Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Целюлозолітична активність аеробних спороутворюючих бактерій роду Bacillls(2013) Разгородін, Микита ІгоровичThe cellulolytic activity of 18 strains of genus Bacillus has been studed. There are only 4 strains which are able to degradate the cellulose. B. licheniformis A 6/2 strain with high cellulolytic activity was selected as a result of screening in prospect B. licheniformis A 6/2 strain can be used to create the biopreparation for cellulose debris decomposition. Досліджено 18 штамів бактерій роду Bacillus, серед яких 4 штами були здатні до розщеплення целюлози. В результаті скринінгу було відібрано штам B. licheniformis А 6/2 з високою целюлазною активністю, який в подальшому може бути використаний для створення біопрепарату для розкладу целюлозовмісних рештків.Документ Скринінг молочнокислих мікроорганізмів за нітритредукувальною активністю(2014) Даниленко, Світлана ГригорівнаA screening of lactic acid microorganisms for determining the nitrite reducing activity was conducted. Six promising strains of LAB were determined. The dynamics of nitrite reduction while cultivating LAB in a medium with the addition of nitrite salt in concentration which is twice higher than the concentration in the recipe of fermented sausages was investigated in the laboratory. У статті проведено скринінг молочнокислих мікроорганізмів за нітритредукувальною активністю. Отримано шість перспективних штамів МКБ. У лабораторних умовах досліджено динаміку зниження нітриту за культивування у середовищі МРС з додаванням нітритної солі концентрацією, яка вдвічі перевищує концентрацію за рецептурою на ферментовані ковбаси.Документ Селекція та скрінінг рас спиртових дріжджів при зброджуванні висококонцентрованого сусла з крохмалевмісної сировини(2018) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Ковальчук, Світлана Степанівна; Боярчук, Ярослав АндрійовичСеред перспективних напрямків розвитку спиртової галузі представлені розробки, присвячені енерго- та ресурсозберігаючим технологіям. Одним із способів інтенсифікації процесів зброджування сусла є підвищення концен- трації сухих речовин. Проте при зброджуванні сусла високих концентрацій виникає ряд проблем, пов’язаних з фізіологічними особливостями дріжджів. Тому постає питання селекції нових рас, здатних до максимально повного зброджування вуглеводів високонцентрованого сусла. Виробничий досвід підтверджує, що в умовах термоферментативної обробки зернової сировини з використанням концентрованих ферментних препаратів і фільтрату барди на стадії приготування замісів селекційна робота повинна бути направлена на отримання дріжджів, здатних збро- джувати не тільки сусло при високих концентраціях, але й при високих температурах та кислотності. Метою дослідження було проведення порівняльної характеристики про- мислових і нових селекціонованих рас спиртових дріжджів і здійснення скринінгу дріжджів з термотолерантними й осмофільними властивостями та кислотності. У результаті проведених досліджень селекціоновано новий штам дріжджів шляхом багатоступеневої селекції, який здатен витримувати високий осмотичний тиск до 36% (сухих речовин) СР і має направлені біосинтетичні властивості стосовно етанолу (14—17%) та кислотності. Проведено скринінг спиртових дріжджів з метою підбору раси для зброджування сусла високих концентрацій. Для зброджування сусла високих концентрацій використані раси Saccha- romyces cerevisiae XII, К-81, ДО-11, ДО-16. Досліджено вплив концентрації сухих речовин в інтервалі 17—32%, при температурі — 30—38°C, рН — 2,5—5,0. Впровадження селекціонованої раси дріжджів дасть змогу не тільки підвищити рентабельність виробництва, а й вихід спирту та забезпечити високу зброджуваність сусла при високій його кислотності й концентрації. The developments devoted to energy and resource- saving technologies are among the promising areas of development of the alcohol industry. One of the ways to intensify the process of fermentation of wort is to increase the concentration of dry matter. However, there is a number of problems associated with the physiological characteristics of yeast in fermentation of the wort of high concentrations. Therefore, the question about the selection of new races which are able to the maximally full fermentation of carbohydrates of highly concentrated wort arises. The production experience confirms that in the condi- tions of thermo-enzymatic treatment of grain raw materials using concentrated enzyme preparations and bard filtrate at the stage of preparation, the selection work should be aimed at obtaining yeast, able to ferment the wort not only at high concentrations, but also at high temperatures and acidity. The purpose of our work was to conduct a comparative analysis of industrial and new selected rations of alcoholic yeast and to carry out screening of yeast with thermotolerant and osmophilic properties. A new strain of yeast was selec- ted through multi-stage selection, capable to withstand high osmotic pressure up to 36% DM (dry matter), and has biosynthetic properties directed towards ethanol (14—17%) and acidity. Screening of alcoholic yeast was carried out in order to select races for the fermentation of high concentra- tions of wort. For the fermentation of the wort of high concentrations there were used races of Saccharomyces cerevisiae XII, K- 81, DO-11, DO-16. The influence of dry matter concentration in the range of 17—32%, temperature — 30—38°C, pH — 2,5—5,0 was investigated. Implementation of selected yeast race can not only increase profitability but also quantity of alcohol and provide hight level of fermentation of mash with high acidity and concentration.