Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 36
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні аспекти формування складових інтелектуальної інформаційно-аналітичної системи з еколого-економічного моніторингу на підприємствах харчової промисловості в контексті сталого розвитку
    (2022) Орехівська, Валентина Петрівна; Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга Володимирівна
    У статті розглянуто особливості складових інтелектуальної інформаційно-аналітичної системи еколого-економічного моніторингу з формування інформаційного забезпечення підприємств харчової промисловості. Визначено напрямки вдосконалення системи управління в сфері еколого-економічного моніторингу та екологічної модернізації харчових підприємств в контексті сталого розвитку. The article features are considered the features of the components of the intelligent information and analytical system of ecological and economic monitoring for the formation of information support of food industry enterprises. Directions for improving the management system in the sphere of ecological and economic monitoring and ecological modernization of food enterprises in the context of sustainable development have been determined.
  • Ескіз
    Документ
    Система управління потенціалом підприємства
    (2011) Зеленська, Марина Олександрівна
    Розкрито сутність управління потенціалом підприємства з урахуванням ціле направленості управлінського впливу, запропоновано систему управління з виділенням видів управління потенціалом, методології управління, розроблено загальну структурно-логічну схему управління потенціалом та систематизовано етапи управління з урахуванням складових управління.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології процесів здійснення функції планування
    (2018) Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна; Біліченко, Сергій Іванович
    У статті розглянуто можливості удосконалення технології здійснення функції планування на підприємствах. Представлено результати дослідження організаційного забезпечення розвитку системи управління промислових підприємств, як ключового чинника впливу на результати їх поточної діяльності і досягнення поставлених цілей The article considers the possibilities of improving the technology of implementing the planning function at enterprises. The results of the research of organizational support for the development of the management system of industrial enterprises as a key factor influencing the results of their current activities and achievement of the set goals are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Напрями удосконалення інформаційних потоків на підприємстві
    (2019) Пєтухова, Ольга Михайлівна; Скліфус, Ірина Сергіївна
    Основні завдання керівника будь-якого підприємства – забезпечити його ефективну діяльність, конкурентоспроможність на ринку, створити і впровадити працюючу структуру управління, забезпечити високу ефективність роботи персоналу. Кожен відділ підприємства потребує чіткої організації, яка забезпечує надання актуальної та всебічної інформації для управління процесами на виробництві. Отже, підприємство має потребу у впровадженні в процеси управління програм, що забезпечують підвищення вірогідності інформації, швидкості її обробки, документації та даних для прийняття рішень. Однак сьогодні ще далеко не всі організації автоматизували виконання виробничих завдань, пов'язаних зі специфікою їх діяльності. Наявність цих та інших питань обумовлює актуальність теми дослідження. У даній статті розглянуто значення інформаційного забезпечення системи управління підприємством як необхідної умови оптимізації організаційно-управлінських рішень. Розкрито сутність понять інформаційного забезпечення та організації інформаційного забезпечення системи управління підприємством. Розглянуто завдання, які вирішуються шляхом вдосконалення інформаційного забезпечення управління організацією. The main tasks of any manager of the enterprise - to become a competitive company, to be the market leader, to create and implement a working management structure, to ensure high efficiency of staff. Every department of an enterprise needs an absolute organization that provides up-to-date and comprehensive information to manage production processes. Therefore, the enterprise needs to implement programs in management processes that improve the speed of processing and the reliability of information, documentation and data for decision making. However, today, not all organizations have automated the performance of production tasks related to the specifics of their activities. The presence of these and other questions determines the relevance of the research topic. In this article the importance of information support of the enterprise management system is considered as a necessary condition for optimization of organizational and managerial decisions. The essence of concepts of information support and organizations of information support of the enterprise management system is revealed. The tasks that are solved by improving information management of the organization are considered.
  • Ескіз
    Документ
    Концепція формування системи управління майновим потенціалом підприємства
    (2017) Закревська, Людмила Миколаївна; Дячук, Катерина Василівна
    Стаття присвячена проблемам формування ефективної системи управління майновим потенціалом підприємства. Визначено ключові елементи майнового потенціалу, до складу якого окремим елементом запропоновано включити нематеріальні активи. На основі узагальнення існуючих наукових положень сформовано систему управління майновим потенціалом, яка повинна функціонувати на основі принципів, підходів, методів щодо формування та використання даного потенціалу, а також пріоритетних напрямів його розвитку. The article is devoted to the problems of forming an effective system for managing the enterprise's property potential. The key elements of the property potential have been identified, including intangible assets. The system of managing the property potential has been formed, which should function on the basis of principles, approaches, methods for the formation and use of this potential.
