Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 155
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи отримання природнього барвника з шовковиці чорної
    (2024) Мороз, Анастасія Олександрівна; Клещук, Олексій Олегович; Шутюк, Віталій Володимирович
    Нині ягоди привертають все більшу увагу як високопоживний продукт харчування. Ягоди відіграють особливу роль завдяки своїм корисним властивостям для здоров’я, знижуючи фактори ризику хронічних захворювань. З цієї причини шовковиця чорна (сорт Чорна Баронеса) займає важливе місце в харчовій промисловості багатьох країн завдяки своєму особливому хімічному складу. Сушіння соку шовковиці чорної в лабораторних умовах за різних температур сушіння і відповідного тиску під час сушіння та зміні концентрації наповнювача дало наступні результати: – збільшення концентрації наповнювача збільшує швидкість сушіння та зменшує насипну щільність і масову частку вологи; – вищі температури сушіння призводять до скорочення часу зневоднення і зниження насипної щільності та масової частки вологи в порошку. Плоди шовковиці чорної сорту Чорна Баронеса є перспективною сировиною для виробництва натуральних барвників.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні тренди використання природніх барвників у виробництві харчових продуктів
    (2024) Клещук, Олексій Олегович; Шутюк, Віталій Володимирович
    Останнім часом натуральні барвники та їх застосування відіграють важливу роль у різних галузях харчової промисловості, виробництві косметичної і текстильної продукції. Натуральним барвникам властиві певні труднощі щодо їх використання це стосується рівномірного нанесення та однорідності самого барвника. Сьогодні потреба у використанні барвників у харчових продуктах зростає через такі фактори, як збільшення обсягів виробництва натуральних продуктів харчування, диверсифікація технологічних розробок та харчові звички споживачів. Тому виробництво природніх барвників з рослинної сировини є перспективним для української консервної промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання ожини звичайної (Rubus caesius L) як натурального харчового барвника у харчовій промисловості
    (2024) Мороз, Анастасія Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович
    З урахуванням зростаючого інтересу споживачів до здорового харчування та природних компонентів, використання рослин, зокрема ожини, може стати перспективним рішенням для досягнення цієї мети. Дослідження в цьому напрямку сприятиме не лише розвитку харчової промисловості, але й забезпечить споживачів корисною альтернативою на заміну синтетичним барвникам
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження хімічного складу і харчової цінності плодів калини звичайної
    (2024) Тимошенко, Марія Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович
    Харчова цінність плодів калини визначається їх хімічним складом. Результати досліджень хімічного складу плодів і листя калини свідчать про те, що плоди ягід калини є перспективною сировиною для виробництва функціональних продуктів харчування завдяки поживним і біологічно активним речовинам, які містяться в них
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології отримання антоціанових барвників
    (2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бурлак, Наталія Василівна
    Основною групою речовин, що визначають зовнішній вигляд продуктів харчування, є харчові барвники. Натуральні барвники зазвичай виділяють з природних джерел у вигляді сполук різних за своєю хімічною природою, склад яких залежить від джерела і технології одержання. Перспективним напрямом удосконалення технологій натуральних харчових барвників є пошук можливостей використання для їх виробництва рослинної сировини з високими темпами дозрівання, причому, такі барвники в більшості випадків будуть комплексами, що володіють харчовою цінністю і заданими функціональними властивостями
  • Ескіз
    Документ
    Використання спеціальних сортів солоду для підвищення екологічності утилізації кавових відходів
    (2023) Іванов, Євгеній Ігорович; Шутюк, Віталій Володимирович
    Ринок кави росте впродовж останніх десятиліть та не має прогнозів на скорочення. Майже кожна людина у світі споживає каву, тільки в Україні ринок споживання кави оцінюють у суму більшу за 100 млн. дол. США. Поруч з виробництвом смаженої та розчинної кави існує величезна проблема з утилізацією кавових відходів, а також впливом цих відходів на довкілля. Незалежно від того де роблять каву, вдома, в кафетерії чи на виробництві, щорічно утворюються мільйони тон відходів. Спеціальні види солоду виправляють недоліки колись відомої ячмінної кави, напою зі смаженого ячменю. Натомість, відходи від виробництва спеціальних видів солоду, або їх екстрактів, є абсолютно екологічними та легко піддаються утилізації. The coffee market has been growing for the past decades and has no predictions of a decline. Almost everyone in the world consumes coffee, only in Ukraine the market for coffee consumption is estimated at more than 100 million dollars. USA. Next to the production of roasted and instant coffee, there is a huge problem with the disposal of coffee waste, as well as the impact of this waste on the environment. Regardless of where coffee is made, at home, in a cafeteria or at a factory, millions of tons of waste are generated annually. Special types of malt correct the shortcomings of the once famous barley coffee, a drink made from roasted barley. On the other hand, waste from the production of special types of malt, or their extracts, is completely ecological and easily disposed of.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання соку ожини сизої (rubus caesius) та черемхи звичайної (prunus padus) для виготовлення натуральних барвників
    (2023) Мороз, Анастасія Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович
    Натуральні барвники, що отримані екстрагуванням природньої сировини, такої як ожина чи черемха в харчовій промисловості можуть використовуватися при виробництві молочних продуктів, соків, пюре, кондитерській галузі, при приготуванні напоїв та вин. Адже окрім того, що забарвлюють продукт, мають високу біологічну цінність та позитивно впливають на здоров’я споживачів завдяки високим антиоксидантним властивостям. Natural dyes obtained by extracting natural raw materials, such as blackberries or cherries in the food industry, can be used in the production of dairy products, juices, mashed potatoes, confectionery, in the preparation of beverages and wines. After all, in addition to coloring the product, they have a high biological value and have a positive effect on the health of consumers due to their high antioxidant properties.
