Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Anthocyanins in raspberry and their potential health benefits(2024) Kuzinska, Vladyslava; Podobiy, OlenaIn this study the analysis of modern scientific literature was conducted. The methods that were used are generalization, systematization, specification.Документ Перспективи використання гібридів фруктових та овочевих культур у консервуванні(2024) Вовк, Софія Василівна; Левківська (Музика), Тетяна МиколаївнаДля отримання плодів та овочів з певними властивостями, селекціонерами розроблено ряд гібридів. В роботі наведено коротку характеристику гібридів кісточкових, насіннєвих культур, ягід та овочівДокумент Біологічно активні речовини плодово-ягідних культур та їх роль в життєдіяльності організму людини(2021-09-15) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗа сучасними уявленнями науки про здорове харчування рослинна сировина набуває все більшого значення у профілактиці та лікуванні ряду захворювань. Значну харчову і дієтичну дію мають овочі, плоди та ягоди, виготовлені на їхній основі продукти, особливо з додаванням нетрадиційних джерел БАР. З метою зміцнення імунної системи організму й попередження онкозахворювань рекомендується вводити до раціону впродовж року вітаміновмісні плоди та ягоди. /According to modern ideas of the science of healthy eating, plant raw materials are becoming increasingly important in the prevention and treatment of a number of diseases. Vegetables, fruits and berries, products made on their basis, have a significant nutritional and dietary effect, especially with the addition of non-traditional sources of BAS. In order to strengthen the body's immune system and prevent cancer, it is recommended to introduce vitamin-containing fruits and berries into the diet throughout the year.Документ Перспективні способи заморожування плодово-ягідної сировини(2021-11-09) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗа даними статистики, експертних оцінок понад 50% врожаю плодів та ягід не доходить до столу вітчизняного споживача внаслідок транспортних втрат, недосконалих технологій перероблення, відсутності належних умов зберігання та достатньої кількості надійного високоефективного обладнання. Найбільш перспективним шляхом подолання усіх зазначених проблем є швидке заморожування сировини, низькотемпературне зберігання отриманих напівфабрикатів та досконалі способи дефростації. / According to statistics, expert estimates, more than 50% of the fruit and berry harvest does not reach the table of domestic consumers due to transport losses, imperfect processing technologies, lack of proper storage conditions and sufficient reliable high-performance equipment. The most promising ways to overcome all these problems are rapid freezing of raw materials, low-temperature storage of semi-finished products and advanced methods of defrosting.Документ Розроблення ізотонічного напою «Непал», збагаченого соком малини та гімалайською сіллю(2021-11-17) Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаВ наш час є актуальним займатися спортом, тому зростає і попит на спортивні напої, яким властивий сильний тонізуючий ефект. Вони компенсують дефіцит води й солі, втрату поживних речовин, сприяють відновленню сил після фізичних навантажень, стимулюють роботу мозку і загальний фізичний стан. Актуальним стало включення в рецептуру спортивних напоїв таких біологічно активних добавок, як антиоксиданти й адаптогени: рослинні продукти з високим вмістом α-токоферолу. Збагачені біологічно активними речовинами напої характеризуються привабливими органолептичними властивостями, а також є низькокалорійними. Харчову цінність напоям надають цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза та ін.), а біологічну - вітаміни, мінеральні речовини, мікроелементи, органічні кислоти, білки, ефірні олії, що стимулюють процеси засвоювання їжі, позитивно впливають на діяльність нервової системи, підвищують захисні сили організму. / Nowadays it is important to go in for sports, so the demand for sports drinks, which have a strong tonic effect, is growing. They compensate for the lack of water and salt, loss of nutrients, help restore strength after exercise, stimulate brain function and general physical condition. The inclusion of such biologically active additives as antioxidants and adaptogens in the recipe of sports drinks has become relevant: plant products with a high content of α-tocopherol. Beverages enriched with biologically active substances are characterized by attractive organoleptic properties and are also low in calories. The nutritional value of drinks is provided by sugars (glucose, fructose, sucrose, etc.), and biological - vitamins, minerals, trace elements, organic acids, proteins, essential oils that stimulate digestion, have a positive effect on the nervous system, increase defenses organism.Документ Використання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів при виробництві оздоровчих продуктів(2021-11-17) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Давиденко, Валерія ГригорівнаУ сфері використання плодово-ягідної сировини в Україні намітилася яскраво виражена тенденція отримання з неї порошків, паст, екстрактів, сиропів, напівфабрикатів з високим ступенем готовності, фітобальзамів, а також продуктів з тривалим терміном зберігання. Ефективним є виробництво із заморожених плодів і ягід сиропів напівгарячим способом для максимального збереження БАР. Такі сиропи можна виготовляти впродовж року, отримуючи продукцію насиченого кольору, кисло-солодкого смаку з ароматом, властивим використовуваній сировині. /In the field of use of fruit and berry raw materials in Ukraine there is a clear trend of obtaining powders, pastes, extracts, syrups, semi-finished products with a high degree of readiness, phytobalms, as well as products with long shelf life. It is effective to produce syrups from frozen fruits and berries in a semi-hot way for maximum preservation of BAS. Such syrups can be made during the year, obtaining products of rich color, sweet and sour taste with aroma inherent in the raw materials used.