Перегляд за Автор "Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 25
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Алгоритм - перший крок до розв’язання задачі(2015) Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Кривець, Тетяна ОлексіївнаБурхливий розвиток комп’ютерної техніки сприяв широкому процесу математизації науки, техніки і народного господарства в цілому, дав можливість розв’язувати задачі народного господарства будь-якої галузі і будь- якої розмірності. Для реалізації реальних задач потрібно розробляти алгоритми і писати програми. The rapid development of computer technology facilitated a broad process of mathematization of science, technology and the economy as a whole, made it possible to solve problems of the economy in any industry and of any dimension. To realize the real problems need to develop algorithms and write programs.Документ Використання Excel для автоматизації розрахунків готової продукції забійного цеху м’ясокомбінату(2001) Поплавський, В. В.; Любчик, О. В.; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаОднією з важливих задач при розрахунках продукції м’ясокомбінату є обчислення готової продукції на етапі забійного цеху. Вхідні дані мають табличний вигляд, тому зручно проводити розрахунки з використанням електронної таблиці EXCLE. One of the important problems in the calculation of production slaughterhouse is to compute the finished product at the stage of the slaughter plant. Input with tabular form, so convenient to carry out calculations using spreadsheet EXCLE.Документ Використання засобів MathCad для візуалізації результатів досліджень(2014) Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Чернюшок, Ольга АнатоліївнаПредставлені результати досліджень розмірів білкових частинок молочної сироватки, обробленої електроіскровими розрядами при змінних параметрах - напрузі та кількості розрядів. У результаті реалізації процесу диспергування частинок отримана вихідна таблична функція, що описує залежність розмірів часток білків сироватки молочної від параметрів електроіскрового оброблення (напруга, кількість імпульсів). The research results of the protein particles sizes of curd whey processed with electric spark discharges under variable parameters – voltage and discharge quantity are presented. Initial table function describing the dependence of curd whey protein particles size on electric spark processing factors (voltage and impulse quantity) was derived as a result of particles dispersion process.Документ Використання засобів MathCad при оптимізації параметрів інноваційного способу оброблення сироватки(2014) Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Чернюшок, Ольга АнатоліївнаДосліджено сироватку молочну, яка підлягала дії електроіскрових розрядів. Здійснено порівняльний, дисперсійний аналіз зразків молочної сироватки, оброблених на електрогідравлічній установці. A serum milk, that was subject to the action of electro-spark digits, is investigational. The comparative, analysis of variance of standards of lactoserum, treat on the electro-hydraulic setting, is carried out.Документ Використанням комплексних стабілізаційних систем у технології майонезів(2014) Бердашкова, Лілія Олександрівна; Бахмач, Володимир Олександрович; Носенко, Тамара Тихонівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаМайонез є одним з найбільш популярних і значущих продуктів олієжирового комплексу України. Для того, щоб задовольнити постійно зростаючі потреби населення щодо асортименту, калорійності, органолептичних показників, строків зберігання, наявності біологічно-активних добавок і т. ін. виробники майонезу постійно удосконалюють технологію виробництва. Mayonnaise is one of the most popular and significant oil and fat products complex of Ukraine. In order to meet the growing needs of the population on the range, calorific value, organoleptic characteristics, terms of storage, the presence of biologically active additives and so on. Others. mayonnaise manufacturers constantly improve production technology.Документ Демпфірування згинних коливань круглої в’язкопружної пластинки п’єзоелектричними актуаторами з врахуванням деформації зсуву(2007) Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Киричок, Іван Федорович; Михайленко, Василь ВасильовичДосліджується вплив деформації зсуву на ефективність демпфірування вимушених коливань круглої в’язкопружної пластинки за допомогою п’єзокерамічних накладок – актуаторів, до яких підводиться різниця електричних потенціалів. Influence of shear strains on the efficiency of damping of forced vibration of viscoelastic circular plate is studied using piezoceramic overlays - actuators, which supplied by electrical potential difference.