Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
29 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження показників якості при витримці рожевого кюве із Піно Нуар(2019) Білько, Марина Володимирівна; Шишкін, Г. О.В статті представлені дослідження зміни фізико-хімічних, оптичних та потенціометричних показників якості рожевого кюве протягом 13 місяців післятиражної витримки. Об’єктами досліджень були рожеві кюве, виготовлені із асамбляжів рожевих сухих виноматеріалів, із винограду сорту Піно Нуар. Встановлена відносна стабільність системи рожевого кюве протягом перших дев’яти місяців витримки, після цього періоду значення всіх показників мали тенденцію до різких змін. Рекомендовано для збереження рожевого кольору витримувати рожеві кюве із піно Нуар не більше 9 місяців. Розроблені математичні рівняння взаємозв’язку показників якості рожевого кюве з тривалістю витримки, які дозволяють прогнозувати їхні значення в певний період витримки.Документ Технологічні аспекти появи, попередження та усунення порожевіння у білих винах(2020) Білько, Марина Володимирівна; Олійник, Аліса ОлександрівнаВ роботі досліджується вплив ферментних препаратів на появу «pinking» у білих виноматеріалів та допоміжних матеріалів на основі полівінілполіпіралідону на зменшення або попередження його виникнення. Матеріалами досліджень були білі сухі виноматеріали, виготовлені в умовах виробництва із винограду сортів Шенен блан, Тельті Курук, Аліготе та Шардоне. В їх технології застосовували ферментні препарати: Віазим Клариф УАН, Віазим Флюкс, Віазим МП; допоміжні матеріали на основі полівінілполіпіралідону: Полікейс, Поліпрес AF, Поліклін, Фрешпротект, Колорпротект (Франція). У виноматеріалах визначені органолептичні характеристики, вміст фенольних сполук з реактивом Фоліна-Чокольтеу, вміст барвних речовин – фотоколориметричним методом. Для виявлення схильності виноматеріалу до «рinking» використовували методику з перекисом водню. Встановлено, що ферментні препарати впливають на схильність виноматеріалів до «pinking», але більший вплив на цей показник мають сорти винограду. Також встановлено, що застосування ПВПП у технології білих виноматеріалів не захищає вина від окиснення на відміну від використання на етапі оклеювання. Виявлено, що застосування препаратів на основі ПВПП, до складу яких входить казеїн та бентоніт або желатин, активне вугілля та желатин, на етапі оклеювання виноматеріалів сприяє зниженню вмісту фенольних сполук та є більш ефективним способом у боротьбі з появою «pinking» у білих виноматеріалах.Документ Полівінілполіпіролідон для запобігання порожевінню у білих винах(2019) Білько, Марина Володимирівна; Олійник, Аліса Олександрівна; Бабко, Діана ЄвгеніївнаУ статті досліджено вплив препаратів на основі піровінілпіропіралідону (ПВПП) на здатність до порожевіння, або «pinking» білих столових сухих виноматеріалів залежно від ступеня зрілості винограду та місця внесення препаратів. Матеріалами досліджень були білі столові виноматеріали, виготовлені в умовах виробництва із винограду сорту Шардоне з масовою концентрацією цукрів 200,1... 218,1 г/дм3. У технології застосовували комерційні препарати на основі ПВПП: Полікейс, Поліпрес AF, Поліклін, Фрешпротект, Колорпротект (Франція). ПВПП був внесений у сусло під час бродіння, решту препаратів використовували під час їх оклеювання. Дозування препаратів становило 6... 12 г/дал згідно з рекомендаціями виробника. Сусло сульфітували з розрахунку 80 мг/дм3, зброджували на расі дріжджів Lalvine Q23. Під час бродіння температуру сусла підтримували в межах 14... 16°С. Для виявлення виноматеріалів до «ріпкі^» використовували методику з перекисом водню. За здатність до порожевіння приймали відсоток відхилення оптичної густини виноматеріалів за довжини хвилі 520 нм після окиснення перекисом водню. Встановлено, що застосування ПВПП під час виготовлення виноматеріалів не захищає білі виноматеріали від окиснення, на відміну від використання препаратів на основі ПВПП на етапі оклеювання. Виявлено, що препарати Полікейс, Поліпрес AF, до складу яких входить казеїн і бентоніт або желатин, активне вугілля та желатин, сприяють більшому видаленню фенольних сполук і проявляють більшу ефективність для зниження прояву «pinking» у білих виноматеріалах під час оклеювання, ніж Поліклін, Фрешпротект, Колорпротект, що містять целюлозу, гуміарабік і рослинний протеїн. Ступінь визрівання винограду вливає на здатність виноматеріалів до порожевіння, що збільшується з підвищенням цукристості винограду, з якого вироблені виноматеріали. The effect of pyrovinylpyrrolidone (PVPP) preparations on the tendency to pinking of white dry table wines is investigated in the article. The influence of the degree of ripeness of grapes and the place of application of preparations on pinking is investigated in the article. The research materials were white table wine made in the production process. In the experiment Chardonnay grapes with a mass concentration of sugars 200.1... 