Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
43 результатів
Результати пошуку
Документ Очищення шунгітом соку столового буряку від пектинових речовин(2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Марценюк, Олександр СтепановичДосліджена кінетика процесу адсорбції пектинових речовин із соку столового буряка природним мінералом шунгітом.Investigational kinetics of adsorption pectin matters from beetroot juice by a natural mineral shungitДокумент Інтенсифікація екстрагування за допомогою циклічного віджиму рослинної сировини(2015) Марценюк, Олександр Степанович; Чернелевський, Ігор Володимирович; Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичУ статті розглянуто віджим як перспективний метод інтенсифікації процесу екстрагування в системі тверде тіло-рідина. Показано доцільність використання кількаразового віджиму як найбільш ефективного. Наведено приклади й узагальнено відомості одно- і багаторазового застосування віджиму в екстракторах харчової промисловості. Розроблено принципову схему та запропоновано конструкцію протитечійного шнекового екстрак тора безперервної дії з проміжним віджимом рослинної сировини.Документ Емульгування в апаратах з регулярними перфорованими насадками(2020) Марценюк, Олександр СтепановичУ статті зазначено, що опорні решітки зі зменшеним вільніш перерізом гальмують рух рідини і затоплюються нею, а газ при цьому барботує крізь рідину, інтенсивно з нею взаємодіє й утворює газорідинну емульсію — емульгований шар. Висота емульгованого шару регулюється і стабільно утримується при певних постійних витратах рідини і меншою мірою — газу. При постійних витратах фаз рівень емульсії на решітці залишається постійніш, оскільки гідравлічний напір газу зрівноважує силу ваги емульсії, а та кількість рідини, що надходить, компенсується такою ж кількістю рідини, яка стікає з решітки. Досліджено можливість створення емульгованого шару в апаратах з регулярною насадкою із зубчастими пелюстками, а також із зубчастими отворами та горизонтальними гофрами, розміщеними між рядами отворів. Зони емульгованого шару організовували за допомогою відгинання в горизонтальне положення або під кутом вгору зубчастих пелюсток, просічених з трьох сторін і розміщених у горизонтальних площинах. Висота шару емульсії залежить від витрат рідини і газу та від форми і кута відгинання пелюсток. Над шаром емульсії і під ним зберігається режим звичайної плівкової або краплинно-плівкової течії. Гідравлічний опір шару й ефективність масообміну набувають різних значень залежно від типу насадки. Загальний опір насадки за наявності зон емульгування складається із суми гідравлічних опорів ділянок насадки, що працюють у звичайному й емульгованому режимах. В апратах підвищеної висоти можна організувати потрібну кількість емульгованих зон і таким чином регулювати інтенсивність їх роботи. Сумарна ефективність апарата з емульгованими зонами підраховується за кількістю перенесеного компонента в зонах емульгування і в зонах роботи насадки в протитечійному режимі. Використання зон емульгування значно розширює діапазон застосування регулярних насадок для роботи в інтенсивних режимах. Support gratings with a reduced free cross-section inhibit the movement of the liquid and are flooded by it, and the gas passes through the liquid, interacts intensively with it and forms a gas- liquid emulsion — emulsified layer. The height of the emulsified layer is regulated and leaves constant at certain constant liquid rates and lesser for gas. At constant flow rates, the level of emulsion on the grid remains constant, because the hydraulic pressure of the gas balances the weight of the emulsion, and the amount of incoming liquid is compensated by same amount of liquid flowing from the grid. Possibility of creating an emulsified layer in apparatus with a regular nozzle with notched petals, as well as with notched holes and horizontal corrugations placed between rows of holes was investigated. Zones of the emulsified layer were organized by bending into a horizontal position or at an upward angle of the notched petals, cutted on three sides and placed into horizontal area. The height of the emulsion layer depends on the flow of liquid and gas also on the shape and bending angle of the petals. Above the emulsion layer and below it, the mode of normal film or droplet-film flow is maintained. Hydraulic resistance of the layer and the efficiency of mass transfer take different values depending on the type of nozzle. Total resistance of the nozzle in the presence of emulsification zones consists of the sum of the nozzle sections operating in normal and emulsified modes and the hydraulic resistance of the gratings. In increased height apparatus it is possible to organize the necessary quantity of emulsified zones and thus to regulate intensity of their work. Total efficiency of the apparatus with emulsified zones is calculated by the amount of transferred component in the emulsification zones and in the operation zones of the nozzle in countercurrent mode. The use of emulsification zones significantly expands the range of applications of regular nozzles for work in intensive modes.Документ Тарілчасті апарати та їх удосконалення(2019) Марценюк, Олександр Степанович; Малежик, Іван Федорович; Зоткіна, Лариса ВасилівнаРозглянуті приклади будови протитечійних тарілчастих апаратів, які працюють в умовах контактування фаз у найбільш інтенсивному пінному режимі. Показані можливі варіанти удосконалення тарілчастих апаратів за допомогою збільшення шару піни на тарілках, використання баластних і нахилених клапанів з різною висотою утримувальних ніжок, підтримання гарантованого шару рідини на тарілках, застосування додаткових зон контакту фаз, використання перехресно-струминного руху на тарілках з лускою, просічками та нахиленими пластинами, зміни напрямку руху фаз, підгальмовування або початкового розгону швидкості течії рідини на тарілках, використання псевдозрідженого шару насадки, віброперемішування та спеціально розроблених контактних пристроїв для реалізації циклічного руху фаз.