Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
53 результатів
Результати пошуку
Документ Сучасна технологія фільтрування природними модифікованими матеріалами для підвищення якості лікеро-горілчаної продукції(2022) Тарасюк, Леся Анатоліївна; Олійник, Світлана Іванівна; Карпутіна, Маргарита ВіталіївнаУ статті представлено результати дослідження фільтрувальних нетрадиційних модифікованих природних матеріалів — природного опалу та раухтопазу у порівнянні з кварцевим піском з метою удосконалення способу механічного фільтрування під час підготування води у виробництві лікеро-горілчаної продукції. Доведена перспективність використання модифікованих матеріалів природного опалу і раухтопазу для кондиціювання води та фільтрування водно-спиртової суміші у виробництві лікеро-горілчаної продукціїДокумент Дослідження процесів ферментації для стабілізації стійкості пива(2023) Романова, Зоряна Миколаївна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Олійник, Світлана ІванівнаОдним із основних споживчих показників готового пива є його стійкість. Під час зберігання пива з часом у ньому відбуваються окисні процеси. Завдяки кисню, який вступає в хімічні реакції з жирними кислотами, вітамінами, амінокислотами та ароматичними речовинами, утворюються сполуки, що змінюють колір, смак і фізико-хімічні показники. Одночасно з фізико-хімічними процесами, що відбуваються під час зберігання пива, можуть протікати і мікробіологічні процеси, які сприяють мікробіологічному забрудненню готового пива.Документ Впровадження національних стандартів на горілки, горілки особливі, напої лікеро-горілчані(2023) Чехун, Марина Григорівна; Олійник, Світлана ІванівнаВпровадження нових редакцій національних стандартів ДСТУ 4256, ДСТУ 4257, ДСТУ 4258 створить умови для проведення належного оперативного контролю горілок і горілок особливих на стадії їх розроблення та виготовлення, що сприятиме підвищенню ефективності роботи підприємств, що виготовляють горілки і горілки особливі. Нові редакції вищенаведених стандартів дадуть змогу підвищити рівень захисту інтересів споживачів, створити більш сприятливі умови для збільшення обсягів реалізації продукції, встановлювати відповідні заходи у кризових ситуаціях та вживати ефективні дії під час виробництва горілок, горілок особливих, напоїв лікеро-горілчаних. The introduction of new editions of national standards DSTU 4256, DSTU 4257, DSTU 4258 will create conditions for proper operational control of vodkas and special vodkas at the stage of their development and production, which will contribute to increasing the efficiency of the enterprises that manufacture vodkas and special vodkas. New editions of the above standards will make it possible to increase the level of protection of consumers' interests, create more favorable conditions for increasing the volume of product sales, establish appropriate measures in crisis situations and take effective actions during the production of vodka, special vodka, and liquor-vodka drinks.Документ Впровадження національного стандарту на спирт етиловий питний(2023) Міщенко, Олексій Семенович; Олійник, Світлана ІванівнаУ статті наведено результати розроблення та впровадження національного стандарту на спирт питний. Високий рівень розвитку спиртової промисловості України дає можливість виробляти високоякісний етиловий ректифікований спирт та широке різноманіття спиртовмісних продуктів з крохмале- та цукровмісної сировини, в тому числі спирт питний. Тому своєчасна розробка та впровадження відповідної нормативної документації з технічних умов є необхідною для контролю якості продукції підприємств промисловості. The article presents the results of the development and implementation of the national standard for potable alcohol. The high level of development of the Ukrainian alcohol industry makes it possible to produce high-quality ethyl rectified alcohol and a wide variety of alcohol-containing products from starch- and sugar-containing raw materials. Therefore, the timely development and implementation of the appropriate normative documentation on technical conditions is necessary for the quality control of the products of industrial enterprises.