  • Ескіз
    Документ
    Обгрунтування параметрів конвективного сушіння плодів калини
    (2023) Євчук, Яна Валеріївна; Шутюк, Віталій Володимирович
    Ягоди калини є високоефективною сировиною харчової промисловості у виробництві сиропів, морсів, цукатів, напоїв тощо. Для промислового використання найперспективнішим є попереднє сушіння калини так, як сушені продукти краще зберігаються без додаткових умов, простіше транспортуються й зручніші в технологіях. Дані експериментальне дослідження сушіння ягід калини сорту «Гранатовий браслет» за температур сушильного агенту 55, 70 і 85 °С і швидкості циркуляції повітря 0,5 м/с показали, що отримані зразки не мають значних відмінностей у більшості досліджуваних фізичних властивостей за винятком твердості шкіри та еластичності. Швидкість регідратації висушених ягід калини за різних температур не показали значної різниці в змін швидкості й становить 0,01 хв–1, а рівноважний вміст вологи в усіх зразках висушених у досліджуваному діапазоні при оводнені становить 14±0,5 кг/кг. Viburnum berries are highly effective raw materials of the food industry in the production of syrups, syrups, candies, drinks, etc. For industrial use, the most promising is preliminary drying of viburnum, as dried products are better stored without additional conditions, easier to transport and more convenient in terms of technology. Data from an experimental study of drying viburnum berries of the "Pomegranate Bracelet" variety at drying agent temperatures of 55, 70 and 85 °C and an air circulation speed of 0.5 m/s showed that the obtained samples did not have significant differences in most of the studied physical properties, with the exception of skin hardness and elasticity. The rate of rehydration of dried viburnum berries at different temperatures did not show a significant difference in rate changes and is 0.01 min–1, and the equilibrium moisture content in all samples dried in the studied range during hydration is 14±0.5 kg/kg.
  • Ескіз
    Документ
    Техніко-економічний аналіз ефективності використання енергії відпрацьованого сушильного агента конвективної сушильної установки
    (2023) Шутюк, Віталій Володимирович; Слободян, Наталія Ярославівна
    Структура енерготехнологічного комплексу сушильної установки як єдиної системи взаємопов’язаних технологічних, теплообмінних і механічних елементів, підсистем і систем потребує однозначного розуміння системного підходу до аналізу ефективності енерговикористання та визначення основних шляхів його підвищення. Характеристики роботи конкретної сушильної установки впливають на рентабельність інвестицій від впровадження систем рекуперації теплоти відпрацьованого сушильного агента. А економічною стратегією рекуперації теплоти в сушильній установці має бути встановлення спочатку теплообмінника-рекуператора, після чого приєднання теплового насоса. The structure of the energy-technological complex of the drying plant as a single system of interconnected technological, heat-exchange and mechanical elements, subsystems and systems requires a clear understanding of the system approach to the analysis of the efficiency of energy use and the determination of the main ways of its improvement. The characteristics of the operation of a particular drying unit affect the return on investment from the introduction of heat recovery systems for the spent drying agent. And the economic strategy of heat recovery in the drying unit should be to first install a heat exchanger-recuperator, and then connect a heat pump.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання натурального харчового барвника з соку шовковиці чорної
    (2023) Мороз, Анастасія Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бут, Сергій Анатолійович
    Дослідження сушіння соку шовковиці чорної проводили на лабораторному ротаційному вакуумному випарник IKA RV 10 з спеціальною колбою для сушіння при різних температурах і тиску підчас зневодненя, концентрації наповнювача (декстрин кукурудзяного) показали такі результати: вища температура сушіння характеризується зменшенням часу зневоднення, зменшенням насипної щільності та масової частки вологи в порошку; підвищення концентрації наповнювача сприяє збільшенню швидкості сушіння, зниженню об’ємної щільності та вмісту вологи. Studies on the drying of black mulberry juice were carried out on a laboratory rotary vacuum evaporator IKA RV 10 with a special flask for drying at different temperatures and pressures during dehydration, the concentration of the filler (corn dextrin) showed the following results: a higher drying temperature is characterized by a decrease in dehydration time, a decrease in bulk density and mass particles of moisture in the powder; increasing the concentration of the filler helps to increase the drying speed, decrease the bulk density and moisture content.