Перегляд за Автор "Панчук, Тамара Костянтинівна"
Зараз показуємо 1 - 12 з 12
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз природних вод на вміст Хрому(2011) Іщенко, Віра Миколаївна; Полумбрик, Олег Максимович; Панчук, Тамара КостянтинівнаРозроблено методику електротермічного атомно-абсорбційного визначення Хрому в природних водах з різною мінералізацією. Досліджено вплив макрокомпонентного складу природних вод на атомізацію в графітовій кюветі. Встановлено, що оптимальним хімічним модифікатором при електротермічному визначенні Хрому в природних водах є калій хлорид з концентрацією в розчині 0,2 моль/л. Методику перевірено на модельних розчинах, а також на реальних об’єктах природних вод. The method of electrothermal atomic absorption determination of chromium in natural waters with different salinity. The influence macrocomponent of natural waters atomization in a graphite cuvette. Found that the optimum chemical modifier for electrothermal determination of chromium in natural waters is the concentration of potassium chloride in a solution of 0.2 mol / l. The method tested on model solutions, as well as real objects of natural waters.Документ Аналітичні підходи для перевірки якості молочної продукції(2018) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Панчук, Тамара КостянтинівнаДокумент Визначення важких металів у мінеральних добривах(2010) Іщенко, Віра Миколаївна; Полумбрик, Олег Максимович; Панчук, Тамара КостянтинівнаРозроблена методика визначення Хрому у сечовині електротермічним атомно-абсорбційним методом. Показано, що застосування хімічного модифікатора на основі паладій (ІІ) нітрату дозволяє усунути заважаючий вплив матриці об’єкту аналізу. A method for of determination of Chrome in urea by electrothermal atomic absorption method has been developed. The results obtained using this method suggest that application of Palladium(II) nitrate chemical modifier allows to eliminate the disturbing action caused by matrix of object under analysis.Документ Визначення йонного кальцію у вині(2020) Іщенко, Віра Миколаївна; Охмакевич, Анастасія Миколаївна; Іщенко, Микола Володимирович; Панчук, Тамара КостянтинівнаУ статті проаналізовано хімічний склад вин та охарактеризовано фактори, які впливають на їхній склад. Детально розглянуто мінеральні речовини вина, зокрема металічні елементи та джерела їх надходження у виноматеріали. Наведено дані щодо кількісного вмісту металічних елементів у винах із зазначенням їхнього впливу на властивості вина й охарактеризовано методики визначення металів у винах, зокрема метод атомно-абсорбційної спектроскопії, який рекомендовано Міжнародною організацією винограду і вина для визначення вмісту металічних елементів. Водночас зазначено, що перспективним методом визначення вмісту йонної форми металів у винах є використання йонселективних електродів. Визначено вміст йонного Кальцію у зразках червоного сухого вина, переважно одержаного із винограду сорту «Каберне Совіньйон». Вино відрізнялось за походженням (різні регіони України, вина Італії, Молдови та Грузії і вино, виготовлене в домашніх умовах, яке на відміну від торговельних марок не містило сульфур діоксиду як консерванту). Кальцій та активну кислотність (рН) визначено на рН-метрі/йономірі марки рН-150МІ (Республіка Білорусь). Електрохімічна комірка складалась з йонселективного електроду Еліс-121 Са (Російська Федерація) та насиченого хлорид-срібного електроду. Описано методику визначення та наводено одержані результати. Встановлено, що вміст Кальцію в досліджуваних винах знаходиться в межах від 1,3410-3 до 3,7510-3 моль/л (відповідно 53,6 та 150 мг/л). Найнижчим вміст Кальцію був у вині, виготовленому в домашніх умовах, найвищим — у купажному вині. Виміряні значення йонного Кальцію в різних зразках вин майже не залежать від їхнього географічного походження, а визначаються технологією та сортом винограду. Показано лінійну залежність вмісту Кальцію від активної кислотності зразків вина. The article discusses the chemical composition of wines and describes the factors that affect their composition. Mineral substances of wine, in particular, metal elements and sources of their receipt in wine materials were considered in detail. Data on the quantitative content of metallic elements in wines, influencing on wine properties, were given and methods for determining metals in wines, in particular, the method of atomic absorption spectroscopy, recommended by the International Organization of Grapes and Wines, were described. At the same time, it was noted that some perspective method for determining the content of the metal ions in wines is the use of ion-selective electrodes. The content of ionic Calcium in dry red wine samples mainly obtained from Cabernet Sauvignon grapes was determined. The wine differed in origin, in particular, wine samples were from different regions of Ukraine, as well as from Italy, Moldova and Georgia and home-made wine, which, unlike brands, did not contain sulfur dioxide as a preservative. Calcium and active acidity (pH) were determined with a pH meter / ionometer pH-150MI (Republic of Belarus). The electrochemical cell consisted of an ion-selective electrode Еlice-121Ca (Russian Federation) and a saturated silver chloride reference electrode. The method of determination was described and the obtained results were given. It was found that the Calcium content in the studied wines ranges from 1.3410-3 to 3.7510-3 mol/l (53.6 and 150 mg/l, respectively). The lowest content of Calcium was found in home-made wine, the highest — in blended wine. The measured values of ionic calcium in different wine samples almost do not depend on their geographical origin, but are determined by the technology and grape variety. The linear dependence of the Calcium content on the active acidity of wine samples was shown.