Документ Розроблення та впровадження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу(2023) Міщенко, Олексій Семенович; Олійник, Світлана ІванівнаУ статті наведено результати досліджень фактичні втрати спирту етилового при виробництві зневодненої спиртовмісної продукції з бражки з застосуванням зневоднення адсорбцією на молекулярних ситах та зневоднення первапорацією на напівпроникливих мембранах. Отримані результати дали змогу встановити гранично допустимі втрати відповідно для установок де застосовували адсорбційне та мембранне зневоднення на рівні 1,9 % та 2,9 % від спирту поданого на установку під час виробництва у весняно-літній (квітень-вересень) період року та 1,7 % і 2,7 % під час виробництва в осінньо-зимовий (жовтень-березень) період року. В процесі виконання роботи було уточнено фактичні втрати спирту етилового при виробництві зневодненої спиртовмісної продукції з бражки з застосуванням зневоднення азеотропною ректифікацією з циклогексаном. На підставі результатів досліджень було встановлено гранично допустимі втрати на рівні 3,0 % від безводного спирту поданого на установку у весняно-літній період року та 2,8 % в осінньо-зимовий період року.Документ Розроблення і впровадження норм виробничих втрат зернового дистиляту і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв(2023) Ковальчук, Володимир Петрович; Чехун, Марина Григорівна; Олійник, Світлана ІванівнаРозроблення і впровадження науково-обгрунтованих норм виробничих втрат зернового дистиляту, спирту етилового під час виробництва алкогольних напоїв сприятимуть підвищенню ефективності роботи підприємств лікеро-горілчаної галузі та вдосконаленню механізму здійснення державного контролю за повнотою використання спирту етилового під час виробництва лікеро-горілчаної продукції, її зберіганні, переміщенні та транспортуванні. The development and implementation of scientifically based standards for production losses of grain distillate and ethyl alcohol during the production of alcoholic beverages will contribute to increasing the efficiency of the enterprises of the liquor and vodka industry and improving the mechanism of state control over the complete use of ethyl alcohol during the production of liquor and vodka products, its storage, movement and transportation.Документ Системи оцінки, підтвердження відповідності та контролю якості на підприємствах алкогольного ринку(2023) Олійник, Світлана Іванівна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романова, Зоряна МиколаївнаУ статті проаналізовано необхідність впровадження системи управління якістю і безпечністю харчових продуктів та напоїв в тому числі є необхідним для передбачення дій, систематизації ідентифікації, оцінювання і контролювання потенційних небезпечних чинників (фізичних, біологічних, хімічних) під час усіх етапів виробництва продукції. The article analyzes the need to implement a quality and safety management system for food and beverages, including the need to predict actions, systematize identification, assessment and control of potential dangerous factors (physical, biological, chemical) during all stages of product production.Документ Планування, облік і калькулювання собівартості спирту етилового ректифікованого та біоетанолу(2023) Кизюн, Григорій Олександрович; Олійник, Світлана ІванівнаУ статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з розроблення методичних рекомендацій, що враховують положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції у промисловості з додержанням усталеної методології, яка не втратила методичної цінності з урахуванням змін в бухгалтерському та податковому обліку. Встановленно єдині підходи до формування цін, обліку і калькулювання собівартості продукції і визначення фінансових результатів з урахуванням положень (стандартів) бухгалтерського обліку, переходу до міжнародних стандартів фінансової звітності та вимог Податкового кодексу України для ДП «Укрспирт». The article presents the results of theoretical and experimental research on the development of methodological recommendations that take into account the provisions on planning, accounting and calculating the cost of production in industry in accordance with the established methodology, which has not lost its methodological value, taking into account changes in accounting and tax accounting. Uniform approaches to price formation, accounting and calculation of production costs and determination of financial results have been established, taking into account the provisions (standards) of accounting, the transition to international standards of financial reporting and the requirements of the Tax Code of Ukraine for "Ukrspirt".