Перегляд за Автор "Полумбрик, Олег Максимович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 35
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Альгінати в харчових технологіях(2014) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Іщенко, Віра Миколаївна; Костюк, Володимир Степанович; Сірик, Аліна ОлегівнаРозглянуті отримання, властивості і використання альгінатів у харчових технологіях. Включення альгінатів до складу харчових продуктів сприяє виведенню радіонуклідів, зменшенню рівня натрію і позитивно впливає на здоров’я людини. Обговорені технологічні особливості застосування альгінатів у харчових продуктах якості драглеутворювачів, згущувачів та інкапсулянтів. The alginates production, its properties and application in food has been discussed. Inclusion of alginates in food materials allows to eliminate radionuclides decrease sodium level and nave beneficial effect on human health. The technological aspects of alginates application in food as gel forming agents, thickners and in capsulants ( probiotics essential fatty acids etc) has been discussed. Alginates can increase time of confectionary products duc to unigue water binding ability.Документ Аналіз природних вод на вміст Хрому(2011) Іщенко, Віра Миколаївна; Полумбрик, Олег Максимович; Панчук, Тамара КостянтинівнаРозроблено методику електротермічного атомно-абсорбційного визначення Хрому в природних водах з різною мінералізацією. Досліджено вплив макрокомпонентного складу природних вод на атомізацію в графітовій кюветі. Встановлено, що оптимальним хімічним модифікатором при електротермічному визначенні Хрому в природних водах є калій хлорид з концентрацією в розчині 0,2 моль/л. Методику перевірено на модельних розчинах, а також на реальних об’єктах природних вод. The method of electrothermal atomic absorption determination of chromium in natural waters with different salinity. The influence macrocomponent of natural waters atomization in a graphite cuvette. Found that the optimum chemical modifier for electrothermal determination of chromium in natural waters is the concentration of potassium chloride in a solution of 0.2 mol / l. The method tested on model solutions, as well as real objects of natural waters.Документ Безпека застосування харчових добавок(2013) Полумбрик, Олег Максимович; Топчій, Оксана АнатоліївнаВ роботі досліджено токсичність природних сполук, які потребують в кожному окремому випадку додаткових досліджень. Встановлені граничне допустимі рівні харчових добавок в продуктах чи добова допустима доза (ДДД) споживання харчових продуктів. We investigated the toxicity of natural compounds, which require, in each case, additional research. Set the maximum permissible levels of food additives in products or allowable daily dose (DDD) in food consumption.Документ Біосинтетичні мастильні матеріали з визначеними властивостями. Переробка соєвої олії(2008) Кириченко, В. В.; Полумбрик, Олег Максимович; Кириченко, Віктор ІвановичУ статті розглядаються теоретичні і прикладні аспекти проблеми комплексної переробки соєвої олії як базової та оптимізованих композицій олій на її основі на біосинтетичні мастильні матеріали. Відповідно до алгоритму переробних процесів запропоновано метод одержання нових біосинтетичних, трибохімічно активних олив та поліфункціональних олив-присадок, які добре суміщуються з мінеральними матеріалами. The article examines theoretical and applied aspects of the complex processing of soybean oil as a base, as well as optimized compositions of oils based on it on biosynthetic lubricants. In accordance with the algorithm of a method of treatment processes produce new biosynthetic, tribochemical active oils and multifunctional oil-additives, that are well aligned with mineral materials.Документ Вивчення будови та властивостей вітаміну В1(2004) Українець, Анатолій Іванович; Харітон, Тамара Яківна; Полумбрик, Олег МаксимовичНа основі квантово-хімічних розрахунків, зроблених у напівемпіричному наближенні РМ3, описана будова та властивості супряженої основи вітаміну В1, яка була розглянута у вигляді таутомерів. Встановлено, що у відповідній рівновазі присутній лише один таутомер. Зроблено припущення щодо можливого механізму перетворення вітаміну В1 під час травлення їжі. Considered and described structure and propertis of the attended basis of vitamin of В1 as tautomerov. On the basis of quantum-chemical l calculation in the semiempiric approaching of RMZ are in a state of equilibrium one tautomer is present. Supposition of possible mechanism of transformation of vitamin of В1 is done in a gastroenteric highway.