Перегляд за Автор "Попова, Наталія Вікторівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 146
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз дисперсного стану рослинної сировини зернового походження(2015) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія Володимирівна; Ляшко, Галина Василівна; Рибачок, Альбіна Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаПредставлено результати досліджень дисперсного аналізу рослинної сировини зернового походження. На підставі отриманих даних побудовано диференціальні та інтегральні криві дисперсного складу сировини зернового походження різного помелу. Results of the research of dispersed analysis of plant material grain origin. Based on these data constructed differential and integral curves of particulate materials of different origin grain milling.Документ Аналіз процесу сушіння морквяних вичавок в полі НВЧ із застосуванням інтегрованої системи Mathcad(2011) Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаОтримано математичну модель залежності температури морквяних вичавок від їх перебування в сушильній камері, величини опромінення теплового потоку та товщини шару вичавок. Obtained mathematical model of temperature dependence carrot husks of their stay in the drying chamber, heat flux exposures and layer thickness husksДокумент Апаратурно-технологічна лінія виробництва гіркої настоянки (Патент на винахід № 114246)(2017) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Рибачок, Альбіна ВікторівнаАпаратурно-технологічна лінія виробництва гіркої настоянки, що містить послідовно встановлені купажні чани, збірник настою, засоби подачі водно-спиртової суміші та фільтр, яка відрізняється тим, що лінія складається з трьох послідовно встановлених технологічних ділянок, а саме ділянки з виробництва водних концентратів з рослинної сировини, ділянки виробництва розчину меду та ділянки виробництва і розливу гіркої настоянки, при цьому ділянка з виробництва водних концентратів з рослинної сировини містить бункер сухої подрібненої сировини, який через автоматичні ваги та гвинтовий транспортер з’єднаний з екстрактором, що містить засоби термічної обробки та перемішування, який послідовно з’єднаний зі збірником водного екстракту, фільтр-пресом для відокремлення шроту та збірником фільтрованого водного екстракту, який через підігрівач з’єднаний з випарною установкою, що через барометричний конденсатор з’єднана зі збірником концентрованого водного екстракту, ділянка виробництва розчину меду складається з послідовно встановлених купажного чана для приготування розчину меду та кізельгурового фільтра, що з’єднаний зі збірником розчину меду, ділянка виробництва і розливу гіркої настоянки містить купажний чан для гіркої настоянки, що через фільтр-прес з’єднаний зі збірником гіркої настоянки та послідовно встановлені миючу машину, автомат розливу, стрічковий транспортер, закупорювальний автомат, інспекційний автомат, збірник виправного браку, збірник невиправного браку та етикетувальний автомат. The hardware and technology line of the production of bitter tinctures, which contains successively installed blended tanks, a collection of infusions, means for supplying aqueous-alcoholic mixture and a filter, characterized in that the line consists of three successively established technological sites, namely areas for the production of water concentrates from plant raw materials, production sites for the production of a solution of honey, and areas for the production and bottling of bitter tinctures, while the area for the production of aquatic concentrates from vegetable raw materials contains a bunker of dried crushed raw materials which, due to the automatic scales and the screw conveyor, is connected to an extractor containing the heat treatment and mixing means, which is consistently coupled to the aqueous extract collection, a filter press for separating the meal and a collection of filtered aqueous extract which, through a heater with ' connected to the evaporation unit, which is connected to the collector of the concentrated aqueous extract through a barometric capacitor, the honey solution production site consists of a sequentially mounted blender tank for preparing the solution well honey and kieselguhr filter, connected to the collection of a solution of honey, the production and bottling section of the bitter tinct contains a grape tin for bitter tincture, which is connected through a filter press with a collection of bitter tinctures and a suction-mounted washing machine, a bottling machine, a tape a conveyor, a locking machine, an inspection machine, a correctional collection, a collection of irreparable defects and a labeling machine.Документ Апроксимація якісних показників екстрактів із бурштину(2021) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаОтримані результати можна використовувати при визначенні показників спиртових екстрактів з бурштину в межах лабораторних досліджень або в технологічному процесі отримання таких екстрактів. The obtained results can be used in determining the performance of alcoholic extracts of amber in laboratory studies or in the technological process of obtaining such extracts.