Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Selecting the optimal environment for cultivation of Lactobacillus rhamnosus GG biomass
    (2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    Today, 65% of the healthy food market is occupied by products and supplements aimed at normalizing the digestive system, particularly probiotics. Probiotics are also used to reduce the negative consequences of antibiotic therapy, which is currently in high demand. In Ukraine, for example, 2.6% of the population received antibiotic therapy in 2020. Lactobacillus species are often used as probiotic microorganisms, but due to their demanding nutritional requirements, cultivating these bacteria can be quite expensive. The aim of our work is to select the most optimal environment for the growth of lactobacilli, particularly Lactobacillus rhamnosus GG (LGG).// Сьогодні 65% ринку здорового харчування займають продукти та добавки, спрямовані на нормалізацію роботи травної системи, зокрема пробіотики. Також пробіотики використовують для зменшення негативних наслідків антибіотикотерапії, яка в даний час дуже затребувана. В Україні, наприклад, у 2020 році 2,6% населення отримували антибіотикотерапію. Види Lactobacillus часто використовують як пробіотичні мікроорганізми, але через їх вимогливі потреби в харчуванні культивування цих бактерій може бути досить дорогим. Метою нашої роботи є вибір найбільш оптимального середовища для росту лактобацил, зокрема Lactobacillus rhamnosus GG (LGG).
  • Ескіз
    Документ
    Relevance of industrial cultivation of probiotic microorganism Lactobacillus rhamnosus GG
    (2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    Today, representatives of the genus Lactobacillus are among the microorganisms that most satisfy probiotic requirements. Among quite a large number of probiotic microorganisms of this genus, we will stop at L. rhamnosus GG - a gram-positive bacterium belonging to the genus Lactobacillus, family Lactobacillaceae. It is of human origin, has sufficient antagonistic activity in relation to pathogenic and opportunistic organisms, is resistant to the action of acids and enzymes of the gastrointestinal tract, has good adhesion, stable genetic characteristics and has no antigenic properties in relation to the human body and belongs to GRAS representatives. The key factor in choosing a biological agent was the scientifically confirmed data that LGG is the only strain of lactobacilli that reduces the duration of rotovirus infection by stimulating the synthesis of immunoglobulin A.// Сьогодні представники роду Lactobacillus є одними з мікроорганізмів, які найбільше задовольняють пробіотичні потреби. Серед досить великої кількості пробіотичних мікроорганізмів цього роду ми зупинимося на L. rhamnosus GG - грампозитивної бактерії, що відноситься до роду Lactobacillus, сімейства Lactobacillaceae. Має людське походження, має достатню антагоністичну активність по відношенню до патогенних і умовно-патогенних організмів, стійкий до дії кислот і ферментів шлунково-кишкового тракту, має хорошу адгезію, стабільні генетичні характеристики і не має антигенних властивостей по відношенню до організму людини. і належить представникам GRAS. Ключовим фактором при виборі біологічного препарату стали науково підтверджені дані про те, що LGG є єдиним штамом лактобактерій, який скорочує тривалість ротовірусної інфекції шляхом стимуляції синтезу імуноглобуліну А.
  • Ескіз
    Документ
    Effective probiotics’ delivery system: problems and perspectives
    (2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, Mykola
    The development of an effective probiotic delivery system depends on understanding the nature of the harsh conditions to which it is exposed before and after ingestion. A number of physicochemical factors affect the viability of probiotics during the production of functional foods based on them, as well as their storage, transportation, and passage through the GIT. // Розробка ефективної системи доставки пробіотиків залежить від розуміння природи суворих умов, до яких вона піддається до та після прийому. Ряд фізико -хімічних факторів впливають на життєздатність пробіотиків під час виробництва функціональних продуктів на основі них, а також їх зберігання, транспортування та проходження через ШКТ.
