Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ До питання вмісту кремнію у воді питній(2022) Стаднічук, Наталія Олександрівна; Кудрявцева, Алла Григорівна; Кроніковський, Олег Ігоревич; Мисюк, Олексій МиколайовичДокумент Використання спектроскопічних методів в аналізі молочних продуктів(2023) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола ВолодимировичВ дослідженнях, які проводились у весняний період 2023 року, були проаналізовані близько 20 зразків питного молока майже всіх відомих українських виробників молочної продукції та два зразки фермерського молока від надійних сільгоспвиробників. Питні зразки відрізнялись між собою способом температурної обробки (пастеризоване, ультрапастеризоване, стерилізоване) та технологією виготовлення (мікрофільтроване). Впливу способу термообробки на вміст триптофану не спостерігається.Документ Спектрофотометричне та хроматографічне визначення фосфору в молоці(2023) Іщенко, Микола Володимирович; Квітковська, Надія Петрівна; Маслюк, Алла Володимирівна; Чечет, Ольга Миколаївна; Романько, Марина Євгенівна; Лінійчук, Наталія ВасилівнаКонтроль якості харчових продуктів – одна зі складових проблеми здорового харчування. Спектрофотометричне визначення Фосфору в молоці ґрунтується на вимірюванні оптичної густини розчину фосфоромолібденової гетерополікислоти при довжині хвилі 820-830 нм після додавання відновника, такого як аскорбінова кислота. У роботі використовували УФ/Вид спектрофотометр Shimadzu UV2100 PC (Shimadzu, Японія). Йонний фосфор визначали методом високоефективної йоннообмінної хроматографії за розробленою нами методикою. Зразки молока знежирювали екстракцією гексаном, розбавляли у 50 разів і фільтрували крізь мембранний фільтр. Отримані зразки вводили у йонообмінний хроматограф Thermo ICS-5000, розділення відбувалось на колонці AS19 довжиною 15 см. Концентрацію йонного фосфору визначали за калібрувальним графіком.Документ Розробка методики визначення триптофану в молочній продукції методом молекулярної люмінесценції(2023) Піхало, Поліна Андріївна; Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Микола ВолодимировичРозроблено методику та проведено валідацію визначення триптофану методом молекулярної флуоресценції. Люмінесцентне визначення проводилось при довжині хвилі збудження світла λ = 280 нм і реакції сигналу при λ = 360 нм. За цих умов інші сполуки, що присутні в молоці і здатні до флуоресценції, такі як, наприклад, тирозин і фенілаланін, не заважають визначенню триптофану. Діапазон лінійності калібрувального графіка становить від 0,01 до 0,5 мг/л триптофану. Межа виявлення становить 0,01 мг/л. Було досліджено втрати триптофану під час пробопідготовки та величину матричного ефекту. Встановлено, що втрати та матричний ефект не перевищують 20%. Відносне стандартне відхилення при паралельних визначеннях менше ніж 7%, що робить методику придатною до визначення триптофану в молочній продукції.Документ Потенціометричне визначення Са2+ в молоці(2023) Сокол, Єва Віталіївна; Квітковська, Надія ПетрівнаВ тезах проаналізовано інформацію навчальних, наукових, довідкових джерел, а також різних інтернет-ресурсів щодо солей Кальцію в молоці та їх визначення методом прямої потенціометрії за допомогою іон-селективних електродів. Головною перевагою методу прямої потенціометрії з використанням Са-ІСЕ є його зручність, портативність, простота та експресність: тривалість аналізу визначається часом пробопідготовки, оскільки час самого вимірювання займає не більше 1-2 хв.Документ Шляхи підвищення біологічної цінності зефіру(2019) Юрченко, Дарина Юріївна; Корецька, Ірина ЛьвівнаЗапропоновано новий продукт зефір «Смарагд» з додаванням гомогенізованої пасти з щавнату. Аналіз фізико-хімічних показників свідчить про кращу сбалансованость продукту з амінокислотним складом та значний вміст харчових волокон.Документ Використання хемометричних методів в контролі якості харчових продуктів(2015) Іщенко, Віра Миколаївна; Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Микола ВолодимировичОдним із основних завдань в контролі якості харчових продуктів є проведення якісного хімічного аналізу, який передбачає визначення та ідентифікацію аналізу, а також проводення дискримінації зразків. Це, в свою чергу, дозволяє провести класифікацію об’єктів аналізу: при визначенні - розділення зразків на групи, які містять аналіт в різних концентраціях; при ідентифікації - висновок про відповідність аналізу і еталону; при дискримінації - розділення масиву об’єктів, що аналізуються, на групи із близькими характеристиками. One of the main tasks in the control of food quality is of high quality chemical analysis, which provides for the definition and identification analysis, and fulfilling discrimination samples. This, in turn, allows for the classification of objects of analysis: to determine - the separation of samples containing different concentrations of analyte in; the identification - opinion on the conformity analysis and benchmark; with discrimination - separation array of objects analyzed in groups with close characteristics.Документ Проблеми у викладанні дисципліни «Аналітична хімія» для студентів напрямів «Харчові технології та інженерія» та «Біотехнологія»(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаОсновними завданнями вивчення дисципліни «Аналітична хімія» є вивчення основ теорії хімічних та інструментальних методів аналізу, опанування основних операцій, якими супроводжується процес виконання аналізу об'єктів. The main objectives of the study of the subject "Analytical Chemistry" is a study of the foundations of the theory of chemical and instrumental methods of analysis, mastering basic operations that accompany the process of performance analysis objects.