Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
18 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження малопоширених сортів винограду в Україні(2015) Бабич, Ірина Михайлівна; Куц, Анатолій Михайлович; Полешко, Надія ВадимівнаУ статті досліджено якісні показники малопоширених сортів червоного винограду Голубок (Закарпатська область) і Темпранільйо (Миколаївська область) та їх придатність для виробництва червоних столових сортових вин. Визначено органолептичні й фізико-хімічні показники винограду, а також виноматеріалів, виготовлених із зазначених сортів винограду. Досліджувані малопоширені сорти винограду в Україні визначають, головним чином, органолептичні якості виноматеріалу — від ароматів і тонів у букеті до спирту, кислотності і танінів — у смакові.Документ Формування біологічно активних речовин у плодах перцю під впливом абіотичних факторів(2015) Прісс, Олеся ПетрівнаУ статті розглянуто вплив гідротермічних умов вирощування на формування пулу аскорбінової кислоти, фенольних речовин і каротиноїдів у плодах солодкого перцю. Залежності встановлені на основі зв ’язків парного кореляційного аналізу між абіотичними факторами та концентраціями біологічно активних речовин. З ’ясовано, що визначальний вплив на формування комплексу біологічно активних речовин перцю має сума температур періоду формування і дозрівання плодів, де коефіцієнт кореляції залежно від показника становить від -0,71 до 0,80. Між пулом аскорбінової кислоти й опадами існує сильна пряма кореляція (r = 0,64). Опади також суттєво (r = -0,81) впливають на формування каротиноїдів у плодах перцю, але не впливають на концентрації поліфенольних сполук. Формування комплексу фенольних речовин суттєво залежить від кількості днів з температурами, вищими та нижчими за біологічний оптимум для плодів перцю (r = 0,73; -0,71). Концентрації кожної з досліджених БАР знаходяться в тісній кореляції між собою, що вказує на подібність сприятливих умов для формування максимального фонду біологічно активних речовин.Документ Вторинні продукти переробки хеномелесу — джерело біологічно активних речовин(2016) Хомич, Галина Панасівна; Левченко, Юлія Вікторівна; Горобець, Олександра Михайлівна; Попова, Наталія ВікторівнаУ статті запропоновано шляхи переробки відходів хеномелесу. Проведено порівняльну характеристику фізико-хімічних показників і вмісту біологічно активних речовин відходів та плодів з хеномелесу. Визначено фракційний склад органічних кислот, цукрів і фенольних речовин, що містяться у вичавках хеномелесу. Досліджено використання напівфабрикатів з вичавок хеномелесу в технології продуктів харчування з метою покращення їх біологічної цінності, органолептичних і структурно-механічних властивостей. The use of secondary processed products of fruits and vegetables is suggested. The ways of waste recycling of chaenomeles are studied. The comparative characteristic of physical-chemical parameters and the content of biologically active substances of chaenomeles waste are defined. The fractional composition of organic acids, sugars and phenol snbstances, which are contained in the marc of chaenomeles, is determined. The use of semi-finished products from marc of chaenomeles in food technology for improving the biological value, organoleptic and structural and mechanical properties of food products is investigated.Документ Перспективи використання рослинної сировини у пивоварінні(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Романов, Микола СергійовичВажливою характеристикою пива є збалансованість органолептичних і фізико-хімічних показників, їх гармонійне поєднання, проте пиво – живий продукт, у якому продовжуються біохімічні процеси, що сприяють погіршенню смакових властивостей. Саме вивченню цих процесів, а також збалансуванню рецептурного складу пива присвячені дослідження. An important characteristic of beer is balanced organoleptic and physicochemical parameters, their harmonious combination, but the beer is organic product with continued biochemical processes that contribute to the deterioration of taste properties. This research is dedicated to studying these processes, as well as obtaining balanced recipe of beer.Документ Дослідження впливу рН та титрованої кислотності на формування якісних показників рожевих столових виноматеріалів(2013) Білько, Марина Володимирівна; Дунаєва, О. Ю.