Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження термічно модифікованого дефекату та його застосування для очищення транспортерно-мийної води
    (2023) Хомічак, Любомир Михайлович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Зайчук, Максим; Джоган, Ольга Іллівна; Бондар, Микола Васильович; Зайчук, Людмила Петрівна
    Здатність термічно-модифікованого дефекату (далі ТМД) очистити транспортерно-мийну воду цукрового виробництва. Мета. Дослідження властивостей термічно-модифікованого дефекату та ефективність його застосування при очищенні транспортерно-мийної води. Методи. Органолептичний, ваговий, фізико-хімічний та аналітичний. Результати. Встановлено, що термічно оброблений дефекат за основними технологічними характеристиками наближений до промислових сорбентів і є екологічно безпечним для використання у цукровому виробництві. За повторного використання дефекату в технологічних процесах зменшиться витрата допоміжних матеріалів хімічного походження та покращується екологізація виробництва. Дослідження основних технологічних показників ТМД показує, що отриманий сорбент має розвинену пористу структуру придатну для подальшого застосування в якості адсорбенту завдяки йонам кальцію та вуглецю. Визначено сорбційну здатність ТМД, яка становить 37–43 мг/г за індикатором метиленовим синім. Результати досліджень показують поліфункціо-нальність властивостей ТМД та досягнення високого ефекту очищення (82–85%) транспортерно-мийної води. Застосування модифікату сприяє поступовому осадженню завислих часток та очищенню. Оцінено стабільність водного середовища за критерієм Андерсена та показано, що застосування ТМД забезпечує належну стабільність системи, особливо за використання ТМД вторинної модифікації. Оброблена транспортерно-мийна вода впродовж 3 міс не змінювала забарвленість, запах був відсутнім та не спостерігалось розвитку мікроорганізмів. Запропоновано блок-схему рециклінгу кальцію в умовах цукрового виробництва. Сфера застосування результатів. Харчова промисловість, а саме цукрова галузь.
  • Ескіз
    Документ
    Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification
    (2022) Shulga, Oksana; Hrybkov, Serhii; Shulga, Sergii
    Pectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.
  • Ескіз
    Документ
    Модифікація фактору некрозу пухлин з метою підвищення його біологічної активності
    (2017) Харченко, Євген Віталійович; Скроцька, Оксана Ігорівна
    Фактор некрозу пухлин (ФНП) – багатофункціональний прозапальний цитокін, який синтезується в основному моноцитами і макрофагами. ФНП володіє досить широким спектром біологічної активності і бере участь у багатьох фізіологічних і патологічних процесах, основні з яких: противірусний, протипухлинний, трансплантаційний імунітет; пригнічення росту пухлинних клітин; регуляція ряду обмінних процесів.
  • Ескіз
    Документ
    Препарати фактора некрозу пухлин: характеристика, способи отримання та модифікації
    (2017) Харченко, Євген Віталійович; Скроцька, Оксана Ігорівна; Пенчук, Юрій Миколайович; Боднар, Оксана Валентинівна
    У статті узагальнено дані про біологічні властивості фактора некрозу пухлин (ФНП) і препаратів на його основі, які застосовують у лікарській практиці для боротьби з раковими захворюваннями. Охарактеризовано препарати для наукових досліджень на основі рекомбінантного ФНП. Наведено коротку інформацію про можливості отримання ФНП за допомогою одноклітинних про- (Escherichia coli) та еукаріот (Saccharomyces cerevisiae, Pichia pastoris). Описано індуктори синтезу ФНП (бактеріальні ліпополісаха- риди, фітогемаглютенін, антигени різних організмів), які використовують при культивуванні імунокомпетентних тваринних або людських моно- нуклеарних клітин. Визначено можливості модифікації ФНП для покращення його біологічних властивостей, підвищення активності та зменшення токсичності, створення нанокомпозитів ФНП з антибіотиками, фрагментами антитіл, наночастками металів, а також недоліки використання поліети- ленгліколю для модифікації ФНП. The paper presents data about the biological properties of the tumor necrosis factor (TNF) and drugs based on it, which are used in medical practice to combat cancer. The preparates for scientific research based on recombinant TNF have also been described. The brief information about the possibilities of obtaining TNF using unicellular pro- (Escherichia coli) and eukaryotes (Saccharomyces cerevisiae, Pichia pastoris) is given. The TNF synthesis inducers (bacterial lipopolysaccha- rides, phytohemaglutenin, antigens of various organisms) that are used in the cultivation of immunocompetent animals or human mononuclear cells are characterized. The possibilities of TNF modification to improve its biological properties, increase activity and reduce toxicity, create TNF nanocomposites with antibiotics, antibody fragments, and metal nanoparticles, disadvantages of the use of polyethylene glycol for modification of TNF have also been presented.