Перегляд за Автор "Решетняк, Людмила Расуловна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 27
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Біологічне дефосфатування промислових стічних вод(2016) Семенова, Олена Іванівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Семенова, Олександра АндріївнаПромислові та побутові стічні води містять вуглеводні, азотні і фосфатні сполуки. Фосфорні складові забруднювальних речовин спричинюють особливо негативний вплив на водні об’єкти та їх мікрофлору. Була розроблена математична модель біологічного дефосфатування в аеробно-анаеробних процесах обробки стічних вод. Ідентифіковані домінуючі види мікроорганізмів активного мулу, які споживають фосфоровмісні субстрати. Industrial and domestic waste water containing hydrocarbons, nitrogen and phosphate compounds. Phosphate components pollutants cause particularly negative impact on water bodies and their microflora. It was developed a mathematical model in biological defosfatuvannya aerobic-anaerobic wastewater treatment processes. The identified dominant species of activated sludge microorganisms that consume the phosphorus-containing substrates.Документ Біотехнологічні дослідження в галузі очищення стічних вод харчових підприємств(2013) Семенова, Олена Іванівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Архіпова, Галина Іванівна; Сулейко, Тетяна ЛеонідівнаОхарактеризовано біотехнологічні способи очищення стічних вод. Запропоновано застосування способу підвищеної концентрації активного мулу, як способу інтенсифікації процесу аеробної ферментації. Дослідним шляхом підтверджена скорочення тривалості процесу очищення та підвищення ефективність запропонованого способу з 85 до 95%. Characterized biotechnological methods of wastewater treatment. Application of the method of high concentration of activated sludge as a way of intensifying the process of aerobic fermentation. Empirically confirmed the reduction of process time and increase cleaning effectiveness of the proposed method from 85 to 95%.Документ Видалення фосфату з рідинної фракції анаеробного реактору і застосування його як добрива(2005) Стабніков, Віктор Петрович; Решетняк, Людмила РасуловнаПоказано можливість видалення фосфату з рідинної фракції анаеробного реактора міських водоочисних споруд за допомогою накопичувальної культури залізовідновлювальних бактерій при використанні гідроксиду заліза як джерела Fe(III). Наведено результати дослідження застосування отриманого фосфат-залізовмісного осаду як фосфорного добрива. The possibility of phosphate removal from liquid fraction from anaerobic reactor of municipal wastewater treatment plant by enrichment culture of iron-reducing bacteria with the ferric hydroxide addition was shown. The results of produced phosphate - iron precipitate application as phosphorous fertilizer were presented.Документ Влияние вида и степени поражения картофеля на показатели спиртового брожения(1982) Куц, Анатолий Михайлович; Суходол, Виктория Фоминична; Решетняк, Людмила Расуловна; Исаенко, Владимир Николаевич; Горкуценко, А. В.В статье приведены результаты исследований по влиянию степени поражения картофеля болезнями фитофторой, черной ножкой, сухой и мокрой гнилью на изменение его химического состава и показатели спиртового брожения. The article presents the research results on the influence of the degree of destruction of potato diseases-late blight, black leg, dry and wet rot to a change in its chemical composition and indicators of alcoholic fermentation.Документ Влияние гидроокисида железа на анаэробное сбраживание сульфатсодержащих сточных вод(2004) Стабников, Виктор Петрович; Иванов, Владимир Николаевич; Решетняк, Людмила Расуловна; Тэй, С. Т. Л.Исследовали влияние гидроксида трехвалентного железа на процесс анаэробного сбраживания сточных вод, содержащих органические вещества и сульфаты. Трехвалентное железо восстанавливалось до Fе(II) железовосстанавливающими бактериями. Это сопровождалось повышением качества очистки, что проявлялось в снижении конечного ХПК на 33,1% и увеличении объема образованного биогаза на 15,9 % по сравнению с процессом без внесения железа, а также отсутствием сероводорода в биогазе и жидкости. Соотношение числа клеток сульфатредуцирующих бактерий и метаногенов уменьшалось в 6 раз после добавления гидроксида железаДокумент Вплив гідроксиду заліза на анаеробне зброджування сульфатвмісних стічних вод(2004) Стабніков, Віктор Петрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Решетняк, Людмила РасуловнаСтічні води рибопереробної промисловості та багатьох біотехнологічних підприємств містять значну кількість сульфатів. Метою