218.1 g/l were used. In their technology, commercial drugs based on PVPP were used: Polykeys, Polypress AF, Polyclin, Freshprotect, Colorprotect (France). PVPP was added to the must during fermentation. Other preparations were introduced into the wine during the gluing. The dosage of preparations was 6 .1 2 g/dal according to the manufacturer’s recommendations. The must was sulfitated at a dosage of 80 mg/l, it was fermented on a Lalvine Q23 yeast race. During fermentation, the wort temperature was 14...16°C. To detect the tendency of wine materials to “pinking” a technique with hydrogen peroxide was used. The tendency to “pinking” was taken as the percentage deviation of the optical density of wine materials at a wavelength of 520 nm after oxidation with hydrogen peroxide. The use of PVPP in the manufacture of wine materials does not protect white wine materials from oxidation, unlike the use of PVPP preparations at the stage of gluing. The preparations Polikeys and Polypress AF, which include casein and bentonite or gelatin, activated carbon and gelatin, contribute to greater removal of phenolic compounds. These preparations are more effective in reducing the appearance of pinking in white wine materials during gluing than Polyclin, Freshprotect, Colorprotekt, containing cellulose, gum arabic and plant protein. The degree of ripening of the grapes influences the tendency of the wine materials to “pinking”, which increases with increasing sugar content of the grapes from which the wine materials are made.Документ Реалізація проєктів Міжнародного банку реконструкції та розвитку в Україні(2020) Мельник, А. О.; Поліщук, М. Р.; Білько, Марина ВолодимирівнаУ статті проаналізовано діяльність Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) як однієї з найважливіших організацій-кредиторів довгострокових проектів для країн, що розвиваються. Звернено увагу на специфіку надання кредитів щодо обсягів та галузей економіки країн і досвід залучення іноземного капіталу як допомоги для економічного розвитку й реалізації структурних реформ. На основі огляду літературних джерел показано переваги та недоліки реалізації проектів МБРР в Україні. Досліджено економічні відносини України та МБРР, які виникають в процесі співпраці. Проаналізовано значну кількість інвестиційних програм, які здійснювалися за рахунок фінансових коштів МБРР, результати реалізації проектів щодо модернізації системи соціальної підтримки населення України. Розглянуто основні проекти, які реалізуються для покращення економічного розвитку, та проблеми, пов’язані з їх впровадженням в період 2014—2019рр., серед яких «Будівництво Канівської ГАЕС», «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання», «Розвиток міської інфраструктури», «Поліпшення охорони здоров ’я на службі у людей» тощо. Вивчено економічне становище та вплив міжнародних фінансових організацій на економічну діяльність України. Розглянуто проблеми такої співпраці, з якими може зіштовхнутися країна, та надано рекомендації щодо їх вирішення. Доведено, що для стабільного економічного розвитку країни слід застосовувати ефективну фінансову систему, яка є вирішальним чинником надійності економічної безпеки. Україні важливо підтримувати співпрацю з міжнародними фінансово-кредитними організаціями, оскільки ключова проблема полягає в пошуках достатніх фінансових ресурсів для подолання кризових явищ і розвитку країни. The article analyzes the activities of the International Bank for reconstruction and development (IBRD) as one of the most important organizations-the creditors of long-term projects for countries that are developing. The analysis of its activities in the world economic practice, the specifics of the loans on the volumes and sectors of the economies and the attraction of foreign capital as an aid to economic development and the implementation of structural reforms. The advantages and disadvantages of IBRD projects in Ukraine are shown based on the review of the literature. The economic relations between Ukraine and the IBRD, which arise in the process of cooperation, are studied. A significant number of investment programs was carried out at the expense of IBRD funds, the results of projects to modernize the system of social support of the population of Ukraine were analyzed. The main projects implemented to improve economic development and problems related to their implementation in the period of 2014—2019 are considered, including “Construction of Kaniv PSP”, “Improving energy efficiency in the district heating sector”, “Development of urban infrastructure”, “Improving health care at the service of people” etc. The state of the economic situation of our country and the influence of international financial organizations on the economic activity of Ukraine have been studied. The problems of such cooperation that the country may face and recommendations for their solution are considered. It is proved that for stable economic development of the country effective financial system should be applied, which is a decisive factor for the reliability of economic security. It is important for Ukraine to cooperate with international financial-credit organizations, because in our country there is a key problem in finding sufficient financial resources to overcome crisis and development of the state.