in the pathogenesis of COVID-19 may allow the use of a microbiome risk profile to identify individuals at risk of severe disease or inflammation. As well as a rational combination of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microorganisms, along with modern treatments, can significantly improve and accelerate the recovery of patients with COVID-19.Документ Бактеріотерапевтичні препарати та функціональні продукти харчування на основі рослинної сировини(2021) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаСучасні методи корекції порушень та профілактики нормобіоти хазяїна (людини або тварини) ґрунтуються на використанні широкого спектру бактеріотерапевтичних препаратів та функціональних продуктів харчування, збагачених пробіотичними мікроорганізмами. Спектр таких препаратів з кожним роком стає все ширше: пробіотики, пребіотики, синбіотики, метабіотики, кобіотики, імунобіотики, психобіотики, нутрицевтики тощо. Особливої уваги сьогодні заслуговують пребіотики та синбіотики, що у своєму складі містять речовини рослинного походження, і не тільки, для стимуляції росту та розмноження нормобіоти хазяїна.пробиотики, пребиотики, синбиотики, метабиотики, кобиотики, иммунобиотики, психобиотики, нутрицевтики и т.д. Modern methods of correction of disorders and prevention of normobiota of the host (human or animal) are based on the use of a wide range of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microorganisms. The range of such drugs is becoming wider every year: probiotics, prebiotics, synbiotics, metabiotics, kobiotics, immunobiotics, psychobiotics, nutraceuticals, etc. Special attention today deserves prebiotics and synbiotics, which contain substances of plant origin, and not only to stimulate the growth and reproduction of normobiota host .Документ Кобіотики, як новий вид пробіотиків(2019) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаВ результаті проведення роботи узагальнена наукова інформація в галузі створення і механізмів дії нового покоління пробіотиків - кобіотиків. Кобіотики більш функціональні, ніж синбіотики, оскільки є комбінацією прибіотиків, пребіотиків і травних ферментів. Ця концепція дозволяє підвищити поживну цінність синбіотиків завдяки включенню в них різних типів травних ферментів і ферментів для виділення пребіотиків з їх природних джерел. As a result of the work, generalized scientific information in the field of creation and mechanisms of action of a new generation of probiotics - cobiotics. Cobiotics are more functional than synbiotics because they are a combination of prebiotics, prebiotics and digestive enzymes. This concept improves the nutritional value of synbiotics by incorporating various types of digestive enzymes and enzymes to separate prebiotics from their natural sources.