Перегляд за Автор "Осейко, Микола Іванович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 97
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Амарантова олія - моніторинг фітостерину сквалену(2015) Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь ІвановичАмарант це культура, яка останнім часом привертає до себе величезну увагу вчених. Проведені дослідження виявили великий потенціал для використання амаранту не тільки для профілактики, але і для лікування найрізноманітніших захворювань. Amaranth is a culture that has recently attracted much attention of scientists. Studies revealed a great potential for use amaranth not only for prevention, but also for the treatment of various diseases.Документ Аналіз методів отримання ланоліну(2015) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Левчук, Ірина Володимирівна; Маринін, Андрій Іванович; Пасічний, Василь МиколайовичПід час переробка вовни на волокно у промислових масштабах витрачають великі об’єми води: до 800- 1000 мас. частин до 1 частини вовни. Використана вода містить вовняний жир, супутні вовні мінеральні та органічні речовини, речовини для профілактики та лікування захворювань у тварин і рослин (пестициди, гербіциди тощо). У вовняному жирі також присутні компоненти мийних засобів [1, 2]. Вилучення вовняного жиру з промивних вод здійснюють центрифугуванням, флотацією чи відстоюванням. During the processing of wool fiber on an industrial scale are spending large amounts of water: 800- 1000 to the masses. part 1 of wool. Used water contains wool fat, wool related mineral and organic substances, substances for the prevention and treatment of diseases in animals and plants (pesticides, herbicides, etc.). In Wool fat also contains components detergents [1, 2]. Removing fat from wool wash water is carried out by centrifugation, settling or flotation.Документ Антиокислювальна дія фосфатвмісних добавок на ліпіди свинини(2004) Страшинський, Ігор Мирославович; Осейко, Микола Іванович; Гончаров, Георгій ІвановичДосліджено вплив розробленої фосфатної суміші і харчової композиції на окислення ліпідів у модельних варених ковбасах, виготовлених з м’ясної сировини з ознаками PSE i DFD. Обґрунтовано доцільність використання запропонованих харчових добавок для зменшення вмісту продуктів окислення та покращання якості варених ковбас.Документ Антиоксиданти і прооксиданти у оздоровчому і дієтичному харчуванні(2021) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола ІвановичПрооксидантами вважають стероли та воски, яких у оліях до 0,4 %. За певних умов речовини можуть бути як анти-, так і прооксидантами, тому вивчення властивостей мінорних супутніх речовин жирових продуктів є актуальним для створення харчових продуктів оздоровчого і дієтичного призначення. Sterols and waxes are used as pro-oxidants, which are up to 0.4% in oils. For singing minds, speeches can be both anti- and pro-oxidants, so the increase in the power of minor concomitant speeches of fatty products is relevant for the creation of food products for health and dietary purposes.Документ Аспекти моніторингу олії та насіння соняшнику(2011) Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Осейко, Микола ІвановичПоказано актуальність проведення моніторингу олії та насіння соняшнику на вміст поліциклічних ароматичних вуглеводнів, зокрема бенp(а)пірену. Обґрунтовано необхідність вирішення проблеми канцерогенної безпеки олієжирових та жировмісних харчових продуктів з надійним їх контролем за бенз(а)піреном.Документ Аспекти технології функціонального крему на основі біологічно активної композиції(2020) Мітленко, Анна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна ІванівнаВизначено компоненти які потенційно мають функціонально-технологічні та біохімічні (антивікові) властивості. З’ясовано дію крему в експериментальному дослідженні на пацієнтах-добровольцях. Components that potentially have functional-technological and biochemical (anti-aging) properties have been identified. The effect of the cream was clarified in an experimental study on volunteer patients.Документ Аспекти якості та окиснення оліє-жирової композиції(2019) Ярмоліцька, Олена Сергіївна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна ІванівнаВиявлено, що чинники щодо зменшення впливу на термоокиснення,з урахуванням отриманої моделі, ранжуються: 1 - температура процесу; 2 - тривалість окиснення; 3 - концентрація ланоліну. Серед комбінованих чинників – сумісний вплив температури і тривалості термообробки. It was found that factors related to reducing the effect on thermal oxidation, taking into account the obtained model, are ranked: 1 - temperature of the process; 2 - duration of oxidation; 3 - concentration of lanolin. Among the combined factors is the combined effect of temperature and duration of heat treatment.