Перегляд за Автор "Захаров, Володимир Володимирович"
Зараз показуємо 1 - 13 з 13
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Використання зелених листових овочів у дієтичному харчуванні(2024) Войтешенко, Світлана; Захаров, Володимир Володимирович; Корецька, Ірина ЛьвівнаВ роботі проведено аналіз окремих мікроелементів та вітамінів в зелених овочах та їх свідоме споживання для досягнення мети «zero waste»Документ Дослідження процесу розділення молочної сироватки з використанням мембран МИФИЛ ПС-50(2015) Пащенко, Богдан Сергійович; Змієвський, Юрій Григорович; Захаров, Володимир ВолодимировичУ матеріалі показано що, при розділенні ультрафільтрацією молочної сироватки спостерігається стрімке зниження питомої продуктивності. Після формування динамічної мембрани на поверхні розділення, показники стабілізуються і знижуються пропорційно зростанню вмісту сухих речовин. Зроблено висновок, що мембрани слід відмивати, як лугами, так і кислотами.Документ Застосування алгоритму наївного Баєсового класифікатора для розрахунку та прогнозування процесів озонування(2018) Захаров, Володимир Володимирович; Устінов, Олександр А.; Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичУ статті представлено розроблену авторами експертну систему(програмне забезпечення) для розрахунку та прогнозування процесу озонування. За основу алгоритму розрахунку було взято наївний Баєсів класифікатор із застосуванням технологій «машинного навчання». Програму написано у середовищі для програмування Python. Розроблено і визначено необхідні параметри, класи та основоположні принципи формування навчальної вибірки. Запропоновано п ’ять класів, які відповідають певному відсотку розчиненого озону в рідкій фазі, оскільки цей показник один із головних параметрів при визначенні ефективності озонування. Принцип формування навчальної вибірки полягає у створенні набору подій, у яких сукупність значень обраних параметрів відповідає певному класу. На цьому етапі за параметри було обрано температуру оброблюваної рідини і концентрацію озону в озоно-газовій суміші. Чим більше подій відбувається у навчальні вибірці, тим точніше проходить класифікація.Документ Застосування алгоритмів машинного навчання в імовірнісно-статистичних моделях для прогнозування та розрахунку процесів озонування(2019) Захаров, Володимир Володимирович; Устінов, Олександр А.; Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичУ статті представлено розроблену авторами ймовірнісно-статистичну модель для розрахунку та прогнозування ефективності процесів озонування із застосуванням технології «машинного навчання». Модель реалізовано у вигляді програмного забезпечення. В основі розрахункового алгоритму лежить теорема Баєса. Код програми написано на мовах Python 2.6.8 та Bash. Запропоновано чотири класи, які відповідають певному відсотку розчиненого озону в рідкій фазі, оскільки цей показник — один з головних параметрів при визначенні ефективності процесу озонування. Принцип формування навчальної вибірки полягає у створенні набору подій, у яких сукупність значень обраних параметрів відповідає певному класу. Після проведення статистичного аналізу розподілів імовірностей різних параметрів за класами з’ясовано, що на процес озонування найбільше впливають концентрація озону в озоно-газовій суміші і температура. У результаті проведеного дослідження побудовано ймовірнісно-статистичну модель із застосуванням технології «машинного навчання» та проведено апробацію моделі для процесу озонування. Модель дає змогу визначити ефективність процесу озонування залежно від заданих значень темпе - ратури та концентрації озону в озоно-газовій суміші. У межах значень температури 0... 35°С та початкової концентрації озону 20.240 г/м3 точність прогнозу становить 91%. Також у програмі реалізовано функцію «машинного навчання» на принципі «Supervised Learning» додатковим модулем, який після визначення користувачем розчиненого озону видає запит на підтвердження правильності отриманих результатів. Якщо користувач підтверджує правильність класифікації, то задана подія вноситься до навчальної вибірки як достовірна. Представлена модель може бути адаптована для моделювання широкого класу задач, пов ’язаних з баромембранними процесами. The paper presents the probabilistic and statistical model developed by the authors for calculating and predicting the efficiency of ozonation processes using the technology of “machine learning”. The model is implemented as a software. The basis of the calculation algorithm is Bayes’ theorem. The program code is written in Python 2.6.8 and Bash. There were proposed 4 classes that correspond to a certain percentage of dissolved ozone in the liquid phase, since this index is one of the main parameters in determining the effectiveness of the ozonation process. The principle of forming a training sample is to create a set of events in which the set of values of the selected parameters correspond to a certain class. As a result of the statistical analysis of the probability distribution of various parameters in classes, it was found that ozone concentration in the ozone-gas mixture and temperature are most affected by the ozonation process. The more events are present in the training sample, the more precisely the classification takes place. The result of the work is a probabilistic-statistical model using the technology of “machine learning” (expert system) and testing of this model for the ozonation process. The model allows to determine the efficiency of the ozonation process depending on the given values of temperature and ozone concentration in the ozone-gas mixture. Within the limits of the temperature 0...35°С and the initial concentration of ozone 20...240 g/m3, the accuracy of the forecast is 91%. Also, the program has implemented the function of machine learning on the principle of “Supervised Learning”. It is implemented by an additional module, which, after the determination of the user of dissolved ozone, asks for confirmation of the correctness of the results. If the user confirms the correctness of the classification, then the given event is entered into the training sample. The presented model can be adapted to simulate a wide range of tasks related to barometric processes.