Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Отримання практично цінних сполук з використанням рекомбінантних дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Частина 2: синтез органічних кислот, білків, ферментів та інших сполук
    (2021) Скроцька, Оксана Ігорівна; Потапенко, Валерія Віталіївна; Красінько, Вікторія Олегівна
    Дріжджі Saccharomyces cerevіsіae традиційно широко використовуються у промисловості, а також є популярним об’єктом наукових досліджень, зокрема у галузі молекулярної біології та генетики. Останнім часом перспективи застосування цих мікроорганізмів значно розширилися у зв'язку зі створенням рекомбінантних штамів S. cerevіsіae – продуцентів біологічно активних речовин. Вибір зазначених дріжджів як реципієнтів обумовлений тим, що вони добре вивчені, непатогенні і, завдяки особливостям системи секреції, дуже зручні для експресії гетерологічних протеїнів та інших біологічно активних сполук, що дозволяє конструювати рекомбінантні штами, які виділяють продукти трансляції чужорідних генів у культуральну рідину. Тому метою даного огляду є продовження аналізу сучасних наукових джерел з метою оцінювання сучасного стану та перспектив практичного використання рекомбінантних штамів дріжджів S. cerevіsіae для одержання практично цінних метаболітів. Більшість робіт з використанням генетично змінених штамів S. cerevіsіae акцентує увагу на проблемах досягнення надсинтезу гетерологічних білків. У огляді проаналізовано останні досягнення у напрямку модифікації й удосконалення штамів дріжджів S. cerevіsіae – продуцентів ферментів, зокрема целобіозодегідрогенази, декстранази, віск-синтази, ліпазного та лаказного ферментативних комплексів, які знаходять все ширше застосування у найрізноманітніших галузях людської діяльності, а також й інших білків, велика частина яких має фармацевтичне призначення. Значні успіхи у використанні рекомбінантних дріжджів-сахароміцетів для одержання біологічно активних сполук пояснюються відносною простотою їх культивування на стандартних недорогих середовищах. У огляді наведено дані щодо використання рекомбінантних штамів S. cerevіsіae для одержання органічних кислот (бурштинової, фумарової, 3-гідрогсіпропіонової, D- та L-молочної, n-кумарової, ітаконової, муконової), каротиноїдів та ряду інших практично цінних сполук.
  • Ескіз
    Документ
    Підбір оптимальних умов вирощування міцелію для штучного культивування їстівних грибів
    (2015) Кудрявець, Євген Валентинович; Красінько, Вікторія Олегівна; Ломберг, Маргарита Леонідівна
    Стаття присвячена підбору умов штучного культивування вищих базидіоміцетів з метою створення на їх основі харчових та лікувально-профілактичних продуктів. Встановлено, що серед семи досліджених агаризованих поживних середовищ найбільш сприятливим для більшості штамів виявився вівсяний агар. Вивчено вплив температури на ростові показники базидіальних грибів. Досліджені штами, за винятком Flammulina velutipes, не росли при температурі +4 °С, але зберігали життєздатність і поновлювали ріст при перенесенні до сприятливих умов. При критично високій температурі ( +37 °С) досліджені види росли по-різному, у переважної більшості ріст був відсутній, а штами Kuehneromyces mutabilis та Lentinus edodes повністю втрачали свою життєздатність. The article is devoted to the determination of the conditions for cultivation of higher Basidiomycetes mushrooms to be used for the production of food and health-promoting products. Seven agar media were tested for mushrooms cultivation. It was established that oatmeal agar medium was for more suitable for the most researched strains. Temperature effect on the growth parameters of Basidiomycetes mushrooms was studied. The best growth of all tested strains was observed at a temperature 27 ° C. Effect of the critical temperatures on the growth and viability of Basidiomycetes mushrooms was studied. The examined strains with the exception of the strain Flammulina velu^pesdid not grow at a temperature of +4°C, but remained viable and resumed growth being returned to the favorable conditions. The examined strains grey differently at a critical high temperature (+ 37°C): the vast majority of the examined trains did not grow, meanwhile the strains Kuehneromyces mutabilis and Lentinus edodes totally lost its viability.
  • Ескіз
    Документ
    Властивості та перспективи одержання і використання декстраназ
    (2013) Деркач, Вікторія; Красінько, Вікторія Олегівна
    Розглянуто основні фізико-хімічні властивості ферментів декстраназ, визначено їх амінокислотний склад, описано існуючі типи декстраназ та їх субстратну специфічність. Наведено біотехнологічні особливості одержання декстраназ та деякі їх продуценти. Проведено порівняльний аналіз методів визначення декстраназної активності. Показана важливість налагодження промислового виробництва фармацевтичних ферментних препаратів декстраназ в Україні та оглянуто можливість їх використання як протикарієсного засобу. The main physical and chemical properties of enzymes of dextranases are considered, their amino acid composition is specified, existing types of dextranases and their substratny specificity are described. Biotechnological features of receiving dextranases and their some producers are given. The comparative analysis dekstranases activity determination methods are carried out. Importance industrial production adjustment of dextranases pharmaceutical fermentai preparations in Ukraine is shown and possibility of their use as anti-cavity protection means is considered.
