Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Обґрунтування доцільності створення гібридної експертної системи контролю якості заморожених продуктів десертного призначення(2015) Бреус, Наталія Миколаївна; Маноха, Людмила Юріївна; Поліщук, Галина ЄвгеніївнаУ статті розглянуто та запропоновано методологію створення гібридної експертної системи (ЕС) контролю й оптимізації рецептур морозива і заморожених десертів. Визначено основні завдання та розроблено структуру експертної системи, що складається з чотирьох основних блоків. Запропоновано загальну блок-схему моделювання в системі оптимальних рецептур на основі комплексного показника якості готового продукту. Вивчено й проаналізовано основні математичні методи розробки математичного апарату ЕС за допомогою симплекс-методу, де цільовою функцією є оптимізація комплексного показника якості готового продукту. Проведено аналіз сучасних інформаційних технологій розробки експертних систем.Документ Оптимізація складу морозива на молочній основі з цукристими речовинами(2016) Бреус, Наталія Миколаївна; Басс, Оксана Олександрівна; Маноха, Людмила Юріївна; Поліщук, Галина ЄвгеніївнаМетою дослідження є визначення допустимих діапазонів вмісту паток з різними декстрозними еквівалентами в сумішах для забезпечення tкр, не вищої за таку для контрольних зразків класичних видів морозива з цукром. Для вирішення поставленого завдання досліджували кріоскопічну температуру сумішей морозива молочного (масова частка жиру 3,5 %), вершкового (10 %) та пломбіру (15 %) з вмістом паток у діапазоні 0...14,0÷15,5 %, декстрозний еквівалент яких знаходиться в межах від 34 до 98. Кріоскопічну температуру сумішей морозива визначали за допомогою кріостата і термометра Бекмана (ТЛ-1) [8], шкала якого розрахована на 5 ºС та поділена з точністю до 0,01 ºС без постійної нульової точки. Для математичного опрацювання результатів дослідження застосовували математичний пакет MathCAD 15. Результати розрахунків дають змогу управляти значеннями кріоскопічної температури сумішей морозива на молочній основі введенням до їх складу крохмальних паток з різними ступенями оцукрювання. Дотримання вказаного вмісту крохмальних паток з певним декстрозним еквівалентом забезпечуватиме не тільки істотне зниження кріоскопічної температури сумішей, але й сприятиме формуванню пластичної консистенції продукту та запобіганню утворення грубокристалічної структури навіть у морозиві з підвищеним вмістом води (молочному). The purpose of the study is to determine the tolerable ranges of the contents of the packets with different dextrose equivalents in the mixtures to provide TCP, not higher than for control samples of classical types of ice cream with sugar. To solve the problem, the cryoscopic temperature of mixtures of ice cream of milk (3.5% by weight), cream (10%) and pencil (15%) with the contents of patches in the range 0 ... 14.0 ÷ 15.5%, dextrose the equivalent of which is in the range of 34 to 98. The cryoscopic temperature of ice cream mixtures was determined using a cryostat and a Beckmann thermometer (TL-1) [8], whose scale was calculated at 5 ° C and divided to an accuracy of 0.01 ° C without a constant zero point. The mathematical package MathCAD 15 was used for mathematical processing of the research results. The results of the calculations allow to control the values of the cryoscopic temperature of the mixtures of ice-cream on the milk basis by introducing them into their composition starchy patches with different degrees of saccharification. Compliance with the specified the content of starch potatoes with a certain dextrose equivalent will provide not only a significant reduction in the cryoscopic temperature of the mixtures, but will also contribute the formation of the plastic consistency of the product and the prevention of the formation of a coarse-crystalline structure, even in ice cream with a high content of water (milk).Документ Управління роботою обладнання хлібопекарського виробництва шляхом побудови оптимального графіка планово-профілактичних ремонтів(2013) Маноха, Людмила Юріївна; Ліманська, Наталія ВолодимирівнаСучасне устаткування хлібопекарського підприємства має досить високі показники надійності. Але в процесі експлуатації стан устаткування постійно знаходиться під дією різних чинників, режимів і умов роботи. Це знижує його експлуатаційну надійність і збільшує вірогідність виникнення відмов. Надійність устаткування залежить не лише від якісного виготовлення і правильної експлуатації, але і від науково-обгрунтованого графіку технічного обслуговування і своєчасного ремонту. The modern equipment of bakery enterprise has high enough reliability indexes. But in the process of exploitation the state of equipment constantly is under the action of different factors, modes and terms of work. It reduces his operating reliability and increases probability of origin of refuses. Reliability of equipment depends not only on the quality making and correct exploitation but also from the scientifically-reasonable chart of technical service and timely repair.