Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив тривалості культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405(2016) Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Тимошук, Катерина ВікторівнаУ статті становлено, що мінімальна інгібуюча концентрація (МІК) щодо бактерій Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis БТ-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Erwinia aroideae H-3 і дріжджів Candida albicans Д-6, а також фітопатогенних бактерій родів Pectobacterium, Pseudomonas і Xanthomonas поверхнево-активних речовин (ПАР), синтезованих Nocardia vaccinii IMB B-7405 на відпрацьованій (пересмаженій) соняшниковій олії та технічному гліцерині (відхід виробництва біодизелю), становила 11—88 і 15—242 мкг/мл відповідно і була нижчою, ніж МІК ПАР, одержаних на рафінованій олії (12—192 мкг/мл) й очищеному гліцерині (22,5—360 мкг/мл). Поверхнево-активні речовини, синтезовані упродовж 7 діб на рафінованій і відпрацьованій олії, виявилися ефективнішими антимікробними агентами щодо фітопатогенних бактерій, ніж ПАР\ утворювані на 5 добу культивування продуцента на цих субстратах. Збільшення з 5 до 7 діб тривалості вирощування N. vaccinii ІМВ В-7405 ж на очищеному, так і технічному гліцерині супроводжувалося синтезом ПАР, ШК яких щодо більшості досліджуваних тест-культур підвищувалося у 1,5—2 рази. Одержані дані засвідчують залежність біологічних властивостей мікробних ПАР від умов культивування продуцента. It was established that the minimum inhibitory concentration (MIC) against bacteria Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis BT-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Erwinia aroideae H-3 and yeast Candida albicans D-6, as well as phytopathogenic bacteria genera Pectobacterium, Pseudomonas and Xanthomonas surfactants synthesized Nocardia vaccinii IMV B-7405 on waste (refried) sunflower oil and technical glycerol (byproduct of biodiesel production ) was 11—88 and 15—242 |ig/ml, respectively, and were lower than the MIC surfactant obtained on refined oil (12—192 jig/ml) and purified glycerol (22,5—360 jig/ml). The surfactants synthesized for 7 days on refined and waste oil were more effective antimicrobial agents against phytopathogenic bacteria than surfactants formed by 5 days of producer cultivation on these substrates. The increase of the duration from 5 to 7 days of N. vaccinii IMV B-7405 growth on purified and technical glycerol accompanied by a synthesis of surfactants, MIC of which against most studied test cultures was increased by 1.5—2 times. The obtained data testify the dependence of biological properties of microbial surfactants on cultivation conditions of the producer.Документ Антимікробна дія поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на деякі умовно патогенні бактерії(2016) Савенко, Інга Володимирівна; Андрейко, Дарія Володимирівна; Пирог, Тетяна ПавлівнаУ статті експериментально встановлено мінімальну інгібуючу концентрацію (МІК) поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus IMB В-7241 щодо умовно патогенних бактерій (Proteus vulgaris БТ-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas aeruginosa П-55, Enterobacter cloacae AC-22). Показано залежність антимікробних властивостей ПАР від природи джерела вуглецю в середовищі культивування (етанол, гліцерин, н-гексадекан) і наявності в ньому дріжджового автолізату й певних мікроелементів. Виключення зі складу поживного середовища дріжджового автолізату і суміші мікроелементів супроводжувалося зниженням антимікробних властивостей синтезованих ПАР. Значення МІК поверхнево-активних речовин, отриманих на гліцерині, етанолі та н-гексадекані за наявності дріжджового автолізату і мікроелементів, становило 34,0—67,5, 37,5—75,0 і 27,0—108,0 мкг/мл відповідно. The minimum inhibitory concentration (MIC) ofAcinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 surfactants relatively to conditionally pathogenic bacteria (Proteus vulgaris БТ-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas aeruginosa П-55, Enterobacter cloacae AC-22) was established. The dependence of antimicrobial properties of surfactants on the nature of carbon source in the cultivation medium (ethanol, glycerol, n-hexadecane) and the presence of a yeast autolysate and certain microelements were determined. The elimination of yeast autolysate and microelements mix from the medium was accompanied by the decrease of antimicrobial properties of synthesized surfactants. The MIC value of surfactants synthesized on glycerol, ethanol and nhexadecane over yeast autolysate and microelements relatively to the test-cultures was 34.0—67.5, 37.5—75.0 and 27.0—108.0 Lig/ml, respectively.