Документ Визначення важких металів у мінеральних добривах(2010) Іщенко, Віра Миколаївна; Полумбрик, Олег Максимович; Панчук, Тамара КостянтинівнаРозроблена методика визначення Хрому у сечовині електротермічним атомно-абсорбційним методом. Показано, що застосування хімічного модифікатора на основі паладій (ІІ) нітрату дозволяє усунути заважаючий вплив матриці об’єкту аналізу. A method for of determination of Chrome in urea by electrothermal atomic absorption method has been developed. The results obtained using this method suggest that application of Palladium(II) nitrate chemical modifier allows to eliminate the disturbing action caused by matrix of object under analysis.Документ Використання бентонітів для адсорбційної рафінації олій та жирів(2012) Іщенко, Віра Миколаївна; Колотуша, Тетяна Петрівна; Полумбрик, Олег Максимович; Любинська, НадіяПроаналізовано склад і сорбційні властивості бентонітових глин. Показано, що у якості сорбентів для сорбційної рафінації олій слід використовувати бентоніти, активовані неорганічними кислотами. The composition and sorption properties of bentonite clays are analyzed. It has been shown that bentonites activated by inorganic acids should be used as sorbents for the sorption of oils.Документ Використання бентонітів у харчовій промисловості(2013) Іщенко, Віра Миколаївна; Колотуша, Тетяна Петрівна; Полумбрик, Олег МаксимовичВ статті проаналізовано склад і сорбційні властивості бентонітових глин та їх використання в харчових технологіях. Показано, що у якості сорбентів для виноробної промисловості доцільно використовувати натрієві або кальцієві бентоніти, а для сорбційної рафінації олій – бентоніти, активовані неорганічними кислотами.Документ Влияние n-донорных растворителей на реакционную способность трифенилвердазила в реакции с перекисью лауроила(1975) Полумбрик, Олег Максимович; Заика, Е. И.; Ярмолюк, Б. М.В статье рассмотрено влияние n-донорных растворителей на реакцию трифенилвердазила с перекисью лауроила, обсуждены процессы протекания реакций и результаты экспериментов. The article deals the influence of n-donor solvents on the reaction of trifenilverdazil with lauroyl peroxide, discussed the processes of the reactions and the results of experiments.Документ Галактоманани в харчових технологіях(2015) Полумбрик, Максим Олегович; Костюк, Володимир Степанович; Совко, Марина Станіславівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Полумбрик, Олег МаксимовичРозглянуто отримання, властивості і використання галактомананів у харчових технологіях. Ці харчові гідроколоїди є лінійними полісахаридами, що складаються з фрагментів залишків манопіранози, періодично заміщених фрагментами D-галактози. Вони характеризуються низькою вартістю і здатні утворювати в’язкі розчини навіть при низьких (<1 %) концентрації. Включення галактомананів до складу харчових продуктів сприяє збагаченню харчовими волокнами, збільшує термін їх зберігання, впливає на кристалізацію, дозволяє контролювати текстуру, стабілізувати піни і емульсії, попереджає розшарування чи осідання, синерезис і позитивно впливає на здоров’я людини. Обговорені технологічні особливості застосування галактомананів у харчових продуктах в якості гелеутворювачів, стабілізаторів, інгібіторів ретроградації крохмалю. The properties and utilization of Galactomannans (GM) in food technologies have been discussed. These food hydrocolloids are linear polysaccharides composed from mannopiranoses units, which were substituted periodically by D- galactoses units. These ingredients are able to form viscous solutions even at low (less than 1 %) concentration and have low cost. GM inclusion into food products leads to shelf life increase, fortification by food fibers, impact on crystallization, allow to control texture as well as foam sand emulsion stabilization, prevent sedimentation and syneresis and has positive impact on human health. The technological features of 6M and their utilization in food as gel forming agents, stabilizers, inhibitors of starch retrogradation were observed.Документ Дослідження властивостей м'ясних продуктів методом спінових пасток(2014) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Топчій, Оксана АнатоліївнаВ останні роки велика увага приділяється новому методу збереження якості харчових продуктів, а саме застосуванню високого тиску. Холодна пастеризація не впливає на харчові і сенсорні характеристики м'ясних продуктів, зменшуючи ризики мікробіологічного псування, що пов'язується з присутністю патогенних мікроорганізмів, головним чином Salmonella i Listeria. Спричинення високого тиску впливає на конформацію протеїнів у м'ясних системах, надаючи нові властивості щодо текстури і здатності утримувати воду. In recent years, much attention is given to the new method of saving money food products, namely the use of high pressure. Cold pasteurization does not affect the nutritional and sensory properties of meat products, reducing the risk of microbiological spoilage, which is linked to the presence of pathogens, especially Salmonella i Listeria. Causing high pressure affects the conformation of proteins in meat systems, providing new features on the texture and ability to retain water.