Документ Застосування екологічних способів для переробки нанофільтраційного пермеату молочної сироватки та отримання природних концентратів мінеральних речовин(2019) Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій Григорович; Захаров, Володимир Володимирович; Устінов, Олександр А.; Дзязько, Юлія СергіївнаУ статті досліджено баро- та електромембранні процеси для фільтрації та концентрування багатокомпонентних розчинів з органічними сполуками з метою розроблення технології очищення рідин харчової промисловості (таких як нанофільтраційний пермеат молочної сироватки, післяспиртова барда тощо) та отримання концентратів мінеральних солей. Такі розчини в молочній та спиртовій промисловостях є побічними продуктами і наявні в значних об ’ємах. З одного боку, існує проблема утилізації цих розчинів (через високий вміст органічних сполук), з іншого — вони є джерелом цінних мінералів, які було б доцільно застосовувати. This paper is devoted to the study of baro- and electromembrane processes for filtration and concentration of multicomponent solutions with organic compounds, in order to develop technology for purification of food industry liquids (such as nanofiltration of whey, grain distillery stillage, etc.) and to obtain mineral salt concentrates. Such solutions in the dairy and alcohol industries are indirect and are presented in significant volumes. On the one hand, there is a problem with the disposal of such solutions (due to the high content of organic compounds), on the other hand, they are a source of valuable minerals that would be appropriate to use.Документ Концентрування мінеральних речовин електродіалізом(2015) Пащенко, Богдан Сергійович; Захаров, Володимир Володимирович; Бусигін, Олександр Васильович; Тростянський, Є. Д.На основі експериментальних досліджень вдалось отримати висококонцентровані розчини, концентрація яких перевищувала 100 г/дм3. Це дозволяє удосконалити ряд технологій, особливо пов’язаних з розділенням неорганічних сполук від органічних.Документ Методика визначення достовірності ймовірнісно-статистичної моделі розрахунку процесу озонування(2020) Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій Григорович; Захаров, Володимир Володимирович; Корнієнко, Людмила ВікторівнаУ статті представлено методику визначення достовірності ймовірнісно-статистичної моделі для розрахунку процесу озонування. Завдяки проведенню статистичного аналізу полігонів частот і розподілів імовірностей різних параметрів по класах виявлено, що на процес озонування температура впливає більше, ніж концентрація озону в озоно-газовій суміші. Значення температури дає змогу визначити діапазон розчинності озону, тобто розраховувати ефективність процесу озонування. Результатом подальших досліджень стала методика визначення достовірності ймовірнісно-статистичної моделі для розрахунку процесу озонування. Для аналізу алгоритмів обробки даних використовувались такі метрики, як точність (Precision) і повнота (Recall). В подальшому їх використали для розрахунку ще однієї метрики — F-міри (F-score). Ця метрика враховує і повноту, і точність, тому стало можливим визначити ефективність алгоритму розрахунку. F-міру розраховували як середнє гармонічне між точністю та повнотою та приймали в межах значення від 0 до 1. Чим ближче F-міри знаходилась до 1, тим точнішими були результати розрахунку. За допомогою запропонованої методики встановлено, що усереднений за всіма класами показник F-міра дорівнює 0,9069. Встановлено точність розрахунку розробленої моделі. Так, для діапазону розчинності озону в межах 60... 80% точність сягає 100%, для інших діапазонів точність коливається від 83 до 99(%), при середній точності 92,25%, що загалом є високим показником. Запропонована модель дає змогу визначити ефективність процесу озонування залежно від заданих значень температури та концентрації озону в озоно-газовій суміші. У подальшому запропонована авторами методика для визначення достовірності ймовірнісно-статистичної моделі розрахунку процесу озонування може забезпечити постійний контроль за правильністю розрахунків при поповненні вибірки даних моделі. The paper presents a method for determining the reliability of the probability-statistical model for calculating the ozonation process. Due to the statistical analysis of frequency ranges and probability distributions of different parameters by classes, it was found that the temperature has a greater effect on the ozonation process than the concentration of ozone in the ozone-gas mixture. The temperature value makes it possible to determine the range of ozone solubility, that is to calculate the efficiency of the ozonation process. The result of further work was a method for determining the reliability of the probability-statistical model for calculating the ozonation process. Metrics such as Precision and Recall were