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація технологічних режимів кислотного гідролізу картопляного крохмалю
    (2020) Алєксєєнко, Маргарита Сергіївна; Літвяк, Владімір Владіміровіч; Сиса, А. Г.; Грабовська, Олена Вячеславівна; Галенко, Олег Олександрович
    У статті як об 'єкт дослідження використані нашивний картопляний крохмаль виробництва ЧМП «Вімал» (м. Чернігів. Україна) і кислотногідролізованний картопляний крохмаль. Кислотний гідроліз проводиш протягом І 24 год при 25 55°С, наявності НС1 при pH 0.1 0.6 н. Вміст сухих речовин кислотно- гідролізованного крохмалю в надосадовій рідині фільтрату визначали рефрактометрично, також проведено дослідження на желювальну здатність і плинність клейстеру. Оптимізацію технологічних режимів кислотного гідролізу здійснювали за допомогою пакета прикладних програм Statistica 8. Проведена оптішізація технологічних режимів кислотного гідролізу (концентрації кислоти, температури і часу гідролізу) картопляного крохмалю залежно від його основних фізико-хімічних властивостей (кількості сухих речовин у надосадовій рідині, плинності і желювальної здатності клейстеру). Встановлено, що для картопляного кислотногідролізованного крохмалю мінімум плинності клейстеру знаходиться в оптимумі 93,9 (температура оброблення 23,6°С, час оброблення 7,9 год і концентрація НС1 0,315 н.), Максимум .желювальної здатності клейстеру досягається після точки переходу 7,6 (температура обробки 36,7°C, час обробки 18,9 год і концентрація НС1 0,65 н.), мінімум сухих речовин в надосадовій рідині — після точки переходу 1,05 (температура оброблення 39,1 °С, час оброблення 11,2 год і концентрація НСl 0,44 н.). Знайдено взаємозв’язок технологічних режимів кислотного гідролізу крохмалю (температура, концентрації кислоти, час) із технологічнім характеристиками модифікованого крохмалю (концентрація сухих речовин у надосадовій рідині крохмальної суспензії, плинність і желювальна здатність крохмального клейстеру) і визначено оптішальні (максимальні і мінімальні) точки процесу. As the object of study, we used native potato starch produced by the VMPA ChMP (Chemihiv, Ukraine) and acid- hydrolyzed potato starch. Acid hydrolysis was carried out for 1—24 hours at 25—55°C, in the presence of HC1 at pH 0.1—0.6 N. The content of dry matter of acid-hydro- lyzed starch in the supernatant of the filtrate was determined refractometrically, and a gelling ability and fluidity of the paste were also studied. The technological regimes of acid hydrolysis were optimized using the Statistica 8 application software package. The technological modes of acid hydrolysis (acid concentration, temperature and hydrolysis time) of potato starch were optimized depending on its basic physicochemical properties (amount of dry matter in the supernatant, fluidity and gelling ability of the paste). It was found that for potato acid-hydrolyzed starch, the minimum fluidity of the paste is at an optimum of 93.9 (processing temperature 23.6°C, processing time 7.9 hours and the concentration of HC1 — 0.315 N.), the maximum gelling ability of the paste is after the transition point of 7.6 (temperature treatment time of 36.7°C, processing time of 18.9 hours and a HC1 concentration of 0.65 N.), the minimum dry matter in the supernatant is after the transition point of 1.05 (treatment temperature of 39.1°C, processing time of 11.2 hours and HC1 concentration 0.44 N.). The interrelation of technological modes of acid hydrolysis of starch (temperature, acid concentration, time) with the technological characteristics of modified starch (concentration of dry matter in the supernatant of starch suspension, fluidity and gelling ability of starch paste) is found and optimal (maximum and minimum) process points are determined.
