Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення відносних характеристик необоротності процесів(2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій АнатолійовичРозроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.Документ Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення абсолютних характеристик необоротності(2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій АнатолійовичРозроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.Документ Дослідження кінетики регідратації висушеної рослинної сировини(2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович; Самійленко, Сергій Миколайович; Цьомка, Юлія Олександрівна; Омельченко, Ганна МиколаївнаСушені продукти широко використовуються у виробництві їжі швидкого приготування та готових до споживання стравах. У процесі відновлення початкових властивостей висушеної сировини важлива роль належить регідратації. Якісні характеристики сушеної рослинної сировини надзвичайно важливі для виробництва нових промислових продуктів із заданими властивостями або покращання якості існуючих. Автори проводили досліди з визначення кінетики оводнення попередньо висушених картоплі, грибів, гарбузів, яблук і моркви. Досліди з сушіння конвективним способом здійснювали в сушильній шафі DNG-9035A з об’ємом камери 30 л та максимальною споживаною потужністю 850 Вт. Величину вологоутримувальної здатністі сухого продукту визначали як співвідношення між кількістю води, яка утримує волокна і яка залишається в пробірці після центрифугування та відповідною кількістю сухих речовин. Сухі речовини вимірювали висушуванням зразків у сушильній печі за температури 105 °C доти, доки їхня маса не ставала постійною. Дослідження кінетики регідратації проводили при трьох температурах 40, 60 і 80 °С. Вимірювання вологості матеріалу залежно від часу в постійних умовах регідратації являє собою так звану криву регідратації. Результати досліджень поглинання води під час регідратації рослинної сировини свідчать, що залежність зміни вологовмісту від температури можна описати кінетичною моделлю першого порядку. Зі збільшенням температури води збільшуються швидкість регідратації й рівноважна вологість. В усіх продуктах ступінь регідратації не досягала вмісту вологи вище 8 кг/кг, що вказує на структурні пошкодження і усадку, які спричиняють втрату регідратаційної здатності продукту під час сушіння.Документ Дослідження варіантів виробництва твердого палива з відходів цукрового виробництва та умов його спалювання(2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Василенко, Тетяна Петрівна; Самійленко, Сергій МиколайовичДля економіки України використання альтернативних паливно-енергетичних ресурсів слід вважати стратегічним напрямом вирішення паливно-енергетичних проблем. На даний момент потенційні можливості вирощування цукрових буряків в Україні вдвічі перевищують їх потребу для забезпечення виробництва цукру. Предметом дослідження являється цукровмісний напівпродукт, технологія його одержання та можливість використання для виробництва біоетанолу. Використання відходів виробництва для одержання твердого палива. В роботі використовувались методи системного аналізу, інформаційного підходу. За загальною масою найбільша частка твердих відходів цукрового виробництва (до 75…83 % до маси перероблених буряків) припадає на жом. Більша частина жому в даний час не використовується і перед початком нового виробничого сезону має вивозитися у відвали або на поля. Потенційно кількість жому, який може бути використаний для енергетичних потреб, становить 4,5…5 млн. т на рік, або в перерахунку в суху речовину 330…370 тис. т. Можливі два напрями його застосування – використання як вторинного палива сушеного жому та безпосереднє спалювання віджатого жому. Основною горючою частиною жому є клітковина (целюлоза, геміцелюлоза), є також інша горюча органіка, в тому числі цукор. Теоретична теплотворна здатність целюлози становить 3465 ккал/кг сухої речовини. Для умов використання в теплоелектроцентралі цукрового заводу процес спалювання біомаси жому доцільно проводити із максимально можливим виходом газоподібного палива при рівні температур понад 500 °С. The use of alternative fuel and energy resources should be considered as the strategic approach to solving energy issues of Ukraine’s economy. Currently the potential capabilities of growing sugar beet in Ukraine are twice as good as the need for sugar production support. The subject of research is the sugar-containing preproduct, its production technology and potential use for bioethanol production. Use of industrial waste for solid fuel generation. In the