Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
33 результатів
Результати пошуку
Документ Біосинтез пробіотичних культур для виробництва ковбасних виробів(2023) Муренко, Кирил Миколайович; Воронцов, Олександр ОлександровичФерментація є одним із методів біоконсервування, який використовується як у нових, так і в традиційних харчових продуктах. Закваска — це мікробіологічна культура певних організмів, що складається із середовища культивування або поживних рідин, колонізованих живими мікроорганізмами для ферментації. Найбільш оптимальним штамом, який бажано використовувати в якості компонента закваски для ковбас є L. rhamnosus Lr-32, оскільки він показав гарну продуктивність росту, синтезу молочної кислоти, стійкість при низьких значеннях рН, не виявляв активності щодо декарбоксилювання амінокислотДокумент Relevance of industrial cultivation of probiotic microorganism Lactobacillus rhamnosus GG(2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, SvitlanaToday, representatives of the genus Lactobacillus are among the microorganisms that most satisfy probiotic requirements. Among quite a large number of probiotic microorganisms of this genus, we will stop at L. rhamnosus GG - a gram-positive bacterium belonging to the genus Lactobacillus, family Lactobacillaceae. It is of human origin, has sufficient antagonistic activity in relation to pathogenic and opportunistic organisms, is resistant to the action of acids and enzymes of the gastrointestinal tract, has good adhesion, stable genetic characteristics and has no antigenic properties in relation to the human body and belongs to GRAS representatives. The key factor in choosing a biological agent was the scientifically confirmed data that LGG is the only strain of lactobacilli that reduces the duration of rotovirus infection by stimulating the synthesis of immunoglobulin A.// Сьогодні представники роду Lactobacillus є одними з мікроорганізмів, які найбільше задовольняють пробіотичні потреби. Серед досить великої кількості пробіотичних мікроорганізмів цього роду ми зупинимося на L. rhamnosus GG - грампозитивної бактерії, що відноситься до роду Lactobacillus, сімейства Lactobacillaceae. Має людське походження, має достатню антагоністичну активність по відношенню до патогенних і умовно-патогенних організмів, стійкий до дії кислот і ферментів шлунково-кишкового тракту, має хорошу адгезію, стабільні генетичні характеристики і не має антигенних властивостей по відношенню до організму людини. і належить представникам GRAS. Ключовим фактором при виборі біологічного препарату стали науково підтверджені дані про те, що LGG є єдиним штамом лактобактерій, який скорочує тривалість ротовірусної інфекції шляхом стимуляції синтезу імуноглобуліну А.Документ Effective probiotics’ delivery system: problems and perspectives(2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaThe development of an effective probiotic delivery system depends on understanding the nature of the harsh conditions to which it is exposed before and after ingestion. A number of physicochemical factors affect the viability of probiotics during the production of functional foods based on them, as well as their storage, transportation, and passage through the GIT. // Розробка ефективної системи доставки пробіотиків залежить від розуміння природи суворих умов, до яких вона піддається до та після прийому. Ряд фізико -хімічних факторів впливають на життєздатність пробіотиків під час виробництва функціональних продуктів на основі них, а також їх зберігання, транспортування та проходження через ШКТ.Документ Technical and economic justification for biomass production Lactobacillus rhamnosus GG for the production of the drug «Acidolac»(2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, SvitlanaThere are several pharmaceutical companies in the world that produce probiotics based on the Lactobacillus rhamnosus GG bacteria, such as "Polpharma", "Chr. Hansen", "NORD FARM", etc. In Ukraine, products based on this strain are also produced by JSC "Farmak" ("Lactiale GG") and "Acino Ukraine" ("DermaPro"), but they are manufactured by foreign enterprises. In our country, "Acidolac" is also not produced, but imported from Poland, so the development of a domestic enterprise for the production of a monostrain drug with a full production cycle would be relevant. "Acidolac" is used for the treatment and prevention of dysbiosis, intestinal infections, and also contributes to the normalization of intestinal microflora during antibiotic therapy. Research has shown that Lactobacillus GG is the only scientifically proven strain of lactobacilli that reduces the course of rotavirus infection. Therefore, to calculate the annual demand, statistics on patients with rotavirus and the number of patients who received antibiotic therapy were analyzed.