даної роботи було вивчення впливу гідроксиду трьохвалентного заліза на процес анаеробного зброджування стічних вод, що містили органічні речовини та сульфат. Показано, що при внесенні гідроксиду трьохвалентного заліза при анаеробному зброджуванні стічних вод з високим вмістом органічних речовин і сульфату інтенсифікується процес очищення завдяки діяльності залізовідновлювальних бактерій. При додаванні гідроксиду заліза в модельну сульфатвмісну стічну воду сірководень був повністю відсутнім в біогазі і рідкій фазі. Співвідношення числа сульфатредукуючих бактерій та метаногенів після додавання гідроксиду заліза знижувалося у 6 разів. Wastewater of fish-processing industry and many biotechnological plants contain the significant amount of sulfates. An aim of the present research was to study the effect of iron hydroxide on the anaerobic fermentation of wastewater containing organic substances and sulfate. It was shown that addition of ferric hydroxide during anaerobic treatment of wastewater with high content of organic substances and sulfate intensified purification process due to the activity of iron-reducing bacteria. Hydrogen sulfide was absent in biogas and in the liquid phase when iron hydroxide was added to the model sulfate-containing wastewater. Ration of sulfate-reducing bacteria and the methanogens diminished in 6 times after iron hydroxide addition.Документ Вплив додавання заліза на процес виділення фосфату при анаеробному зброджуванні активного мулу(2004) Стабніков, Віктор Петрович; Решетняк, Людмила РасуловнаПроведено дослідження впливу додавання нерозчинених сполук трьохвалентного заліза на процес виділення фосфату при анаеробом зброджуванні активного мулу. Показано, що для ефективного видалення фосфату співвідношення кількості відновленого заліза до фосфату повинна становити 1,4 – 1,6. Ефективність видалення фосфату при високій дозі внесеного заліза складала 95% від початкового значення. При концентрації Fe(III) 75 -150 мг/л все внесене залізо було відновлено за 10 діб анаеробного процесу. При підвищенні вмісту внесеного Fe(III) знижувалася кількість біогазі, але підвищувалося співвідношення СН4:СО2. Дані можуть бути застосовано підстави для розробки нової технології анаеробного зброджування активного мулу. Addition of ferric hydroxide to the reactor of anaerobic digestion of activated sludge followed microbial reduction of Fe (III) and formation of ferrous ions, which precipitated phosphate. It was shown that the ratio of reduced iron to removed phosphate must be 1.4 – 1.6 to achieve efficient phosphate removal from the liquid of anaerobic digester. Efficiency of phosphate removal in the experiment with high dosage of iron was 95%. If concentration of Fe(III) was 75 -150 mg/l, all added ferric was reduced for 10 days of anaerobic process. The volume of biogas decreased from 343 mg/l to 293 mg/l, but the ratio of СН4 : СО2 increased from 2,2 tо 3,1, when the concentration of Fe(III) changed from 75 mg/l tо 600 mg/l. The results could be used to develop new technology of anaerobic digestion of activated sludge.Документ Вплив різних видів дріжджів на зброджування пивного сусла(2012) Коломієць, Тетяна Сергіївна; Кошова, Валентина Миколаївна; Решетняк, Людмила РасуловнаЯк відомо, збудниками бродіння є дріжджі. У пивоварній промисловості використовують спеціальні раси дріжджів, які вирощені у виробничих умовах. За характером бродіння дріжджі відносяться до низового і верхового бродіння. As you know, agents are yeast fermentation. In the brewing industry uses special race of yeast grown in a production environment. According characterized rum fermentation yeast belonging to the bottom and fermentation.Документ Вплив фізичних методів обробки на активність дріжджових культур(2010) Косоголова, Людмила Олексіївна; Телькова, А. Ю.; Хіміч, О. О.; Решетняк, Людмила РасуловнаПоказана можливість стимуляції дріжджів методами опромінення. The possibility of stimulation of yeast with irradiation methods was shown.Документ Динаміка фізіологічних показників різних рас пивних дріжджів в процесі головного бродіння(2013) Кошова, Валентина Миколаївна; Коломієць, Т. В.; Решетняк, Людмила РасуловнаПідібрано оптимальну концентрацію дріжджових клітин та відповідну расу дріжджів для зброджування пшеничного пива. Встановлено вплив різних рас дріжджів на фізико-хімічні показники бродіння та динаміку зброджування. Подобрана оптимальная концентрация дрожжевых клеток и соответствующая раса дрожжей для сбраживания пшеничного пива. Установлено влияние различных рас дрожжей на физико-химические показатели брожения и динамику сбраживания. Optimal concentration of yeast cells and appropriate yest race for weat beer fermentation are matched. Different yeast race effect on dynamics of fermentation are found.