Документ Екстракційне концентрування та атомно-абсорбційне визначення плюмбуму уводі в вигляді комплексу Pb18C6(CCl3COO)2(2014) Кроніковський, Олег Ігоревич; Іщенко, Микола Володимирович; Панчук, Тамара КостянтинівнаРозглянуто синергетичну дію краун-ефіру 18-краун-6 на екстракцію плюмбумтрихлорацетату рядом органічних розчинників. Встановлено компонентний склад комплексу та умови його кількісного вилучення в органічну фазу. Приведено схему процесів, що протікають в екстракційній системі та розраховано відповідні константи екстракції комплексу. На основі отриманих результатів запропоновано методику екстракційного концентрування та атомно-абсорбційного визначення Плюмбуму в природних, сточних і інших водах, яку перевірено на реальних об’єктах.Документ Електротермічне атомно-абсорбційне визначення алюмінію в природних водах(2012) Іщенко, Віра Миколаївна; Панчук, Тамара КостянтинівнаВ роботі запропоновано застосування аскорбінової кислоти в якості хімічного модифікатора при електротермічному атомно-абсорбційному визначенні алюмінію у високомінералізованих природних водах. Розроблена методика характеризується високою правильністю та повторюваністю. Методику перевірено на модельних розчинах, а також на реальних об’єктах природних вод.Документ Електротермічне атомно-абсорбційне визначення плюмбуму в природних водах з використанням органічних комплексоутворювачів в якості хімічних модифікаторів(2010) Іщенко, В. Б.; Іщенко, Віра Миколаївна; Панчук, Тамара КостянтинівнаРозроблено методику електротермічного атомно-абсорбційного визначення Плюмбуму в природних водах з різною мінералізацією. Досліджено вплив макрокомпонентного складу природних вод на атомізацію в графітовій кюветі. Показано, що оптимальним хімічним модифікатором при електротермічному визначенні Плюмбуму в природних водах є аскорбінова кислота з концентрацією в розчині 0,001 моль/л. Методику перевірено на модельних розчинах, а також на реальних об’єктах природних вод.Документ Електротермічне атомно-абсорбційне визначення хрому в природних водах(2011) Іщенко, Віра Миколаївна; Панчук, Тамара КостянтинівнаРозроблено методику електротермічного атомно-абсорбційного визначення Хрому в природних водах з різною мінералізацією. Досліджено вплив макрокомпонентного складу природних вод на атомізацію в графітовій кюветі. Встановлено, що оптимальним хімічним модифікатором при електротермічному визначенні Хрому в природних водах є калій хлорид з концентрацією в розчині 0,2 моль/л. Методику перевірено на модельних розчинах, а також на реальних об’єктах природних вод.Документ Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів(2017) Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Панчук, Тамара КостянтинівнаПроведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Ultrasound analysis for more than 30 samples of different kinds of milk has been made: natural whole milk and diluted with water in the amount from 5 to 20 % of mass, drinking kinds of pasteurized, ultra-pasteurized and lactose-free milk and also reconstituted milk. Such indexes of milk content as fat, protein, lactose, non- fat milk solids, water, density and the temperature of freezing have been determined. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to determine the adulteration are envisaged in further research.Документ Контроль важких металів в об’єктах навколишнього середовища за допомогою аналізатора «М-ХА 1000-5»(2012) Галімова, Валентина Михайлівна; Манк, Валерій Веніамінович; Суворовцев, І. В.; Панчук, Тамара Костянтинівна; Тонха, О. Л.; Вовкушівська, Я. В.Створено програмно - комп’ютерний аналізатор для контролю важких металів в об’єктах довкілля з новим програмним забезпеченням, який відповідає сучасним вимогам до аналітичних приладів. The software - computer analyzer for monitoring heavy metals in the environment with new software that meets modern requirements for analytical instruments.Документ Розробка методики атомно-абсорбційного визначення Плюмбуму у воді в вигляді комплексу з краунефіром(2014) Кроніковський, Олег Ігоревич; Іщенко, Віра Миколаївна; Панчук, Тамара КостянтинівнаОдна з основних екологічних проблем людства — якість питної води, яка напряму пов'язана з станом здоров'я населення, екологічною чистотою продуктів харчування, з рішенням завдань медичного та соціального характеру. Активна техногенна діяльність людини призводить до забруднення природних вод сполуками важких металів, в тому числі й Плюмбуму. Необхідно зважати, що Плюмбум відноситься до класу високонебезпечних речовин. Для живих організмів він є одним із сильних токсикантів [1]. Підвищення вмісту Плюмбуму в водах проходить, в основному, за рахунок промислових стічних вод та використання етилованих бензинів. Гранично допустима концентрація вмісту Плюмбуму в питній воді складає ЗО мкг/дм3. One of the major environmental problems facing humankind - the quality of drinking water, which is directly related to the health of the population, environmentally friendly food, to the decision of problems of health and social issues. Active anthropogenic human activities leading to pollution of natural waters compounds of heavy metals, including Pb. It is necessary to point out that Lead is classified high-risk substances. For living organisms, it is one of the strengths of toxicants [1]. Increase of Lead in water is mainly due to industrial waste water and the use of leaded gasoline. Maximum allowable concentration of Pb content in drinking water is thirty mg / dm3.Документ Способ получения гидрата фосфата меди-аммония (Авторское свидетельство № 1742207)(1990) Копилевич, Владимир Абрамович; Щегров, Леонид Николаевич; Панчук, Тамара Костянтинівна; Фоменко, Вениамин ВасильевичСпособ получения гидрата фосфата меди-аммония, включающий взаймодействие растворов сульфата меди и гидрофосфата аммония, с последующим отделением и сушкой продукта. The method for synthesis hydrate copper-ammonium phosphate, comprising reacting a solution of copper sulphate and ammonium hydrogen phosphate followed by separation and drying of the product.