Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 18
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційна складова інтелектуальної власності
    (2011) Череп, Олександр Григорович; Ситенко, Є. В.
    У статті показано сучасний стан і проблеми щодо активізації інноваційної діяльності підприємств. Розглянуто процес формування та розвитку інноваційних технологій та їх використання у процесі виробництва. Запропоновано заходи щодо патентування інноваційних технологій.
  • Ескіз
    Документ
    Simulation of nanoparticle aggregation processin heterogeneous dispersed systems
    (2020) Olishevskyi, Valentyn; Vasylenko, Sergei; Babko, Evhen; Lementar, Sviatoslav
    The stady of particle aggretion is relevant and stidied in chemical technology, biophysics, in solving problems of purification from aerosol or colloidal contaminants. The influence og nanoparticles on the aggregation kineticsds. The influence of nanoparticles on the aggregation kinetics of dispersed phases in suspension is considered. Models based on modifications of the particle dynamics method taking into account Van der Waals forces, gravity, Brownie and Stokes forces based on semi-empirical dependences for the rate of aggregation and disaggregation in collisions are used. Based on the analysis of the Smolukhovsky equation, molecular kinetic and localisotropic turbulence of Kolmogorov's theories, the dynamics of simultaneous turbulent and Brownian transfer to the process of "rapid coagulation" and the mechanism of influence of nanoparticles on their accumulative ability in colloidal heterogeneous dispersion are proposed. The developed equations for the rate of kinetic energy scattering in a suspension makes it possible to determine the particle dispersion in which the Brownian diffusion of particles in the coagulation mechanism predominates. This means, the more intense the process of mixing the suspension, the greater the role in the process of coagulation, precipitation and filtration play particles of the nanoscale range, which are included in the rapid movement of the vortex. These results are useful for practical application in control of intensity of coagulation processes in mixing devices. Conclusions. The mechanism of influence of nanoparticles on their aggregation ability in colloidal heterogeneous disperse systems is offered.
  • Ескіз
    Документ
    Non-stationary sucrose diffusion mass flow calculation for sucrose solution cells from the «larger sugar crystal-larger sugar crystal sucrose solution-less sugar crystal sucrose solution-smaller sugar crystal-massecuite» system cells depending on the boiling sugar massecuite time
    (2016) Pogorilyy, Taras
    In this paper is proposed one of the following steps to create the sucrose crystallization process mathematical model. To obtain the non-stationary diffusion mass sucrose solutions flow quantities for sucrose cells solved simultaneously system with 7 unsteady heat conduction problems in each separate area with constant and with variable thermophysical coefficients, and three separate unsteady diffusion mass transfer problems for four sucrose solution areas with constant and variable diffusion mass transfer coefficients applied numerical methods (method of controlling volume). В даній роботі запропоновано один із наступних етапів створення математичної моделі процесу кристалізації сахарози. Для отримання величин нестаціонарних дифузійних масових потоків сахарози для комірок міжкристальних розчинів сахарози розв’язано одночасно систему із 7 нестаціонарних задач теплопровідності для кожної окремої області зі сталими та зі змінними теплофізичними коефіцієнтами, а також три окремих нестаціонарних задачі дифузійного масообміну для чотирьох областей міжкристального розчину сахарози зі сталими та змінними коефіцієнтами дифузійного масообміну чисельними методами (метод контрольного об’єму).
  • Ескіз
    Документ
    Влияние электрогидравлической обработки стружки сахарной свеклы в экстрагенте и температуры экстрагирования на качество диффузионного сока
    (2015) Слива, Юлия Владимировна; Попова, Инна Вадимовна; Мазур, Лариса Михайловна
    Приведены исследования зависимости коэффициента диффузии сахарозы от параметров электрогидравлической обработки и температуры свекловичной стружки. Research shows the dependence of the diffusion coefficient of sucrose on the parameters of electro-temperature processing and beet chips.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив параметрів довкілля на сушіння зерна
    (2013) Гапонюк, Ігор Іванович
    1. При обробці зерна 85% енергії витрачається на сушку. Актуальною проблемою є зменшення споживання енергії та підвищення продуктивності праці сушильних агрегатів. Коефіцієнт теплової ефективності в сушарці коливається від 0,3 до 0,7. Параметри середовища в період висихання змінюється: температура повітря змінюється від -10 до + 45 ° С і його сухість - від 2 до 16 г / кг сухого повітря. Параметри шару зерна теж міняється. Це суттєво впливає на режими та енергостійкість сушіння. While processing grain 85% of the energy is consumed for drying. Pressing issue is the reduction energy consumption and improve productivity of drying aggregates. Heat efficiency coefficient in the dryer varies from 0.3 to 0.7. The parameters of environment during the period of drying are changed: the temperature of air changes from -10 to +45°С, and his dryness - from 2 to 16 g/kg dry air. The parameters of layer of grain change too. It substantially influence on the modes and power-hungriness of drying.