Документ Шляхи підвищення ефективності процесу просіювання сипких матеріалів(1996) Ковальов, Олександр ВолодимировичЕфективність процесу просіювання сипких матеріалів, наприклад борошна, можна оцінювати відношенням продуктивності до енергозатрат у відповідних технічних засобах. І продуктивність, і енергозатрати значною мірою залежать від опору, який чинить потокові матеріалу конструкція робочої камери або транспортуючої системи.Документ Селекція продуцентів позаклітинної ліпази для використання в біотехнології(2010) Борисенко, А. В.; Антонюк, Марія Миколаївна; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Павліченко, Г. К.; Капічон, Г. П.Проведено направлений скринінг щодо здатності до синтезу ліпази серед 176 штамів мікроміцетів. Найактивнішими продуцентами виявилися представники роду Rhizopus. Селекціоновано новий ефективний термотолерантний штам Rhizopus sp. 2000 ФМ, який має високі показники ліполітичної активності і широкі перспективи застосування в біотехнології. The targeted screening for the ability of lipases to the synthesis of fungi strains including 176. The most active producers were representatives of the genus Rhizopus. Selected new effective thermotolerance strain Rhizopus sр. 2000 FM, which has a high lipolytic activity and broad prospects for application in biotechnology.Документ Вплив рециркуляції на показники роботи кристалізаційних схем цукрового виробництва(1994) Мирончук, Валерій Григорович; Гулий, Іван Степанович; Плотнір, О. В.; Потельчак, В. А.Наведено вплив величини рециркуляту в кристалізаційних системах на кількість випареної води в вакуум – апаратах. Показано, що збільшення частки рецикуляції зменшує енергетичні витрати на випаровування води у вакуум – апаратах відносно одиниці маси отриманого цукру. Given effect of the value recycle in crystallization systems on the amount of water evaporated in a vacuum – pans. It is shown that increasing the proportion recirculation reduces energy costs for water evaporation in a vacuum – pans the relative unit mass produced sugar.Документ Непрерывно действующая установка для сбраживания мелассного сусла с рециркуляцией дрожжей(1980) Коваленко, А. Д.; Янчевский, Виктор Казимирович; Левандовский, Леонид ВикторовичПриведена аппаратурно-технологическая схема сбраживания мелассного сусла с рециркуляцией дрожжей. Производственные испытания показали, что разработанная технология обеспечивает повышение выхода спирта из сырья и удельной производительности установки по спирту.Документ Ускоренное спиртовое брожение мелассного сусла(2012) Коваленко, А. Д.; Левандовский, Леонид Викторович; Янчевский, Виктор КазимировичПриведены результаты производственных испытаний технологии сбраживания мелассного сусла с рециркуляцией дрожжей. Технология обеспечивает повышение выхода спирта из сырья и удельной производительности процесса по готовому продукту.Документ Оптимізація умов культивування гриба Rhizopus sp. 2000 ФМ – продуцента позаклітинної ліпази(2011) Борисенко, А. В.; Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Антонюк, Марія Миколаївна; Айзенберг, Вікторія ЛеонідівнаДосліджено фізіолого-біохімічні особливості нового активного продуцента екзоліпази – термотолерантного штаму Rhizopus sp. 2000 ФМ та вивчено вплив деяких технологічних параметрів його культивування на синтез ферменту. Обрано оптимальні джерела вуглецю (соняшникова олія) та азоту (соєве борошно) для максимального синтезу ліпази. Оптимальні умови культивування Rhizopus sp. 2000 ФМ: швидкість перемішування середовища 160 об/хв, температура вирощування 40 – 42°С та додавання 5% добового інокулюму. Investigated physiological and biochemical properties of new active producer of extracellular lipase - thermotolerance strain Rhizopus sp. FM 2000 and the influence of some technological parameters of its cultivation on the synthesis of the enzyme. Elected optimal carbon source (sunflower oil - 1%) and nitrogen (soybean meal - 2%) for maximum production of lipase. Optimal conditions for cultivating Rhizopus sp. FM 2000: move medium speed 160 rpm, growing at a temperature 40-42˚ C with adding 5% daily inokulyum.Документ Скринінг продуцентів целюлолітичних ферментів серед мезофільних та термотолерантних мікроміцетів(2010) Омельчук, Євген Олександрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Іванов, О. О.; Твердохліб, Ірина Олексіївна; Капічон, А. П.; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Стойко, Вікторія ІштванівнаЗдійснено багатоступеневий скринінг серед штамів мезофільних та термотолерантних мікроміцетів на здатність їх до синтезу спектру целюлолітичних ферментів. Для подальшого дослідження відібрано найбільш активні штами.