Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Пластівці функціонального призначення з зерна голозерного вівса(2024) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Башта, Алла ОлексіївнаНами розроблено спосіб отримання пластівців функціонального призначення із зерна голозерного вівса. Досліджено вплив біологічного активування, яке поєднано з ІЧ опроміненням, на зміну вмісту вітамінів у зерні голозерного вівса. Експериментально встановлено, що ІЧ-опромінення попередньо замоченого зерна стимулює фізіологічні показники – енергію та здатність проростання, життєздатність зародка, інтенсифікує синтез водорозчинних та жиророзчинних вітамінів. Розраховано ступінь забезпечення добової потреби в нутрієнтах, дорослого населення першої групи інтенсивності праці, за рахунок споживання 100 г пластівців з голозерного вівса.Документ Шляхи підвищення харчової цінності вафель(2024) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаУ роботі показано доцільність використання обраних нетрадиційних збагачувачів у виробництві вафель із жировими начинками для подовження термінів їх зберігання, покращення споживчих властивостей та підвищення харчової цінності.Документ Сучасні тенденції використання нетрадиційної рослинної сировини в технології паштету оздоровчого призначення(2024) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаМетою даної роботи є розроблення компонентного складу м’ясо-рослинного паштету оздоровчого призначення з використанням нетрадиційної рослинної сировиниДокумент Дослідження яблучної сировини для виробництва фруктово-ягідного мармеладу оздоровчого призначення(2024) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаНами досліджено органолептичні та основні фізико-хімічні показники якості яблучного пюре яблук пізньостиглих сортів: Ренет Симиренко, Кальвіль сніговий, Джонатан. Найвищим вмістом пектину та вітамінів С та Р характеризуються яблука сорту Ренет Симиренко, ці плоди також мають відмінні смакові властивості. Нами досліджено характеристики пектинових речовин яблук сорту Ренет Симиренко. Досліджуваний пектин за вмістом ацетильної складової, яка впливає на здатність до драглеутворення відноситься до пектинів з високою драгле твірною здатністю. Це також підтверджують дослідження вмісту у пектині метоксильної складової. Даний яблучний пектин відноситься до першої групи сировини за вмістом метоксильної складовоїДокумент Enrichment of whole grain bread with herbal additives(2024) Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Bereza-Kindzerska, Ludmyla; Bashta, Аlla; Fedorenko, TetianaWe investigated the organoleptic parameters of sweet potato fruits and puree from it, as well as the chemical composition of the specified raw materials. Sweet potato puree is a source of natural antioxidants – ascorbic acid, rutin, carotenoids, phenolic compounds. We researched the influence of hemp flour and sweet potato puree on physico-chemical quality indicators of dough and whole grain breadДокумент Дослідження показників якості бобів нуту, як сировини для виробництва оздоровчих харчових продуктів(2024) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаПерспективним є ширше використання бобових культур, зокрема нуту, який є цінним джерелом важливих нутрієнтів. Нут характеризується високим вмістом білка, кількість якого складає 20,1% - 32,4%, залежно від сортових особливостей. Нами визначено фізико-хімічні властивості, які мають важливе значення у процесі перероблення, а також досліджено вміст важливих нутрієнтів у бобах нуту вітчизняної селекції: Встановлено, що зерно нуту сорту Тріумф містить найвищу кількість білка, має найбільшу масу 1000 зерен, характеризується високою якістю. Зерно цього сорту використовували у подальших дослідженнях для створення продуктів оздоровчого призначення на борошняній основіДокумент Використання нетрадиційної сировини для отримання та розширення асортименту соусів оздоровчого призначення(2024) Голота, Олексій Олександрович; Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаПерспективною нетрадиційною доступною пряно-ароматичною сировиною з високими антиоксидантними властивостями є гісоп лікарський (Hyssopus officinalis L.) та листя чорної смородини (Ribes nigrum L.).Документ Використання ягід чорної смородини та пряно-ароматичної сировини для отримання соусу оздоровчого призначення(2024) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Голота, Олексій ОлександровичУкраїна має значний потенціал для виробництва оздоровчих харчових продуктів завдяки своїм природним багатствам. Метою даної роботи є розроблення соусу оздоровчого призначення з використанням ягід чорної смородини та пряно-ароматичної сировиниДокумент Використання пророщеного зерна сочевиці та гречки у технології кексів(2024) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаКекси – висококалорійні борошняні кондитерські вироби, що мають стабільний попит у населення, однак, відрізняються низьким вмістом харчових волокон, повноцінних білків, мікронутрієнтів, дефіцит яких у харчуванні – вагома проблема сьогодення. Метою даної роботи є розроблення способу отримання кексів оздоровчого призначення з використанням пророщеного зерна сочевиці та зеленої гречки.Документ Функціональне харчування для підтримання здоров’я населення України в умовах війни(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаНаселення України під час війни перебуває у стані стресу через невизначеність майбутнього, ризики втрати життя та майна, через страх перед обстрілами, переживання за життя рідних, які знаходяться у лавах сил оборони або опинилися на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. Спостерігається зниження якості харчування, питної води, погіршення стану навколишнього середовища. На сьогодні відомо, що поліпшити стан здоров’я людини, яка знаходиться під впливом комплексу несприятливих чинників, можна шляхом використання спеціального харчування з повним набором необхідних есенціальних нутрієнтів, здатних забезпечити фізичну та психологічну витривалість, протидіяти впливові негативних екзо- та ендогенних факторів, запобігти виникненню і розвиткові соматичних, нервових та інших видів захворювань. Такі ефекти забезпечують оздоровчі та функціональні харчові продукти. При їх створенні доцільно зосередитися на збагаченні харчовими речовинами, що поліпшують роботу ключових ланок захисних систем організму: системи антиоксидантного захисту, ферментної системи детоксикації, стан мембранного апарату клітин.