Документ Дослідження впливу низьких температур на компонентний склад плодів та ягід при заморожуванні(2021-01-09) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаРослинна сировина, а також продукти її перероблення, відіграють важливу роль у харчуванні людини, оскільки вони є не тільки джерелом цінних поживних речовин, а й біологічно активних: вітамінів, мінеральних речовин тощо. Попри те, що окремі види рослин значною мірою відрізняються між собою кількісним та якісним хімічним складом, всі вони характеризуються великою кількістю води й незначним вмістом сухих речовин, що й визначає їхню поведінку при зберіганні та переробленні. Аналіз різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів свідчить, що найефективнішим є консервування заморожуванням. / Plant raw materials, as well as products of its processing, play an important role in human nutrition, as they are not only a source of valuable nutrients, but also biologically active: vitamins, minerals and more. Despite the fact that some species of plants differ greatly in quantitative and qualitative chemical composition, they are all characterized by large amounts of water and low dry matter content, which determines their behavior during storage and processing. Analysis of different ways of preserving raw fruits and vegetables in terms of maximum preservation of vitamin content shows that the most effective is canning by freezing.Документ Antioxidant effectiveness of plant cultures(2021-04) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaПриродні антиоксиданти мають переваги перед синтетичними, не викликаючи небажаних ефектів. Мета дослідження – виявити серед ягідних та лікарських рослин концентратори антиоксидантів і визначити їх практичне використання у харчових технологіях. Показано, що рослинна сировина, характерна для помірного кліматичного поясу – культивовані та дикорослі ягоди, лікарські рослини – з високим вмістом антиоксидантів має стати неодмінною складовою харчових продуктів і напоїв для захисту організму від вільнорадикальних впливів. Since the natural antioxidants do not cause any undesirable side effects, they have more preferences in comparison to those synthetic. The objectives of this article are to reveal the plants to be determined as antioxidants’ concentrators among the berries and herbs in order to highlight the ways of their practical usage in food technologies. There was shown that the plant raw materials which are endemic for moderate climatic zone – cultivated and feral berries as well as herbs – with high antioxidant content should become the integrate part of foods and drinks elaborated to protect the human organism from harmful free-radical impacts.Документ Оцінка якості та безпеки булочки оздоровчого призначення у ресторанних закладах(2021) Гойко, Ірина ЮріївнаРозрахована комплексна оцінка якості булочки, збагаченої порошками кореневища ревеню та ягодами чорної смородини. A comprehensive assessment of the quality of a bun enriched with rhubarb rhizome powders and black currant berries is calculatedДокумент Перспективність використання екстракту ягід годжі у виробництві м’ясопродуктів(Галенко, О. Перспективність використання екстракту ягід годжі у виробництві м’ясопродуктів / О. Галенко, Д. Баран // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 86-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 2–3 квітня 2020 р. – Київ : НУХТ, 2020. – Ч. 1. – С. 273., 2020) Галенко, Олег Олександрович; Баран, Дмитро ІгоровичВживання ягід годжі впливає практично на усі метаболічні процеси в організмі. За їхньою допомогою кишківник функціонує краще, а шлунок виробляє більше ферментів, що відповідають за засвоєння поживних елементів. Печінка й уся система виведення жовчі активізується, коли вступають у дію ягоди годжі. Властивості ягід годжі дозволяють поліпшувати стан шкіри та позитивно впливати на зір. Речовина зеаксантин у них, пов’язана з активністю вітаміну А, гальмує розвиток вікових захворювань, пов’язаних із дегенерацією сітківки. Лікувальні властивості ягоди годжі ефективно виявляють себе при недоліках ендокринної системи та захворюваннях підшлункової залози. Розроблена рецептура м'ясних продуктів з використанням екстракту ягід годжі. Провівши органолептичні дослідження можна сказати, що отримані зразки мають збалансований смак, з приємним кольором та текстурою. Заплановано дослідження фізико-хімічних та мікробіологічних показників. Eating goji berries affects almost all metabolic processes in the body. With their help, the intestine functions better, and the stomach produces more enzymes that are responsible for absorbing nutrients. The liver and the entire bile excretion system are activated when goji berries take effect. The properties of goji berries can improve the condition of the skin and have a positive effect on vision. The substance zeaxanthin in them, associated with the activity of vitamin A, inhibits the development of age-related diseases associated with retinal degeneration. The healing properties of goji berries are effective in deficiencies of the endocrine system and diseases of the pancreas. A recipe for meat products using goji berry extract has been developed. After conducting organoleptic studies, we can say that the obtained samples have a balanced taste, with a pleasant color and texture. Research of physicochemical and microbiological indicators is planned.