Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 22
  • Ескіз
    Документ
    Вплив легалізації грального бізнесу на розвиток готельної індустрії
    (2023) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Литвинець, Лариса Федорівна; Ущаповський, Артем Олегович
    Стаття присвячена проблемі розвитку готельного бізнесу України завдяки легалізації азартних ігор. Це було зроблено з метою наповнити бюджет України значними коштами, стимулювати розвиток готельного, ресторанного бізнесу. Згідно реєстрів, де наведена інформація щодо наявності у суб'єкта господарювання права на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор у гральних закладах казино на сьогоднішній день в Україні функціонує вісім крупних операторів, що зареєстрували свої бренди азартних ігор. Вони комбінують в одному закладі зали для гри в рулетку, ігор в карти та зали гральних автоматів, де використовують різні види грального обладнання. Ще дванадцять операторів проваджують діяльність з ор-ганізації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів. Вони створили розгалужену мережу залів гральних автоматів при готелях , що охоплює всі великі міста України. Отже азартні ігри не втрачають своєї актуальності, вони однією з рушійних сил туризму внутрішнього та світового, що позитивно впливає на роз-виток готельної сфери. The article is devoted to the problem of the development of the hotel business in Ukraine thanks to the legaliza-tion of gambling. The ban on the gambling business showed that there is a demand for gambling establishments. During the period when gambling was prohibited on the territory of Ukraine, every year law enforcement agencies exposed hundreds of illegal establishments: casinos, poker halls, slot machine halls, etc. The legalization of the gambling business took place to strengthen the development of the hotel and restaurant business. business Accord-ing to the registers, which provide information about the business entity's right to organize and conduct gambling activities in casino gambling establishments, eight large operators that have registered their gambling brands are operating in Ukraine today. They combine in one institution rooms for playing roulette, playing cards, and rooms for slot machines, where different types of gaming equipment are used. This helps to attract more guests with different tastes. Another twelve operators are involved in the organization and conduct of gambling in slot machine halls. They created an extensive network of gaming machine halls at hotels, covering all major cities of Ukraine. Based on the results of the analysis of the given data, the following conclusions can be drawn. Gambling does not lose its relevance and is one of the driving forces of domestic and international tourism. This has a positive effect on the development of the hotel industry. But with the development of the gambling business, the expected revenues were not received. Therefore, there is a need to further improve the legal framework for taxation of the gaming business and strengthen state control.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості роботи готелю «HERMITAGE BOUTIQUE-HOTEL» в умовах сьогодення та шляхи його удосконалення
    (2023) Ущаповський, Артем Олегович; Кирпіченкова, Оксана Миколаївна
    В статті розглядається особливість роботи бутік-готелю «Hermitage Boutique-Hotel» в умовах сьогодення. Проаналізовано організаційну структуру закладу, наведено характеристику номерного фонду та послуг, які надаються гостям. Також досліджено сегмент споживачів бутік-готелю. На основі аналізу літературних джерел інформації розроблено та представлено SWOT-аналіз бутік-готелю «Hermitage BoutiqueHotel». Охарактеризовано шляхи покращення роботи бутік-готелю для зміцнення його конкурентних позицій на ринку готельних послуг України. The article examines the peculiarity of the work of the Hermitage Boutique-Hotel in today's conditions. The organizational structure of the institution is analyzed, the description of the room stock and services provided to guests is given. The segment of boutique hotel consumers was also investigated. Based on the analysis of literary sources of information, a SWOT analysis of the boutique hotel "Hermitage Boutique-Hotel" was developed and presented. Ways to improve the work of a boutique hotel to strengthen its competitive position in the hotel services market of Ukraine are characterized.
