Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження теплових процесів отримання сухого екстракту топінамбура(2016) Костючок, Неля Вікторівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир ПавловичВ роботі розглянуті технологію отримання сухого екстракту з топінамбура. Наведені основні результати досліджень з різних технологічних режимів екстрагування топінамбура під вакуумом та сушіння екстракту топінамбура на розпилювальній сушарці.Документ Исследование влияния добавок-обогатителей на процесс экструзии при производстве сухих завтраков повышенной пищевой ценности(2000) Миронова, Наталья Геннадиевна; Ковбаса, Владимир Николаевич; Кобылинская, Елена ВалериевнаЦенный химический состав добавок-обогатителей обусловливает перспективность их использования в производстве экструзионных продуктов профилактического и диетического назначения. Влияние добавок на процесс экструзии определяли при стандартных условиях, которые обеспечивают бесперебойную работу экструдера. За критерий качества сухих завтраков принимали коэффициент вспучивания. Valuable chemical compound additive-dresser determines the prospects of their use in the production of extrusion products and dietary purpose. The influence of additives on the extrusion process determined by standard conditions which ensure smooth operation of the extruder. A criterion as breakfast cereals taken swelling ratio.Документ Переработка топинамбура на инулиносодержащие продукты(2015) Галинская, Александра Сергеевна; Баклан (Гаган), Инна Александровна; Бессараб, Александр СеменовичТопинамбур - одно из немногих природных источников инулина, который имеет уникальное влияние на организм человека, а особенно полезен больным сахарным диабетом. В данной статье описаны различные способы переработки клубней топинамбура с максимально сохранением химического состава и природного биологического активности сырья, проведен анализ существующих способов получения высококачественного продукта, а также исследовано изготовления концентрата топинамбура. Jerusalem artichoke - one of the few natural sources of inulin, which has a unique effect on the human body, and is especially useful for patients with diabetes mellitus. This article describes the different ways of processing the tubers of Jerusalem artichoke with maximum preservation of the chemical composition and biological activity of natural raw materials, the analysis of the existing methods for producing high-quality product, and also studied the manufacture of concentrate of Jerusalem artichoke.Документ Исследования процеса очистки клубней топинамбура(2015) Баклан (Гаган), Инна Александровна; Галинская, Александра Сергеевна; Бессараб, Александр СеменовичВ данной статье речь идет об очистке клубней топинамбура раствором щелочи. При переработке топинамбура в больших количествах на производстве возникает вопрос очистки клубней, так как они неправильно формы. Для того, чтобы при очистке были не большие потери, предложено очищать клубни раствором щелочи. In this article we are talking about cleaning up the tubers of Jerusalem artichoke alkali solution. When processing large amounts of artichoke Production question purification tubers as they form correctly. To the purification were no large losses proposed cleaned tubers alkali solution.Документ Дослідження сухих десертних молочних сумішей(2013) Гребельник, Оксана Петрівна; Пухляк, Анастасія Григорівна; Калініна, Галина ПетрівнаДосліджено вплив фруктози, сорбіту, ячмінно-солодового екстракту, цикорію, топінамбуру, какао, цикорних сумішей на органолептичні, фізико-хімічні та відновні властивості сухих десертних молочних сумішей. У подальших роботах з розробки рецептур сухих десертних сумішей багатоцільового призначення рекомендовано використовувати фруктозу, сорбіт, ячмінно-солодовий екстракт та цикорій.Документ The formation of carcinogenic compounds in soluble powder of jerusalem artichoke(Nauka i studia, 2013) Shutyuk, Vitaliy; Bessarab, Alexander; Vasylenko, SergeiThe extraordinary problem of production of quality foodstuffs is that they have various harmful substances, heavy metals and radionuclides. The most dangerous things for human health are cancerogenic substances which contained in negligible concentrations in foodstuffs and cause malignant formations in organism. One of the most dangerous carcinogen is N – nitrozodymetylamin wich is formed during formation amine groups under the influence of temperature. This paper presents the results of researches to determine the formation of N – nitrozodymetylamin during receiving powdered extract of Jerusalem artichoke.Документ Исследование теплоемкости и вязкости экстракта топинамбура и его концентрата(1997) Бессараб, Александр Семенович; Гулый, Иван Степанович; Шутюк, Виталий ВладимировичВ статье приведены результаты исследований по определению вязкости экстракта топинамбура. Авторами приведена графическая зависимость вязкости экстракта топинамбура от изменения концентрации и температуры. The results of studies to determine the viscosity of the extract of artichoke. Authors shows a graph of viscosity changes of artichoke extract concentration and temperature.Документ Определение теплопроводности экстракта топинамбура(1997) Бессараб, Александр Семенович; Украинец, Анатолий Иванович; Шутюк, Виталий ВладимировичВ статье приведены результаты исследований по определению теплопроводности экстракта топинамбура. Авторами приведена математическая зависимость теплопроводности экстракта топинамбура от изменения концентрации и температуры. In the article presents the results of studies to determine the thermal conductivity of artichoke extract. The authors of the mathematical relationship artichoke extract heat from the changes in concentration and temperature.Документ Влияние продуктов из топинамбура на структурно-механические свойства пшеничного теста(1991) Доценко, Виктор Федорович; Горбатюк, Людмила ОлеговнаВ статье представлено исследование по использованию продуктов топинамбура – порошка и пюре – в технологии пшеничного хлеба. Исследовано влияние вносимых добавок на структурно-механические свойства теста. This paper presents the researches on the use of topinambour products such as powder and puree in wheat bread technology. The influence of used supplements on the structural and mechanical properties of dough has been investigated.Документ The refractive index of inulin solution(1986) Lezenko, Galina; Bobrovnik, Leonid; Remeslo, Natalia; Kupchik, Lydia; Fedorenchenko, Lidiya; Zinchenko, NataliaThe dependence of the refractive index inulin solutions on temperature and concentration of the solution.