Документ Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин, синтезованих в різних умовах культивування Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241(2016) Пирог, Тетяна Павлівна; Савенко, Інга Володимирівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Крутоус, Надія Володимирівна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВиключення із складу середовища культивування A. calcoaceticus IMB B-7241 дріжджового автолізату і суміші мікроелементів та заміна їх на сульфат міді і сульфат заліза у середовищі з етанолом та н-гексадеканом, а у середовищі з гліцерином – на хлорид калію, сульфат цинку і сульфат міді супроводжувалися зниженням антимікробних властивостей ПАР. Найефективнішими антимікробними агентами виявилися ПАР, синтезовані на етанолі за наявності дріжджового автолізату і мікроелементів (МІК 9–20 мкг/мл), у той час як ПАР, отримані в аналогічних умовах культивування на гліцерині і н-гексадекані, інгібували ріст досліджуваних бактерій та дріжджів у вищих (9–68 і 27–54 мкг/мл відповідно) концентраціях. Показник мінімальної інгібуючої концентрації ПАР, синтезованих у середовищі з етанолом (гліцерином, н-гексадеканом), дріжджовим автолізатом і мікроелементами, корелював з активністю НАДФ+-залежної глутаматдегідрогенази − ключового ферменту біосинтезу аміноліпідів (610±30, 395±24, 397±24 нмоль•хв-1•мг-1 білку відповідно). The removal from cultivation medium yeast autolysate and trace element mix and replacing them by copper sulfate and iron sulphate in the medium with ethanol and n-hexadecane, and in the medium with glycerol – by potassium chloride, zinc sulfate and copper sulfate accompanied by decreasing antimicrobial properties of surfactants. The most effective antimicrobial agents were surfactant synthesized on ethanol in the presence of yeast autolysate and trace elements (MIC 9−20 μ/ml), whereas the surfactant obtained under similar cultivation conditions on glycerol and n-hexadecane, inhibited growth of tested bacteria and yeast at higher (9−68 and 27−54 μ/ml, respectively) concentrations. The minimum inhibitory concentration of surfactant, synthesized in a medium with ethanol (glycerol, n-hexadecane), yeast autolysate and trace elements, correlated with the activity of NADP+-dependent glutamate dehydrogenase − a key enzyme of aminolipids biosynthesis (610 ± 30, 395 ± 24, 397 ± 24 nM min-1•mg-1 protein, respectively).Документ Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405(2015) Пирог, Тетяна Павлівна; Берегова (Покора), Христина Андріївна; Савенко, Інга Володимирівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВстановлено, що антимікробні властивості ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 залежали від ступеня очищення (супернатант, розчин ПАР), концентрації та експозиції. Виживання Escherichia coli ІЕМ-1 і Bacillus subtilis БТ-2 (як вегетативних клітин, так і спор) після обробки упродовж 1−2 год розчином поверхнево-активних речовин і супернатантом (концентрація ПАР 21 мкг/мл) становило 3−28 %. Мінімальні інгібуючі концентрації (МІК) ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 щодо досліджуваних бактерій, дріжджів і мікроміцетів становили 11,5–85,0; 11,5–22,5 і 165,0–325,0 мкг/мл відповідно. It is shown that the antimicrobial properties of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactant depended on the degree of purification (supernatant, solution of surfactant), concentration and exposure. Survival of Escherichia coli ІEM-1 and Bacillus subtilis BT-2 (both vegetative cells and spores) after treatment for 1−2 hours with surfactants solution and the supernatant (the surfactant concentration 21 μg/ml) was 3−28%. Minimum inhibitory concentrations of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactants on studied bacteria, yeast and micromycetes were 11,5−85,0; 11,5−22,5 and 165,0−325,0 μ/ml respectively.