Документ Впровадження інформаційно – управлінських систем, підсистем і модулів дає змогу оперативно та оцінювати стан хлібопекарського виробництва(2002) Сіренко, Сергій Іванович; Маноха, Людмила ЮріївнаСучасні ринкові відносини істотно змінюють діяльність харчових підприємств, ускладнюють їх структуру, потребують орієнтації на освоєння нових інформаційних технологій та впровадження спеціалізованих виробничо-орієнтованих автоматизованих систем управління. Останнім часом їх називають корпоративними системами управління виробничими підприємствами, які не тільки зберігають та постачають інформацію, а й переробляють та виробляють управлінські рішення насамперед для планування та управління виробничими процесами и підприємствами, обліку, збуту, кадрів, бухгалтерії, постачання. Функціональна повнота системи, її прозорість та гнучкість інструментів настроювання дають змогу швидко проаналізувати й оцінити стан виробництва, одержати індивідуальне ефективне рішення для кожного рівня управління хлібокомбінатом та максимально врахувати особливості структури й діяльності кожного ланцюга управління. Modern market economy significantly alter the activities of food businesses complicate their structure, need guidance on the development of new information technologies and the introduction of specialized production-oriented automated control systems. Recently referred to as enterprise systems management manufacturing enterprises, which not only preserve and deliver information, but also processing and produce management solutions primarily for the planning and control of production processes and enterprises, accounting, marketing, human resources, accounting, supply. Functional completeness of the system, its transparency and flexibility of tuning tools allow you to quickly analyze and assess the condition of, get personalized efficient solution for each level of government Bakeries to take into account the peculiarities of the structure and activity of each chain management.Документ Дослідження і обґрунтування доцільності створення центрів обробки даних в організаціях з розгалуженою інфраструктурою(2008) Гаркуша, Інна Дмитрівна; Маноха, Людмила ЮріївнаДано визначення центру обробки даних та виділено основні його складові. Проаналізовано функції, які забезпечуватимуться з впровадженням центру. Досліджено і обґрунтовано доцільності створення ЦОД в організаціях з розгалуженою інфраструктурою, приведено приклад архітектури такого центру. Determination of center of the data processing is given and selected basic his constituents. Functions which will be provided with introduction of center are analysed. It is explored and grounded to expedience of the Data Centers creation in organizations with the ramified infrastructure, resulted the example of architecture of such center.Документ Методичні особливості вивчення і застосування сучасних систем символьної математики MATHCAD(2001) Маноха, Людмила Юріївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Яковенко, Віктор Юхимович; Городенська, Вікторія ЯківнаОдним із засобів автоматизації виробничої та наукової робіт сьогодні є програма MATHCAD, яка має універсальні можливості для розв'язування порівняно простих задач, а також здатна замінити цілі комп'ютерні програми, що виконують складніші обчислення, наприклад визначення коренів нелінійних алгебраїчних рівнянь, обчислення визначених інтегралів, розв'язування диференціальних рівнянь і багато іншого. Програма МАТНСАD - це дуже потужний інструмент. Для коректного використання системи МАТНСАD потрібні ґрунтовні знання математики, оскільки ні в якому разі не можна відмовлятися від критичного підходу при використанні математичних інструментів і завжди потрібно замислюватися над тим, чи має отриманий розв'язок зміст, чи вкладається він у загальну теорію і що це означає у даному конкретному випадку. One of the means of production automation and scientific work today there is a program MATHCAD, which is versatile for solving relatively simple problems, and can replace entire computer programs that perform complex calculations, such as determining roots of nonlinear algebraic equations Definite Integration , solution of differential equations and more. It МАТНСАD - a very powerful tool. For correct use of МАТНСАD needs in-depth knowledge of mathematics, as in any case can not abandon critical approach to the use of mathematical tools, and you should always think about whether the content of the resulting solution if it fits into the general theory and what it means in this particular case.