// У світі є кілька фармацевтичних компаній, які виробляють пробіотики на основі бактерій Lactobacillus rhamnosus GG, такі як «Польфарма», «Хр. Хансен», «НОРД ФАРМ» та ін. В Україні препарати на основі цього штаму також виробляє компанія ВАТ «Фармак» («Lactiale GG») та «Асіно Україна» («ДермаПро»), але вони виробляються іноземними підприємствами. У нашій країні «Ацидолак» також не виробляється, а імпортується з Польщі, тому актуальним був би розвиток вітчизняного підприємства з виробництва моноштамового препарату з повним циклом виробництва. «Ацидолак» використовується для лікування і профілактики дисбактеріозу, кишкових інфекцій, а також сприяє нормалізації мікрофлори кишечника при антибіотикотерапії. Дослідження показали, що Lactobacillus GG є єдиним науково доведеним штамом лактобактерій, який зменшує перебіг ротавірусної інфекції. Тому для розрахунку річної потреби проаналізовано статистику хворих на ротавірусну інфекцію та кількість пацієнтів, які отримували антибіотикотерапію.Документ Виробництво лактоферментованих оздоровчих напоїв із сироватки з додаванням соків(2021) Стеценко, Наталія Олександрівна; Прут, Зоя ЮріївнаРозроблення технологій ферментованих напоїв на основі молочної сироватки, а також комбінованих напоїв із сироватки та соків з ферментацією пробіотичними мікроорганізмами дозволяє вирішувати кілька завдань: утилізація молочної сироватки, раціональне використання вторинних сировинних ресурсів зі створенням продукції оздоровчої дії, а також охорона навколишнього середовища, адже зараз переважна кількість сироватки потрапляє у стічні води підприємств. Дієтологи та фахівці харчової промисловості вважають, що продукти на основі сироватки мають дієтичне та лікувальне значення. Збагачення різними за походженням функціональними інгредієнтами (наприклад, харчовими волокнами) та спеціальна обробка молочної сироватки (ферментація, гідроліз) підвищують її споживчі властивості та біологічну і харчову цінність. Технологія сироваткових ферментованих напоїв не складна і включає такі стадії: приймання сировини, пастеризацію або стерилізацію сироватки, фільтрування або ультрафільтрування, охолодження, ферментацію пробіотичними мікроорганізмами, внесення рослинних наповнювачів і стабілізаторів, перемішування та розлив. The development of whey-based fermented beverages, as well as combined whey beverages and juices with fermentation of probiotic microorganisms allows to solve several problems: utilization of whey, rational use of secondary raw materials with the creation of health products, as well as environmental protection. the amount of serum enters the wastewater of enterprises. Nutritionists and food industry experts believe that whey-based products have dietary and therapeutic value. Enrichment with various functional ingredients (eg dietary fiber) and special processing of whey (fermentation, hydrolysis) increase its consumer properties and biological and nutritional value. The technology of whey fermented beverages is not complicated and includes the following stages: reception of raw materials, pasteurization or sterilization of whey, filtration or ultrafiltration, cooling, fermentation with probiotic microorganisms, introduction of plant fillers and stabilizers, mixing and bottling.Документ Ферментований напій оздоровчого призначення на основі соку столового буряку(2021) Стеценко, Наталія ОлександрівнаНапій з ферментованого соку столового буряку має загальнозміцнюючі та пробіотичні властивості, а вміст значної кількості беталаїнів обумовлює його антиоксидантну дію. Розширення асортименту продуктів, отриманих шляхом перероблення столового буряку, дозволить більш повно використовувати природний потенціал корисних інгредієнтів цього коренеплоду. Подальшим напрямом досліджень буде вивчення ефективності комбінування ферментованого бурякового соку з екстрактами пряно-ароматичної сировини. The drink from fermented beet juice has tonic and probiotic properties, and the content of a significant amount of betalains determines its antioxidant effect. Expanding the range of products obtained by processing table beets will allow you to make full use of the natural potential of useful ingredients of this root. A further area of research will be the study of the effectiveness of combining fermented beet juice with extracts of spicy-aromatic raw materials.Документ Сучасні аспекти дизайну нових засобів корекції та відновлення нормобіоти(2021) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаСучасні методи корекції порушень у мікробній екосистемі людини ґрунтуються на використанні широкого спектру біологічних препаратів і спеціальних харчових продуктів збагачених пробіотичними мікроорганізмами. Найчастіше у профілактичній та відновлювальній медицині використовують спеціально підібрані пробіотичні мікроорганізми (переважно представники нормальної мікробіоти травного тракту) у вигляді пробіотичних лікарських препаратів, біологічно активних добавок (БАД) та функціональних продуктів харчування (ФПХ). Modern methods of correction of disorders in the human microbial ecosystem are based on the use of a wide range of biological products and special foods enriched with probiotic microorganisms.Most often in preventive and restorative medicine specially selected probiotic microorganisms (mainly representatives of the normal microbiota of the digestive tract) are used in the form of probiotic drugs, biologically active supplements and functional foods.