Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
44 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження руху органічних домішок спирту в процесі брагоректифікації(2018) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДля очищення ректифікованого спирту (РС) від органічних домішок в процесі брагоректифікації використовують пастеризацію спирту, епюрацію, гідроселекцію, закритий обігрів колон, установку додаткових царг та ін. В брагоректифікаційних установках (БРУ) одночасно з виділенням летких речовин завдяки реакції етерифікації відбувається новоутворення органічних сполук, які погіршують його якість та зменшують вихід кінцевого продукту. To clean rectified alcohol (RA) from organic impurities in the process of bragorectification used pasteurization of alcohol, annealing, hydroselecting, closed heating columns, installation of additional kings, etc. In bragorectification plants simultaneously with the release of volatile substances due to the esterification reaction there is a neoplasm of organic compounds that impair its quality and reduce the yield of the final product.Документ Інноваційна та енергоощадна технологія ректифікації етилового спирту(2018) Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій МихайловичДля ефективного масопереносу летких компонентів необхідною умовою є затримка рідини на тарілках до моменту, близького до рівноважного стану фаз. У вищевказаних умовах зростає рушійна сила процесу масообміну через збільшення градієнту концентрацій летких компонентів, покращуються дифузійні характеристики тарілок, ефективність їх роботи, завдяки чому зменшуються загальні витрати гріючої пари на брагоректифікацію. Метою роботи було дослідження ефективності технології ректифікації етилового спирту в режимі контрольованих циклів затримки і переливу рідини в процесі розгонки спиртовмісних фракцій, розподілення різних груп летких домішок по висоті розгінної колони та встановлення питомої витрати гріючої пари в розгінній колоні. Результати. Авторами запропонована технологія ректифікації з контрольованими циклами затримки рідини на ступенях контакту. Для реалізації способу співробітниками ТОВ «ТІСЕР» в співпраці з науковцями кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства НУХТ була виготовлена експериментальна розгінна колона. Дослідження ефективності вилучення етилового спирту із головної фракції та спиртовмісних напівпродуктів брагоректифікації. проводились у виробничих умовах ДП «Лопатинський спиртовий завод». В кожному робочому циклі відбувалася зміна живого перерізу тарілок на 50 % в момент переливу рідини з верхніх тарілок на нижні. Згідно технологічної схеми на тарілку живлення надходили разом з головною фракцією спиртовмісні погони із конденсаторів бражної колони, сепаратора вуглекислого газу, сивушний та непастеризований спирти в кількості 195 дм3/год. На верхню тарілку надходила гаряча пом’якшена вода із розрахунку, щоб концентрація етилового спирту в кубовій рідині становила 5…6 % об. Дослідження показали, що при подовженні часу перебування рідини на тарілках до 20 сек. разом з головними ефективно вилучаються і проміжні домішки. Альдегіди та етиловий спирт максимально концентрувались в конденсаторі РК, тоді як естери, вищі спирти сивушного масла та ізопропіловий спирт – в дефлегматорі розгінної колони. При цьому витрати гріючої пари зменшуються майже на 30 % порівняно з типовими установками – до 14 кг/дал безводного спирту, введеного в колону. Висновки. Запропонована авторами технологія ректифікації етилового спирту в режимі контрольованих циклів затримки і переливу рідини є інноваційною і енергоощадною. Її використання дозволяє під час розгонки спиртовмісних побічних продуктів та напівпродуктів брагоректифікації ефективно видаляти разом з головними проміжні домішки та ізопропіловий спирт. Витрати гріючої пари зменшуються майже на 30 % в порівнянні з типовими установками. For the effective mass transfer of volatile components, a necessary condition is the delay of the liquid on the plates to a moment close to the equilibrium state of the phases. In the above conditions, the driving force of the mass transfer process is increasing due to an increase in the gradient of concentrations of volatile components, the diffusion characteristics of the plates are improved, and the efficiency of their work, thereby reducing the total cost of heating steam for bragorectification. The aim of the work was to study the efficiency of the ethyl alcohol recycling technology in the mode of controlled cycles of fluid retention and overflow during the distillation of alcohol-containing fractions, the distribution of various groups of volatile impurities over the height of the accelerating column, and the determination of the specific consumption of the heating steam in the accelerator column. Results. The authors propose the technology of rectification with controlled cycles of fluid retention on contact stages. For the implementation of the method, the TISER LLC, in cooperation with the scientists of the Department of Biotechnology, Fertilization and Wine Producing at the National University of Food Technologies, produced an experimental acceleration column. Investigation of the efficiency of extraction of ethyl alcohol from the main fraction and alcohol-containing intermediates of bragorectification. were conducted under the production conditions of the State Enterprise "Lopatinsky Alcohol Plant". In each working cycle there was a change in the living section of the plates by 50 % at the time of fluid overflow from the upper plates to the lower ones. According to the technological scheme, along with the main fraction, drinking chases from the condensers of the bracing column, carbon dioxide separators, fuseled and unpasteurized alcohols in the amount of 195 dm3 per hour were received on the plate. The upper plate received hot softened water so that the concentration of ethyl alcohol in the cube fluid was 5 ... 