Документ Диспергування жирової фази при виробництві молочно-овочевого морозива(Наука та інновації, 2012) Згурський, Андрій Володимирович; Поліщук, Галина Євгеніївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Бреус, Наталія МиколаївнаДосліджено емульгуючу здатність пектиновмісної сировини в емульсіях прямого типу. Визначено рекомендовані режими та умови емульгування кокосової олії в обраних системах. Одержано інженерно-математичну базу для прогнозування ефективності процесу емульгування. Рекомендовані емульсії на основі овочевої сировини до застосування у виробництві морозива молочно-овочевого. An emulsifying ability of pektin raw material in direct type emulsions in investigated. Recommended emulsifying modes and terms of coconut butter in the select systems are determined. An engineering end mathematical basis for predicting the efficiency of emulsification is obtained. Emulsions for application in milk vegetable ice-cream production on the basis the basis of vegetable raw material are recommended.Документ Значення дисциплін "Математичні методи оптимізації та дослідження операцій" і "Сучасна теорія управління" у професійному становленні та вихованні бакалаврів спеціальності "Інформаційні управляючі системи і виробництва"(2002) Маноха, Людмила Юріївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаОсновне завдання підготовки фахівця спеціальності 6.080400 "Інформаційні управляючі системи і виробництва" — навчити всебічно використовувати набуті знання для вирішення виробничих завдань. Дисципліна "Сучасна теорія управління" не тільки дає студентам основні поняття проблем, пов'язаних з інформаційними ресурсами та технологіями на підприємствах, а й розглядає сучасні підходи до проектування та впровадження інформаційних систем (ІС) на підприємствах, сучасні технологічні засоби побудови цих систем. Підготовка з дисциплін "Чисельні методи", "Математичні методи оптимізації та дослідження операцій", "Сучасна теорія управління" проводиться комплексно. Дисципліни "Математичні методи оптимізації та дослідження операцій" та "Сучасна теорія управління '' вдало поєднують питання фундаменталізації і профілізації, привчають студентів до творчого мислення, дають змогу аналізувати процес управління підприєм¬ством, відшукувати шляхи його удосконалення.Документ Лінійне програмування в MathCad на прикладі розв’язання транспортної задачі(2015) Овчарук, Володимир Олексійович; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Кривець, Тетяна Олексіївна; Овчарук, Ірина ВікторівнаУ статті наведено приклад розв’язання т ранспорт ної задачі класичними методами та у програмному середовищі Mathcad. Класичні методи розв’язання задач лінійного програмування вимагають великої кількості математичних розрахунків, тому доцільно в таких випадках застосовувати новітні інформаційні технології, наприклад, математичний процесор M athcad. Дана розробка сприятиме більш якісній підготовці висококваліфікованих спеціалістів у галузі інженерних розрахунків.Документ Математичне моделювання процесу екстрагування у системах «вода/рослинна сировина»(2012) Бреус, Наталія Миколаївна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Гулак, Олена ВолодимирівнаМетодом математичного моделювання у середовищі MathCad 15 проведено комплексне дослідження та аналіз процессу екстрагування у системах «вода/рослинна сировина» для вдосконалення технології морозива з рослинними екстрактами. Одержано рівняння регресії у вигляді поліномів 3 .. 5-го порядків та графічні зображення площин, які описують процес екстрагування за змінних температури, тривалості, гідромодуля. Оптимізовано умови одержання рослинних екстрактів із мінімально необхідним вмістом у них екстрактивних речовин для застосування у складі морозива. Розроблена інженерно-математична база дозволяє прогнозувати ступінь вилучення екстрактивних речовин з рослинної квіткової й кореневої сировини, що має різну структуру та відповідну здатність до екстрагування. The integrated study and analysis of the extraction process the «water/ plant raw material» systems for technological improvement of ice cream production with plant extracts was conducted using the method of mathematical modelind in MathCad 15. The regression equation in the form of polynomials 3..5-th orders and surface graphics described the process of extracting at different temperatures, duration and water duty was received. The conditions for obtaining plant extracts, provided the minimum level of required extractive substances for using in ice cream composition were optimized. Developed engineering mathematical base allow to predict the grade of extracts from plant flower and root materials, which have different density and ability to extraction.