Документ Безпека української соняшникової олії відповідно до європейських норм якості(2015) Семяшкін, О. Ю.; Луценко, М. В.; Мельник, М. М.; Осейко, Микола ІвановичВ Україні виробництво соняшникової олії є найважливішою з галузей агропромислового комплексу. Нині Україна забезпечує до 12% світового виробництва соняшнику і експортує олію в 27 країн світу.In Ukraine sunflower oil production is the most important branches of agriculture. Today Ukraine provides 12% of world production and exports of sunflower oil in 27 countries.Документ Безпечність сучасних косметичних засобів із використанням ланоліну(2021) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола ІвановичПродукція з ланоліном може містити поверхнево активні речовини, що використовуються під час первинної обробки вовни, які викликають алергічні реакції шкіри. Також косметична продукція може містити супутні речовини ланоліну, що могли потрапити з ланоліном, зокрема лікарські препарати, якими лікували шкірні хвороби овець. З метою прослідковування потрапляння небезпечних речовин у косметичний засіб необхідно використовувати технології, що очищають ланолін від небажаних супутніх речовин. Такими технологіями є способи обробки вовни для зменшення вмісту забруднюючих речовин у вовні, та способи вилучення ланоліну з попередньо підготовленої вовни. Products with lanolin can contain superficially active speech, which vikorates under the first hour of the first processing of the outside, like an allergic reaction of the tongue. Also, cosmetic products can avenge the accompanying speech of lanolin, which could be consumed with lanolin, zocrema medicinal preparations, which were used to rejoice in sheep's skin ailments. From the method of tracing the consumption of unsafe speeches in cosmetics, it is necessary to use technologies that clean lanolin from unsafe conjugated speeches. Such technologies are the ways of processing the outside to change instead of the fermenting speeches in the outside, and the way of processing lanolin from the previously prepared outside.Документ Борошно з безлушпинного соняшника(2017) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна ІванівнаУ безлушпинному соняшниковому борошні виявлено лімітовану амінокислоту лізин. Скор лейцину та ізолейцину, які у соняшнику класичних сортів є лімітованими, у безлушпинному соняшниковому борошні перевищено у півтора рази. Під час просіювання борошна зі збільшенням вмісту загального білка відбувається збагачення дрібнодисперсної фракції замінниими та незамінними амінокислотами. The limited amino acid lysine was found in dehulled sunflower flour. The amount of leucine and isoleucine, which are limited in sunflower of classical varieties, is exceeded by one and a half times in hullless sunflower flour. During sifting of flour, with an increase in the total protein content, the finely dispersed fraction is enriched with replaceable and non-replaceable amino acids.Документ Білкововмісні харчові продукти(2022) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь ІвановичРозробка рецептур виготовлення харчових продуктів з використанням як інгредієнта концентратів білків зернових та ізолятів олійних культур базується на визначенні оптимального внесення даних компонентів для поліпшення в’язкості та структурно-механічних характеристик продукту та його органолептичних показників. The development of recipes for the manufacture of food products using grain protein concentrates and oilseed isolates as an ingredient is based on determining the optimal application of these components to improve the viscosity and structural-mechanical characteristics of the product and its organoleptic indicators.Документ Біологічно активні комплекси ліпідів та екстрактів(2003) Осейко, Микола Іванович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Пешук, Людмила ВасилівнаУ статті наведено створення ресурсозберігаючих технологій оптимального вилучення та збереження в кінцевих продуктах біологічно активних речовин для використання концентратів ліпідів і екстрактів у продуктах лікувально-профілактичного та функціонального призначення. saving technologies create an optimum extraction and storage of final products, biologically active compounds for use concentrates and extracts lipids in prokduktah health care and functionality.Документ Біологічно активні рослинні олії із нетрадиційної сировини(2003) Осейко, Микола Іванович; Українець, Анатолій Іванович; Мирончук, Валерій Григорович; Пешук, Людмила Василівна; Шеманська, Євгенія Іванівна; Усатюк, Світлана Іванівна; Заєць, Євген; Гуца, С. В.У статті наведено дані щодо показників складу і якості рослинних олій із нетрадиційної сировини, що необхідні для створення ресурсозберігаючих технологій вилучення та збереження біологічно активних речовин у продуктах харчового, лікувально-профілактичного та функціонального призначення. The article presents data on the performance and quality of the vegetable oil from non-conventional raw materials needed to build resource-saving technologies of extraction and preservation of biologically active substances in food products, forging poly-care and functionality.