  • Ескіз
    Документ
    Wellness-туризм як сервісна інновація індустрії гостинності
    (2023) Сильчук, Тетяна Анатоліївна; Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Друзь, Тетяна Павлівна
    У статті сформулювало дефініцію «wellness», як концепції здорового способу життя, гармонійного поєднання фізичного та ментального здоров’я, правильного харчування, розумних фізичних навантажень, відмови від шкідливих звичок тощо. Виокремлено основні ознаки wellness-туризму як сучасної сервісної інновації. Розглянуто взаємопов’язані стани людини, що дозволяють комплексно сформулювати wellness-концепцію. Визначено особливості, функціональне спрямування й тенденції розвитку wellness-туризму в індустрії гостинності. Встановлено, що сервісні wellness-інновації здійснюють профілактичний вплив на стан здоров'я людини. Обґрунтовано, що wellness-туризм як інноваційний напрям рекреаційної індустрії активно інтегрується в ринкове середовище відповідно до нових запитів та потреб суспільства. The article defines the essence of "wellness" as a concept of a healthy lifestyle, a harmonious combination of physical and mental health, proper nutrition, reasonable physical exertion, and giving up bad habits. The main features of wellness tourism as a service innovation are highlighted. Interrelated states of a person, which allow to form the concept of wellness, are considered. The features and trends of the development of wellness tourism in the hospitality industry are determined. It has been established that service wellness innovations have a preventive effect on human health. It is substantiated that wellness tourism as an innovative direction is actively integrated into the market environment in accordance with new requests and needs of society. Wellness tourism has a special organization and, accordingly, stages of implementation, because it is mainly carried out by healthy people who do not need medical supervision. The main motive and purpose of such tourism is to strengthen and preserve health. Most experts note that wellness tourism not only prevents diseases, but also promotes the development of mental qualities of the human personality. The main goal of wellness services is the prevention and prevention of diseases, as well as maintaining physical activity, achieving an anti-aging, anti-stress effect. This is the main difference from health services of medical tourism. Today, the transformation of recreational tourist complexes is due to the following reasons. A healthy lifestyle becomes a priority. The number of people who want to maintain good physical shape is increasing. For example, to restore your body with the help of anti-stress or antiaging programs. They cover not only classic recreation courses, but also various means for relaxation. The second reason is the reorientation of budget support for recreational tourist establishments. Due to the unstable economic and political situation, traditional financial support from the state is being reduced. This forces sanatorium-type establishments to improve their product in order to enter new segments of the consumer market and attract additional customers.
  • Ескіз
    Документ
    Розширення асортименту солодких страв спеціального призначення у ресторанах
    (2022) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Муратова, Анна Олександрівна
    Актуальним залишається розширення асортименту страв спеціального призначення в ресторанах, наприклад для людей, що по різним причинам не споживають молоко та яйця. В даній статті наведено результати розробки рецептур і технології веганських солодких страв без яєць і молочних продуктів з використанням аквафаби. It remains relevant to expand the range of special-purpose dishes in restaurants. For example, for people who, for various reasons, do not consume milk and eggs. This article presents the results of the development of recipes and technology of vegan sweet dishes without eggs and dairy products using aquafaba.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні напрямки використання плодів бузини чорної у виробництві ресторанної продукції
    (2022) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Литвинець, Лариса Федорівна
    У статті досліджується напрями використання плодів бузини сушеної в технології ресторанної продукції. Зокрема, розроблена технологія приготування пюре-напівфабрикату бузинового, яке можна використовувати в технології різних груп кулінарної продукції, і рецептури соусів та десерту з його додаванням. The article examines the ways of using dried elderberry fruits in the technology of restaurant products. In particular, the technology for preparing a semi-finished elderberry puree, which can be used in the technology of various groups of culinary products, and the recipe for sauces and desserts with its addition, has been developed.