Документ Математичне моделювання процесу електроіскровий обробки сирної сироватки в технології сироваткових напоїв(2014) Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Чернюшок, Ольга АнатоліївнаПредставлені результати досліджень розмірів білкових частинок молочної сироватки, обробленої електроіскровими розрядами за змінних параметрів –напруги та кількості розрядів. Розміри частинок білкової фази визначали за допомогою комплексної системи аналізу частинок на аналізаторі Zetasizer Nano ZS (Великобританія). В наслідок електроіскрового оброблення спостерігалося зменшення розмірів білкових частинок і зсув піків в діапазон розмірів до 500 нм. Підтверджена раніше залежність розмірів білкових частинок від напруги та кількості розрядів. Найкращі результати були досягнуті при напрузі 45 кВ і кількості імпульсів 20 і 25. При зазначених режимах система наближалась до монодисперсної, кількість частинок з розміром понад 500 нм прагнуло до 0. На основі проведеного повнофакторного експерименту підібраний раціональний режим електроіскрового оброблення сироватки при напрузі 45 кВ і кількості розрядів 20, що забезпечує дисперсність системи, достатню для уповільнення процесу осадження білкових частинок в напоях з сироватки. The results of the research on protein particles sizes in curd whey processed with electric spark discharges under variable parameters – voltage and discharge quantity are presented. The sizes of protein phase particles were determined by means of a complex system of the particles analysis at Zetasizer Nano ZS (Great Britain) analyzer. As a result of electrical spark processing, the decrease in the protein particles sizes and peak shift in the size range of 300 nm were observed. The earlier determined dependence of the protein particles sizes on voltage and discharge quantity was confirmed. The best results were achieved at 45 kV voltage and 20 and 25 discharge quantity. With the mentioned conditions the system became monodisperse and the particles quantity with the size of more than 500 nm approximated to zero. Based on the full factorial experiment, a rational regime for electric spark whey processing with 45 kV voltage and 20 discharge quantity was selected. It provides a system dispersion sufficient for the deceleration of protein particles settling in whey drinks.Документ Методичні особливості вивчення та застосування математичного пакету MathCad студентами технологічних спеціальностей(2015) Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Кривець, Тетяна Олексіївна; Кубайчук, Оксана ОлексіївнаРозділ «Програмування» МП MathCAD дозволяє написати програми будь-якої складності і таким чином розширює клас задач, що може вирішити студент. Section "Programming" MP MathCAD allows you to write applications of any complexity and thus expands the class of problems that can be solved student.Документ Методичні особливості вивчення і застосування сучасних систем символьної математики MATHCAD(2001) Маноха, Людмила Юріївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Яковенко, Віктор Юхимович; Городенська, Вікторія ЯківнаОдним із засобів автоматизації виробничої та наукової робіт сьогодні є програма MATHCAD, яка має універсальні можливості для розв'язування порівняно простих задач, а також здатна замінити цілі комп'ютерні програми, що виконують складніші обчислення, наприклад визначення коренів нелінійних алгебраїчних рівнянь, обчислення визначених інтегралів, розв'язування диференціальних рівнянь і багато іншого. Програма МАТНСАD - це дуже потужний інструмент. Для коректного використання системи МАТНСАD потрібні ґрунтовні знання математики, оскільки ні в якому разі не можна відмовлятися від критичного підходу при використанні математичних інструментів і завжди потрібно замислюватися над тим, чи має отриманий розв'язок зміст, чи вкладається він у загальну теорію і що це означає у даному конкретному випадку. One of the means of production automation and scientific work today there is a program MATHCAD, which is versatile for solving relatively simple problems, and can replace entire computer programs that perform complex calculations, such as determining roots of nonlinear algebraic equations Definite Integration , solution of differential equations and more. It МАТНСАD - a very powerful tool. For correct use of МАТНСАD needs in-depth knowledge of mathematics, as in any case can not abandon critical approach to the use of mathematical tools, and you should always think about whether the content of the resulting solution if it fits into the general theory and what it means in this particular case.Документ Моделювання залежностей в MS Excel з використанням покрокових алгоритмів(2014) Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Кубайчук, Оксана ОлексіївнаРобота присвячена проектуванню та розробці надбудов для розширення функціональних можливостей MS Excel, які не представлено у «Пакеті аналізу», а саме, стандартної покрокової регресії з можливістю заміни змінних на кожному кроці. The work is dedicated to designing and developing add-ins to extend the functionality of MS Excel, which is not represented in the "Package Analysis", namely, stepwise regression standard with the ability to replace variables at each step.