Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 41
  • Ескіз
    Документ
    Використання амарантової олії у дитячому харчуванні
    (2022) Точкова, Оксана Василівна; Мельник, Оксана Петрівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Ярмолюк, Марія Андріївна
    Особливості кліматичної зони України ставлять її в один ряд з провідними державами за розвитком аграрно-промислового комплексу. Поряд із звичайними консервними продуктами набуває розвитку виробництво консервів для дитячого харчування, оскільки раціональне харчування що є основною умовою розвитку дітей, профілактики захворювань і, отже, формування здорового покоління, не може бути забезпеченим без широкого використання консервних продуктів. Їх виробництво забезпечує цілорічне збалансоване харчування дітей усіх вікових категорій. Розробленотехнології отримання нового продукту – пюре з яблук та моркви. Проведені ряд досліджень, вибрано оптимальні технологічні умови для виробництва максимально якісного продукту. Для поліпшення органолептичних та формування певних пружно-в’язко-пластичних властивостей нового продукту, обрано амарантову олію, яка цінна за своїм хімічним складом, та полісахарид гуарову камедь. Експериментальні дослідження пюре з яблук та моркви з додаванням гуарової камеді та амарантової олії, зокрема дослідження реологічних показників, проведено на реотесті Rheotest RV2.1, де встановлено залежність колової швидкості від прикладеного зусилля. Визначено структурно-в’язкісні зміни, що відбувались в яблучно- морквяному пюре під дією прикладеного зусилля. Досліджено вміст сухих речовин рефрактометричним методом, визначено активну кислотність за допомогою рН-метрата титровану кислотність з використанням метричної бюретки. Встановлено, що найкращі якісні характеристики отримано для зразка пюре з яблук та моркви із додаванням амарантової олії та гуарової камеді в кількості 0,3% до маси пюре.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження термічно модифікованого дефекату та його застосування для очищення транспортерно-мийної води
    (2023) Хомічак, Любомир Михайлович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Зайчук, Максим; Джоган, Ольга Іллівна; Бондар, Микола Васильович; Зайчук, Людмила Петрівна
    Здатність термічно-модифікованого дефекату (далі ТМД) очистити транспортерно-мийну воду цукрового виробництва. Мета. Дослідження властивостей термічно-модифікованого дефекату та ефективність його застосування при очищенні транспортерно-мийної води. Методи. Органолептичний, ваговий, фізико-хімічний та аналітичний. Результати. Встановлено, що термічно оброблений дефекат за основними технологічними характеристиками наближений до промислових сорбентів і є екологічно безпечним для використання у цукровому виробництві. За повторного використання дефекату в технологічних процесах зменшиться витрата допоміжних матеріалів хімічного походження та покращується екологізація виробництва. Дослідження основних технологічних показників ТМД показує, що отриманий сорбент має розвинену пористу структуру придатну для подальшого застосування в якості адсорбенту завдяки йонам кальцію та вуглецю. Визначено сорбційну здатність ТМД, яка становить 37–43 мг/г за індикатором метиленовим синім. Результати досліджень показують поліфункціо-нальність властивостей ТМД та досягнення високого ефекту очищення (82–85%) транспортерно-мийної води. Застосування модифікату сприяє поступовому осадженню завислих часток та очищенню. Оцінено стабільність водного середовища за критерієм Андерсена та показано, що застосування ТМД забезпечує належну стабільність системи, особливо за використання ТМД вторинної модифікації. Оброблена транспортерно-мийна вода впродовж 3 міс не змінювала забарвленість, запах був відсутнім та не спостерігалось розвитку мікроорганізмів. Запропоновано блок-схему рециклінгу кальцію в умовах цукрового виробництва. Сфера застосування результатів. Харчова промисловість, а саме цукрова галузь.
  • Ескіз
    Документ
    Використання глюкози в технології виробництва неглазурованих помадних цукерок
    (2020) Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Кохан, Олена Олександрівна; Хомічак, Любомир Михайлович
    У статті відображені результати досліджень, присвячених удосконаленню технології неглазурованих помадних цукерок, які були виготовлені без використання традиційного цукру –сахарози. Досліджено вплив глюкози на параметри процесу помадоутворення, формування виробів, збереження якості помадних цукерок під час зберігання. Запропоновано використовувати вологоутримуючий агент –желатин з метою збереження ніжної дрібнокристалічної структури під час зберігання готових виробів. З метою удосконалення технології виробництва та покращення смакоароматичних властивостей глюкозних помадних цукерок запропоновано додатково вносити в рецептуру виробів пюре з ягід чорної смородини. Проведено прогнозування поведінки розроблених цукерок під час зберігання. Досліджено вплив пакувальних матеріалів на уповільнення процесу висихання цукерок, встановлено необхідність використання герметичного способу пакування готових цукерок на глюкозі. Удосконалення технології неглазурованих помадних цукерок дозволить розширити асортимент цієї групи кондитерських виробів. Оскільки пропонується виготовляти цукерки неглазурованими, що в своєму складі мають легкозасвоювану глюкозу та лише натуральні компоненти, то їх можна рекомендувати для всіх вікових категорій населення, особливо для дітей і людей із підвищеною фізичною та розумовою активністю в якості швидкого джерела енергії. Удосконалену технологію рекомендовано до впровадження на кондитерських підприємствах різної потужності.The article reflects the results of research on the improvement of the technology of unglazed fondant sweets, which were made without the use of traditional sugar –sucrose. The influence of glucose on the parameters of the process of fondant formation, product formation, preservation of the quality of fondant sweets during storage was investigated. It is suggested to use moisture-retaining agent gelatin, to preserve the delicate fine-grained structure