  • Ескіз
    Документ
    Модифікація харчових продуктів: багатоваріантність підходів та пріоритети
    (2018) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Роман Юрійович
    Своєрідність сучасної харчової промисловості, особливо її принципово нової сфери – індустрії здорового харчування – як науки і практики полягає в тому, що отримана і призначена для споживання продукція має відповідати основним принципам ХХI століття – якість, ефективність та безпека, оскільки вона орієнтована на збереження здоров’я населення, підвищення якості життя, досягнення активного творчого довголіття. Переробна та харчова промисловість України зобов’язані забезпечити населення високоякісними харчовими продуктами за науково обґрунтованими нормами, передусім з оптимальним вмістом мікронутрієнтів – вітамінів, мінеральних елементів тощо. Головним джерелом цих сполук є сировина: плодово-ягідна (дикоросла та культивована), овочева, зернова, лікарські рослини тощо. Тому раціональним способом її перероблення, які забезпечують високу біологічну цінність продукції впродовж року, необхідно приділяти першочергову увагу. Завдання це складне та об’ємне, якщо врахувати широкий видовий склад сировини, залежність обсягу заготівель від врожайності, котра визначається головним чином метеорологічними умовами (особливо в період цвітіння), багатоманітністю технологічних способів оброблення та іншими чинниками. Необхідно також вивчати динаміку хімічного складу овочів, плодів, ягід впродовж вегетаційного періоду для визначення оптимальних термінів їх збору. Маючи за орієнтир світовий досвід виробництва продукції для здорового харчування, фахівці постійно тримають у полі зору питання удосконалення технологічних процесів, розроблення нових рецептур продуктів в умовах постійної зміни вимог споживачів та досягнень науково-технічного прогресу. Цілеспрямована зміна хімічного складу та сенсорних показників традиційних харчових продуктів за допомогою різних способів модифікації дає можливість вирішити кожне із цих завдань, про що свідчать матеріали цієї статті. The scientific and practical specifications of contemporary food industry, particularly industry of products for well-being as its principally new sphere, are that the products obtained and destined for consumption must correspond to the main principles of the 21st century nutrition – quality, safety and effectiveness. This is because it is aimed at health protection for people, increasing the quality of life, and achieving the active longevity. Food and procession industry in Ukraine are obliged to provide the people with high-quality foodstuffs obtained by scientifically proved norms, first of all with optimal content of micronutrients (vitamins, mineral elements, etc.). The main sources of these substances are various raw materials: fruit and berries (wild or cultivated), vegetables, cereals, curative plants and so on. Hence, the reasonable methods to process it and furthermore to benefit the high biological value of ready-to-eat products throughout the year are to be paid the proper attention. This task is quite complicated and diverse, regarding the wide species array of the raw materials, dependence of harvest capacity on the level of harvest (which is defined mostly by meteorological conditions, especially during blossoming, the diversity of methods to process the raw, and some other factors). It is also necessary to study the dynamics of chemical composition of vegetables, fruit and berries throughout their vegetative period in order to define the optimal terms to gather them. Upon orientation on the world experience in production of foodstuffs for well-being, the specialists constantly control the question of improvement of technological processes and elaboration of new recipes for foodstuffs within the conditions of insistent changes of consumer’s requirements and the achievements of technological progress. The targeted shifts in chemical composition and sensory indices of traditional foodstuffs, achieved by different ways of modification, make possible solving each of the aforesaid tasks. The materials of this article evidence that fact.