Документ Співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями(2020) Денисенко, Микола Павлович; Поліщук, М. Р.; Білько, Марина ВолодимирівнаУ статті досліджено основні тенденції співробітництва України з міжнародними фінансово-кредитними організаціями (МФО), проаналізовано їх ефективність та досвід залучення іноземних кредитів для світової економічної практики. Обгрунтовано перспективи розвитку відносин України з МФО і стан сучасних взаємовідносин України з ними, а також шляхи інтеграції України в міжнародні економічні й політичні відносини, що нерозривно пов ’язані із забезпеченням структурного реформування національної економіки та створенням підґрунтя для її стійкого зростання. Здійснено аналіз основних нормативно-правових документів, на яких базуються взаємовідносини між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ). Розглянуто основні етапи співробітництва України з МВФ й головні проблеми співпраці з метою вдосконалення його механізмів для підвищення ефективності використання ресурсів Фонду та реалізації структурних реформ в Україні. Запропоновано заходи, які слід здійснити уряду України з метою ефективного використання допомоги, що надається Світовим банком. Проаналізовано особливості стану вітчизняного сектору державних фінансів. Зазначено, що міжнародні валютно-кредитні та фінансові організації є важливою складовою сучасної інституційної структури світових валютно- фінансових відносин. Пріоритетні напрями та форми співробітництва України з МФО сформульовані у відповідних стратегіях допомоги Україні, які є своєрідними середньостроковими програмами, що визначають структуру, обсяг і принципи діяльності в Україні цих організацій. Стратегії підтримують програму розвитку, розроблену урядом України, яка пристосована до потреб та умов певної країни. Питання співпраці з МФО особливо актуалізується сьогодні з огляду на обмеженість фінансових ресурсів та поступове входження держави в стадію пікових виплат за зовнішнім боргом.Документ Обґрунтування методу шампанізації при виробництві сортових ігристих рожевих вин(2017) Білько, Марина ВолодимирівнаПроведені дослідження впливу способів шампанізації на ароматичні характеристики сортових рожевих ігристих вин із Піно Нуар і Піно Грі з використанням газової хроматографії. Встановлено класи та представники речовин, які відповідальні за їхній ароматичний комплекс та особливості хімічного складу. У ігристих рожевих винах із Піно Грі присутні терпенові спирти, які характеризують квіткові тони їхнього аромату. Ароматичний комплекс ігристих вин із Піно Нуар представлений β-фенилетанол, бензиловим спиртом, складними естерами та лактонами. Встановлено, що акратофорна шампанізація дозволяє зберегти сортові особливості Піно Грі та надати рожевим ігристим винам із Піно Нуар фруктово-ягідних відтінків, а класична – дозволяє набути цікавих тонів витримки. The researches of influence of methods of champanization on aromatic characteristics of varietal pink sparkling wines from Pinot Noir and Pinot Gri using gas chromatography are carried out. The classes and representatives of substances that are responsible for their aromatic complex and chemical composition features are established. In sparkling pink wines from Pinot Gri, terpene alcohols are present, which characterize floral tones of their aroma. The aromatic complex of sparkling wines from Pinot Noir is represented by β-phenylethanol, benzyl alcohol, complex esters and lactones. It has been established that acartophore champagne allows to preserve the peculiar features of Pinot Gri and to give pink sparkling wines from Pinot Noir fruit and berry shades, while the classic - allows you to get interesting tones of exposure.Документ Удосконалення технологiï червоних столових вин пiдвищеноï бiологiчноï цiнностi(2017) Білько, Марина Володимирівна; Циганкова, Олена ВікторівнаПредставлені результати дослідження фенольного комплексу червоних сухих столових вин, виготовлених з використанням різних технологічних схем переробки винограду сортів Сіра, Санджовезе, Пті Вердо. Для підвищення масової концентрації фенольних сполук у виноматеріалах, запропоновано до основної маси м’язги додавання збідненої м’язги, отриманої після переробки винограду по-білому способу. Проведено порівняльний аналіз фізико-хімічних показників та технологічного запасу фенольних сполук винограду; кількісного та якісного складу сполук фенольного комплексу в сортових і купажних винах, виготовлених за схемами з використанням збідненої м’язги. Встановлено можливість підвищення біологічної цінності столових вин використанням додаткової збідненої м’язги та купажуванням виноматеріалів різних сортів з більшим біологічним потенціалом. The results of the research of the phenolic complex of red dry table wines, made using various technological schemes of grape varieties of varieties of Sira, Sanjouves, Pti Verdou, are presented. In order to increase the mass concentration of phenolic compounds in wine materials, it is proposed to add to the bulk of the muscle the depleted muscle obtained after processing of grapes by a white method. A comparative analysis of physico-chemical parameters and technological reserve of phenolic compounds of grapes has been carried out; quantitative and qualitative composition of compounds of the phenolic complex in the varieties and blend wines made according to the schemes using depleted muscle. The possibility of increasing the biological value of table wines with the use of an additional depleted muscle and blending of wine materials of different varieties with greater biological potential is established.