Документ Мікробні поверхнево-активні речовини як антифітопатогенні агенти(2011) Конон, Анастасія Дмитрівна; Пирог, Тетяна Павлівна; Іутинська, Галина Олександрівна; Скочко, А. Б.Показано, що препарати поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 проявляли антимікробну активність проти фітопатогенних бактерій (Xanthomonas campеstris pv. campestris 8003, Pseudomonas syringae 8511, Xantomonas vesicatoria 7790, Pseudomonas corrugata 9070, Pseudomonas syringae pv. coronafaciens 9129, Pectobacterium carotovorum 8982). Ефективність антимікробної дії залежала від ступеня очищення препаратів. It was shown that preparations of surface-active substances (SAS) of Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 had antimicrobial effect against phytopatogenic microorganisms (Xanthomonas campеstris pv. campestris 8003, Pseudomonas syringae 8511, Xantomonas vesicatoria 7790, Pseudomonas corrugata 9070, Pseudomonas syringae pv. coronafaciens 9129, Pectobacterium carotovorum 8982). Efficiency of the antimicrobial activity depended on the purity of preparations.Документ Дія поверхнево-активних речовин acinetobacter calcoaceticus k-4 та rhodococcus erythropolis ek-1 на деякі мікроорганізми(2011) Пирог, Тетяна Павлівна; Конон, Анастасія Дмитрівна; Софілканич (Морозова), Анна Павлівна; Скочко, А. Б.Встановлено, що препарати поверхнево-активних речовин (ПАР) Rhodococcus erythropolis ЕК-1 (0,61–2,1 мг/мл) та Acinetobacter calcoaceticus K-4 (0,15–0,22 мг/мл) у вигляді супернатанту культуральної рідини проявляють антимікробну дію щодо ряду мікроорганізмів (Bacillus subtilis БТ-2, Esсherichia сoli ІЕМ-1, Candida tropicalis ПБТ-5, Candida albicans Д-6, Candida utilis БВС-65, Saccharomyces сerevisiae ОБ-3). Не виявлено інгібуючого впливу препаратів ПАР R. erythropolis ЕК-1 на клітини S. сerevisiae ОБ-3 і E. сoli ІЕМ-1 і антифунгальної дії обох досліджуваних ПАР щодо Aspergillus niger Р-3 і Fusarium culmorum Т-7. Виживання мікробних клітин залежало від концентрації ПАР у препаратах, тривалості експозиції, а також фізіологічного стану тест-культур. Встановлено, що препарати ПАР A. calcoaceticus K-4 спричиняли ефективнішу дію на спори B. subtilis БТ-2, ніж на вегетативні клітини, знижуючи виживання спорової культури на 75 % через 2 год експозиції.Документ Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива(2011) Пирог, Тетяна Павлівна; Конон, Анастасія Дмитрівна; Антонюк, Світлана Ігорівна; Олішевський, Валентин Вікторович; Маринін, Андрій ІвановичДосліджено дію наночастинок золота, срібла, діоксиду церію і цирконію у низьких концентраціях (0,5–7,5 мг/л) на чисті культури Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2, Candida scottii КБ-2, Saccharomyces cerevisiae ОБ-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 і Penicillium chrysogenum Ф-7. Найефективнішим антимікробним препаратом виявилось наносрібло, яке спричиняло повну загибель вегетативних клітин B. subtilis БТ-2 і близько 90 % S. cerevisiae ОБ-3 вже через годину експозиції і практично повне знищення спор B. subtilis БТ-2 через 24 год. Встановлено зниження на один–два порядки кількості клітин B. subtilis БТ-2 і S. cerevisiae ОБ-3 при дії на них нанорозчинів срібла за присутності золота. За внесення препаратів срібла у непастеризоване пиво спостерігали зниження на 10–20 % бактеріальної і близько 40 % грибної контамінуючої мікрофлори на 20 добу зберігання. The influence of gold, silver, dioxide of cerium and zirconium in low concentration (0.5-7.5 mg/l) on cultures of Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis BТ-2, Candida scottii КB-2, Saccharomyces cerevisiae ОB-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 and Penicillium chrysogenum F-7. Nanoparticles of silver which caused complete death of vegetative cells of B. subtilis BТ-2, and about 90 % of S. cerevisiae ОB-3 in an hour of exposition, and almost complete wipeout of spores of B. subtilis BТ-2 in 24 hours, appeared the most effective antimicrobial preparation. The decrease on the one-two orders of amount of cells of B. subtilis BТ-2 and of S. cerevisiae ОB-3 at the influence of nanosolution of silver at the presence of gold was set. After addition of preparations of silver into the unpasteurized beer the decreasing on 10-20 % of bacterial and about 40 % of fungi contaminating microflora on a 20th day of shelf-life were determined.