Документ Провальна тарілка з кульовою насадкою (Патент на корисну модель № 135332)(2019) Пастушенко, Ігор Миколайович; Марценюк, Олександр Степанович; Шевченко, Олександр ЮхимовичПровальна тарілка з кульовою насадкою, що містить переливні пристрої і насипну кульову насадку на тарілці, яка відрізняється тим, що діаметр отворів тарілки становить 0,82...0,88 від діаметра насадкових тіл, відстань між центрами отворів тарілки більша за діаметр насадкових тіл, густина матеріалу насадки в 1,05...1,10 рази перевищує густину рідкої фази, а кількість насадкових тіл більша від кількості отворів у тарілці.Документ Особливості моделювання складних технологічних систем у харчових технологіях(2018) Марценюк, Олександр Степанович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаУ статті розглянуто математичне моделювання складних систем харчових технологій як результат розвитку фізичного моделювання, яке виконується з урахуванням теорії подібності та використанням початкових і граничних умов. Стратегія удосконалення конкретних процесів полягає, як правило, у проведенні спочатку глибоких досліджень процесу з метою виявлення обмежень, які заважають їх інтенсивному перебігу, а потім у підборі й розробленні комплексу заходів, що знімають ці обмеження. Розроблення таких заходів вимагає сучасних теоретичних і практичних знань, застосування досить точних вимірювальних приладів та обчислювальної техніки з алгоритмами і програмами, які дають змогу проаналізувати досліджувані процеси. Проте більшість сучасних алгоритмів містить значну кількість спрощуючих допущень і не має узагальнюючих рішень.Математичне моделювання сучасних систем дає змогу збільшити кількість факторів, що враховуються в рівняннях, і отримати більшу точність описання процесів з меншими економічними витратами. Особливістю будь-якого моделювання є його приблизність, яка випливає з неповного врахування факторів, що впливають на процес, і безперервних змін Всесвіту, що функціонує як Єдина Система. Математичне моделювання можливе лише для тих процесів, для яких накопичений достатній об’єм знань і які вже описані математичними рівняннями. Недоліком математичного моделювання є значна втрата можливості прослідкувати внутрішні зв’язки між фізико-хімічними величинами в ході процесу.Моделювання нових систем вимагає системного підходу і включає основні аспекти: створення в уяві на основі досвіду та наявних знань нової системи, яка відповідає поставленому завданню; вибір найбільш важливих факторів, що впливають на поведінку системи; моделювання на комп’ютері сценарію поведінки системи та інтерпретація отриманих результатів; виготовлення моделі системи й оснащення її необхідними контрольно-вимірювальними приладами та засобами керування; експериментальне дослідження виготовленої системи та визначення оптимальних режимів роботи.За побудованою матрицею планування експерименту розглянуто процес набухання рослинної сировини (лофанту) під час екстрагування та наведено рівняння регресії для залежності коефіцієнта набухання від температури екстрагента і тривалості процесу.Документ Застосування періодичних збурень для інтенсифікації масообміну при плівковій течії(2016) Марценюк, Олександр СтепановичУ статті з урахуванням специфіки плівкової течії рідіти проаналізовано можливість інтенсифікації масообміну в плівкових апаратах за допомогою різних способів внесення збурень у плівки. Показано, що найбільш зручним способом інтенсифікації масообміну при плівковій течії є використання періодичних збурень плівок зміною будови контактних пристроїв. Розглянуто особливості будови і використання регулярних насадок з гофрованими та рифлеными листами і насадок з перерозподільними елементами. Також розглянуто насадки, перфоровані зубчастими отворами і зубчастими просіченими елементами, за допомогою яких періодично розриваються плівки, утворюються краплі і формуються нові плівки, насадки з нахиленими пластинами і спрямованими просіченими отворами, що працюють у плівково-барботажному режимі.Документ Кафедра процесів i апаратів харчових виробництв НУХТ. Досягнення наукової школи професора В. М. Стабнікова(2014) Марценюк, Олександр Степанович; Шевченко, Олександр Юхимович; Малежик, Іван Федорович; Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичПоказано важливу роль співробітників кафедри, послідовників наукової школи професора В.М. Стабнікова «Теорія і практика процесів масообміну в харчових виробництвах» у створенні і розвитку науки «Процеси і апарати харчових виробництв», як теоретичної основи харчових технологій.Документ Оновлення поверхні контакту фаз – важливий фактор інтенсифікації масообміну(2014) Марценюк, Олександр СтепановичПоложення про оновлення поверхні контакту фаз (ПКФ) є важливою складовою сучасної теорії масообміну і дає змогу обґрунтувати різні способи інтенсифікації масообміну в газорідинних системах.Основною фізичною величиною, яка характеризує податливість міжфазної поверхні до оновлення і перенесення крізь неї маси, теплоти і кількості руху є поверхневий натяг. На прикладі краплі показано, що зміни поверхневого натягу під впливом локальних змін концентрації та температури приводять до руху поверхневих шарів і сприяють оновленню ПКФ. При достатньо високих швидкостях руху фаз та при значних градієнтах поверхневого натягу може утворюватись гідродинамічний режим міжфазної турбулентності.Документ Інтенсифікація процесу абсорбції за допомогою коливань різного масштабного рівня(2002) Марценюк, Олександр Степанович; Копиленко, Анатолій Васильович; Мельник, Людмила Миколаївна; Жестерева, Наталія АнатоліївнаДосліджено інтенсифікацію процесу абсорбції за допомогою коливань різного масштабного рівня. Запропоновано класифікаційну таблицю для орієнтовного визначення масштабних і частотних характеристик коливань в абсорбційних апаратах різних типів.