  • Ескіз
    Документ
    Модифікація картопляного крохмалю хлорангідридом пропіонової кислоти та фізико-хімічні дослідження одержаного продукту
    (2018) Шульга, Оксана Сергіївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Шульга, Сергій Іванович; Перепелиця, Олександр Петрович
    В статті наведено результати модифікації картопляного крохмалю хлорангідридом пропіонової кислоти та фізико-хімічні характеристики одержаного продукту. The paper presents the results of the modification of potato starch with chlorinated propionic acid and the physical and chemical characteristics of the product obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Modification of Potato Starch by Acetylmalic Acid Chloroanhydride and Physicochemical Research of the New Product
    (2018) Shulga, Oksana; Simurova, Natalia; Shulga, Sergii; Smirnova, Elizabeth
    The article presents the research results of the product’s properties of potato starch modification by acetylmalic acid chloroanhydride. Modification of potato starch has been carried out and has been confirmed by elemental analysis. In the infrared spectra, changes in the frequency oscillations of native starch in the noncharacteristic region have occurred: the frequency of oscillations at 981.81 cm−1 has increased and in the spectrum of modified starch has been at 1024.82 cm−1; the band with frequency of oscillations of 923.07 cm−1 has shifted to 866.66 cm−1, and the band with frequency of oscillations of 609.79 cm−1 has shifted to 672.22 cm−1, indicating the change in noncharacteristic region of the native starch sample after acylation. The properties of obtained modified product have been studied and this modification has appeared to change the shape of moisture and starch bonds, along with decreasing appearance of grains and reduced degree of crystallinity from 12 to 4%.
  • Ескіз
    Документ
    Властивості модифікованого крохмалю
    (2013) Мельник, Оксана Юріївна; Довгун, Ірина Миколаївна
    Встановлено температуру клейстеризації різних видів модифікованих крохмалів, що дозволить вибрати режим, при якому доцільно проводити оброблення крохмалю для застосування у різних харчових виробництвах. Після модифікації дещо змінилося співвідношення кристалічної та аморфної фаз, що впливає на засвоєння крохмалю організмом людини. Встановлено, що не всі крохмалі здатні утворювати драглі, але утворюють клейстери з різними органолептичними показниками. Такі крохмалі є промисловим вирішенням при виробництві соусів та кетчупів, гелів та начинок. Отже, модифікація нативних крохмалів призводить до утворення у них нових властивостей і розширює можливості їх застосування в харчовій промисловості. Physical, chemical and biochemical processing enables to get different types of modified starch whose properties significantly differ from the native one. The purpose of the research is to identify and compare the properties of physically and chemically processed potato and native starches. Starch modification leads to the formation of new properties and expands opportunities of its use. We recommend to use specific types of modified starches for production of jelly, confectionery gels, condiments and sauces, fillings, puddings.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование люминисценции двойных молибдатов и вольфраматов европия, диспрозия и эрбия с таллием
    (1978) Белый, М. У.; Ермоленко, Г. И.; Кулик, Л. В.; Максин, Виктор Иванович; Перепелица, Александр Петрович
    Спектры люминесценции разных модификаций соединений TlR(EO4)2, R-Eu, Dy, Er, E-Mo, W(1) при 77 і 300 К были исследованы. Сенсибилизационный эффект ионов Tl+ на люминесценцию ионов РЗЭ обнаружен впервые для (1). The luminescence spectra of various modifications of the compounds TlR(EO4)2, R-Eu, Dy, Er, E-Mo, W(1) at 77 and 300 K are investigated. The sensitizing effect of Tl+ ions on luminescence of the REE ions is detected fist for (1).