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційна підтримка планування ремонту та технічного обслуговування на підприємствах макаронної промисловості
    (2013) Грибков, Сергій Віталійович; Олійник, Ганна Вікторівна
    Основне завдання підвищення якості технічної експлуатації автоматизованих технологічних ліній з виготовлення макаронних виробів полягає в забезпеченні тривалого та безвідмовного виготовлення макаронних виробів згідно плану виробничої програми при мінімальних витратах на технічне обслуговування і ремонт, що направлене на відновлення технічних якостей технологічного обладнання, втрачених в процесі експлуатації. При цьому тривале збереження точності і безвідмовної роботи технологічного обладнання можливі лише при дотриманні правил, що передбачають захист від шкідливих впливів які не минуче виникають в процесі його роботи, та залежні від роботи навколишнього обладнання й дій обслуговуючого персоналу. The main task of improving the quality of technical operation of automated production lines for the manufacture of macaroni products is to provide long-term and trouble-free production of macaroni products in accordance with the plan of the production program at the minimum cost of maintenance and repair, aimed at restoring the technical qualities of technological equipment lost during the operation. At the same time, the long-term preservation of precision and faultless operation of technological equipment is possible only with the observance of rules that provide protection against harmful effects that do not occur immediately in the process of its operation, and dependent on the work of the surrounding equipment and the actions of the staff.
  • Ескіз
    Документ
    Energy efficient intellectual control system of the electro-technological complex of a bread-baking plant
    (2017) Obstawski, Pawel; Kozyrskyy, Vladimir; Momotyuk, Victoria; Zaets, Natalia
    Energy efficient intellectual control system of the electro-technological complex of a bread-baking plant. Rationalization for the block schematic diagram of energy efficient control system of the processes on a bread-baking plant using artificial intelligence technologies based on the theory of neural networks was provided, the algorithm and structure of the control system of the process of baking bread was formed. Economic viability of the use of the proposed intellectual control system of the electro-technological complex of a bread-baking plant was demonstrated.
  • Ескіз
    Документ
    Наукові підходи основоположників теорії управління якістю щодо трактування сутності поняття «якість»
    (2017) Осадчук, Оксана Павлівна; Труш, Юлія Леонідівна
    У статті розкрито сутність категорії «якість» шляхом узагальнення наукових поглядів і теоретичних формулювань основоположників теорії управління якістю; визначено ключові аспекти досліджуваної категорії, серед яких: відповідність встановленим вимогам, задоволення споживчих потреб та ефективність виробничих процесів. Ключові слова: якість, вимоги споживачів, підприємство, теорія управління якістю, потреба. The essence of the category "quality" is examined in the article by generalizing the scientific views and theoretical formulations of the founders of theory of quality management; the key aspects of the category "quality" are identified among which: compliance with established requirements, satisfaction of consumer needs and efficiency of production processes. Key words: quality, requirements of consumers, enterprise, theory of quality management, need.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні концепції управління безпечністю харчових продуктів
    (2016) Сіднєва, Жанна Костянтинівна
    У статті розглянуті сучасні концепції в сфері управління безпечністю продуктів харчування. Особлива увага приділена системі управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР. The article deals with modern concepts in the management of food safety. Particular attention is paid to the management of food safety system based on HACCP concept.
  • Ескіз
    Документ
    Управління ділянкою першої сатурації з використанням методів тензорного аналізу
    (2017) Сідлецький, Віктор Михайлович; Кадура, Євгеній Олександрович
    Складність задачі управління подачею вапнякового молока та сатураційного газу на ділянку апаратів першої сатурації з’являється вже на етапі формування підходу до регулювання, крім цього додатково потрібно врахувати множину можливих варіантів підтримання співвідношення. Це пояснює необхідність застосування моделей при формуванні управляючих діянь, а також перевірку уже сформованих діянь. При чому модель повинна передбачати можливість як структурної зміни (при зміні підходів до управління) так і адаптації при коригуванні технологічного режиму. Саме тому вибір тензорного аналізу до моделювання процесів на ділянці апаратів першої сатурації є найбільш доцільним. В даній статті наведений приклад використання тензорного аналізу в автоматизованій системі управління апаратами ділянки першої сатурації. Наведена постановка задачі для вирішення якої необхідне моделювання і використання тензорного аналізу при розробці моделі. В статті показано розробку тензора для технологічного процесу та процесу управління, що дозволяє адаптувати кожну окрему модель апарату, а потім їх об’єднання в єдину модель технологічної ділянки, Також наведений підхід використання тензорної моделі для системи управління. This article shows an example of the use of tensor analysis in an automated process control system phase 1 carbonation devices. Shown formulation of the problem, the solution of which is necessary to the modeling and the use of tensor analysis in the development model. Results for the development of the tensor of the process and process control systems, as well as the approach of using tensor model.