Документ Дослідження вмісту вітаміну В1, в спирто-водних розчинах(2003) Харітон, Тамара Яківна; Полумбрик, Олег Максимович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Прибильський, Віталій ЛеонідовичЕкспериментально досліджено й теорепшчно обґрунтована можливість застосування фотоколориметричного .методу визначення вітамміну В 1 в продуктах харчування, спірто-водних розчинах. Study of vitamin В 1 in alcohol-water solution and theorized the opportunity use fotokalorimetričeskogo method to determine the vitamin В1 in food , alcohol-water solution.Документ Електротермічне атомно-абсорбційне визначення хрому у сечовині(2009) Іщенко, Віра Миколаївна; Кривошеєва, А. В.; Полумбрик, Олег МаксимовичРозроблена методика визначення Хрому у сечовині електротермічним атомно-абсорбційним методом. Показано, що застосування хімічного модифікатора на основі паладій (ІІ) нітрату дозволяє усунути заважаючий вплив матриці об’єкту аналізу.Документ Загальна хімія. Неорганічна хімія(2009) Іщенко, Віра Миколаївна; Колотуша, Тетяна Петрівна; Кроніковський, Олег Ігоревич; Перепелиця, Олександр Петрович; Полумбрик, Олег Максимович; Рябокінь, Іван Григорович; Тилтіна, Людмила Іванівна; Фоменко, Веніамін ВасильовичНавчальний посібник містить лекції по темам курсів «Загальна і неорганічна хімія» та «Хімія», контрольні завдання з тем і рекомендованій для студентів всіх спеціальностей НУХТ. Учебное пособие содержит лекции по темам курсов «Общая и неорганическая химия», «Химия», контрольне задания по темам и предназначен для студентов всех специальностей НУПТ. The manual includes lectures on topics of the course "General and Inorganic Chemistry" and "Chemistry", control tasks with the topics and recommended for studentsof all specialtiesof NUFT.Документ Инверсионно-хронопотенциометрическое определение тяжёлых металлов в объектах окружающей среды(1997) Карнаухов, Александр Иванович; Полумбрик, Олег Максимович; Безнис, Анатолий Тимофеевич; Суровцев, И. В.В научно-методической разработке детально рассмотрен метод инверсионно-хронопотенциометрического определения тяжёлых металлов в различных объектах окружающей среды, показаны его преимущества и перспективность применения. Разработка рекомендована для студентов и специалистов, специализирующихся в вопросах экологии агропромышленного комплекса. In the scientific and methodological development discussed in detail the method of inversion-chronopotentiometric determination of heavy metals in various environmental objects, showing its advantages and promising applications. The development is recommended for students and professionals specializing in the ecology of agro-industrial complex.Документ Комплекс йоду з β-циклодекстрином як функціональна добавка у технології варених ковбасних виробів(2017) Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Полумбрик, Максим Олегович; Пасічний, Василь Миколайович; Полумбрик, Олег МаксимовичУ статті одержано комплекс між йодом та β-циклодекстрином, в якому одна молекула циклічного олігосахариди зв’язує молекулу йоду. Комплекс «гість–хазяїн» використано як функціональну добавку для збагачення йодом м’ясних сосисок. Комплекс йоду з β-циклодекстрином характеризується можливістю утворення 3,5-дийодтирозину при дії комплексу на молекули тирозину, відсутністю негативного впливу на якість готової продукції, високим ступенем утримання йоду після технологічної обробки, нешкідливістю, біодоступністю, засвоєнням організмом у складі сосисок. Розроблено рецептуру м’ясних сосисок із вмістом отриманого комплексу 4 мкг/г продукту, що повністю компенсує добову потребу в цьому мікроелементі при споживанні 150 г виробів. Отриманий комплекс не впливає на органолептичні та мікробіологічні характеристики готових виробів. Проведені клінічні випробування цих варених ковбасних виробів показали, що після 10-денного їх споживання достатнє йодне забезпечення було відновлено повністю в осіб із помірним йододефіцитом. A novel host-guest complex was obtained by means of direct reaction between β-cyclodextrin and iodine. The host-guest complex was used as an additive in meat sausages enriched with iodine. Meat boiled sausages were selected as an object of fortification by the host-guest complex taking into account their frequent use in a diet, high amount of L-tyrosine in a protein complex, possibility of 3.5-diiodotyrosine formation caused by interaction between the complex and L-tyrosine as well as the absence of negative impact on the quality of the finished product, high iodine retention during food processing, safety, bioavailability and normal ingestion. Iodine content in the developed formulation of sausages was 4 μg/g. The consumption of 150 g of this product fully compensates the daily requirements of iodine. The complex has no impact on quality or sensory characteristics of final boiled sausages. Clinical trials showed that after 10 days of consumption of these sausages the iodine supply has been fully restored for the individuals having moderate iodine deficiency.