while storing finished products. In order to improve the technology of production and improve the taste and aromatic properties of glucose fondant sweets, it is proposed to additionally add black currant puree to the recipe. The behavior of developed sweets during storage is predicted. The influence of packing materials on slowing down the process of candy drying out has been investigated, the necessity of using a sealed method of packaging on the prepared glucose sweets has been established. Improvements in the technology of unglazed fondant sweets will allow expanding the range of this group of confectionery products. Since it is proposed to make sweets that are unglazed and have easily digestible glucose and only natural components, they can be recommended for all age groups of people, especially children and people with high physical and mental activity as a fast source of energy. Advanced technology is recommended for implementation at confectionery enterprises of different capacities
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз застосування алюміній та кальційвмісних реагентів в технологічних процесах бурякоцукрового виробництва
    (2019) Олішевський, Валентин Вікторович; Хомічак, Любомир Михайлович; Бабко, Євген Миколайович; Балтажи, Олексій Петрович
    В статті проаналізовано застосування хімічних реагентів (гіпсу, сульфату алюмінію, коагулянту ГОАЕС) в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки.The article analyzes the use of chemical reagents (gypsum, aluminum sulfate, GOAES coagulant) in the process of sucrose extraction from beet chips.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу фруктози і лактози на технологічні операції виробництва цукерок кристалічної структури
    (2018) Кохан, Олена Олександрівна; Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Хомічак, Любомир Михайлович
    У статті досліджується можливість отримання цукерок кристалічної структури з використанням комбінації цукрів фруктози і лактози. Було проведено дослідження впливу цукрів на параметри процесу помадоутворення, формування виробів, збереження якості помадних цукерок під час зберігання. Підібрано оптимальне співвідношення цукрів з метою отримання цукерок з дрібнокристалічною структурою. Проведено прогнозування поведінки розроблених цукерок під час зберігання. Досліджено вплив пакувальних матеріалів на уповільнення процесу висихання цукерок, та встановлено ефективність використання упаковки «у перекрутку». Розраховано показник глікемічності розроблених цукерок.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу підготовки утфелю останньої кристалізації до центрифугування шляхом електронагріву
    (2017) Журбицький, Юрій Михайлович; Бойко, Володимир Олександрович; Мельник, Biктоp Андрійович; Прядко, Микола Олексійович; Хомічак, Любомир Михайлович; Калініченко, Микола Федорович; Баскевич, С. П.; Суховій, Т. А.
    Наведені перевагиінтенсифікації процесу підготовки утфелю останньої кристалізації до центрифугування шляхом електричного нагріву. The advantages of intensifying the process of preparation of the last crystallization of the cemetery to centrifugation by means of electric heating are given.
  • Ескіз
    Документ
    Взаємовплив функціонування вапняно-газової печі і станції вапнокарбонізації на ефективність роботи заводу та екологію навколишнього середовища
    (2017) Хомічак, Любомир Михайлович; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Петриченко, Ігор Борисович; Резніченко, Юрій Миколайович
    В статті розглянуто режим роботи вапно випалювальної печі, склад пічного газу та вапняного молока. Проаналізовано чинники, які впливають на склад вищеперерахованих реагентів, надані практичні пропозиції промисловості щодо підвищення ефективності роботи відділень. The article deals with the mode of operation of a calcareous kiln, the composition of furnace gas and lime milk. The factors that influence the composition of the above reagents are analyzed, practical suggestions of the industry on increasing the efficiency of the departments' work are given.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив дисперсності гідроксиду кальцію вапняного молока на його реологічні властивості
    (2007) Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Мірошник, Володимир Олександрович
    Доведено, що питома поверхня твердої фази гідроксиду кальцію вапняного молока відповідає за його реологічні властивості, знайдено оптимальний діапазон питомої електропровідності вапняного молока, яку рекомендовано вимірювати за стабільної густини 1,18 г/см3. It is well-proven that the specific surface of hard phase of gidroksidu of calcium of limewater answers reologichni property after his, the optimum range of specific conductivity of limewater, which it is recommended to measure at the stable closeness of 1,18 g/sm3, is found.
  • Ескіз
    Документ
    Аналітичний метод визначення густини вапняного молока в цукровому виробництві
    (2006) Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Хомічак, Любомир Михайлович
    Наведено новий метод визначення густини вапняного молока та його переваги, зроблена оцінка витрат тепла на випарювання води, яка надходить в завод з вапняним молоком. The new method of determination of closeness of limewater and his advantage is resulted, done estimation of charges of heat on evaporation of water which enters factory with a limewater.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив дисперсності вапняного молока на процес сатурації та якість очищених соків
    (2009) Вєрченко, Лідія Михайлівна; Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Мірошник, Володимир Олександрович
    У статті наводяться експериментальні та теоретичні дані про вплив твердої фази вапняного молока з різним ступенем дисперсності на процес очищення дифузійного соку та якість очищених соків. In the article experimental and theoretical information over is brought about influencing of hard phase of lime milk with the different degree of dispersion on the process of cleaning of diffusive juice and quality of the cleared juices.