  • Ескіз
    Документ
    Technical and economic justification for biomass production Lactobacillus rhamnosus GG for the production of the drug «Acidolac»
    (2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    There are several pharmaceutical companies in the world that produce probiotics based on the Lactobacillus rhamnosus GG bacteria, such as "Polpharma", "Chr. Hansen", "NORD FARM", etc. In Ukraine, products based on this strain are also produced by JSC "Farmak" ("Lactiale GG") and "Acino Ukraine" ("DermaPro"), but they are manufactured by foreign enterprises. In our country, "Acidolac" is also not produced, but imported from Poland, so the development of a domestic enterprise for the production of a monostrain drug with a full production cycle would be relevant. "Acidolac" is used for the treatment and prevention of dysbiosis, intestinal infections, and also contributes to the normalization of intestinal microflora during antibiotic therapy. Research has shown that Lactobacillus GG is the only scientifically proven strain of lactobacilli that reduces the course of rotavirus infection. Therefore, to calculate the annual demand, statistics on patients with rotavirus and the number of patients who received antibiotic therapy were analyzed.// У світі є кілька фармацевтичних компаній, які виробляють пробіотики на основі бактерій Lactobacillus rhamnosus GG, такі як «Польфарма», «Хр. Хансен», «НОРД ФАРМ» та ін. В Україні препарати на основі цього штаму також виробляє компанія ВАТ «Фармак» («Lactiale GG») та «Асіно Україна» («ДермаПро»), але вони виробляються іноземними підприємствами. У нашій країні «Ацидолак» також не виробляється, а імпортується з Польщі, тому актуальним був би розвиток вітчизняного підприємства з виробництва моноштамового препарату з повним циклом виробництва. «Ацидолак» використовується для лікування і профілактики дисбактеріозу, кишкових інфекцій, а також сприяє нормалізації мікрофлори кишечника при антибіотикотерапії. Дослідження показали, що Lactobacillus GG є єдиним науково доведеним штамом лактобактерій, який зменшує перебіг ротавірусної інфекції. Тому для розрахунку річної потреби проаналізовано статистику хворих на ротавірусну інфекцію та кількість пацієнтів, які отримували антибіотикотерапію.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології кисломолочного соусу з рослинними збагачувачами
    (2021) Лешковят, Ольга Василівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    З метою поліпшення біохімічного складу, збільшення термінів придатності, а також підвищення якості та безпеки харчових продуктів пропонується розроблення оздоровчих соусів на йогуртовій основі для заправки різних видів салатів, а також перших і других страв. Найбільший інтерес у плані широкого оздоровлення всіх вікових і професійних груп населення представляють соуси на основі пробіотиків – представників нормальної мікрофлори людини. Для підсилення функціональних властивостей і покращення органолептичних показників соусів запропоновано проводити комбінування молочної основи з рослинними поліфункціональними добавками та збагачувати продукт пребіотиком лактулозою у вигляді сиропу «Лактусан». У якості рослинних наповнювачів використовували порошки куркуми та орегано, які характеризуються високим вмістом біологічно активних речовин: вітамінів, мінеральних сполук, антиоксидантів та харчових волокон. Одночасне внесення рослинних добавок та сиропу лактулози викликало інтенсифікацію процесу сквашування, тривалість якого в технології синбіотичного соусу можна скоротити на 1,5 години. Найкращі органолептичні властивості готового продукту були визначені для зразка, який містив 2% порошку куркуми, 6% порошку орегано та 3% сиропу лактулози «Лактусан». Такий соус мав оригінальні смакові якості, приємний аромат, ніжну структуру, помірно густу консистенцію і низьку енергетичну цінність. In order to improve the biochemical composition, increase the shelf life, as well as improve the quality and safety of food, it is proposed to develop health-based sauces based on yogurt for dressing various types of salads, as well as first and second courses. Sauces based on probiotics - representatives of the normal human microflora - are of the greatest interest in terms of wide recovery of all age and professional groups. To enhance the functional properties and improve the organoleptic characteristics of sauces, it is proposed to combine the milk base with plant multifunctional additives and enrich the product with prebiotic lactulose in the form of syrup "Lactusan". Turmeric and oregano powders, which are characterized by a high content of biologically active substances: vitamins, minerals, antioxidants and dietary fiber, were used as plant fillers. Simultaneous application of plant supplements and lactulose syrup has intensified the fermentation process, the duration of which in the technology of synbiotic sauce can be reduced by 1.5 hours. The best organoleptic properties of the finished product were determined for the sample, which contained 2% turmeric powder, 6% oregano powder and 3% lactulose syrup "Lactusan". This sauce had original taste, pleasant aroma, delicate structure, moderately thick consistency and low energy value.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка бактеріотерапевтичних препаратів (пробіотиків) з гіпохолестеринемічною активністю
    (2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна
    Досліджені культури молочнокислих бактерій, а також їх композиції можуть бути використані як перспективна основа бактеріотерапевтичних препаратів з гіпохолестеринемічною активністю. Дана група пробіотиків на основі таких холестерин-асимілюючих штамів можуть раціонально доповнити комплексну терапію хворих на серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання, зменшивши прояв ними побічних впливів на організм пацієнтів. studied cultures of lactic acid bacteria and their compositions can be used as a basis of bacterial promising drugs with hypocholesterolemic activity. This group of probiotics on the basis of such holesteryn-assimilating strains can efficiently complement Complex therapy of patients cardiovascular, cancer and other diseases, reducing by-expression effects on the patient.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка пробіотиків та продуктів функціонального харчування з гіпохолестеринемічною активністю
    (2014) Старовойтова, Світлана Олександрівна
    Об’єктами дослідження були високопробіотичні штами лакто- та біфідобактерій: Bifidobacterium bifidum VK-1, B. longum VK-2, Lactobacillus acidophilus ІМВ В-7279, L. casei ІМВ В-7280, L. bulgaricus ІМВ В-7281. Спочатку було досліджено холестеразну активність відібраних пробіотичних штамів та їх композицій в дослідах in vitro. Всі досліджені штами проявили високі значення холестеразної активності (7,64–62,37 %). Гіпохолестеринемічна активність досліджених штамів та їх композицій, в умовах експерименту in vivo, коливалася у межах 40–78 %. The objects of study were probiotic lacto- and bifidobacteria: Bifidobacterium bifidum VK-1, B. longum VK-2, Lactobacillus acidophilus IMV B-7279, L. casei IMV B-7280, L. bulgaricus IMV B-7281. First was investigated cholesteraze activity of selected probiotic strains and their compositions in experiments in vitro. All tested strains showed high values ​​cholesteraze activity (7,64-62,37%). Hypocholesterolemic activity of the investigated strains and their formulations under experimental conditions in vivo, ranged within 40-78%.