used to analyze the data processing algorithms. Subsequently, they were used to calculate another metric—F-score. This metric takes into account both completeness and accuracy and allowed to determine the efficiency of the calculation algorithm. The F- score was calculated as the average harmonic between accuracy and completeness and was taken in the range from 0 to 1. The closer the F- score was to 1, the more accurate the calculation results were. Using the proposed method, it was found that the average F-measure for all classes is 0.9069. The accuracy of calculation of the developed model was established, for the range of ozone solubility within 60...80% accuracy reaches 100%, for other ranges accuracy fluctuates from 83 to 99(%), at average accuracy of 92.25% that in general is a high indicator. The proposed model allows to determine the efficiency of the ozonation process depending on the set values of temperature and ozone concentration in the ozone-gas mixture. In the future, the method proposed by the authors to determine the reliability of the probabilistic-statistical model of calculation of the ozonation process can provide constant control over the correctness of the calculations when replenishing the sample data of the model.Документ Отримання очищеної води за умов мембранного розділення біологічних рідин(2015) Змієвський, Юрій Григорович; Киричук, Іванна Ігорівна; Корнієнко, Людмила Вікторівна; Мирончук, Валерій Григорович; Захаров, Володимир Володимирович; Пащенко, Богдан СергійовичЗастосування мембранних процесів у технологіях переробки молочної сироватки, післяспиртової барди та змивних вод дозволяє отримати у вигляді очищеної води не менше 65 % від їх початкового об’єму. Вміст розчинених речовин у такій воді не перевищує 0,2 г/дм. The application of membrane processes in whey processing technology, pislyaspyrtovoyi bards and flush water can get in the form of clean water for at least 65% of their original volume. The content of dissolved substances in such water does not exceed 0.2 g / L.Документ Спосіб підвищення використання діоксиду вуглецю в апаратах сатурації(2014) Захаров, Володимир Володимирович; Пономаренко, Віталій ВасильовичЗапропонована схема є перспективною на цукровому заводі, покращує використання СОг в апаратах сатурації, зменшуються втрати тепла з відпрацьованим сатураційним газом. The proposed scheme is promising in a sugar factory, improves the use of SOG in carbonation apparatus, reduced heat loss from the spent gas carbonation.Документ Ультрафільтраційне розділення молочної сироватки(2015) Пащенко, Богдан Сергійович; Змієвський, Юрій Григорович; Захаров, Володимир ВолодимировичУ матеріалі отримані залежності, що дозволяють визначити раціональні межі концентрування молочної сироватки ультрафільтрацією та підібрати тривалість циклу роботи мембрани до подальшої регенерації. Регенерацію слід проводити з метою очистки пор та поверхні мембрани, що дозволить відновити її властивості та більш ефективно її використовувати.Документ Фізико-біохімічні зміни при старінні клітин шампіньона(2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Дубівко, Анастасія Сергіївна; Бибич, О. Г.; Захаров, Володимир ВолодимировичМетою даної роботи було встановлення оптимальних умов зберігання свіжих грибів до процесу їх подальшої переробки. У якості дослідної сировини було вибрано білі шампіньйони вищого сорту. Дослідження проводились в науковій лабораторії за допомогою цифрового мікроскопа МИКМЕД-1 та хімічного реагенту-індикатора метиленової сині. This article is dedicated to the topic in order to establish the optimum storage conditions of storage of fresh mushrooms in the process of further processing. As the research materials were selected premium grade white mushrooms.Документ Інноваційні технології перероблення молочної сироватки мембранними методами. Розділ 1. Аналіз сучасного стану наукових досліджень та практики застосування баро- та електромембранних процесів у молочній промисловості(2019) Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій Григорович; Дзязько, Юлія Сергіївна; Захаров, Володимир ВолодимировичВикладено результати досліджень щодо застосування мембранних процесів в інноваційних технологіях перероблення молочної сироватки. Особливу увагу приділено дослідженням: нанофільтрації та діананофільтрації як способу попереднього концентрування та знесолення молочної сироватки; отримання концентратів мінеральних речовин із молочної сироватки; застосування модифікованих мембран; використання озонування як способу попереднього оброблення продуктів розділення молочної сироватки перед мембранними методами. Запропоновано нові машинно-апаратурні схеми маловідходного перероблення молочної сироватки мембранними методами. Для студентів закладів вищої освіти, аспірантів, наукових співробітників і працівників харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості.Документ Інтенсифікація мембранних процесів очищення нанофільтраційного пермеату молочної сироватки(2019) Захаров, Володимир ВолодимировичДисертаційна робота присвячена вирішенню актуальних проблем інтенсифікації мембранних процесів у технологіях молокопереробної галузі: ефективного, раціонального та найбільш повного використання ресурсів виробництва та застосування мембранних процесів.Досліджено вплив процесу озонування на нанофільтраційний пермеат молочної сироватки та його подальше розділення на мембранних установках. В роботі було встановлено позитивний вплив озонування на видалення органічних домішок використовуючи мембранні процеси.