Документ Дослідження сорбційних властивостей активованого та модифікованого волокна для очищення сортівок(2020) Самченко, Ірина Олександрівна; Олійник, Світлана ІванівнаПроведено дослідження сорбційних властивостей активованого та модифікованого вуглецевого волокна для очищення сортівки з використанням експериментальних і математико-статистичних методів планування та обробки результатів експерименту, їх систематизація та обробка із застосуванням сучасного програмного забезпечення. Проведено експериментальні дослідження сорбційної активності вуглецевих матеріалів по відношенню до органічних мікродомішок та доведено позитивний вплив АМВВ на технологію очищення сортівки. Встановлено, що в статичних умовах сорбування оцтової кислоти проходить в 1,3 – 1,7 рази інтенсивніше активованим модифікованим волокном, ніж матеріалом без модифікації. The sorption properties of activated and modified carbon fiber for sorting purification using experimental and mathematical-statistical methods of planning and processing of experimental results, their systematization and processing using modern software. Experimental studies of the sorption activity of carbon materials in relation to organic compounds have been carried out and the positive effect of modified fiber on the sorting purification process has been proved. When sorption of acetic acid by activated carbon fiber and modified carbon fiber under static conditions, it was found that the activated modified material sorbs 1,3 to 1,7 times more than the activated carbon fiber.Документ Визначення ефективності оброблення сортівки вуглецевим активованим та модифікованим матеріалом(2020) Самченко, Ірина Олександрівна; Олійник, Світлана ІванівнаДосліджено ступінь очищення водно-спиртової суміші та підтверджено підвищення дегустаційної оцінки та окиснюваності сортівки після її обробки вуглецевим активованим та модифікованим матеріалами, що вказує на видалення з неї небажаних органічних мікродомішок. Проведено порівняння показників якості сортівки, приготованої на різних сортах спирту етилового ректифікованого до та після її очищення. Встановлено, що лужність сортівки, очищеної активованим вуглецевим волокном та активованим вуглецевим модифікованим волокном, збільшується у 1,16 рази і є меншою ніж під час застосування контрольного зразка. Визначено, що оптимальніше співвідношення поверхневих оксидів основного та кислотного характеру сприяє меншій каталітичній активності досліджуваних матеріалів і підтверджується меншим збільшенням масової концентрації в безводному спирті. Під час використання активованого вуглецевого модифікованого волокна спостерігали досягнення максимальної прозорості очищеної сортівки. Про вищу ефективність застосування вуглецевого активованого модифікованого матеріалу свідчить вища різниця за окиснюваністю до та після очищення сортівки. Показано, що обробка досліджуваними матеріалами є перспективною для додаткового очищення сортівки без застосування додаткового обладнання. The degree of purification of the water-alcohol mixture was investigated and the increase of tasting evaluation and oxidizability of the sorting after its treatment with carbon activated and modified materials was confirmed, which indicates the removal of unwanted organic micro-impurities from it. The comparison of quality indicators of sorting prepared on different grades of rectified ethyl alcohol before and after its purification is carried out. It was found that the alkalinity of the grade purified with activated carbon fiber and activated carbon modified fiber increases by 1,16 times and is less than when using the control sample. It is determined that the optimal ratio of surface oxides of basic and acidic nature contributes to lower catalytic activity of the investigated materials and is confirmed by a smaller increase in mass concentration in anhydrous alcohol. When using activated carbon modified fiber, the achievement of maximum transparency of the purified grade was observed. The higher efficiency of application of carbon activated modified material is evidenced by the higher difference in oxidation before and after cleaning the sort. It is shown that the treatment of the investigated materials is promising for additional cleaning of the sort without the use of additional equipment. The transparency of the initial water-alcohol mixture is improved up to 20 times during cleaning by the investigated materials and reaches the values regulated by the national standard, while the maximum possible transparency is sorted, which was cleaned with activated and modified carbon fiber The reduction of harmful organic micro-impurities in the water-alcohol mixture after its purification by the studied carbon fiber materials indicates the efficiency of processing by 70 - 87%, and is confirmed by the improvement of the overall tasting score by 0,3 points when using activated and modified carbon fiber and 0,2 points for activated carbon fiber.