paper we used systems analysis method and informational approach. On a total mass basis the major part of solid waste of sugar industry (up to 75…83 % in relation to the mass of processed sugar beet) accrues to pulp. Currently the most of pulp is not used and has to be taken to stockpiles or fields before the start of the new sugar campaign. Potentially, the amount of pulp which can be used for energy needs takes up 4,5…5 million tons per year, or in conversion to dry basis - 330…370 thousand tons. There are two possible ways of its use: use of dried pulp as secondary fuel and direct firing of pressed pulp. The main pulp combustible is cellulose (hemicellulose); the pulp also contains other combustible organic compounds, including sugar. Theoretical calorific efficiency of cellulose amounts 3465 kcal/kg of dry basis. It would be reasonable to conduct the pulp biomass combustion process in thermal power station of sugar plant with the maximum possible fuel gas formation at the temperature of more than 500 °С.Документ Теплогідродинамічні режими пароконтактних тепломасообмінних апаратів з конічними розподільниками рідини(2011) Василенко, Сергій Михайлович; Шумило, К. О.; Владіміров, В. О.; Шутюк, Віталій Володимирович; Самійленко, Сергій МиколайовичВ статті наведено методики розрахунку тепло гідродинамічних характеристик тепломасообмінних апаратів з безпосереднім контактом фаз з конічними розподілювачами рідини, які базуються на аналітичних та емпіричних залежностях для розрахунку гідродинаміки струменів рідини та теплообміну в них. The article describes methods of calculating heat hydrodynamic characteristics of heat and mass transfer devices with direct contact with conical phase liquid distributor, based on analytical and empirical relations for calculating the hydrodynamics and the heat transfer fluid flows in them.Документ Термодинамічний аналіз підігрівників і теплообмінників цукрового виробництва(2012) Самійленко, Сергій Миколайович; Василенко, Сергій Михайлович; Буляндра, Олексій Федорович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій ВолодимировичРозглянута двомірна модель розвитку концентраційного поля в ламінарній плівці рідини при випаровуванні розчинника із вільної поверхні. The two-dimensional model of a concentration field development within a laminar film of a liquid at the evaporation of solvent from a free surface is proposedДокумент Аналіз ефективності теплообмінників та підігрівників в структурі теплотехнічного комплексу цукрового заводу(2011) Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій Володимирович; Кухар, Володимир Миколайович; Лисюк, П. І.В статті розглянуто питання про застосування коефіцієнта теплової ефективності підігрівачів та теплообмінників при виборі обладнання та його вплив на техніко-економічні показники теплових схем.Документ Теплообмін у плівкових течіях у роторно-плівкових апаратах із роторами спірального типу(2009) Василенко, Сергій Михайлович; Ващук, Тимофій Олександрович; Бондар, Володимир Іванович; Шутюк, Віталій Володимирович; Самійленко, Сергій МиколайовичВ статті наведено матеріали, що стосуються аналізу режимів течії в плівці, перенесення імпульсу та енергії низхідних плівках томатопродуктів в роторно-плавкових випарних апаратах зі спіральним ротором. The article presents information relevant to the analysis of flow regimes in the films of momentum and energii timestamp tomato films in rotary film vypernyh mashines with helical rotor.Документ Методологічні засади термодинамічного аналізу теплообмінних систем цукрового виробництва. Частина 2(2012) Самійленко, Сергій Миколайович; Василенко, Сергій Михайлович; Буляндра, Олексій Федорович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій ВолодимировичУ статті узагальнено та розвинуто результати сучасних наукових досліджень із термодинамічного аналізу теплообмінних процесів та систем. In the article the results of world scientific researches from the thermodynamics analysis of heat-exchange processes and systems are generalized and developed.Документ Методологічні засади термодинамічного аналізу теплообмінних систем цукрового виробництва. Частина 1(2012) Самійленко, Сергій Миколайович; Василенко, Сергій Михайлович; Буляндра, Олексій Федорович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій ВолодимировичУ статті узагальнено та розвинуто результати сучасних наукових досліджень із термодинамічного аналізу теплообмінних процесів та систем. In the article the results of world scientific researches from the thermodynamics analysis of heat-exchange processes and systems are generalized and developed.