6 % vol. Studies have shown that the elongation of the residence time of the liquid on plates up to 20 sec. together with the main effectively remove and intermediate impurities. Aldehydes and ethyl alcohol concentrate as much as possible in a condenser, while esters, higher fusel oil and isopropyl alcohol are used in the reflux cone of the accelerating column. In this case, the cost of heating steam decreases by almost 30% compared with typical installations - up to 14 kg per decaliter of anhydrous alcohol entered into the column. Conclusions. The authors propose that the technology of ethyl alcohol rectification in the mode of controlled cycles of fluid retention and overflow is innovative and energy-saving. Its use allows, during the distillation of alcohol-containing by-products and intermediates, to effectively remove bage-correction, along with the main intermediates and isopropyl alcohol. The cost of heating steam decreases by almost 30 % compared with typical installations.Документ Вплив раси дріжджів при зброджуванні сусла із крохмалевмісної сировини на утворення летких домішок спирту(2018) Шиян, Петро Леонідович; Кириленко, Роман Григорович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Єгоров, Сергій; Ярко, Олександр Вікторович; Сиротенко, ОлександрОдним із резервів підвищення ефективності роботи спиртових заводів є зниження витрат вуглеводів на утворення побічних продуктів бродіння шляхом підбору високопродуктивних термотолерантних та осмофільних рас дріжджів. One of the reserves for improving the efficiency of the distilleries is reducing the cost of carbohydrates to the formation of by-products of fermentation by selection of high-yielding thermotolerant and osmophilic yeast breeds.Документ Синтез летких домішок спирту при повному використанні фільтрату барди на стадії приготування замісу(2017) Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Боярчук, Ярослав Андрійович; Кириленко, Роман Григорович; Дриганов, СергійПроведено аналіз спиртового зброджування крохмалевмісного сусла із заміною технологічної води фільтратом барди на стадії приготування замісу та вплив на синтез летких домішок спирту. Встановлено,що використання фільтрату барди позитивно впливає на активність дріжджових клітин, зменшуючи синтез летких органічних домішок та кислот. Визначено максимальну кратність використання фільтрату барди на стадії приготування замісу. The analysis of alcohol fermentation of starch mash with replacement of technological water by filtrate bards at the stage of preparation of dough and influence on the synthesis of volatile alcohol impurities is carried out. It is established that the use of filtrate bards positively affects the activity of yeast cells, reducing the synthesis of volatile organic impurities and acids. The maximum multiplicity of use of filtrate bards in the stage of preparation of dough is determined.Документ Дослідження впливу додаткового джерела азоту на зброджування висококонцентрованого сусла у виробництві біопалива(2013) Боярчук, Ярослав Андрійович; Шиян, Петро Леонідович; Кириленко, Роман ГригоровичНаведено результати досліджень впливу азотного живлення на показники дозрілої бражки. Визначені оптимальні показники концентрації внесення азотного живлення. The results of investigations of the effect of nitrogen feed on the parameters of mature mash are presented. The optimum indices of concentration of nitrogen feeding are determined.Документ Інноваційна технологія ректифікації в режимі роздільного руху фаз(2017) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДокумент Вплив технологічних параметрів при зброджуванні концентрованого сусла на утворення летких домішок бражки(2015) Сурич, Максим; Боярчук, Ярослав Андрійович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Шиян, Петро ЛеонідовичВ роботі проведені дослідження по впливу концентрації сусла та виду сировини на біосинтез етилового спирту і побічних продуктів бродіння. Один із шляхів зниження кількості летких домішок етанолу – регулювання технологічних процесів і режимів таким чином, що були забезпечені умови, які сприяють направленому синтезу етанолу із пониженим утворенням побічних продуктів бродіння. The article presents a study on the effect of the concentration of the wort and raw material for the biosynthesis of ethyl alcohol and by-products of fermentation. One of the ways to reduce the amount of volatile impurities ethanol regulation of technological processes and modes, thus, were provided with conditions conducive to directional synthesis of ethanol with low by-product formation fermentation.Документ Зброджування сусла із крохмалевмісної сировини з використанням фільтрату барди(2015) Андрющенков, Олексій; Боярчук, Ярослав Андрійович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Шиян, Петро ЛеонідовичУ виробництві етилового спирту із крохмалевмісної сировини актуальним є питання утилізації післяспиртової барди шляхом повторної її використання на стадії приготування зернових замісів. В дослідженнях для приготування замісів використовували фільтрат барди, який отримували шляхом центрифугування нативної барди на центрифузі марки ОС – 6М із вмістом зважених частинок не більше 1%.Документ Дослідження технохімічних показників дозрілої бражки отриманої з використанням ферментних препаратів фірми Dohler(2003) Коваленко, Людмила; Шиян, Петро Леонідович; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Карпутіна, Маргарита ВіталіївнаДокумент Використання етилацетату як денатурувальної добавки до етилового технічного спирту(2003) Строкач, Дмитро Вікторович; Шиян, Петро Леонідович; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Мудрак, Тетяна Омелянівна