Документ Барвник харчовий з червоного буряка (Патент на корисну модель № 47540)(2010) Ключко, Олександра Ігорівна; Попова, Наталія Вікторівна; Бандуренко, Галина МихайлівнаБарвник харчовий з червоного буряка містить екстракт червоного буряка, лимонну кислоту, аскорбінову кислоту. A food grade dye of beetroot contains beetroot extract, citric acid, ascorbic acid.Документ Безвідходне енергозбережне виробництво чайного концентрату(2005) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія ВладиславівнаАргументовано необхідність безвідходного та енергозбережного виробництва високоякісних концентратів фіточаїв і чаїв, збагачених вітамінними та біоактивними добавками. Наведено технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва концентрованих чайних екстрактів – рідини та порошку. Схеми побудовано на основі оригінального (авторського) екстрактора вібраційного принципу екстрагування і транспортування твердої фази. The necessity of non-waste and to save gas and the production of high concentrates of herbal teas and teas-tion enriched with vitamins and bioactive supplements. Submitted by tech-ical and hardware-production scheme-tion concentrated tea extracts - liquid and powder. Scheme is built on the original (copyright) extractor vibration principle extracted-tion and transportation of solid phase.Документ Вакуум-віброекстрактор періодичної дії з дефлегмацією (Патент на корисну модель № 131658)(2019) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Рибачок, Альбіна ВікторівнаВакуум-віброекстрактор періодичної дії з дефлегмацією містить циліндричний корпус з кришкою та віброприводом, з'єднаним з вібруючим штоком, штуцери введення екстрагенту і відведення екстракту та контейнер з проникною для екстрагента поверхнею. Апарат додатково оснащений нагрівною оболонкою й електронагрівачем, які забезпечують температурний режим процесу, та зовнішнім вакуумованим циркуляційним контуром, який складається з насадкової колони, що забезпечує вловлювання легколетких компонентів, з'єднаної з дефлегматором і далі з конденсатором та збірником дистиляту з можливістю підтримання розрідження. Vacuum vibroextractor of periodic refractory action contains a cylindrical body with a lid and a vibration drive coupled to a vibration rod, extraction and extraction nozzles, and a container with a permeable surface for the extractant. The device is additionally equipped with a heater and an electric heater, which provide the temperature mode of the process, and an external vacuum circulating circuit, which consists of a packing column, which provides the capture of lightweight components, connected with the reflux condenser and further with a condenser and collector of distillate with the ability to maintain the dilution.Документ Вакуум-віброекстрактор періодичної дії з комбінованим енергопідведенням (Патент на винахід № 113085)(2016) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Бодров, Віктор Семенович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим ЄвгенійовичВакуум-віброекстрактор періодичної дії з комбінованим енергопідведенням містить циліндричний корпус з кришкою із розміщеним на ній віброприводом, з'єднаним через шток та перфорований диск з гнучким контейнером. Контейнер має проникну поверхню для екстрагенту, закріпленим на сітчастій нерухомій опорі, під якою в нижній частині корпуса розміщено регульований за амплітудою і частотою коливань випромінювач високочастотних механічних коливань. Апарат додатково оснащений зовнішнім вакуумованим циркуляційним контуром, який складається з барометричної трубки, що з'єднує робочий об'єм апарата з випарним пристроєм, який має обвідний контур і парову камеру, що з'єднані із збірником конденсату через конденсатор. Vacuum vibroekstraktor batch with combined enerhopidvedennyam includes a cylindrical body with a lid placed on it vibrogear connected through the rod and perforated disc with a flexible container. The container has a permeable surface for extractant, fixed on the mesh fixed anvil under which the bottom of the hull is located adjustable amplitude and frequency of vibrations of high frequency mechanical vibrations emitter. The device is additionally equipped with an external circulation circuit vacuumed, which consists of condenser tubes connecting the unit working volume of evaporating device having a bypass circuit and a steam chamber that are connected to the condensate collection through a capacitor.