  • Ескіз
    Документ
    Використання целюлолітичних ферментних препаратів для отримання яблучного пектину
    (2013) Омельчук, Євген Олександрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Крапивницька, Ірина Олексіївна; Сирчин, Сергій
    Досліджено можливість використання целюлолітичних ферментних препаратів для підвищення виходу пектину при обробці пектиновмісної сировини на стадії гідратування. Встановлено вплив концентрації ферментного препарату на вихід пектину, його ступінь етерифікації та молекулярну масу. The possibility of using cellulolytic enzymatic agents for increase of pectin production during the hydration stage of processing of pectin-containing materials was studied. It was detected the influence of the concentration of enzymatic agent on the pectin production, degree of its esterification and molecular weight.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив заліза на анаеробну обробку білок- та сульфатовмісних стічних вод
    (2002) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Іванов, Володимир Миколайович
    Досліджено вплив тривалентного заліза у вигляді хлориду або гідроксиду на анаеробне очищення білок- та сульфатовмісних стічних вод. Показано позитивний ефект внесення тривалентного заліза в стічну воду, який полягає у збільшенні виходу біогазу, зменшенні вмісту сірководню в ньому, зниженні пригнічення життєдіяльності метаногенних бактерій. Рекомендовано використовувати залізо (III) як додаток, що підвищує якість анаеробного очищення білок- та сульфатовмісних стічних вод.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання нового азотного добрива пролонгованоi дiї при повторному використанні бiлкових компонентiв стiчних вод харчових виробництв
    (1998) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Ямковий, О. О.; Іванов, Володимир Миколайович
    Дослiджено можливiсть використання залiзо-амонiйного осаду (ЗАО), утвореного після модифiкованого бiлологiчного очищення модельних бiлоквмiстних стiчних вод. Вивчено хiмiчнi властивостi осаду, швидкiсть його деградацii в аеробних та анаеробних умовах. Показано перспективнiсть застосування ЗАО як ефективного та екологiчно безпечного азотного добрива пролонгованоi дiї.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологія – наука ХХІ століття
    (2005) Красінько, Вікторія Олегівна; Ігнатова, Олена Андріївна
    Розглянуто історичну ретроспективу становлення кафедри біотехнології мікробного синтезу – випускової кафедри Національного університету харчових технологій. Зроблено аналітичний огляд напрямів наукової роботи та підбито підсумки професійної діяльності співробітників кафедри. The plot of the article is retrospective review of chair of biotechnology of microbiological synthesis – graduating chair of National University of Food Technologies. It was made analytic review of scientific-research activity and summed results of chair’s members’ professional work.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив іонів заліза на метанове зброджування жировмісних стічних вод
    (2000) Карпенко, В. І.; Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Стабніков, Віктор Петрович; Салюк, Анатолій Іванович
    Досліджено вплив іонів тривалентного заліза на метанове зброджування жировмісних стічних вод. Показаний позитивний ефект внесення заліза(III) в стічну воду, який полягає в інтенсифікації газовиділення. Це зумовлено зменшенням пригнічення метаногенезу жирними кислотами внаслідок утворення їх нерозчинних сполук із залізом та можливої зміни окислювально-відновлювального потенціалу в середовищі до рівня, оптимального для метаногенезу. У додаткових експериментах показано, що при метановому бродінні олеїнової кислоти біогаз майже не виділявся і концентрація метаногенних бактерій постійно зменшувалась. В той же час зброджування олеата тривалентного заліза супроводжувалось інтенсивним утворенням біогазу та зростанням кількості метаногенних бактерій. The influence of ferric chloride on methanogenic treatment of fat-containing wastewater was studied. An addition of ferric chloride increased the biogas production rate. It was caused by diminishing of ingibition of methanogenesis by free fatty acid because they were precipitated as the ferric salts and possible change of redox potential to optimal for methanogenesis value. Production of biogas and growth of methanogenic bacteria were absent for methanogenic fermentation of the oleic acid, but ferric oleate supported the production of biogas and growth of methanogenic bacteria.
  • Ескіз
    Документ
    Біосинтез ендоглюканази термотолерантними мікроміцетами при рості на штучних та природних целюлозовмісних субстратах
    (2012) Омельчук, Євген Олександрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Сирчин, Сергій
    Здійснено аналіз ендоглюканазної активності серед термотолерантних мікроміцетів різних таксономічних груп, які культивували на природних та штучних целюлозовмісних субстратах. Виявлено найбільш активні продуценти целюлолітичних ферментів та найкращі індуктори целюлаз. The analysis of the endoglucanase activity among termotolerant micromicetes of a different taxonomic groups, grown in natural and synthetic cellulose substrates was carried out. The most active producers of cellulolytic enzymes and the best cellulase inducers were revealed.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз супутніх ферментативних активностей у термотолерантних штамів мікроміцетів – продуцентів целюлолітичних ферментів
    (2012) Омельчук, Євген Олександрович; Лапська, Ю. Ю.; Красінько, Вікторія Олегівна; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Стойко, Вікторія Іштванівна
    The analysis of the related enzymatic activites ( poligalacturonase, pectinesterase, inulinase) among termotolerance micromicetes of the different taxonomic groups that have high endoglucanase activity was carried out. Stains, that can be used as a potential of cellulosolitic enzymes that have complex and directional activity were defined.