Документ Дослідження впливу різних рас дріжджів на зброджування пивного сусла і якість готового пива(2015) Кошова, Валентина Миколаївна; Решетняк, Людмила Расуловна; Куц, Анатолій МихайловичУ статті досліджено вплив трьох рас пивоварних дріжджів: Німецької, Датської та сухих дріжджів німецької раси Saf lager W 34/70 на зброд-жування 11-відсоткового пивного сусла, виготовленого із суміші пшеничного і ячмінного солодів в умовах мініпивоварні. Встановлено, що більш якісне пиво отримується із застосуванням Датської та Німецької рас дріжджів. Сухі дріжджі Saf lager W 34/70 не бажано використовувати в сухому вигляді, як це прийнято на більшості мініпивоварень. Якщо не має змоги відмовитись від сухих дріжджів, для підвищення ефективності викорис-тання їх попередньо потрібно активізувати. The article presents the research results of fermentation processes occuring at three different strains of yeast (German, Danish and dry yeasts of German strain Saf lager W34/70) of 11 % beer wort prepared from a mixture of light wheat and barley malts. It has been found that beer prepared using Danish and German strains of yeasts demonstrated better physico-chemical and organoleptic properties. Based on the research results, it is not recommended to use Saf lager W 34/70 yeasts strain in a dry form as it is currently done by most mini-breweries. In order to increase the efficiency of dry yeasts, they should first be activated.Документ Дослідження ефективності дезінфікуючого засобу «Санітарін» щодо мікрофлори бурякоцукрового виробництва(2009) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Касян, Ірина МиколаївнаДосліджено мікрофлору цукрових буряків та дифузійного соку. Визначено ефективність дії дезінфікуючого засібу „Санітарін” щодо бактерій Bacillus subtilis, В. mycoides, B. Megatherium, В. stearothermophilus, слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoс, мікроміцетів родів Botrytis, Rhizopus, Mucor, Fusarium, Aspergillus, Penicillium, Gliocladium. Efficiency of disinfectant action chemical mean „Sanitarin" is determined. Way of disinfection diffusion juice are scientifically proved and developed.Документ Дослідження мікрофлори концентрату квасного сусла(2012) Косоголова, Людмила Олексіївна; Гаркава, Катерина Григорівна; Сіленко, В. В.; Решетняк, Людмила Расуловна; Веселовська, Таїсія ЄвгеніївнаВ статті наведено результати вивчення видового складу інфікуючої мікрофлори концентрату квасного сусла. The species composition of microflora infecting kvass wort concentrate is presented in this study.Документ Исследование возможности использования биохимической очистки для нефтесодержащих сточных вод(2012) Семенова, Елена Ивановна; Бублиенко, Наталья Александровна; Шилофост, Татьяна Александровна; Решетняк, Людмила РасуловнаЗагрязняющие вещества нефтесодержащих сточных вод отличаются от загрязнений бытовых стоков и содержат более тяжелоокисляемые вещества. При правильном соблюдении технологии биохимической очистки обеспечивается практически полное удаление нефтепродуктов. Исследованы параметры процесса биохимической очистки нефтесодержащих сточных вод по изъятию нефтепродуктов с интенсифицированным процессом на лабораторной установке. Contaminants oily wastewater differ from sewage pollution and a more tyazhelookislyaemye substance. With proper respect for biological treatment technology provides virtually complete removal of oil. The parameters of the process of biological treatment of oily waste water for the removal of petroleum products with intensified process in a laboratory setting.Документ Комплексні ферментні препарати для виробництва спирту(2011) Косоголова, Людмила Олексіївна; Веселовська, Таїсія Євгеніївна; Селенко, В. О.; Решетняк, Людмила РасуловнаПроведено порівняння ефективної дії амілолітичних ферментних препаратів у виробництві спирту. A comparison of the effective action of amylolytic enzyme preparations in the production of alcohol was conducted.Документ Локальне очищення стічних вод молокозаводів(2013) Семенова, Олена Іванівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Сулейко, Тетяна ЛеонідівнаОхарактеризовано організаційні та технічні заходи попередження забруднення водних об’єктів стічними водами промислових підприємств. Запропоновано застосування біологічного способу для очищення стічних вод молокозаводів. Досліджено процес метанового бродіння стічних вод. Охарактеризовано переваги використання біогазу. The characteristic of organizational and technical measures to prevent water pollution by sewage industry. Application of biological methods for sewage treatment, milk plants. The process of methane fermentation wastewater. The characteristic advantages of using biogas.