Документ Розроблення методології обслуговування викликів системи управління послугами(2009) Гаркуша, Інна Дмитрівна; Маноха, Людмила ЮріївнаЗадача процесу управління інцидентами полягає в зменшенні або виключенні порушень в наданні ІТ-послуг, таким чином забезпечуючи найбільш швидке відновлення роботи користувачів. За допомогою імітаційного моделювання, проведеного в програмному продукті Anylogic, був зроблений аналіз роботи служби Service Desk і був зроблений висновок про бажану кількість операторів і число з'єднувальних ліній. Розроблена модель механізму обслуговування викликів дозволила детально проаналізувати процес надходження і вирішення інцидентних ситуацій. Методологія CPN, застосована в даній моделі, дала змогу виявити можливі безвихідні та конфліктні стани. Problem Incident Management process is to reduce or turn off the irregularities in the provision of IT services, providing the most rapid recovery of the users. Using simulation conducted in software product Anylogic, was an analysis of the service Service Desk and concluded that the desired number of operators and the number of connecting lines. A model of the mechanism of service calls allow a detailed analysis of the process flow and incident management solution. Methodology CPN, used in this model has allowed to identify possible conflicts and desperate conditions.Документ Значення дисциплін "Математичні методи оптимізації та дослідження операцій" і "Сучасна теорія управління" у професійному становленні та вихованні бакалаврів спеціальності "Інформаційні управляючі системи і виробництва"(2002) Маноха, Людмила Юріївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаОсновне завдання підготовки фахівця спеціальності 6.080400 "Інформаційні управляючі системи і виробництва" — навчити всебічно використовувати набуті знання для вирішення виробничих завдань. Дисципліна "Сучасна теорія управління" не тільки дає студентам основні поняття проблем, пов'язаних з інформаційними ресурсами та технологіями на підприємствах, а й розглядає сучасні підходи до проектування та впровадження інформаційних систем (ІС) на підприємствах, сучасні технологічні засоби побудови цих систем. Підготовка з дисциплін "Чисельні методи", "Математичні методи оптимізації та дослідження операцій", "Сучасна теорія управління" проводиться комплексно. Дисципліни "Математичні методи оптимізації та дослідження операцій" та "Сучасна теорія управління '' вдало поєднують питання фундаменталізації і профілізації, привчають студентів до творчого мислення, дають змогу аналізувати процес управління підприєм¬ством, відшукувати шляхи його удосконалення.Документ Створення інформаційної системи керування бізнес-процесами хлібопекарського виробництва(2001) Сіренко, Сергій Іванович; Маноха, Людмила ЮріївнаПідвищення відповідальності за якість та різноманітність асортименту харчової промисловості з одного боку, та жорсткі умови ринкової економіки з іншого, викликають необхідність відповідності методів та технологій керування харчовими підприємствами світовим стандартам. Аналіз функціонування комплексу технологічних ліній хлібокомбінату дозволяє визначити основні підсистеми автоматизації управління, що описання в статті. Increasing responsibility for the quality and variety of the assortment of food industry on the one hand, and the harsh conditions of the market economy on the other, make it necessary to match the methods and technologies of management of food businesses with international standards. Functional analysis of complex production lines bakery to determine the major subsystems of management automation, the description in the article.Документ Розробка підсистеми оптимізації річного графіка планово-попереджувальних ремонтних робіт хлібопекарського підприємства(2012) Маноха, Людмила Юріївна; Ліманська, Наталія ВолодимирівнаПланування попереджувальних ремонтних робіт призначено забезпечувати ефективне функціонування виробничого процесу хлібопекарського підприємства, скорочення часу простоїв обладнання та зменшення можливих збитків підприємства. Розрахунок плану графіку ремонтних робіт на рік визначається переліком зафіксованих поломок обладнання, кількістю ремонтних робіт та строками їх виконання за рік. The work analyses the ways of scheduling for preventive workovers aimed to provide the effective functioning of production process of bread-bakery plants, to reduce the time of equipment downtime and to diminish possible losses of enterprise. The development of workovers scheduling is determined by the list of the fixed breakages of equipment, amount of workovers and terms of their implementation. The article analyses the role of the operative-production scheduling, which consists of providing clear and trouble-free work of enterprise of food industry with the most effective use of production resources. Statistical information about reliability of equipment of the same type works in the identical terms of experiment is homogeneous and belongs to one general aggregate. Findings must be united in one row and processed together. Optimization is carried out in the variety of the possible states of the system taking into account limitations of the system.. Possibility of implementation of the planned repairing works is predetermined by the presence of repairing sets for a given type of equipment. In case of absence of proper repairing sets it is necessary to take into account approximate delivery dates of proper units and sets. Further planning of repairing work have to be made according to these terms.