  • Ескіз
    Документ
    Використання технологій 3D друку для підвищення конкурентоспроможності ресторану
    (2021) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Литвинець, Лариса Федорівна
    в статті розглянуто перспективність використання методу 3D друку для виготовлення страв та виробів у ресторанах, щоб підвищити його популярність і, відповідно, конкурентоспроможність серед подібних закладів.the article considers the prospects of using the method of 3D printing for the manufacture of dishes and products in restaurants to increase its popularity and competitiveness among such establishments.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка борошняного напівфабрикату оздоровчого призначення для закусок
    (2021) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Іванов, Тарас Васильович; Ганущак, Вікторія Валентинівна
    В статті розглянуто можливість використання цільнозернового борошна амаранту для створення борошняного напівфабрикату для закусок з оздоровчими властивостями.The article considers the possibility of using wholemeal amaranth flour to create a semi-finished flour for snacks with health properties.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні напрямки розвитку курортного готелю
    (2021) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Ущаповський, Артем Олегович; Боброва, Ярослава Олегівна
    В даній статті пропонуються сучасні рішення для курортного готелю в місті Приморськ Запорізької об-ласті, які пов’язані з морськими екскурсіями та інноваційним підходом до кейтерингу. Вітчизняні готелі залучають нових гостей нестандартними послугами, зручностями, доброзичливою атмосферою, відпочинком, обстановкою, романтикою, емоціями, адреналіном. Запропоновано ряд морських екскурсій різної тривалості, що будуть супроводжуватися кейтерингом. Кейтеринг нині є одним із найбільш динамічних секторів ресторанного бізнесу в Україні. Крім того, важливе значення має не лише постачання їжі, а й організація відповідних масових заходів. Окрім прослуховування екскурсій на суднах, гостей також залучатимуть в процес створення страв – найбільш затребуваний сьогодні прийом. This article offers modern solutions for a resort hotel in the city of Primorsk, Zaporozhye region, which are associ-ated with sea excursions and a modern approach to catering. Domestic hotels attract new guests with non-standard services, amenities, friendly atmosphere, recreation, atmosphere, romance, emotions, adrenaline. A number of sea excursions of different duration are offered, which will be accompanied by catering. Catering is currently one of the most dynamic sectors of the restaurant business in Ukraine, where there is high competition. For the organization of catering services on ships, it is necessary to provide equipment that will fully meet the requirements of mobility, will provide high consumer performance of restaurant products. One of the ways to serve food in an original way can be the use of non-standard utensils. For example, you can use glass jars or glasses for soup, and deep plates for desserts or snacks. A feature of catering at the hotel will be the ability to implement a themed menu on request. In addition, it is important not only to supply food, but also to organize appropriate mass events. In addition to listening to excursions on ships, it is also advisable to involve guests in the process of creating or preparing meals – the most relevant method of entertaining guests today. Water tourism in the city of Primorsk can be represented by travel on sea waves. Transport in this case can be a yacht, a pleasure boat, and a speedboat. The most interesting and orig-inal walks from the point of view of some tourists are kayaking. But this type of recreation is suitable for physically fit tourists. Most prefer a more fashionable vacation on relatively large ships: a motor boat, a pleasure yacht. Active recreation at sea is much more interesting than a traditional lazy vacation on the beach. These are completely new sensations and emotions, an interesting look at the usual landscapes of the coast, a great way to unite a team of friends, colleagues or family members. Therefore, resort hotels should expand the list of additional features in order to have an advantage over competitors and attract more customers.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційний підхід до розроблення страв для спортивного харчування.
    (2019) Оперхальська, Марія Віталіївна; Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Стахурська, Лілія Вацлавівна
    В статті розглянуто розроблення борошняних страв підвищеної біологічної цінності з використанням протеїну для коктейлів. Споживання даних страв дозволить забезпечити спортсмена, або людину, що слідкує за своєю вагою, необхідною енергією і водночас притримуватись дієти із підвищеним вмістом білків. The article considers the development of flour dishes of high biological value with the use of protein for cocktails. Consumption of these dishes will provide the athlete, or a person who monitors their weight, the necessary energy and at the same time follow a diet high in protein.
  • Ескіз
    Документ
    Страви української кухні в контексті сучасного харчування
    (2018) Силка, Ірина Миколаївна; Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Карпенко, Варвара
    У статті наводяться дані досліджень щодо розробки нової технології галушок підвищеної харчової цінності. Для підвищення харчової цінності додано гречане борошно, житні висівки та порошок мускатного горіху. На основі отриманих результатів розроблена технологічна схема, нова рецептура, розраховано хімічний склад яблучних галушок, обгрунтовано доцільність використання добавок для розширення асортименту борошняних виробів підвищеної харчової цінності в закладах ресторанного господарства. The article presents research data on the development of new technology dumplings of high biological value. To improve the biological value of buckwheat flour added and rye bran. Based on the results obtained, a new recipe was developed, the chemical composition of apple dumplings was calculated, the possibility of using additives was justified. It will expand the range of flour products of high nutritional value in restaurants.