  • Ескіз
    Документ
    Application of ordinary differential equations in solving diffusive problem
    (2013) Tkachuk, Alla; Mazur, Oleh
    It is investigated the changing of concentration of expanded fluid in thickness of diffusive stratum. A solution of the given problem has been received as a solution of an ordinary second-order differential equation i.e. as a solution of Cauchy problem.
  • Ескіз
    Документ
    Нова форма бурякової стружки – спосіб отримання і переваги
    (2013) Мирончук, Валерій Григорович; Люлька, Олександр Миколайович; Адаменко, Андрій Прокопович
    У статті запропонований спосіб отримання бурякової стружки нової трикутної форми, наведені основні переваги даної форми стружки та способу її отримання в порівнянні з ромбовидною (найпоширенішою на сьогодні в світі).
  • Ескіз
    Документ
    Массоотдача в диффузионных установках карусельного типа
    (1982) Пушанко, Николай Николаевич; Коваленко, Борис Дмитриевич
    Рассмотрены закономерности массоотдачи в диффузионных установках карусельного типа и его конструктивные особенности. The characteristics of the mass transfer in diffusion plants carousel and its design features.
  • Ескіз
    Документ
    Як достовірно розрахувати коефіцієнт внутрішнього перенесення вологи в кукурузник зародках
    (2002) Луцик, Юрій Павлович; Король, Анатолій Миколайович; Вербицький, Борис Ілліч; Шаран, Андрій Васильович
    В статті наведено результати досліджень мікропористої структури кукурудзяних зародків та розмірів мікропор. Показано залежність поглинання вологи від температури. The paper presents the results of a study of a microporous structure that corn germ size micropores. The dependence of swallowing water temperature.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу стискання сокостружкової суміші в дифузійних апаратах
    (2013) Люлька, Дмитро Миколайович; Пушанко, Микола Миколайович
    Вступ. Проаналізовано розподіл тисків в сокостружковій суміші та рівняння для визначення коефіцієнта фільтрації під дією стискаючих зусиль, що переміщують тверду фазу. Матеріали і методи. Досліджували сокостружкову суміш в промислових дифузійних апаратах, яка являє собою двохфазну систему. Вона складається з бурякової стружки та соку і характеризується величиною питомого наповнення стружкою об’єму дифузійного простору. Результати. Вирішено крайову задачу ущільнення шару сокостружкової суміші, яка дає можливість виявити вплив цілого ряду факторів на процес розподілу тиску в шарі і процес фільтрації соку через шар стружки та отримано закон зміни тиску від часу для будь-якого фіксованого перерізу шару, а також закон зміни тиску по висоті шару для будь-якого фіксованого проміжку часу. Рівняння описують зміну параметрів, що характеризують стан сокостружкової суміші на різних етапах її перебування в апаратах. Розподіл тисків в сокостружковій суміші під дією робочих органів транспортних систем в апаратах різних типів впливає на фільтраційну здатність шару стружки і відповідно формує температурні поля в апаратах, оскільки в більшості з них нагрівання стружки відбувається за рахунок передачі тепла стружці від нагрітого соку. Analyzed the distribution of pressure of juice chips mixtures and equations for determining the filter under compressive effort that moves the solid phase. Materials and methods. Studied of juice chips mixtures in industrial diffusers, which is a two-phase system. It has beet chips and juice and is characterized by the specific content strand volume diffusion space. Results. Resolved boundary value problem sealing layer of juice chips mixtures makes it possible to identify the impact of a number of factors on the distribution of pressure in the reservoir and the process of filtering the juice through a layer of chips and obtained the variation of pressure from time to time for any fixed section layer and the variation of pressure height layer for any fixed period of time. The equation describing the change in the parameters characterizing the state of juice chips mixtures at different stages of her life in vehicles. Pressure distribution in of juice chips mixtures under operating systems of transport in devices of different types affect the filtering ability of the chip layer and thus forms the temperature fields in the apparatus , since most of these chips is heated by heat transfer from the heated chips juice. Conclusions. The results recommended using when developing new and upgrading of existing transport systems diffusion facilities and installations.