Документ Вакуум-віброекстрактор періодичної дії з комбінованим енергопідведенням (Патент на корисну модель № 99169)(2015) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Бодров, Віктор Семенович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим ЄвгенійовичВакуум-віброекстрактор періодичної дії з комбінованим енергопідведенням містить циліндричний корпус з кришкою із розміщеним на ній віброприводом, з'єднаним через шток та перфорований диск з гнучким контейнером. Контейнер має проникну поверхню для екстрагенту, закріпленим на сітчастій нерухомій опорі, під якою в нижній частині корпуса розміщено регульований за амплітудою і частотою коливань випромінювач високочастотних механічних коливань. Апарат додатково оснащений зовнішнім вакуумованим циркуляційним контуром, який складається з барометричної трубки, що з'єднує робочий об'єм апарата з випарним пристроєм, який має обвідний контур і парову камеру, що з'єднані із збірником конденсату через конденсатор. Vacuum vibroekstraktor batch with combined enerhopidvedennyam includes a cylindrical body with a lid placed on it vibrogear connected through the rod and perforated disc with a flexible container. The container has a permeable surface for extractant, fixed on the mesh fixed anvil under which the bottom of the hull is located adjustable amplitude and frequency of vibrations of high frequency mechanical vibrations emitter. The device is additionally equipped with an external circulation circuit vacuumed, which consists of condenser tubes connecting the unit working volume of evaporating device having a bypass circuit and a steam chamber that are connected to the condensate collection through a capacitor.Документ Визначення оптимальних параметрів настоювання плодів журавлини(2018) Овакімян, Лаура Арменівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаВ роботі було досліджено процес настоювання плодів журавлини. Разом з тим, проаналізовано вміст вітаміну С в настоянках в залежності від тривалості, температури та гідромодуля. Встановлено оптимальні режими настоювання, які можуть бути рекомендовані для застосування при виробництві настоїв: температура 35 ºС, гідромодуль 12, тривалість 75хв. In this work, the process of infusing cranberries was investigated. However, the content of vitamin C in infusions is analyzed, depending on the duration, temperature and hydromodule. The optimal modes of infusion are established, which can be recommended for use in the manufacture of infusions: temperature 35 ºС, hydromodule 12, duration 75 minutes.Документ Визначення оптимального складу суміші зелених соусів за вмістом вітаміну С(2017) Любцова, Юлія Леонідівна; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас ГригоровичУ статті розглянуто шляхи визначення оптимального співвідношення компонентів зеленого соусу для максимального забезпечення добової потреби вмісту вітаміну С у суміші методом математико-статистичного аналізу. За підсумками проведених експериментів побудовано області факторного простору по регресійній лінійній, квадратичній, спеціальній і повній кубічній моделі, завдяки чому був підібраний оптимальний склад рецептури зеленого соусу, в якій вихід вітаміну С в готовому продукті є оптимальним, тому соус може вважатися функціональним продуктом. This article considers how to determine the optimal ratio of the components of green sauce in order to maximize the amount of vitamin C in the mixture by mathematical and statistical analysis. According to the results of the experiments, the areas of factor space on linear regression, quadratic, special and full cubic models were determined. As a result, the optimal composition of the green sauce recipe was chosen, which is characterized by the best output of vitamin C in the finished product, therefore, the sauce can be considered a functional product.Документ Визначення якісних показників безалкогольного напою із соком помело та оптимізація його компонентного складу(2021) Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Гавор, Анастасія ІванівнаШвидкий ритм життя, постійні стреси, погана екологія вимагають насичення організму людини вітамінами та мікроелементами, тому варто вживати соки або безалкогольні напої, що забезпечують організм людини всіма фізіологічно активними речовинами. Введення плодових соків до складу напоїв сприяє формуванню оригінального смаку і підвищенню харчової цінності. Вміщені в соках вуглеводи (моносахариди, пектинові речовини) спільно з мікро- та макроелементами, дубильними речовинами, органічними кислотами позитивно впливають на організм людини, зміцнюючи захисні сили і збагачуючи його енергетичний запас. Використання соків з екстрактами і настоями рослинної сировини в складі напоїв підсилює їх харчову цінність за рахунок різноманіття фізіологічно значущих речовин. У статті розроблено рецептурну композицію напою на основі соку помело та екстракту м’яти з покращеним вітамінним складом і надано характеристику її показникам якості. Досліджено рецептуру безалкогольного напою із соком помело й екстрактом м’яти з повним аналізом впливу складових на організм людини і відповідності допустимим нормам споживання. Для цього побудовано профілограму органолептичних показників дослідних зразків напою із соком помело й екстрактом м’яти. Розраховано комплексний показник якості напою з різними співвідношеннями