Документ Мастильно-охолоджувальні засоби із технічних олій. Функціональні властивості та їхній вплив на ефективність обробки металів(2008) Кириченко, В. В.; Кириченко, Віктор Іванович; Полумбрик, Олег МаксимовичУ статті розглядаються результати вивчення функціональних властивостей мастильно-холодильних засобів (МХЗ) для обробки металів, які запропоновано одержувати із технічних олій, зокрема ріпакової. Викладено сутність розробленої і впровадженої у дослідно-експериментальне виробництво технології одержання базової пасти, водних та олійних емульсій. Приведено дані численних і всебічних випробувань різних типів МХЗ на машині тертя та в процесах обробки металів.Документ Окисно-відновні процеси(2002) Полумбрик, Олег Максимович; Карнаухов, Олександр Іванович; Федоренко, Павло ВарфоломійовичПосібник створений відповідно до чинних програм із загальної і неорганічної хімії для студентів нехімічних спеціальностей (інженерних, агрохімічних, екологічних, біологічних, технології харчової і легкої промисловості)вищих навчальних закладів. Він рекомендується студентам денної та заочної форм навчання для поглибленого вивчення тем «Окисно-відновні реакції», «Електрохімічні процеси», «Корозія та захист металів» курсів загальної і неорганічної хімії. Посібник корисний викладачам, аспірантам, вчителям хімії середніх шкіл, технікумів, коледжів, а також абітурієнтам для підготовки до вступних іспитів з хімії, слухачам підготовчих відділень.Документ Оцінка антиоксидантної активності природних сполук(2016) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Пасічний, Василь Миколайович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Баль-Прилипко, Лариса ВацлавівнаВ огляді наведено аналіз сучасних даних літератури та власних досліджень авторів щодо методів оцінки антиоксидантної активності природних сполук, а також харчових продуктів, напоїв, добавок, плазми і сироватки крові тощо. Методи дослідження загальної антиоксидантної ємності різняться по типу джерела окиснення, сполуки, що окислюється і способу вимірювання окисненої сполуки. Розглянуто сучасні підходи до розроблення технологій харчових продуктів, збагачених антиоксидантами, враховуючи різноманітність механізмів утворення вільних радикалів в процесах окиснення. Зроблено висновок про необхідність застосування антиоксидантів різних класів для підвищення ефективності їх дії. The review provides an overview of current literature data and author's own research on methods for evaluating the antioxidant activity of natural compounds, as well as food products, beverages, additives, plasma and blood serum, etc. Methods of studying the total antioxidant capacity vary according to the type of oxidation source, the oxidizing compound and the method of measuring the oxidized compound. Modern approaches to the development of technologies of food products enriched with antioxidants are considered, taking into account the variety of mechanisms of formation of free radicals in the processes of oxidation. The conclusion is made on the need to use antioxidants of different classes to increase their effectiveness.Документ Переестерифікація технічних олій олігомерними гліколями як напрямок їх переробки в нові біоматеріали з визначеними властивостями(2007) Кириченко, В. В.; Полумбрик, Олег Максимович; Кириченко, Віктор ІвановичУ статті розглядаються хіміко-технологічні і трибохімічні аспекти ефективних методів переробки технічних олій в нові біоматеріали з визначеними властивостями. Розроблено основи двоетапно-єдиного процесу модифікації олій відповідними і доступними реагентами: спочатку переестерифікацією їх структури, а потім етерифікацією надлишкових поліолів. Аналізом визначених функціональних властивостей і триботехнічних показників одержаних базових біоолив підтверджена їх якість. The article deals with chemical and technological aspects of the efficiency of a tribochemical treatment methods of technical oils in new biomaterials with specific properties. The fundamentals of the two-stage single modification process oils adequate and accessible reagents, first pereesterification their structure and then etherification excess polyols. Analysis of specific functional properties and tribotechnical performance received basic bio-oils confirmed their quality.