Документ Визначення воскоподібних речовин в оліях методом газової хроматографії(2014) Осейко, Микола Іванович; Голубець, Ольга В.; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Шкаруба, С. М.Визначення масової частки воскоподібних речовин є невід'ємною складовою в процесі контролю якості вимороженої соняшникової олії, і регламентується ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова. Технічні умови». Крім того, вміст восків є одним з показників, що використовуються для встановлення виду оливкової олії (першого віджиму або екстракційної). Тому удосконалення методу визначення воскоподібних речовин належить до актуальних задач. Determination of the mass fraction of waxy substances are an integral part in process quality control winterized sunflower oil, and regulated ISO 4492: 2005 "Sunflower. Specifications. "In addition, the wax content is one of the indicators used to establish the type of olive oil (first pressing or extraction). Therefore, improvement of the method for determining waxy substances belonging to the current problems.Документ Використання спектрометричних методів для дослідження фосфоліпідних продуктів(2009) Шеманська, Євгенія Іванівна; Осейко, Микола ІвановичВизначено показники складу та якості вітчизняних фосфоліпідних продуктів, що отримані з рослинних олій. Досліджено екстракти фосфоліпідів (концентрат, емульсія). Характерне поглинання фосфоліпідів доцільно використати для методів їхньої ідентифікації та визначення фосфоліпідів, меланофосфоліпідів і аналізу продуктів, що містять фосфоліпіди.Документ Восковмісні харчові продукти(2022) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь ІвановичВіск є структуроутворювачем олійновмісних харчових продуктів та дозволяє, зменшивши у харчовому раціоні твердоплавких ненасичених транс-ізомерних жирних кислот та насичених жирних кислот у складі жировмісного харчового продукту, поліпшити структурно-механічні властивості продукту та зменшити вміст компонентів, що підвищують вміст холестеролу у крові. Wax is a structure-builder of oil-containing food products and, by reducing the amount of hard-melting unsaturated trans-isomeric fatty acids and saturated fatty acids in the fat-containing food product in the diet, improves the structural and mechanical properties of the product and reduces the content of components that increase blood cholesterol.Документ Вплив фосфатовмісних добавок на окиснення ліпідів варених ковбас(2005) Осейко, Микола Іванович; Страшинський, Ігор Мирославович; Гончаров, Георгій ІвановичНаведено результати досліджень впливу фосфатовмісних добавок на окиснення ліпідів варених ковбас. Встановлено, що в ході технологічного процесу окислювальні змінення ліпідів прискорюються. Доведено, що використання розробленої нами фосфатної суміші як окремо, так і у складі харчової композиції підвищує стійкість м’ясних систем до окиснення, сприяє зменшенню вмісту продуктів окиснення у готових м’ясних виробах та поліпшує якісні показники їх.Документ Дослідження антиокислювальної здатності ланоліну в системі КТІОЛ(2018) Ярмоліцька, Олена Сергіївна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна ІванівнаПроблема удосконалення та розробки нових технологій, продуктів і препаратів є актуальною для всіх галузей промисловості. Одним із напрямів конструювання інноваційних продуктів і препаратів є використання в ліпідовмісних композиціях восків, воскоподібних продуктів і їхніх фракцій з ліпофільно-гідрофільними, функціональньно-технологічними та функціональними властивостями. The problem of improving and developing new technologies, products and drugs are relevant for all industries. One of the directions of designing innovative products and preparations is the use in lipid-containing compositions of waxes, waxy products and their fractions with lipophilic-hydrophilic, functional-technological and functional properties.Документ Дослідження антиоксидантних властивостей високоолеїнової соняшникової олії(2018) Єрмаков, Микола Олександрович; Осейко, Микола ІвановичМетою даної роботи було дослідження окислювальної стабільності високоолеїнової (ВО) соняшникової олії у порівнянні з класичною соняшниковою олією для з’ясування стійкості олійної композиції на її основі; The purpose of this work was to study the oxidative stability of high-oleic (HO) sunflower oil in comparison with classical sunflower oil to determine the stability of the oil composition on its basis.Документ Дослідження антиоксидантних властивостей олійних композицій на основі високоолеїнової соняшникової олії(2019) Єрмаков, Микола Олександрович; Осейко, Микола ІвановичМетою роботи було дослідження олійних композицій на основі високоолеїнової (ВО) соняшникової та соєвої нерафінованої олій для з’ясування стійкості до окислення у порівнянні з класичною соняшниковою олією; The purpose of this work was to study oilseed compositions based on high oleic (BO) sunflower and soybean unrefined oils to determine oxidation resistance in comparison with classic sunflower oil.