води, кількості соку помело і кількості екстракту м’яти. Побудовано поверхні відгуку статистичної математичної моделі залежності комплексного показника якості безалкогольного напою від кількості соку помело і кількості екстракту м’яти. З метою знаходження оптимального співвідношення компонентного складу знайдено локальний оптимум за комплексним показником якості безалкогольного напою. Розв’язання складеної системи рівнянь дало змогу встановити оптимальні параметри співвідношення компонентів напою, що забезпечило оптимальні значення комплексного показнику якості. Виготовлено пробний зразок продукту з подальшим визначенням органолептичних і фізико-хімічних показників відповідно до вимог чинної нормативної документації. The fast pace of life, constant stress, poor ecology require saturation of the human body with vitamins and trace elements. In such conditions, it is the best to drink juices or soft drinks that contain them. They provide the human body with all physiologically active substances. The introduction of fruit juices in the composition of beverages promotes the formation of original taste and nutritional value. The use of juices together with extracts and infusions of plant raw materials in beverages enhances their nutritional value due to the variety of physiologically significant substances. A prescription composition of the drink based on pomelo juice and mint extract with improved vitamin composition was developed in the paper and quality indicators were described. The first step was to develop and study the formulation of a soft drink with pomelo juice and mint extract with a complete analysis of the effects of the components on the human body and compliance with acceptable consumption standards. For this purpose, a profilogram of organoleptic parameters of experimental samples of the drink with pomelo juice and mint extract was constructed. A comprehensive indicator of the quality of the drink with different ratios of water, the amount of pomelo juice and the amount of mint extract was calculated. The response surfaces of a statistical mathematical model of the dependence of a complex indicator of the quality of a soft drink on the amount of pomelo juice and the amount of mint extract were constructed. In order to find the optimal ratio of the component composition, a local optimum was found for the complex quality indicator of the soft drink. Solving the complex system of equations allowed to establish optimal parameters of the ratio of the components of the drink, which provided the optimal values of the complex quality indicator. The next stage of work was the production of a test sample of the product with the subsequent determination of organoleptic and physico — chemical parameters in accordance with the requirements of current regulations.Документ Використання попереднього бланшування сировини в процесі екстрагування(2017) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас ГригоровичМетою дослідницької роботи було порівняння ефективності вилучення цільових компонентів під час екстрагування рослинної сировини із передбаченням парової обробки матеріалу перед його переробкою. Відомо, що вплив гострої пари несе структурно-механічні зміни колоїдних капілярно-пористих тіл, які можуть вдало використовуватися для інтенсифікації процесів масоперенесення. Для проведення експериментів взято цвіт кінського каштану, як фармацевтично цінна сировина для виробництва і використання екстрактів з неї. В роботі наведена коротка характеристика сировини. В якості екстрагентів обрано два різнополярні розчинники для повнішого аналізу проходження процесу. Параметри пропарювання та екстрагування фіксовані, щоб отримати точну можливість порівняння ефективності застосування парообробки. Для визначення ефективності попередньої обробки, результати експериментів порівнювалися із значеннями отриманими від контрольних зразків. Бланшування проводилось в лабораторному пропарнику, екстрагування здійснювалося з внесенням низькочастотних коливань за допомогою вібростенда, використання яких відоме своєю високою ефективністю. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в екстракті, що визначався рефрактометричним методом. Отримано результати експериментів, які підтверджують доцільність проведення попереднього бланшування сировини перед екстрагуванням, яке значною мірою пришвидшує процес. За цими результатами побудовані графіки залежностей з кривими експоненціального типу. Розглянуто теоретичне обґрунтування підвищення масопередачі завдяки попередній підготовці матеріалу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із цвіту кінського каштану менше аніж вихід речовин, які розчинялися спиртом за тих самих умов. Отримані результати можуть бути використані для інтенсифікації масообмінних процесів, зміни апаратурно-технологічного оформлення виробництва екстрактів, подальших глибших наукових досліджень застосування попередньої обробки сировини.