В роботі розглядається вплив титрованої кислотності винограду та рН виноматеріалів на окисно-відновний стан, оптичні показники та фенольні й барвні речовини рожевих столових виноматеріалів. Встановлені оптимальне значення титрованої кислотності винограду та рН рожевих виноматеріалів. In article considers the influence of grape titratable acidity and pH of wines at the oxidation-reduction processes. Optical parameters at phenolic and colored substances of rose table wines are opened in this work. The standard of grape titratable acidity and pH of rose table wines are studied in this work.Документ Regularities of wine materials treatment with liquid gelatin in combination with bentonite(2013) Babich, IrinaGelatin and bentonite are ones of the most common purifying and stabilizing preparations, which are widely used in the practice of winemaking. In this context, it is an important task of testing imported auxiliary products of new generation and their adaptation to the domestic winemaking.A necessary condition for the competitiveness of domestic wine in the international consumer market is to further increase the wine quality with extension of terms of the guaranteed stability up to 1.5 years.Документ Використання кедрового та соснового пилку в якості функціональних збагачувачів продуктів для спортсменів(2012) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Стешенко, Ольга МихайлівнаНа підставі системного аналізу літературних джерел, теоретичних та експериментальних досліджень, розкриття проблеми обмеженості асортименту харчових продуктів для спортсменів, зокрема продуктів спрямованої функціональної дії обґрунтовано актуальність та перспективність розробки нових видів функціональних продуктів для спортсменів. Запропоновано використання кедрового та соснового пилку в якості функціональних збагачувачів продуктів для спортсменів. Підібрано харчовий продукт для спортсменів, який було б доцільно та ефективно збагачувати пилком сосни та кедра. Для того, щоб говорити про функціональне спрямування готового продукту, дослідили вміст основних БАР як основної сировини, так і функціональних збагачувачів. Особливу увагу приділили тим речовинам, які проявляють антиоксидантний ефект та містяться у продукті у достатній кількості – фенольним речовинам, зокрема різним групам біофлавоноїдів. Based on systematic analysis of the literature, theoretical and experimental studies, disclosure of the problem of limited range of food products for athletes, in particular functional directed action foods the urgency of and perspectives to develop new types of functional foods for athletes. Proposed use of cedar and pine pollen as functional fortificators of the products for athletes. Selected food for athletes, which would be rational and effective to enrich with pollen of pine and cedar. In order to talk about the functional direction of the finished product, studied the content of the basic bioactive substances as in the primary raw materials, and in functional fortificators. Special attention is paid to substances that show antioxidant effects and are contained in the product in sufficient quantity – phenolic substances, in particular, different groups of bioflavonoids.Документ Залежність ефективності освітлення шампанських купажів від природи дисперсних мінералів(2000) Ковальов, Микола Миколайович; Мацко, Олександр Петрович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Гречко, Ніна ЯківнаВивчення впливу обробки купажів дисперсними матеріалами на вміст білків, фенольних речовин, полісахаридів та на освітлення виноматеріалу.Документ Молекулярно-масовий розподіл білкових фракцій препаратів желатину(2007) Чурсіна, Ольга Олексіївна; Гержикова, Вікторія Григорівна; Зінкевич, Е. Л.; Бабич, Ірина МихайлівнаПроведені електрофоретичні дослідження показали істотні розбіжності молекулярного складу білкових фракцій препаратів, що відрізняються між собою формою. Встановлено, що препарати желатину, які випускають у рідкому виді, характеризуються більш високим ступенем гідролізу і вмістом тільки низькомолекулярних білків.Conducted electrophoretic studies showed significant differences molecular composition of protein fractions drugs differ form. Found that preparations of gelatin, which is produced in liquid form, characterized by a higher degree of hydrolysis and containing only low molecular weight proteins.Документ Колір – один із основних показників якості рожевих столових вин(2011) Тенетка, Аліна Іванівна; Білько, Марина Володимирівна; Ларін, Віталій ВолодимировичПредставлені результати досліджень впливу технології рожевих столових вин на отримання оптимальних характеристик якості кольору.