Документ Микрофлора солодов и солодовых экстрактов(1992) Косоголова, Людмила Алексеевна; Хиврич, Борис Иванович; Домарецкий, Виталий Афанасьевич; Емельянова, Нина Александровна; Решетняк, Людмила РасуловнаРассматриваются вопросы повышения биологической стойкости солодовых экстрактов. Данной проблеме посвящен ряд работ, однако многие вопросы требуют дальнейших исследований. В работе содержатся результаты исследований основных видов микроорганизмов, инфицирующих сырье, полупродукты и готовые продукты в процессе производства солодовых экстрактов. Рассмотрены пути совершенствования методов микробиологического контроля и разработки эффективных способов уменьшения количества инфицирующих микроорганизмов. The problems increase the biological stability of malt extracts. This issue a number of papers, but many questions require further research. The paper contains the results of studies of major species of microorganisms, infectious materials, intermediates and finished products during the production of malt extracts. The ways of improving the methods of microbiological control and to develop effective ways to reduce the number of infectious microorganisms.Документ Мікробіологія харчових виробництв(2007) Пирог, Тетяна Павлівна; Поводзинський, Вадим Миколайович; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Решетняк, Людмила РасуловнаВикладено історію розвитку мікробіології, будову клітин прокаріотів і еукаріотів, їх філогенетичну систематику, фізіологію росту, основні механізми обміну речовин і перетворення енергії. Наведені закономірності життєдіяльності мікроорганізмів, які використовуються в окремих харчових виробництвах. Показані джерела інфекції та основні контамінуючі мікроорганізми сировини, напівпродуктів та готової продукції. Для студентів, магістрантів, аспірантів та викладачів вищих навчальних закладів, а також фахівців переробної та харчової промисловості. The history of microbiology, cell structure of prokaryotes and eukaryotes, their phylogeny systematics, physiology of growth, the basic mechanisms of metabolism and energy transformation are described. Patterns of vital activity of microorganisms used in some food industries are listed. The sources of infection and major microorganisms contaminating the raw materials, intermediate products and end-product, are characterized. Intended for bachelor students, master students, postgraduates, academics, and specialists of processing and food industry.Документ Обґрунтування біохімічного окиснення забруднень вуглеводневмісних стічних вод(2019) Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна; Решетняк, Людмила РасуловнаПроведено дослідження процесу біологічного окиснення вуглеводневмісних стоків на блоці біохімічного очищення. Визначено основні гідрохімічні і технологічні показники процесу очищення. Підтверджено можливість часткової деструкції організмами активного мулу забруднень вуглеводневмісних стічних вод. Досліджено гідробіологічний склад активного мулу та проведені випробування з інтенсифікації роботи очисної споруди. The process of biological oxidation of hydrocarbon-containing effluents at the biochemical purification unit was investigated. The basic hydrochemical and technological parameters of the purification process are determined. The possibility of partial destruction by the organisms of activated sludge of contamination of hydrocarbon wastewater has been confirmed. The hydrobiological composition of the activated sludge was investigated and tests were conducted to intensify the operation of the treatment plant.Документ Очищення низькоконцентрованих стічних вод молочної промисловості(2018) Семенюк, Аліна Іванівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Бондаренко, Юлія СергіївнаОхарактеризовані стічні води молокопереробної промисловості, які належать до низькоконцетрованих. Склад їх залежить від властивостей технологічного процесу та асортименту продукції. Наведено вимоги до стічних вод, які планується піддавати біологічному очищенню. Наведено переваги впровадження локального біологічного очищення таких стічних вод. The waste waters of the dairy industry, which belong to the low-end condensed ones, are characterized. Their composition depends on the properties of the technological process and assortment of products. Requirements for wastewater, which are planned to undergo biological purification, are given. The advantages of introducing local biological treatment of such sewage are given.