Документ Взаємозв’язок нормобіоти кишечнику та особливості перебігу Covid-19(2021) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Антонюк, Марія МиколаївнаВизначення потенційної ролі, яку відіграють мікроорганізми нормобіоти кишечника у патогенезі COVID-19 може дозволити використовувати мікробіомний профіль ризику для ідентифікації осіб, яким загрожує важка хвороба або запальний процес. А також раціональне поєднання бактеріотерапевтичних препаратів і функціональних продуктів харчування збагачених пробіотичними мікроорганізмами поряд із сучасними методами лікування можуть значно покращити та прискорити одужання пацієнтів хворих на COVID-19.// Определение потенциальной роли, которую играют микроорганизмы нормобиоты кишечника в патогенезе COVID-19 может позволить использовать микробиомний профиль риска для идентификации лиц, которым грозит тяжелая болезнь или воспалительный процесс. А также рациональное сочетание бактериотерапевтических препаратов и функциональных продуктов питания обогащенных пробиотическими микроорганизмами наряду с современными методами лечения могут значительно улучшить и ускорить выздоровление пациентов с COVID-19.// Determining the potential role played by gut normobiota in the pathogenesis of COVID-19 may allow the use of a microbiome risk profile to identify individuals at risk of severe disease or inflammation. As well as a rational combination of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microorganisms, along with modern treatments, can significantly improve and accelerate the recovery of patients with COVID-19.Документ Метабиотики – как химический аналог пробиотиков(2020) Старовойтова, Светлана АлександровнаХотя история использования живых пробиотиков не выделяет ни одной области, вызывающей серьезную обеспокоенность, последнее время все чаще публикуются экспериментальные данные о неблагоприятных эффектах и неопределенности в отношении уровня их риска. Это требует новых альтернативных подходов в профилактике и лечении патологических состояний, связанных с дисбалансом микробиоты хозяина. Метабиотики, метаболические вещества, вырабатываемые пробиотическими организмами, могут решить эту проблему.станів, пов'язаних з дисбалансом мікробіоти хазяїна. Although the history of the use of live probiotics does not highlight any area of serious concern, there has been an increasing publication of experimental evidence of adverse effects and uncertainties about their risk. This requires new alternative approaches in the prevention and treatment of pathological conditions associated with an imbalance in the host microbiota. Metabiotics, metabolic substances produced by probiotic organisms, can solve this problem.Документ Non-dairy functional food products enriched probiotic microorganisms as an alternative way delivery of probiotics to microorganisms(2020) Starovoitova, SvitlanaNon-dairy functional foods enriched with appropriate probiotic microorganisms can complement, and in some cases even completely replace, traditional functional milk-based foods. Given the growing number of consumers with complete or partial lactase deficiency, such functional food products can become an alternative for the prevention and treatment of various pathological conditions of the host organism associated with violations of the qualitative or quantitative composition of the microbiota.// Немолочні функціональні продукти, збагачені відповідними пробіотичними мікроорганізмами, можуть доповнювати, а в деяких випадках навіть повністю замінювати традиційні функціональні продукти на основі молока. З огляду на зростаючу кількість споживачів з повною або частковою недостатністю лактази, такі функціональні харчові продукти можуть стати альтернативою для профілактики та лікування різних патологічних станів організму хазяїна, пов’язаних із порушеннями якісного або кількісного складу мікробіоти.// Немолочные функциональные продукты, обогащенные соответствующими пробиотическими микроорганизмами, могут дополнять, а в некоторых случаях даже полностью заменять традиционные функциональные продукты на основе молока. Учитывая рост числа потребителей с полным или частичным дефицитом лактазы, такие функциональные пищевые продукты могут стать альтернативой для профилактики и лечения различных патологических состояний организма-хозяина, связанных с нарушениями качественного или количественного состава микробиоты.