Документ Моделювання процесу екстрагування білків із соняшникового шроту в присутності протеолітичних ферментів(2014) Носенко, Тамара Тихонівна; Манк, Валерій Веніамінович; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Кубайчук, Оксана ОлексіївнаБілки соняшникового шроту мають високу біологічну цінність та функціонально-технологічні властивості. Проте кількісне вилучення білків із шроту водними розчинниками не забезпечує високого виходу білкових ізолятів. Крім того, функціонально-технологічні властивості таких продуктів також потребують удосконалення. Sunflower meal proteins with high biological value and functional and technological properties. However, quantitative extraction of proteins from meal aqueous solvent does not ensure high yield of protein isolates. In addition, functional and technological properties such products also require improvement.Документ Моделювання процесу сушіння ніжок печериці(2015) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Кубайчук, Оксана Олексіївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаВивчається задача сушіння грибів печериць. Оптимальною температурою для сушіння вважається температура, за якої кінцевий продукт має найкращі смакові якості і зберігає максимум поживних речовин. Дослі дження проводилися за методом синхронного теплового аналізу. Експериментально встановлено, що оптимальні температури для ніжки та шапинки суттєво відрізняються. Побудовано моделі процесу сушіння ніжок грибів печериць при різних фіксованих температурах. Змодельовано процес сушіння ніжок грибів за оптимальної температури.Документ Моделювання стабілізаційних систем для майонезних емульсій(2015) Бердашкова, Лілія Олександрівна; Бахмач, Володимир Олександрович; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаМайонез є одним з найбільш популярних і значущих продуктів олієжирового комплексу України. Для того, щоб задовольнити постійно зростаючі потреби населення щодо асортименту, калорійності, органолептичних показників, строків зберігання, наявності біологічно-активних добавок і та інше. Виробники майонезної продукції прагнуть постійно удосконалювати його технологію, використовувати перспективну сировину. Mayonnaise is one of the most popular and significant oil and fat products industry of Ukraine. In order to meet the growing needs of the population on the range, calorific value, organoleptic characteristics, terms of storage, the presence of biologically active additives and and more. Mayonnaise products manufacturers seek to constantly improve its technology to use advanced materials.Документ Обгрунтування технологічних режимів одержання рослинних екстрактів для їх застосування у виробництві морозива(2010) Поліщук, Галина Євгеніївна; Гулак, Олена Володимирівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Бреус, Наталія Миколаївна; Перцевой, Федір ВсеволодовичВ статті обґрунтовано вибір нових видів рослинної сировини для виробництва морозива на основі екстрактів. Досліджено ефективність екстрагування за різних технологічних параметрів(температура, тривалість, співвідношення компонентів системи) та розроблено математичну модель з метою прогнозування перебігу масообмінного процесу для кожного виду рослинного матеріалу. In the article substantiation of choice of new types of vegetable raw material for the extracts basis ice cream production is given. Efficiency of extraction by different technological parameters (temperature, duration, ratio of components of the system) is investigated and mathematical model for prognostication of mass exchange process behaviour for each type of vegetable raw material is developed.Документ Овочева сировина як емульгувальний компонент у виробництві морозива(2011) Згурський, Андрій Володимирович; Поліщук, Галина Євгеніївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Бреус, Наталія МиколаївнаДосліджено емульгувальну здатність пектиновмісної сировини в емульсіях прямого типу. Встановлено рекомендовані режими та умови емульгування кокосової олії в обраних системах. Одержано інженерно-математичну базу для прогнозування ефективності процесу емульгування. Емульсії на основі овочевої сировини рекомендовано до застосування у виробництві морозива молочно-овочевого.Документ Про термомеханічну поведінку оболонкових тонкостінних елементів з нелінійного в’язкопружного матеріалу(2000) Киричок, Іван Федорович; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаРозглянуто задачу про взаємодію термомеханічної спряженості і фізичної нелінійності в коливальних процесах тонкостінних в’язкопружних нескінченно довгої циліндричної та замкнутої сферичної оболонок. Considered the task of the interaction of thermomechanical mating and physical nonlinearity in the vibration process of the thin-walled viscously – elastic infinity long cylindrical and closed spherical shells.