Документ Використання ярих та озимих сортів ячменю для отримання світлого пивоварного солоду(2014) Кошова, Валентина Миколаївна; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Бартошак, АндрійНа сьогодні солод виготовляють в основному із ярого пивоварного ячменю. Стаття присвячена використанню озимого дворядного ячменю для виробництва світлого пивоварного солоду, замість ярового. У статті досліджені фізико-хімічні показники ярого і озимого ячменю в процесі замочування та солодорощення. For today malt is made mainly from furious brewing barley. The article is devoted to the use of winterannual double-row barley for the production of light brewing malt, instead of spring. In the articles investigational physical and chemical indexes of furious and winter-annual barley are in the process of soakage and malt growing.Документ Виробництво житньо-пшеничної булочки збагаченої грецьким горіхом, сушеним виноградом, насінням соняшнику та кунжуту(2015) Марченко, Юлія Миколаївна; Попова, Наталія Вікторівна; Петруша, Оксана ОлександрівнаДокумент Вплив оброблення речовинами антимікробної дії на мікробіальне псування плодів баклажана(2015) Попова, Наталія Вікторівна; Токар, Анастасія Юхимівна; Миронюк, Сергій СтепановичУ статті зазначено що плоди баклажана позитивно впливають на обмінні процеси в організмі людини і є цінною сировиною дл консервної промисловості і кулінарії. Досліджено вплив оброблення плодів баклажана сортів Алмаз і Сюрприз розчинними речовинами антимікробної дії.Документ Вплив режимних параметрів на кінетику безперервного віброекстрагування з рослинної сировини(2019) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Попова, Наталія ВікторівнаУ статті досліджено вплив режимних параметрів процесу безперервного віброекстрагування на кінетику окремих стадій вилучення цільових компонентів із сировини рослинного походження. Показано, що для безперервного процесу на зовнішній масообмін впливає не тільки інтенсивність коливань, але й глибина взаємодії окремих пульсуючих потоків, що генеруються одночасно транспортувальними та фільтрувальними елементами тарілок, які здійснюють протитечійне розділення фаз. Низькочастотні механічні коливання реалізують інтенсивний рух частинок в об’ємі апарата, а також сприяють різкому зростанню швидкості кожної відносно екстрагента, що, у свою чергу, призводить до збільшення питомої активної поверхні міжфазового контакту та підвищення швидкості конвективної дифузії, незалежно від ступеня подрібнення твердої фази. Наявність інформації про кінетичні коефіцієнти та їх зміну під час процесу залежно від гідродинамічних умов і технологічних параметрів надає можливість встановлювати оптимальний час вилучення, залишок цільового компонента в шроті, а також ефективність апаратурного оформлення процесу. Результати дослідів узагальнено у функціональних координатах коефіцієнта масовіддачі від критерія Рейнольдса, що віддзеркалюють вплив на зовнішній масообмін турбулентних пульсуючих струменів, генерованих переточними елементами вібротранспортувальних пристроїв. Експериментально встановлено гідродинамічний режим роботи апарата, що забезпечує стрімке зростання коефіцієнта масовіддачі, стабілізуючись на певному рівні, внаслідок зниження умов екранування часток сировини між собою. Математичний опис зовнішнього масообміну в умовах нестаціонарного перенесення речовини при віброекстрагуванні отримано у вигляді рівнянь для розрахунку поточної концентрації цільового компонента та мінімального часу досягнення рівноважного стану процесу, які можливо використовувати при конструюванні й оптимізації твердофазових екстракторів. The influence of regime parameters of the process of continuous vibroextraction on the kinetics of individual stages of extraction of the target components from raw materials of plant origin ihas ben presented. It has been shown that for continuous process external mass transfer is affected not only by the intensity of oscillations, but also by the depth of interaction of individual pulsating flows, which are generated simultaneously by the transport and filter elements of the plates, which simultaneously carry out counter-current phase separation. Low-frequency mechanical oscillations realize the intense movement of particles in the volume of the apparatus, as well as contribute to a sharp increase in the velocity of each particle relative to the extractant, which, in turn, leads to an increase in the specific active surface of interphase contact and increase the speed of convective diffusion, regardless of the degree of subtraction. The availability of information on kinetic coefficients and their change during the process, depending on the hydrodynamic conditions and technological parameters, provides an opportunity to determine the optimal extraction time, the remainder of the target component in the meal, as well as the efficiency of the process design. The results of the experiments are summarized in the functional coordinates of the mass transfer coefficient of the Reynolds criterion, which reflect the influence on the external mass transfer of turbulent pulsating flows generated by the transverse elements of the vibrating transport devices. The hydrodynamic mode of operation of the device is experimentally established, which provides a rapid growth of the mass transfer coefficient, stabilizing at a certain level, due to the decrease in the screening conditions of the particles of raw materials among themselves. The mathematical description of the external mass transfer under conditions of non-stationary transfer of a substance during vibration extraction is obtained in the form of equations for calculating the current concentration of the target component and the minimum time to reach the equilibrium state of the process, which can be used in the design and optimization of solid-phase extractors.Документ Вплив ферментних препаратів на колоїдну стійкість пива(2017-08) Кошова, Валентина Миколаївна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаУ статті наведено результати дослідження впливу ферментних препаратів на колоїдну стійкість пива за умови внесення їх в різних концентраціях, на різних стадіях процесу та вдосконалення технології виробництва пива, стійкого до колоїдного помутніння шляхом застосування ферментних препаратів протеолітичної дії. Встановлено значення параметрів, що забезпечують оптимальне значення показника прогнозованої стійкості готової продукції, та фактори, що дадуть змогу прискорити технологічний цикл виробництва, отримати готову продукцію з високими показниками колоїдної стійкості. The article presents the results of the study of the influence of enzyme preparations on the colloidal stability of beer, provided that they are introduced in various concentrations, at different stages of the process and to improve the technology of production of beer resistant to colloidal clouding by the use of enzyme preparations of proteolytic action. The values of the parameters providing the optimal value for the predicted stability of the finished product are determined, as well as the factors that will enable to accelerate the technological cycle of production and to receive the finished products with high indicators of colloidal stability.Документ Встановлення локальних швидкостей пульсуючих потоків при віброекстрагуванні(Встановлення локальних швидкостей пульсуючих потоків при віброекстрагуванні / В. Л. Зав’ялов, Т. Г. Мисюра, Н. В. Попова, Ю. В. Запорожець, В. М. Чорний // Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі : програма та тези матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, 24 листопада 2020 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2020. – С. 74–75., 2020) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин МиколайовичВстановлена афінність закономірностей гідродинаміки стаціонарного затопленого струменя, визначені основні критерії масштабування віброекстракторів (модифікований критерій гомохронності; кількість комірок із зонами ідеального перемішування; час релаксації та тривалість екстрагування; симплекси геометричної подібності транспортувальних елементів; коефіцієнт швидкості протитечійного розділення фаз; функціональна просторова характеристика поширення турбулентного пульсуючого струменя; питома витрата енергії на процес). The affinity of the laws of hydrodynamics of a stationary flooded jet is established, the main scaling criteria of vibroextractors are determined (modified criterion of homochrony; number of cells with zones of ideal mixing; relaxation time and extraction duration; simplexes of geometric similarity of transporting elements; specific energy consumption for the process).Документ Вторинні продукти переробки хеномелесу — джерело біологічно активних речовин(2016) Хомич, Галина Панасівна; Левченко, Юлія Вікторівна; Горобець, Олександра Михайлівна; Попова, Наталія ВікторівнаУ статті запропоновано шляхи переробки відходів хеномелесу. Проведено порівняльну характеристику фізико-хімічних показників і вмісту біологічно активних речовин відходів та плодів з хеномелесу. Визначено фракційний склад органічних кислот, цукрів і фенольних речовин, що містяться у вичавках хеномелесу. Досліджено використання напівфабрикатів з вичавок хеномелесу в технології продуктів харчування з метою покращення їх біологічної цінності, органолептичних і структурно-механічних властивостей. The use of secondary processed products of fruits and vegetables is suggested. The ways of waste recycling of chaenomeles are studied. The comparative characteristic of physical-chemical parameters and the content of biologically active substances of chaenomeles waste are defined. The fractional composition of organic acids, sugars and phenol snbstances, which are contained in the marc of chaenomeles, is determined. The use of semi-finished products from marc of chaenomeles in food technology for improving the biological value, organoleptic and structural and mechanical properties of food products is investigated.