Документ До Європейських стандартів(2006) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Білько, Марина Володимирівна; Гречко, Ніна ЯківнаІнтеграція України до Європейського Союзу (ЄС) в галузі виноградарства та виноробства потребує гармонізації вітчизняної законодавчої бази відповідно до міжнародної практики. Зокрема, при виробництві виноматеріалів, вина та інших продуктів з винограду заборонено надмірне пресування винограду та осаду дріжджів, повторне бродіння виноградних вичавок для виготовлення виноматеріалів, крім тих, з яких можна одержувати виноградний спирт з подальшим використанням його замість ректифікованого для кріплення виноматеріалів та вина. Усі відходи виноробства, які спрямовують на перегонку та ректифікацію, повинні містити від 5 до 10 об. % етилового спирту. Для приготування концентрованого виноградного сусла, виноматеріалів для столових вин, високоякісних, лікерних та вин з перезрілого винограду необхідно використовувати технічний виноград лише сортів, визначених класифікацією ЄС. При цьому для підкислення, кислотозниження і підсолоджування, застосування у виноробстві діоксиду сірки та інших добавок використовувати методику, запропоновану ЄС. Ukraine's integration into the European Union (EU) in the viticulture and winemaking sector requires harmonization of national legislative framework to international practice. For example, in the manufacture of wine, wine and other products from grapes prohibited excessive pressing of grapes and the yeast sediment, re-fermentation of grape marc for the manufacture of wine, other than those, which can be obtained from grape alcohol and then use it instead for fixing rectified wine and wine. All wastes of wine, which is sent to distillation and rectification, contain from 5 to 10 vol. % ethyl alcohol. For the preparation of concentrated grape must, wine tasting, dining room, oversized, liqueur and wine of overripe grapes need to use technical grape varieties only, certain EU classification. To reduce the acidity and the addition of sugar the use of sulfur dioxide in wine-making and other additives to apply the methodology proposed by the EU.Документ Застосування інформаційних технологій у навчальному процесі підготовки фахівців із спеціальності «Технологія бродильних виробництв і виноробства»(2006) Шиян, Петро Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Білько, Марина Володимирівна; Тодосійчук, Сергій РомановичВажливими умовами ефективного використання засобів інформаційних технологій (ІТ) для підвищення компетентності студентів є наявність навчально-методичних матеріалів, які дозволяють забезпечити засобами ІТ оперативний доступ студентів до цієї інформації, наявність спеціалізованих комп’ютерних програм і технічних засобів у вищому навчальному закладі, широкий доступ до мережі Internet. На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства в межах навчальної і науково-дослідної роботи за активною участю студентів розроблені і використовуються біля 40 комп’ютерних програм в середовищі EXCEL з метою виконання технологічних розрахунків продуктів, допоміжних матеріалів, складських приміщень і обладнання при виробництві пива, спирту, безалкогольних напоїв, горілок і вина всіх типів. На кафедрі створені і продовжують доповнюватись відповідні бази даних технологічного обладнання й уніфікованих блоків схем, з яких формується відповідний технологічний процес та компонується обладнання відповідно до вимог завдання на проектування. Розроблені лабораторні роботи в середовищі EXCEL з дисциплін «Основи наукових досліджень та технічної творчості» та «Оптимізація технологічних процесів галузі» дають можливість студентам опанувати методами постановки та рішення оптимізаційних задач технологічних процесів галузі.Документ Встановлення оптимального терміну витримки кюве рожевих ігристих вин(2015) Скорченко, Марія Вікторівна; Білько, Марина ВолодимирівнаВ роботі проведено дослідження впливу терміну витримки на якість рожевого купажного кюве, виготовленого із стабільних егалізованих та асамбльованих сортових виноматеріалів Піно Нуар. Прослідковано динаміку барвних та фенольних сполук, зміни окисно-відновного стану та оптичних характеристик на 6-13 місяцях витримки. Встановлено, що оптимальний термін витримки кюве становить 10-11 місяців. The phenolic and anthocyanin concentrations, optical and redox characteristics of cuvee made of Pinot Noir were analyzed to evaluate the effect of aging in contact with yeast on the quality of rose sparkling wine. It was shown that the anthocyanin and phenolic concentrations reached their minimums on the 10 and 11 months of ageing respectively. Moreover, optical characteristics showed better meaning till the 10 month. The value of redox characteristics changed during ageing. Steady grows of Eh0 probably was caused by reduced products of autolysis on the 0-10 months. However, this indicator began to decrease on 11-12 months of ageing whish means that oxidation started. Results showed that aging time should be correlated with a number of characteristics. It was recommended to stop ageing on the 10-11 month.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »